Dijital PazarlamaGenelİnternet

Viral Pazarlama Nedir ?

Geçmiş pazarlama teknikleri geleneksel pazarlama adıyla anlatılabilir. Ancak günümüzde teknolojiyle birlikte pazarlama teknikleri de değişmeye başladı. Artık istediğimiz çoğu şeyi bilgisayarımızdan tek bir işlemle satın alabiliyor ve kısa sürede adresimize teslimini sağlıyoruz. Son zamanlarda bu alanda en sık duyduğumuz terimlerden biri olan viral pazarlama, etkisiyle geniş kitlelere daha kısa sürede ulaşabilmeyi hedefler. Ürünlerin, fikirlerin geniş kitlelere ulaşmasında, satış payının artmasında etkisi çok büyüktür. Viral pazarlama nedir açıklamasında ilk olarak “viral” kelimesiyle anlatım yapılabilir. Daha çok virüslerin yayılması anlamında kullanılan viral, pazarlamada da aynı mantık üzerinden ele alınır. Yani istemsizce bir yayılımdan bahsedilebilir. Bunu daha çok sosyal medyada görebiliriz. Paylaşılan bir tanıtım videosu, bir anda tüm kullanıcılar tarafından paylaşılarak kendi etkileşimi artırır ve böylelikle marka sadece tek bir paylaşım ile milyonlarca kişiye ulaşmış olur. 

Viral Pazarlama Nasıl Yapılır?

Viral pazarlamanın günümüzdeki etkisi birçok viral pazarlama örnek çalışmalarla açıklanabilir. Hatta kimilerine sizler bile katılmış olabilirsiniz. Viral pazarlama ne demek noktasında iki aşama bulunur. Her iki aşamada da metin, görsel veya video ile bir hazırlık söz konusudur. İlk örneği için kullanıcı tecrübelerine yönelik bir içerik olduğu söylenebilir. Burada bir satış veya alınan hizmet sonrasında kişilerin memnuniyetlerini ifade etmesi vardır. Video, metin veya fotoğraf yoluyla da olabilir. Kişilerin reklam amacıyla yapmadığı bir işlemdir. Ancak kimi zaman markalar kullanıcı yorumları için ayrı bir çalışma yaparak, ücret karşılığında da böyle içerikler çıkartabilmektedir. Viral reklam nedir noktasındaki ikinci aşamada ise işin daha profesyonel boyutu vardır. Burada da markalar, profesyonel bir ajans ile anlaşarak çalışmalar yapar. İçerikler kurgulanarak hazırlanır. 

Viral Pazarlama Nasıl Yapılır
Viral Pazarlama Nasıl Yapılır

Yayma Motivatörü

Paylaşma isteğini artırmaya yönelik olarak etkisi bulunan yayma motivatörü çalışması, hedeflenen amaca yönelik olarak doğru hedef kitlesine ulaşmaya çalışır. Kitleler, bu yöntem sayesinde hizmetten veya üründen kazançlı çıkmayı, daha iyi hissedeceği noktasında bir izlenim almalıdır. 

Alma Motivatörü

Doğru ve daha fazla hedef kitlesine ulaştıran yayma motivatörü sonrasında, içeriğin kullanıcıları alıma yönlendirmesi de alma motivatörü olarak adlandırılır. Her iki aşamada birbiriyle bağlantılıdır. Ne kadar çok hedefe ulaşırsa o kadar alım olur. Alım yapan kullanıcıların da aldığı ürünü veya hizmeti etrafına yayabilecektir. 

Yayılma Ortamı

Hedef kitleleri iyi tanımak, doğru bir pazarlama için çok önemlidir. Markalar, hedef kitlelerin en çok zaman geçirdiği dijital mecraları tespit ederek bu alanlara yönelik olarak reklamlar hazırlayabilir. 

Başarılı Viral Pazarlama Kampanyasının Özellikleri

Viral pazarlamanın başarıya ulaşmasında, işin planlanmasından faaliyetler ve sonuca kadar birçok aşama etki eder.

Viral Pazarlama Kampanya Özellikleri
Viral Pazarlama Kampanya Özellikleri
  • İyi bir planlaması vardır. Anlatılmak istenen en doğru stratejiyle anlatılır.
  • Samimi bir anlatımı vardır. 
  • Anlaşılması kolay ve sade ifadeler vardır. Eğlendirici, şaşırtıcı bir dil kullanırlar. 
  • Doğru zamanda yayınlanırlar. 
  • Müşterilerden gelen geri dönüşleri analiz eder.
  • Fazla etkileşim sağlayacak özelliktedir.
  • Paylaştırmaya yönelik ilgi çekici yönü bulunur.
  • Direkt satış amacından da öte kişilerde olumlu etki bırakarak pazarlamayı hedefler.

Dikkatinizi Çekebilir >> Facebook işletme hesabı nasıl açılır?

Viral Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Geleneksel pazarlama yöntemine göre viral pazarlamanın çok fazla avantajı bulunur. 

