Dijital PazarlamaGenelİnternetSEO Blogu

Rankbrain Nedir? Google Rankbrain Algoritması

Google, kullanıcı deneyimlerini iyileştirebilmek adına algoritmalardan yararlanabilir. Bunlardan biri olan Google Rankbrain, yapay zeka destekli algoritmalar arasında kullanıcıların aramadaki amaçlarını anlamaya yönelik kullanışlı bir özelliktir. Google Rankbrain Algoritması, kullanıcıların arama motorunda aradıklarını en doğru önerilerle doğru tahmin etmeye veya yönlendirmeye çalışır. Kullanıcıların aramalarından verim alamadığı durumlarda arama motorları daha verimli bir arama sonucu deneyimi vermek adına, ilgili olabilecek en iyi sonuçları sağlar. 

Rank Brain Çalışma Prensibi Nasıldır?

Kullanıcıların dijital ortamda ihtiyaçlarını arama niyetleri çok farklı cümlelerle gerçekleşebilir. Bunlardan bazılarının sonuç noktasında istenen verimi vermediği görülmüştür. Google da bu noktada 2015 yılında Rankbrain Algoritması ile kullanıcılara arama işlemlerinde yapay zeka desteğini sunmuştur. Rank Brain çalışma prensibi nasıldır? Bu algoritma desteğiyle aramalardan nasıl verim sağlanmıştır? Öncelikle SEO noktasında kullanıcı deneyimlerinin büyük bir öneme sahip olduğu yinelenebilir. SEO kriterleri tamamen kullanıcı deneyimleri noktasında belirlenmektedir. Ancak bazı noktalarda kullanıcılar aramalarını detaylandıramaz, doğru kelimeleri seçemeyebilir, böyle bir durumda da arama işlemlerinden istenilen sonuçlar çıkmayabilir. Rank Brain algoritmasında da aramalar esnasında arama niyeti en iyi şekilde tespit edilerek önerilerde ve yönlendirmelerde bulunur. Bu sistemle birlikte kullanıcılar daha doğru aramalar yaparak istedikleri kaynaklara kısa sürede ulaşabilirler. 

RankBrain Nasıl Çalışır?

RankBrain algoritmasının çalışma prensibi olarak çok bilgi sahibi olunmasa da yapılan aramalardan anlaşılacağı üzere bazı tahminler yürütülmektedir. Google’da yapılan aramalarda tercih edilen kelimelere uyumlu, eş anlamlı ve ilgili kelimelerle tanımlama yapılmaya çalışılır. Genelde algoritmanın tam olarak anlamadığı sorgulamalarda bu işlem görülür. Ancak kullanıcının geçmiş aramalarından yararlanılarak benzer sorgulamalar da önerilebilir. Örnek vermek gerekirse “Nasıl” ile başlayacağınız bir aramada size genelde en fazla aratılan aramalardan bir önerme gelebilir. 

Rankbrain Nasıl Çalışır
Rankbrain Nasıl Çalışır

Dikkatinizi Çekebilir >> Google EAT Nedir ?

Hemen Çıkma Oranı

Kullanıcıların yaptıkları aramada her sonucun hemen çıkma oranını ifade eder. Yani çoğu kişi yaptığı aramada 3.siteye tıklayıp çıkar ve 4.sıradaki siteye daha fazla trafik sağlarsa Google bu sitenin kullanıcıya daha fazla fayda sağladığını düşünür.

Tıklama Oranı

Hemen çıkma oranı ile benzer bir yapıda işler. Yapılan aramalarda her sonuç sayfasının aldığı tıklama oranları analiz edilir. Kullanıcıların 6.sıradaki sonuca 4 veya 5.sıradan daha fazla trafik sağladığı görülürse bu sitenin tıklama oranı artar, sıralaması üst sıraya taşınır. 

Sayfada Kalma Süresi

Kullanıcılar sitenizde ne kadar fazla süre zaman geçirirse SEO açısından da o derece olumlu bir puan sağlanır. Hemen çıkma oranı gibi sayfada kalma süresi de rank brain metriklerinde önemli bir ölçüttür.

Google Rankbrain Algoritmasının Amacı Nedir?

