GenelİnternetSEO Blogu

Canonical URL Nedir ? 

SEO çalışmalarınızda büyük bir ilerleme kaydetmenizle birlikte, güncelleme ve teknik analizlerini oluşturacağınız içerikler de artmaktadır. Canonical da bunlardan biridir. Aslında bu işlem SEO çalışmalarında sürekli vardı, ancak son zamanlarda önemi daha iyi anlaşılır oldu. Önemine değinmeden önce canonical ne demek, bunu açıklayarak bir başlangıç yapacak olursak, aynı içeriğin farklı linklerden trafik alırken veri kaybına uğramaması demektir. Bunun için özel bir URL kodu kullanılır. Arama motorlarına bildirilen bu durum ile içeriğe farklı URL’ler üzerinden de akış sağlanır, arama motoru sonuç sayfalarında ‘tekrarlanan içerik’ saptanmasının önüne geçilmiş olunur. Canonical url nedir dersek ise arama motorlarına bu durumu bildirmek için “rel=”canonical” etiketinin kullanıldığını belirtebiliriz. Ancak bu etiketin doğru kullanımı ve hangi durumlarda kullanılabileceğini de iyi kavramak gerekir. 

Canonical URL Nasıl Kullanılır?

Bir içerik için birden fazla url etiketi seçenekleri arasından en uygun olanı seçmek gerekir. Aynı içeriğe giden birden fazla url linki düşünelim, bu durum arama motoru için problemli bir durumdur. Eğer bunu tekrarlayan içerik statüsünde değerlendirirse site sıralamanız için iyi bir  durum olmayabilir. Bunun için mutlaka canonical url kullanımı yapılması gerekir. Arama motorlarına bu durum bildirilir. Ya da işin başından önlemini almak isterseniz tüm sayfaların alternatif linklerine canonical url yönlendirmesi verebilirsiniz. 

Canonical URL Neden Kullanılır?

Site içerik linklerinde doğru yönlendirmelerin olmaması sonucunda kullanıcılar istedikleri sayfaya ulaşamayabilir. Bu durum işin SEO tarafında da olumsuz bir durumdur. Ancak url linklerinde canonical url kullanımıyla bunun önüne geçebiliyorsunuz. Benzer url yapılarında doğru bir url adresi belirleyerek arama motorlarına canonical etiketi ile bunu bildiriyorsunuz ve aramalarda sıralamanızı kaybetmiyor, seo analizlerinizde de yanlış saptamaları engelliyorsunuz. Örnek bir durumla bunu açıklayacak olursak canonicaletiketi.com/nasil-kullanilir ve canonicaletiketi.com/nasil-kullanilabilir gibi iki link var ve bunların her ikisi de aynı içeriğe gidiyor. İşte bu durumda arama motorları, bunu sorun olarak raporlarına yansıtır. Bunun önüne geçebilmek için de seçtiğimiz ana linkte mega tag arasına canonical etiketini yerleştirmek gerekir. 

Tavsiye İçerik : URL Nedir?

Canonical URL Neden Kullanılır
Canonical URL Neden Kullanılır

Canonical URL Hangi Durumlarda Kullanılır?

Canonical etiketinin hangi durumlarda kullanılabileceği konusunda ilk olarak canonical nedir kısmını arama motorları gözünden açıklayalım. İki farklı sayfa linkinizden aynı içeriğe gidiyor olunsa bile arama motoru bunu iki farklı sayfa olarak algılayacaktır. Hangi durumlarda tercih edilebileceği konusunda ise;

Canonical URL Hangi Durumlarda Kullanılır
Canonical URL Hangi Durumlarda Kullanılır
  • Sayfanızın linki www ve www olmayan uzantıya sahipse,
  • Sayfanın url linki sonunda hem “/” hem de “/” olmayan uzantılarla ulaşılabilir olması,
  • Sayfanın AMP’li ve AMP’siz seçeneklerinin olması,
  • İçerikleri aynı olan sayfalarda büyük ve küçük harflerle içeriklerin yer alması,
  • Ayrı yazılmış sayfa seçeneklerinin olması, durumlarında canonical url kullanabilmekteyiz. 