  • Viral pazarlamada maliyet daha düşüktür. 
  • Düşük maliyete karşı daha fazla yayılım gösterir. 
  • Hedef kitleye daha hızlı ulaşır. Dijitalin trendleri sayesinde kitleyle en iyi iletişimi sağlar. 
  • Firmalar, bu sayede müşteri kitlelerini daha iyi analiz edebilir.
  • Doğru bir pazarlama içeriğiyle markanın kurumsal yönü de gelişir. 

Ağızdan Ağıza Pazarlama İle Viral Pazarlama Arasındaki İlişki

Ağızdan Ağıza Pazarlama ve Viral Pazarlama
Ağızdan Ağıza Pazarlama ve Viral Pazarlama

Viral pazarlama ve bu durumun mantığının temelini oluşturan ağızdan ağıza pazarlama arasında, birbiriyle çok bağlantılıdır. Ağızdan ağıza pazarlama nedir diyerek bu ilişkiyi daha da açacak olursak, bu terimi dünyada word of mouth ( WOM) terimiyle biliyoruz. İnsanlar aldıkları hizmeti, ürünü kendi sosyal ağlarında, iletişim gruplarında paylaşarak o içeriğin daha fazla etkileşim almasını sağlar. Aslında viral marketing nedir kısmında da tam olarak sağlanması istenen budur. Her iki kavram arasında benzer bir amaç vardır. Viral pazarlama, içeriğin word of mouth yöntemiyle daha fazla kitleye ulaşmasını ve alıcı motivatörü oluşturmasını hedefler. 

Viral Pazarlamada Başarılı Olmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Başarılı bir viral pazarlama özellikleri itibariyle her yönüyle eksiksiz olmayı gerektirir. Bunu da 4 adımla açıklayabiliriz.

Viral Pazarlama Dikkat Edilmesi Gerekenler
Viral Pazarlama Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Plana Uygun Briefler Çıkarın
Çalışmanın başından beri sonuca gidene kadar hangi aşamalardan geçmesi gerektiğine kadar her türlü ayrıntı ele alınmalıdır. Başarılı brief çalışması, pazarlama çalışmasının daha etkili olmasını sağlar. 

2- Hedef Kitlenize Yakın Olun
Doğru bir brief için hedef kitlenizi en iyi şekilde analiz etmelisiniz. Onların tüketim alışkanlıkları ile birlikte hangi içeriklerde daha çok zaman geçirdiklerine kadar tanılmalısınız. 

3- Doğru Kanalı Belirleyin
Hedef kitlenizin en çok hangi dijital mecralarda zaman geçirdiğini tespit ederek o kanallara yönelik bir içerik planı oluşturulabilir.

4- Dürüst ve Güvenilir Olun
Reklam içeriğinizde vermiş olduğunuz bilgilerde doğru ifadeler kullanın. Yanıltıcı bilgilerden uzak durun. Dürüst bir içerikle hazırlanan çalışmalar markanızın güvenilirliğini de artıracaktır.

Dikkatinizi Çekebilir >> Arama Motoru Nedir?

Başarılı Viral Pazarlama Örnekleri Nelerdir?

Günümüzde büyük markalar da viral pazarlama teknikleriyle ulaştığı hedef kitlesini genişletmiş, vermek istediği mesajı en doğru şekilde ulaştırabilmiştir. Reklam içeriklerinde geçen sloganlar markalarla bağdaştırılarak uzun yıllar akıllarda kalıcılığını da sağlamıştır. Mesela geçmiş dönem reklamlarından örnek verecek olursak, “Babam Öyle Diyor”, “Doktor Bu Ne?” veya “On yüz bin milyon baloncuk yuttum” ifadeleri sonrasında hemen reklamları anımsayabilirsiniz. Bu etkinin yaratılması başarılı bir viral reklam çalışmasından dolayıdır. Günümüzde ise başarılı viral pazarlama örnekleri arasında göstereceğimiz Turkcell, Türk Hava Yolları, Yapı Kredi Sigorta reklamları, büyük yankı uyandırmış ve severek izlenmiş reklamlar üretmiştir. 

Turkcell – Dümdük
Ülkemizde viral reklam örneklerinde başı çeken firmalardan biri Turkcell’dir. Telekomünikasyon sektöründe olan firma, ülkenin eğitim projelerinden özel ve milli günlerine kadar birçok alanda başarılı içerik de yayınlamıştır. Dümdük projesinde de köyde yaşantısını sürdüren çocuklarla başarılı bir kampanya anlatımı gerçekleştirilmiştir. 

Türk Hava Yolları – Hayal Edince
4 çocuğun köylerine hayali olarak yaptıkları havaalanının gerçeğe dönüşmesini etkili bir biçime ele alan THY reklamı, en çok sevilen viral reklamlardan biri olmuştur.

Yapı Kredi Sigorta – “Daha Karpuz Kesecektik”
Markaların reklamlarda kullandığı sloganlar zamanla artık onlarla bağdaşır, kişilerin markayla çağrışım yapmasına neden olur. Yapı Kredi’nin “Daha Karpuz Kesecektik” söylemli reklamı da kampanya tanıtımına çok fazla etki sağlamıştır.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu