ChatGPT ile SEO Nasıl Yapılır?

Temmuz 02 , 2025

|

10 dakika

ChatGPT ile SEO Nasıl Yapılır?

Temmuz 02 , 2025 | 10 dakika

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) çalışmalarının her geçen gün daha karmaşık hâle geldiği günümüzde uzmanlar kendilerine yardımcı olabilecek araçları arama eğilimindeler. Bu araçların arasında en popüler olanı tabii ki ChatGPT. SEO süreçlerini yapay zekâ teknolojilerine entegre etmeyen uzmanların süreç içinde hem zaman hem operasyon açısından zorluklar yaşayabilecekleri aşikâr.

ChatGPT şu anda metin yazma, görsel üretme ve teknik analizler yapabilme gibi birçok kabiliyete sahip. Bu kabiliyetlerin hemen her biri SEO süreçlerinin iyileştirilmesi için kullanılabilir. Bu yazımızda ChatGPT ile SEO stratejilerinin ve operasyonlarının nasıl daha kolay ve verimli bir hâle getirilebileceğini tartışacak, SEO söz konusu olduğunda ChatGPT’nin nasıl kullanılması gerektiğine dair ipuçları paylaşacağız.

SEO Çalışmalarında ChatGPT’nin Kullanılması

seo calismalarinda chatgptnin kullanilmasi

ChatGPT paid marketing ve SEO gibi birçok gelir kanalı için aktif olarak kullanılmakta. Fakat bu yollar detaylı bir şekilde düşünülüp planlanmadığı takdirde uygulanan stratejilerin sonuçları beklenildiği gibi olmayabilir. Yazımızın bu bölümünde ChatGPT’nin SEO süreçlerini kolaylaştırmak için nasıl daha verimli kullanılabileceğine odaklanacağız.

Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması SEO süreçlerinin en temel ve belki de en önemli adımlarından biridir. Bu adımların dikkatli bir şekilde atılması gelecekte elde edilecek organik trafik ve dönüşüm oranlarının çok daha iyi olmasını sağlayabilir.

ChatGPT, arama motorlarında kullanıcıların sıklıkla aradığı anahtar kelimeleri sıralayarak SEO süreçlerindeki anahtar kelime araştırması basamağını sizin için çok daha kolay bir hâle getirebilir. Bunu yaparken ChatGPT’ye uygun ve anlaşılabilir bir prompt girmek son derece önemlidir. Uygun bir prompt örneği şöyle olabilir:

"Profesyonel bir SEO Uzmanı gibi davran ve kadın erkek mont satışı yapan e-ticaret web sitem için long tail ve zorluk oranı düşük anahtar kelimeleri listele."

Rakip Analizi

ChatGPT rakipleriniz karşısındaki durumunuzu sizin için analiz edebilir. Bunu yapabilmek için promptunuzu detaylı vermeniz ve ne istediğinizi dikkatli bir şekilde aktarmanız gerekiyor. Bu noktada unutulmaması gereken nokta detay barındırmayan promptların kötü sonuçların çıktı olarak alınmasına neden olacağıdır. Rakip analizi için yazabileceğiniz prompt örneği şu şekildedir:

"Markamın organik rakipleri şunlar: example1.com, example2.com, example3.com. Bu markaları profesyonel bir SEO uzmanı gibi araştırmanı ve benim için organik marketing strateji adımlarını çıkarmanı istiyorum.”

SEO Uyumlu İçerik Üretimi

ChatGPT içerik üretimi konusunda da güzel işler başarıp SEO uzmanlarının işlerini kolaylaştırıyor. Bu konuda da diğerlerinde olduğu gibi detaylı promptlar girmek son derece önemlidir.

ChatGPT’ye başvurmadan önce hazırlayacağınız içeriğin konusunu, hedef kitlesini ve anahtar kelimelerini dikkatli bir şekilde belirlemeniz gerekiyor. Bu maddelerin eksik olması aynı zamanda promptunuzun da kalitesiz olmasına yol açabilir. Bu durum da kalitesiz bir çıktı almanız anlamına gelecektir.