Kullanıcıların arama motorunda yapmış oldukları sorgulamalar genelde tahmin edilebilir bir düzeydedir. “Nedir”, “Nasıl yapılır?” “nereye gidilir?” gibi sorgulamalar çoğunluktadır. Ancak buna karşın aramaların bir bölümünde daha önceden çok yapılmayan aramalar da gerçekleşmektedir. Rankbrain nedir sorusunda ise tam olarak bu sorulara anlamlı ve uyumlu yönlendirmeler yapılması olarak cevap verilebilir. Kullanıcıların aramak istediklerine ulaşamaması siteler kadar arama motorları için de bir problemdi. Rank brain ile bu sorun ortadan kalkmış, buna ek olarak kullanıcılara soruları dışında alternatif sorgulamalar da önerilerek farklı aramalara yönlendirilmeleri de sağlanmıştır. 

Dikkatinizi Çekebilir >> Arama Motoru Nedir ?

Google RankBrain Algoritmasının Temel Özellikleri

Rankbrain sorgulama ile arama sonuçlarındaki birçok aşama analiz edilebilir. Sitelerde ne kadar zaman geçirdikleri, hangi sitelere yöneldiklerini anlamdırır. Algoritmanın ilk ortaya çıktığı zamanla günümüz arasında yaşanan gelişimle birlikte kullanıcılar ve site yöneticileri için oldukça önemli bir araç olmuştur. 

  • Geçmişte yapılan arama verilerine göre kullanıcılara aramalarında önerilerde bulunur. 
  • Yapay zeka temelli bu algoritma manuel olarak hazırlanan arama sonucu analizlerine göre daha iyi sonuçlar vermiştir. 
  • Yapılan son sorgulamalar üzerinden arama ve sonuç alakasını kontrol eder. Buna göre her zaman kendini geliştirebildiği bir durum söz konusudur.
  • İlk çıktığı zamanlarda genelde tahmin edilemeyen aramalar için devreye girse de zamanla bu durum tüm aramalar için yapılmaya başlandı. 

Rank Brain Sisteminde Yapay Zekâ

Rank Brain algoritmasında yapay zeka ve makine öğrenimi bir arada bulunur. Her ikisi de birbirinden çok farklı özellikleri barındırsalar da bir arada oldukça uyumlu olarak çalışmaktadırlar. Olasılık temelli olarak bir işlem söz konusu olan rank brain algoritmasında istatistik, veri madenciliği ile yapay zeka özellikleri de devreye girer. Böylece kullanıcıların tam olarak ne aradıklarına yönelik daha doğru sonuçlar elde edilebilmektedir.

Rankbrain Sisteminde Yapay Zeka

Google Rankbrain SEO İlişkisi Nedir?

Rankbrain SEO açısından da önemli bir algoritmadır. Daha öncede bahsedildiği gibi hemen çıkma oranı, tıklama oranı, sayfada kalma süresi gibi işlemler doğrultusunda rank brain, bir sonraki aramalarda kullanıcılara daha doğru yönlendirmeler yapabilmekteydi. Eğer burada kullanıcıların arama sonuçlarında sitenize trafik sağlaması, kalma süresinin uzun olması sağlanırsa arama motorları tarafından daha üst sıralara taşınabilirsiniz.

Rankbrain Algoritmasından Hangi Siteler Faydalanacak ?

Rank brain çalışma mantığı içerisinde işin hem kullanıcı deneyimi hem de web sayfası ve içerik yöneticileri kısmı vardır. Algoritmada çoğunlukla cevaplanamamış veya uzun kuyruklu anahtar kelimelere yönelik bir sonuç bulma amacı vardır. Bu yüzden de rank brain algoritmasından en iyi şekilde yararlanabilmek için arama insanı yani kullanıcıların arama yöntemlerini düzenli olarak analiz etmeniz gerekir. Talep edilenler ve bunların aranma yöntemi sürekli değişebildiğinden dolayı kullanıcı odaklı bir web sayfası ve içeriğe sahip olunursa SERP’te çok daha iyi sıralamaya sahip olabilirsiniz. Sektörünüz ne olursa olsun kullanıcılara yönelik içerikler, heading etiket düzenlemeleri, birbirleriyle alakalı içeriklerde yönlendirmeler için linkler kullanmak rankbrain analizlerinde işe yarayacaktır. 

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu