SEO Danışmanlığı
Günümüzde şirketler SEO çalışması ile birlikte marka bilinirliğini artırmakta ve organik olarak yeni müşteri kazanmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda özellikle e-ticaret siteleri, hizmet siteleri ve blog siteleri SEO danışmanlığı almaktadır. Çünkü potansiyel müşterilere ulaşmak için en doğru ve kalıcı yöntemlerin başında SEO gelmektedir. Profesyonel olarak yapılan çalışmalar sayesinde web sitenizin ziyaretçi sayısını arttırabilir ve marka değerinizi yükseltebilirsiniz. Bu noktada tecrübeli, sorulan sorulara cevap verebilen ve dönüşüm odaklı hizmet veren SEO danışmanı ile süreç yürütülmelidir.
SEO Nedir?
SEO nedir? Ne değildir? Tüm sorularınızın cevabı!
SEO (Search Engine Optimization) kelimesinin baş harfleriyle oluşan bir terimdir. Türkçe anlamı arama motoru optimizasyonu olmakla beraber sektörde bir web sitesinin arama motorlarına uyumluluğunu arttırma ve sıralamalarını üst sıralara çıkmasını kolaylaştıran çalışmalar bütünü de diyebiliriz.
SEO dijital pazarlamanın ana dallarından biridir. Etkileşim gücünün yüksek olmasından ötürü kurumsal firmaların en çok talep ettiği hizmet türlerinden de biridir ayrıca. Günümüzde insanlar bir ürün alırken veya bir hizmet arayışı içinde olduğu vakit Google gibi arama motorlarından araştırmalar yaparlar. Bu araştırmalar sonucunda kendine en uygun hissettiği web sitesi ile etkileşime girer. Sizler de müşteri potansiyelini arttırmak için kurumsal SEO ajansları ile çalışmalar yapabilirsiniz. SEO hizmeti almadan önce çalıştığınız ajans ile aynı dili konuşabiliyor olmanız da çok önemlidir. Şimdi sizlere SEO çalışmalarını etkileyen 2 ana durumdan bahsetmek istiyoruz:
- 1/Site İçi SEO
- 2/Site Dışı SEO
Bu iki kavram üzerinde doğru işler yapan web siteleri arama motoruyla uyumluluğunu arttırarak sıralamalarında iyileştirmeler görebilir. Bu durumun aksine çalışmalarını Google , Bing, Yandex gibi arama motorlarına uygun hazırlamayan web siteleri de listelerden bir hayli uzaklaşmaktadır. Bu kriterler sürekli değişkenlik gösterdiğinden ötürü önce arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamaya çalışalım.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motorlarının çalışmasını 3 ana başlık altında inceleyebiliriz:
- 1/Tarama
- 2/Indexleme
- 3/Sıralama
Tarama Nedir?
Web sitesinde yer alan görsellerin , içeriklerin, başlıkların ve birçok materyallerin taranması olayına tarama denir. Tarama olayları sayesinde web sitesinin tüm verileri olduğu gibi taranır. İçerisinde yer alan bağlantılar ayrıştırılarak Indexleme alanına Google’ın veritabanına gönderilir.
Indexleme Nedir?
Indexleme durumu web sitesinin dizine eklenme durumudur. Dizine ekleme sitenin içinde bu linke bağlı bir içeriğin olduğu ve Google veritabanına kaydedildiği anlamına gelir. Bu işlem belli periyotlarda kendini tekrarlar.
Sitenizin index durumunu ayrıca öğrenmek istiyorsanız site:domainadi.com şeklinde sorgulama yapabilirsiniz.
Sıralama Nedir?
Web sayfasının taranması ve indexlenebilir olması durumunda Googlebot larının belirlediği kriterlere en uygun sayfalar en iyi listelerde sıralama alırlar. Google kendi algoritması gereği kullancıya en iyi sayfayı sunmaya özen gösterdiği için kendi belirlediği SEO Kriterleri doğrultusunda kaliteli siteleri ön sıralara almaktadır.
SEO Çalışması
Nasıl Yapılır?