SEO uyumlu içerikleri ChatGPT’ye yazdırırken dikkat etmeniz gereken bir diğer noktaysa konu başlıklarıdır. Bu noktada ChatGPT’ye metin hakkında ne kadar detaylı bilgiler verirseniz o kadar kaliteli çıktılar alacağınızı söylemekte fayda var. Bu sebeple konu başlıklarını da içerik üretim sürecinin öncesinde hazırlayabilir ve daha ilgili sonuçlar bekleyebilirsiniz. SEO uyumlu içerik üretimi sürecinde ihtiyacınız olacak prompt örneği:

"Erkek güneş gözlüğü satışı yapan e-ticaret web sitem için bir blog içeriğine ihtiyacım var. Profesyonel bir SEO İçerik Yazarı gibi davran ve aşağıdaki konu başlıklarının her biri için SEO uyumlu bir içerik oluştur. 

[H1] Erkek Güneş Gözlüğü Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
[H2] Erkek Güneş Gözlüğü Nasıl Seçilir?
[H2] Erkek Güneş Gözlüğü Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
[H3] Yüz Tipi
[H3] Gözlük Boyutu
[H3] Gözlük Camı Seçimi
[H3] Gözlük Çerçevesi Seçimi
[H2] Erkek Güneş Gözlüğü Modelleri Burada!

Bu metni hazırlarken aşağıdaki anahtar kelimeleri metne dağıtarak anlamlı ve uygun yerlerde kullanmanı istiyorum:

Erkek gözlük, erkek güneş gözlüğü, siyah erkek güneş gözlüğü, beyaz erkek güneş gözlüğü, güneş gözlüğü camı, güneş gözlüğü çerçevesi, güneş gözlüğü nasıl seçilir, güneş gözlüğü faydaları, güneş gözlüğü zararları, güneş gözlüğü seçimi.

Detaylı, doğru bilgiler içeren ve kullanıcıların dikkatini çekecek bir içerik oluşturmanı istiyorum. Metni samimi bir havayla kaleme alabilirsin."

Yukarıda örnek olarak verilen prompt ChatGPT’ye hazırlanması istenen içeriğin başlıkları, anahtar kelimeleri, kuralları, yazarı, konusu ve yayınlanacağı ortam hakkında detaylı bilgiler veriyor. Bu sayede prompt girildikten sonra güzel bir sonuç alınması mümkündür.

Fakat bu noktada eğer prompt aşağıdaki gibi olursa ChatGPT herhangi bir detaya sahip olmadığından boşlukları kendisi doldurarak ilerleyecek ve olumsuz bir çıktı elde edilmiş olacaktır:

"Erkek güneş gözlüğü satışı yapan e-ticaret web sitem için bir blog içeriğine ihtiyacım var. Bu içeriğin başlığı ‘Erkek Güneş Gözlüğü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler’ olacak. Detaylı ve bilgilendirici bir içerik yaz.”

Detaylı incelemek için: seopix.net/blog/yapay-zeka-ile-seo-uyumlu-icerik-nasil-yazilir

ChatGPT ile On-Page SEO Aksiyonları

ChatGPT kullanarak içerik konusunda olduğu gibi diğer on-page SEO konularında da yapay zekânın size yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. Sizin için ChatGPT kullanarak gerçekleştirilebilecek bazı on-page SEO aksiyonlarını aşağıda listeledik:

  • Heading Etiketleri: ChatGPT kullanarak web sayfalarınızda yer alan içeriklere H1, H2 gibi heading etiketlerini ürettirebilirsiniz. Bu başlıkların kullanım sırası ve başlıklarda anahtar kelime kullanımı gibi noktalarda da destek isteyebilirsiniz.

  • Meta Title ve Meta Description: Prompta sayfanızın adresini yazıp içeriği hakkında detaylı bilgiler vererek ChatGPT'nin uygun meta title ve description üretmesini sağlayabilirsiniz.

  • Görsel Alt Text Üretimi: ChatGPT’yi web sayfalarınızda yer alan görsel içeriklere alt text sağlamak için de kullanabilirsiniz.

  • URL Oluşturma: Web sayfalarınız için SEO uyumlu URL isim önerileri alabilirsiniz.

ChatGPT ile Teknik SEO Analizi

chatgpt ile teknik seo analizi

ChatGPT teknik SEO konusunda her ne kadar henüz çok gelişmiş olmasa da teknik SEO aksiyonlarında da yardımcı olabilir. ChatGPT'de teknik SEO analizi için yapılabileceklerden bazıları şunlardır:

  • Site Hızı: PageSpeed Insights ya da Lighthouse gibi ortamlarda gerçekleştirdiğiniz web sitesi hız sonuçlarını ChatGPT’ye yükleyebilir, ChatGPT'den sitenizin performansını raporları inceleyerek yorumlamasını isteyebilirsiniz. Bu noktada değerlendirme aşamasının dışında teknik aksiyon konusu söz konusu olduğunda da ChatGPT’den destek alabilirsiniz. Fakat bu uygulamanın bir uzman kontrolünde yapılmadığında riskli olabileceğini unutmamalısınız.

  • Mobil Uyumluluk: Site hızında olduğu gibi mobil skorlarınızı da ChatGPT’ye yorumlatabilir ve ondan optimizasyon önerileri isteyebilirsiniz.

  • Schema Markup Üretimi: ChatGPT’ye kullanmak istediğiniz markupı ve içeriğini ileterek sizin için istediğiniz formatta schema markup üretmesini sağlayabilirsiniz.

  • Taranabilirlik: ChatGPT, kendisine data sunulduğunda daha iyi çıktılar verebilen bir çalışma mantığına sahip. Bu sebeple sitemap URL'leri veya Google Search Console Indexing durumu gibi konularda bilgiler sağlamanız hâlinde teknik aksiyon noktasında detaylı bilgiler verebilir.

  • Analiz ve Raporlama: ChatGPT güncel olarak veri setlerini inceleme ve excel dokümanlarını okuyabilme gibi oldukça yararlı kabiliyetlere sahiptir. İşte tam olarak bu kabiliyetleri SEO süreçlerinizin analiz ve raporlama kısmı için kullanabilirsiniz. Bilindiği üzere SEO süreçlerinin analiz ve raporlama aşamaları uzun ve karmaşık süreçleri gerektirir. Fakat bu sürece ChatGPT dâhil edilerek zamandan tasarruf edilebilir. Örneğin web sitenizin belirli sayfalarının click, impression, position ve CTR verilerini karşılaştırmalı olarak ChatGPT’ye yükleyip istediğiniz formatta bir grafik oluşturmasını isteyebilirsiniz. Ya da çok fazla veri bulunduran herhangi bir dokümanınızı ChatGPT’ye yükleyerek konuyu kısaca özetlemesini isteyebilirsiniz.

Her geçen gün dijital dünyaya daha çok dâhil olan yapay zekâ teknolojilerine uzak kalmak, diğer tüm kanallarda olduğu gibi SEO performansının da zaman içerisinde rakiplerin gerisinde kalmasına neden olabilir. Bu noktada alanında uzman kişilerin süreçleri kolaylaştırmak ve yeni nesil teknolojileri keşfetmek gibi noktalarda yapay zekâ kullanmayı alışkanlık hâline getirmeleri gelecek düşünüldüğünde daha faydalı olabilecek bir aksiyon gibi görünüyor.

Bu alışkanlığa bir katkı sağlamak ve SEO süreçlerini desteklemek amacıyla kaleme aldığımız yazımızın sonuna geldik. Siz de buradan öğrendiğiniz bilgileri kullanarak SEO süreçlerinizi daha az efor ve maksimum verimlilik ilkesiyle yönetmeye başlayabilir, yapay zekâ teknolojilerinden geri kalmadan çağa ayak uydurabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz her anda bizimle iletişime geçerek web sitenizi SEO çalışmalarında daha profesyonel adımlar atmaya hazır hâle getirebilirsiniz.

Makalemizi Paylaşabilirsiniz!

linkedin twitter instagram facebook

Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!

Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.

Markanı Bizimle Büyüt ve Duyur

Markanı Bizimle
Büyüt ve Duyur!

Şimdi teklif al ve markanın dijital dünyada hak ettiği yeri almasını sağla!