KELİME

0

KARAKTER

0

CÜMLE

0

PARAGRAF

0

BOŞLUK

0

SAYFA

0

ÇİFT BOŞLUK

0

BOŞLUKSUZ KARAKTER

0

NOKTALAMA İŞARETİ

0

Web site içeriklerinin içerisinde ne kadar kelime geçtiğini sayısal veri olarak gösteren kelime sayacı yazı ile oluşturulan içeriklerin ne kadar uzunlukta olduğunu tespit etmek adına kullanılan bir kelime sayısı hesaplama yöntemidir. Metin editörleri, web yazılım uzmanları, SEO uzmanları, web site içerik yazarları gibi farklı birçok meslek kolunda bu kelime ve karakter sayısı hesaplama işlemlerine gerek duyulmaktadır.

Karakter sayısı ile kelime sayısının birbirinden farklı kavramlar olduğunu belirtmek isteriz. Bu içeriğimizde hem karakter hem kelime sayısı ile ilgili hesaplamaların ne işe yaradığı, ne olduğu ve nasıl ölçeklendirildiği gibi en çok merak edilen konular hakkında detaylı bilgilendirmede bulunacağız.

Kelime Sayacı Nedir?

Dijital ortamda yazılmış bir metnin içerisinde kaç adet sözcük bulunduğunu gösteren ölçümü ortaya koyan yazılım ya da programlar ‘kelime sayacı’ olarak adlandırılmaktadır. Yazılı sınavlar, ödevler, web içeriklerinin SEO uyumluluğu, metin uzunluğunu belirlemek (makale, blog yazarları, akademik çalışmalar yürüten ve kelime sınırlandırması olan meslekler vb.) gibi hedefler ile bu ölçümler yapılmaktadır.

Bir de web site düzenleme, sosyal medya platformları için metin içeriği oluşturma gibi işlemler esnasında belirli bir karakter sayısı ile işlemler sınırlandırıldığı için karakter sayacı kullanımına ihtiyaç duyulabilir. Boşluklar dahil veya harici şekilde ölçümler yapan bu sayaç kelimelere değil harflere ve noktalama işaretlerine odaklanır. Böylece maksimum kullanılabilecek karakter sayısına ulaşmadan içeriği oluşturup doğru şekilde paylaşımlar yapmaya olanak tanınır. Yalnızca harflere odaklanılmak istenildiğinde de harf sayısı hesaplama için bireyler harf sayacı kullanarak boşlukları ve noktalama işaretlerini göz ardı eden ölçümlerde bulunabilir.

Ölçümler esnasında bireyin hangi sayaç türüne ihtiyacının olduğu tamamen yazılacak olan metnin nereye ekleneceğine göre değişiklik göstermektedir. Gereken niteliklerde içerikler oluşturmak ve tek tek sayarak çok ciddi zaman kaybı ve yüksek hata payının olacağı harf, kelime, karakter sayısı vb. hesaplamalarını sayaçlar kullanarak yapmanın daha doğru olduğunu bilmenizi isteriz.

Kelime Sayacı Aracı Ne İşe Yarar?

Bir metin için önceden belirlenmiş bir kelime sayısı limiti bulunuyorsa bunu aşmadan ve aşma korkusu ile sık sık duraksayarak hem metnin akışının bozulmasına hem de kişinin hata yapma olasılığının yüksek olması gibi riskleri ortadan kaldırmak adına kelime sayma işlemini tek bir saniyeye indirgeyen sayaç yazılımları, bir içerikte kaç kelime kullanıldığını anında gösterir.

SEO açısından yararlı olabilecek bir başka ölçüm de anahtar kelime sayacı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir metinde kullanılabilecek anahtar kelime sayısı genel olarak %1 oranda ve doğal şekilde dağıtılmalıdır. Bu oranın doğru ve düzgün şekilde korunduğunu ölçümlemek için metni oluşturan bireyler anahtar kelime sayaçlarını kullanabilirler.

Kelime ve Karakter Nasıl Çalışır?

Cümlede Kelime Sayısı bulma ile karakter sayısını hesaplamak birbirinden farklı işlemlerdir. Kelime sayısını ölçerken metinde yalnızca kelimelerin ne kadar olduğuna bakılır. Örnek olarak bir metni Word belgesi üzerinden düzenliyorsanız sol alt gösterge çubuğunda yer alan ve Word kelime sayacı olan ‘x sözcük’ ifadesine göz atabilirsiniz.

Karakter bulurken ise noktalama işaretleri, boşluklu ve boşluksuz karakter sayısı, harfler gibi içerikte kullanılmış tüm unsurların dikkate alındığı verilerle karşılaşırsınız. Örnek olarak Word belgesinde yer alan ‘x sözcük’ yazısına tıklayarak oluşturduğunuz metnin boşluklu ve boşluksuz karakter sayısını kolayca öğrenebilirsiniz.

Kelime Sayacının Kullanım Alanları

En çok bireyler kelime sayacı Word belgesi üzerinden kullanarak ölçümler yapmaktadır. Ancak eğer metninizi Word üzerinden oluşturmadıysanız metin kelime sayacı kullanarak içeriğinizdeki kelimelerin ne kadar olduğunu bir saniyede öğrenebilirsiniz. Kelime sayacının kullanım alanlarına bazı örnekleri şu şekilde belirtebiliriz:

Tik

Akademik makale oluştururken (tez yazma, ödev, kompozisyon vb.),

Tik

Blog metni oluşturma, web site içeriği hazırlarken içeriğe maddi değer biçmek için,

Tik

Bir metnin yabancı dilden çevirisini yaptıktan sonra yapılan işe maddi değer biçmek için,

Tik

SEO çalışmaları veya web tasarım yaparken.

Tik

Web site metni oluştururken,

Tik

Sosyal medya içeriği yazarken,

Sıra Bulucu Görsel

Kelime Sayımı Neden Önemlidir?

Çeşitli nedenlerle bir kimsenin metin hazırlarken kelime sınırı bulunuyorsa veya yazılan içerik üzerinden kelime sayısına göre bir ödeme alınacaksa mutlaka bireyler bir kelime sayacını kullanarak sayım yapmak isteyeceklerdir. Örnek olarak üniversite ödevinizi yaparken hocanız tarafından belirli bir sayıyı geçmeyen yazı yazmanız talep edilebilir. Verilen sayıyı geçip geçmeme konusunda teker teker kelimeleri saymaya kalkışmak çok yorucu, zaman alan ve hata yapma olasılığının yüksek olduğu bir eylem olacağından kelime sayacı Google kullanılarak saniyeler içerisinde ihtiyacınız olan bilgiye ulaşabilirsiniz. Arama motorunuza Google kelime sayacı yazarak hemen istediğiniz yazılıma ulaşabilirsiniz.

Karakter bulurken ise noktalama işaretleri, boşluklu ve boşluksuz karakter sayısı, harfler gibi içerikte kullanılmış tüm unsurların dikkate alındığı verilerle karşılaşırsınız. Örnek olarak Word belgesinde yer alan ‘x sözcük’ yazısına tıklayarak oluşturduğunuz metnin boşluklu ve boşluksuz karakter sayısını kolayca öğrenebilirsiniz.

Kelime Sayacı Aracını Kimler Kullanır?

Kelime sayacı programı veya kelime karakter sayacı gibi araçlar genel olarak şu kişiler tarafından kullanılır;

Tik

Öğretmenler ve üniversite hocaları,

Tik

Akademisyenler (araştırma görevlisi vb.),

Tik

Devlet memurları,

Tik

Web tasarım uzmanları,

Tik

Developerlar,

Tik

SEO uzmanları,

Tik

Öğrenciler,

Tik

Web site içerik yazarları,

Tik

Mütercim tercümanlar,

SIKÇA SORULAN VE

Kelime Sayacında Yanıtı Merak Edilen Sorular

Kelime sayacına dair yanıtını merak ettiğiniz soruları sizin için derledik..

Hemen Teklif Al

Sözcük sayısı hesaplama ile sık sık karıştırılan karakter sayısı; sözcüklerin değil, bir içerikteki tüm harf, noktalama işareti ve boşlukların hesaba katıldığı bir ölçüm türüdür. Boşluklu ve boşluksuz olarak iki şekilde ölçümü yapılır ve metnin kullanılacağı yere göre boşlukların sayısı dikkate alınır veya alınmaz.

Metindeki hem sözcük hem karakter sayısını SEOPix’in ücretsiz metin karakter sayacı sayesinde ölçümleyebilirsiniz.

Karakter sayısı hem boşluklu hem boşluksuz olacak şekilde iki veri halinde bireylere sunulur. Ancak tek bir veri sunuluyorsa bu ölçümde neyin dikkate alındığı kullanılan araca bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle boşluksuz hesaplama yapılmaktadır.

Kelime sayacı aracını kullanarak yapılan ölçümlerde herhangi bir sınırlandırma bulunmamaktadır.

SEO ayarları yaparken metinleri gireceğiniz bazı alanlarda karakter sayısı bazılarında ise kelime sayısı önemlidir. Bu gerekli alanlara göre yazacağınız metinlerde limitlere takılarak site üzerinde düzenleme yapmak çok fazla zaman alan ve içeriğin kalitesini bozabilecek bir işlemdir. Bu nedenle metnin kelimelerinin yazım sürecinde eş zamanlı hesaplanması ve nerede durmanız gerektiğini önceden bilebiliyor olmak daha avantajlıdır.

Metni hangi alanda kullanacaksanız oranın limitini aşmayan bir içerik yazdıysanız ve yazmak istediğiniz tüm bilgiler metinde yer alıyorsa kelime sayacı aracını en verimli şekilde kullanmışsınız demektir. Ancak sonuçlar istediğinizden daha uzun bir metin yazdığınızı belirtiyorsa bazı ifadeleri daha kısa ve öz hale getirmek zorundasınız.