10 Adımda SEO Nasıl Yapılır?
Google da üst sıralara çıkmak isteyen şirketler veya markalar ‘’ SEO Nedir, nasıl yapılır ‘’ sorusunu sıklıkla araştırmaktadır. Çünkü SEO, belirli bir sınırları olan bir hizmet değildir. Belli başlı kriterleri bulunan SEO çalışmasını sizler için 10 adımda anlattık.
10 Adımda SEO Nasıl Yapılır?
- Öncelikle web sitenizin açık olduğundan ve Google dizininde yer aldığından emin olmalısınız.
- Hosting ve teknik altyapınızı kontrol etmelisiniz, herhangi bir güvenlik sorunu varsa düzeltmelisiniz.
- Sitemap yani site haritanızı doğru bir şekilde oluşturun ve Google Search Console üzerinden bildirin.
- Anahtar kelime araştırması yapın ve hedef kitlenize uygun anahtar kelime seçmeye özen gösterin.
- Rakip analizi yapın ve belirli periyotlarda tekrar SEO analiz yaparak çalışmalarınızı güncel tutun.
- Özgün olmaya önem verin ve sayfa başlıklarını anahtar kelimelerinize göre oluşturun.
- Sayfalarınız için özgün ve SEO uyumlu içerikler oluşturun.
- Görsel kullanımlarında dosya boyutuna dikkat edin ve kesinlikle görsel alt etiketi girmeyi unutmayın.
- Meta title ve meta description açıklamalarını kurallara uygun olarak oluşturun ve heading hiyerarşisine kesinlikle özen gösterin.
- Site içi (On Page) ve site dışı (Off Page) SEO çalışmalarınızda belirli bir strateji ve plan belirleyin.
Yukarıdaki adımları izleyerek arama motoru optimizasyonu yani SEO çalışmasını başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Google SEO çalışmalarında amaç, sorgu yapan kullanıcının niyeti doğrultusunda sayfayı optimize etmek ve kullanıcı kazanmaktır. Çünkü Google, sıralama yaparken web sitelerinin alaka düzeyine ve sayfa yükleme hızına oldukça önem verir. Öyle ki alakasız ve yavaş yüklenen web siteleri her zaman düşük sıralamalarda yer almaktadır. Bu algoritmaya dayanarak web sitenizi kullanıcının ihtiyacına karşılık verecek şekilde optimize etmenizi tavsiye ediyoruz.
Site İçi SEO
Nedir?
Web sitesi içinde yapacağınız aksiyonların SEO' ya etkisi nelerdir?
Site içi SEO, web sitesinin SEO uyumluluğunu arttırmanız için yapılan çalışmaların bütününe denir. Web sitenizin Google taramaları sonucunda kalite puanının yüksek olması için Site içi SEO kriterlerine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Şimdi sizlere Site içi SEO listesini sunalım:
- 1/Anahtar Kelime Analizi
- 2/Title ve Heading Analizi
- 3/SEF Link Kullanımı
- 4/Mobil Uyumluluk
- 5/Görsel Optimizasyon
- 6/İç link ve Dış Link Optimizasyonu
- 7/Site Hızı
- 8/HTTPS
Anahtar Kelime Analizi
Bir içerik üretmeden önce SEO uzmanları “anahtar kelime“ analizi yapmaktadır. Anahtar kelime analizinde içeriğin içinde geçmesi gereken konular, SERP ‘ te yer alan web sitelerinin içeriği nasıl oluşturduğuna dair tüm detayları içerisinde bulundurarak çalışma yapar. Anahtar kelime analizi yaparken ücretli veya ücretsiz SEO Araçlarından faydalanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Keyword Finder , Google Keyword Tool , Ahrefs gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.
- Rakiplerimden daha iyi bir sayfa nasıl oluşturabilirim?
- X kelimesi aratıldığında oluşturulan sayfa bilgi vermek amacıyla mı? Satış amacıyla mı? Ne tür arama eğilimi ile oluşturuldu?
- İlk sayfada yer alan web siteleri outreach yatırımı yaptı mı?
SEO uyumlu bir sayfa oluştururken kendinize sorabileceğiniz sorular:
gibi soruların yanıtını verebiliyorsanız o sayfanın SEO uyumluluğunu karşılamış olursunuz.
Title ve Heading Analizi
SEO Uyumlu bir sayfa tasarlarken dikkat etmeniz gereken konulardan biri de Title ve Heading kurgularıdır. Title konusunda dikkat etmeniz gereken konular:
- Title, dikkat çekici ve tıklanabilir (CTA) Yüksek başlıklar atılmalı.
- Hedeflediğimiz Anahtar kelimelerden biri mutlaka Title’ da yer almalı.
- Title atarken rakiplerinizin kullandığı kişiselleştirilmiş başlıklardan da mutlaka esinlenin!
- Heading yapısını oluştururken “ <H1> – <H6>” etiketlerinin kullanıldığından emin olun.
SEF Link Kullanımı
SEO uyumlu oluşturacağınız web sayfasının linkini belirlerken dikkat etmeniz gereken konular:
- URL kısa ve net olmalı. Örnek Mavi pantolon kategorisi açıyorsak bir e-ticaret sitemizde ;
siteadi.com/mavi-pantolon
siteadi.com/2023/2313213
- Gereksiz parametreler kullanmayınız!
- Genel metinlerinizde tarih URL ‘i kullanmayınız!
örn: siteadi.com/halil-inancik-2024 yerine
siteadi.com/halil-inancikgibi linkinizi sadeleştirebilirsiniz. Çünkü dönemsel olarak kişinin hayatı biyografisi değişkenlik göstermeyecektir.
Mobil Uyumluluk
Mobil uyumluluk, bir web sitesinin veya uygulamanın mobil cihazlarda (akıllı telefonlar ve tabletler) düzgün bir şekilde görüntülenmesi ve çalışması anlamına gelir.Mobil uyumluluk, kullanıcıların deneyimlerini iyileştirir ve arama motorlarında daha iyi sıralama elde etmek için kritik öneme sahiptir.
Site Dışı SEO
Nedir?
Site dışında yaptığınız hangi aksiyonlar Site Dışı SEO'yu kapsıyor?
Off Page SEO ( Site Dışı SEO), bir web sitesinin arama motorlarındaki görünürlüğünü arttırmak için site dışında gerçekleşen aksiyonlara denir. SEO Uzmanının görüş ve kabileyetine göre şekillenir. Bir web sitesinin Off - Page bileşenleri aşağıdaki gibi şekillenir:
- 1/Backlink
- 2/Sosyal Medya Pazarlaması
- 3/Misafir Yazarlık / Köşe Yazarlığı
- 4/Yerel SEO (Haritalar)
Backlink
Başka web siteleri üzerinden çalışma yaptığınız web sitelerine alınan bağlantılara denir. Bu alacağınız kaliteli bağlantılar sitenize olan güveni artırdığından Google sıralamalarında sizleri her zaman bir adım yukarıda tutacaktır.
Sosyal Medya Pazarlaması
Site içinde oluşturulan içeriklerin Sosyal medya kanalları üzerinden paylaşılarak marka bilinirliği ve sosyal sinyalleri güçlü tutarak otorite kazanımı sağlanabilir.
Misafir Yazarlık / Köşe Yazarlığı
Başka sitelerde misafir içerik yazarı olarak içerik yayınlayarak bionuzda kendi web sitenize yer vererek link akışı gerçekleştirebilirsiniz.
Yerel SEO (Haritalar)
Çalışma yaptığınız web sitesinin Google Haritalar gibi alanlarında bulunan “ web sitesi “ kısmına site adresini girerek veya yayın paylaşımları yaparak backlink çalışmalarınızı geliştirebilirsiniz.
SEO Çalışma
Süreci
SEOPix SEO çalışma sürecinde neler yapıyor?
SEO çalışma süreci başlı başına 4 adımdan oluşmaktadır:
- 1/Mevcut Durum Analizi
- 2/Hedef Kelime Analizi
- 3/Rakip Analizi
- 4/Sonuçların Raporlanması
Mevcut Durum Analizi
SEO uzmanlarımız SEO projesine başlamadan önce web sitesinin var olan durumunu SEO araçları ve manuel kontrolleri ile analiz ederler. Bu süreçte, hangi anahtar kelimelerden gösterim ve trafik aldığımızı, hedef sayfalarımızın performansını ve potansiyel rakiplerimize göre trafik oranımızı değerlendiriyoruz. Ayrıca, sayfa yapısındaki teknik sorunları da belirleyerek, SEO çalışmalarına başlamadan önce kapsamlı bir yol haritası oluşturmak için gerekli tüm verileri topluyoruz.
Hedef Kelime Analizi
Kişisel veya kurumsal markamızın hedef kitleye ulaşabileceği anahtar kelime gruplarını, sektör analizi, potansiyel rakiplerin değerlendirilmesi ve sektörden gelen yönlendirmelerle belirliyoruz. Bu sayede, KPI (Anahtar Performans Göstergesi) olarak tanımlayabileceğimiz anahtar kelimeleri tespit ederek, SEO stratejimizin odak noktasını bu sorgular üzerine inşa ediyoruz.
Rakip Analizi
SEO danışmanlığı yaptığımız markamız için, potansiyel müşterilere yönelik rakipleri henüz SEO çalışmalarının başlangıcında anahtar kelime bazında tespit ediyoruz. Rakiplerimize SWOT analizi uygulayarak güçlü ve zayıf yönlerinin yanı sıra, markamız için oluşturabilecek tehditleri ve potansiyel fırsatları da belirliyoruz. Bu analizler sonucunda, SEO stratejimizi çeşitli iç ve dış detayları dikkate alarak şekillendiriyoruz.
Sonuçların Raporlanması
Hedef anahtar kelime gruplarını belirleme, persona oluşturma, mevcut durum ve rakip analizi yaparak sektör dinamiklerini bir araya getiriyoruz. Bu süreç sonucunda ortaya çıkan SEO stratejimizi bir takvim çerçevesinde eksiksiz bir şekilde uyguladıktan sonra, aldığımız aksiyonların sıralama sonuçları üzerindeki etkisini, SEO görünürlüğündeki genel ivmeyi ve planladığımız yeni aksiyonlarla beklediğimiz performans değişimlerini aylık raporlarla değerlendiriyoruz.
SEO Performansını
Nasıl Ölçebilirim?
SEO Çalışmalarının Faydalarını Nasıl Görebiliriz ?
Web sitenizin SEO performansını ölçmek için Google araçlarını kullanabilirsiniz. Google Search Console ve Google Analytics ile sitenizin kullanıcı, trafik ve dönüşüm verilerini kolaylıkla ölçümleyebilirsiniz. Semrush, Ahrefs gibi 3.part araçlar ile de web sitenizin verilerini inceleyebilirsiniz. Yapılan SEO optimizasyonu işlemlerinin ne kadar doğru olduğunu böylelikle belirlemeniz mümkündür.
- 1/Kanal Karşılaştırması
- 2/Tıklama Oranı (CTR)
- 3/Ortalama Konum (Average Position)
- 4/Dönüşüm Oranları
- 5/Hemen Çıkma Oranları (Bounce Rate)
Kanal Karşılaştırması
Web sitenize gelen trafiğin kaynağına bakarak SEO hizmetinin sonuçlarını değerlendirebilirsiniz. Sosyal medya, Google ADS reklamları veya direk girişler ile organik trafiği karşılaştırarak bir rapor çıkarabilirsiniz.
Tıklama Oranı (CTR)
Web siteniz için yapılan sorguların almış olduğu tıklama değerinin gösterim değerine bölünmesine tıklama oranı denir. SERP’te alınan tıklama oranının artışına göre çalışmanızı değerlendirebilirsiniz.
Ortalama Konum (Average Position)
İlgili anahtar kelimelerinizin ortalama konumunu gösteren değerdir. SEO çalışması ile ortalama konumda iyileşmeler görülür.
Dönüşüm Oranları
Tıklama sayısı ile birlikte kaç adet ürün satıldı, kaç adet arama geldi veya kaç adet mesaj geldi gibi sonuçlara dönüşüm denmektedir. Diğer satış kanallarına göre dönüşüm oranları kontrol edilmelidir.
Hemen Çıkma Oranları (Bounce Rate)
Sitenize gelen ziyaretçilerin siteden çıkma oranlarını gösteren değerdir. Ziyaretçiler web sitenizde kısa süre geçiyorsa bu oran yüksek olmaktadır. Çünkü sitede kalma süresi ile hemen çıkma oranı ters orantılıdır.