Canonical URL Kullanmanın Temel Kuralları

Canonical etiketinin kullanımı her ne kadar basit olsa da bazı aşamalarda dikkat edilmesi gerekir. Başarılı bir canonical etiketi kullanımı için izlemeniz gereken yollar şunlardır:

  • Harf kullanımına dikkat edin
    URL linkinizde her zaman küçük harfleri tercih edin. İçerik için oluşturulan url linklerinde büyük harf ve küçük harfli kullanımlar iki farklı sayfa olarak algılanmasına yol açabilir.
    Örnek; canonicaletiketi.com/Nerelerde-Kullanilabilir  (yanlış)
                canonicaletiketi.com/nerelerde-kullanilir (doğru)
  • SSL Sertifikası Kullanımı
    Domain sürümünde SSL sertifikası alındıysa ancak bu bazı sayfalarınız SSL içermiyorsa arama motoru analizlerinde olumsuz durum olarak belirtilir. Bu durumun da önüne geçebilmek için canonical tag kullanılır. Örneği ise;

    <link rel=”canonical” href=”https://canonicaletiketi.com/tag-canonical/” />
  • Mutlak URL Kullanın
    Tercih ettiğiniz url link bağlantınızı belirtirken mutlak url yapısını belirtin.

    <link rel=”canonical” href=”canonicaletiketi.com/tag-canonical/” /> (Yanlış kullanım)

    <link rel=”canonical” href=”/tag-canonical/” />   (Doğru kullanım)
  • Kendinden Referanslı Canonical URL
    Canonical etiketlerinin kendinden referanslı yapıda olması arama motorları tarafından da tavsiye edilen olumlu bir işlemdir.
  • Robots.txt Kullanımı
    Sitede taranmasını istemediğiniz sayfalar için robots.txt kullanımı yapabilirsiniz. Ancak bu sayfalarda canonical etiketini tercih edecekseniz o sayfanın robots.txt ile engellenmediğine emin olmalısınız.Böyle bir durum varsa robots kullanımını kaldırabilirsiniz.
  • Hreflang ve Canonical URL Kullanılmaması
    Web sitelerin lokasyonunda ve ait olduğu konumun diline göre bir kod kullanılır. Bunu hreflang diye adlandırırız.  Bunu kullanırken aynı dile sahip yedek bir dil ile sayfa belirlenerek canonical kullanımı yapılabilir.
  • Çok Fazla Canonical Kullanılmamalı
    Çok fazla sayfa için canonical etiketi kullanılırsa arama motoru botları bu sefer hiçbir sayfayı analiz etmeyebilir.
  • Canonical <body> içinde kullanılmamalı
    Canonical etiketini <body> alanında kullanmamanız gerekir, arama motorları böyle bir kullanımda tarama yapamaz. 

Dikkatinizi Çekebilir >> HTML Nedir?

Canonical Etiket Nasıl Kullanılır?

Tag canonical kullanımını biz daha çok web sayfası adresinde, yani HTML kısmında görüyoruz. Peki buradaki canonical url nasıl olmalı sorusunda ise;

<link rel=”canonical” href=”http://www.canonicaletiketi.com/“/> 

örneğiyle bunu gösterebiliriz. Canonical url wordpress altyapısında kullanılacaksa da Yoast plugins eklentisi bu ihtiyacınızı kendiliğinde oluşturarak kullanabilir. 

Canonical URL Kullanımında Sık Yapılan Hatalar

Canonical url seo işlemleriniz için önemli bir noktadır. Eğer yanlış kullanılırsa arama motorlarında seo puanınızı etkiler. En sık yapılan canonical kullanım hatalarında ise;

Canonical URL Kullanım Hataları

  • Canonical etiketlerini robots.txt ile engellemek, 
  • Canonical etiketini “noindex” ile değiştirmek,
  • Hreflang ya da canonical etiketlerini kullanmamak,
  • Çok fazla canonical etiketi kullanmak, 
  • Canonical etiketini <body> alanı içerisinde kullanmak,
  • Kendinden referanslı canonical kullanmamaktır. 

Aynı İçerik ve Link Yolu Nasıl Tespit Edilir?

Canonical link nedir kısmında açıkladığımız gibi aynı içeriğin iki farklı url linkine sahip olabileceğini belirtmiştik. Bunları nasıl belirleyebileceğiniz noktasında SEO Wiever Tools sitesinin “Canonical URL Location Checker” özelliğini kullanabilirsiniz. Sayfa linklerini burada deneyerek alternatif link ve kullanım durumlarına bakabilirsiniz.

Aynı İçerik ve Link Yolu Nasıl Takip Edilir

Canonical Etiket Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Sayfa için tek bir canonical etiketinin kullanıldığından emin olmalısınız. Ayrıca etiketin yazılışında yanlış yapmamalısınız. Etiket mutlaka iki <head> arasına yazılmalıdır. Sayfanın indekslenme izninin olması gerekir ve bu sayfanın site haritasında da yer alması gerekir. Bu iki aşamada tutarsız bir durum olmamalıdır. Etikette tercih ettiğiniz link ile sitenizin adresini doğru bir şekilde yazmalısınız. 

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu