GenelİnternetSEO Blogu

Featured Snippet Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Öne çıkan snippet olarak da bilinen featured snippet, Google arama motorunda sıfırıncı sıra olarak tanımlanabilir. Google snippet hem kullanıcı deneyimi hem de web siteleri için önemli avantajlar sunar. Google snippet nedir? sorusuna; yapılan arama sonucu en uygun içeriğin, varsa eğer sponsorlu reklamların hemen altında bir kutucuk içerisinde gösterilmesi cevabı verilebilir. Bu snippet bölümü, aranan sonuca uygun özeti verirken bunun yanı sıra özetin yer aldığı web sayfasının url ve sayfa başlığı da snippet bölümünde yer alır. Featured snippet, kullanıcı sorgularına en hızlı ve en net cevabı sunması ile kullanıcı odaklı olmasının yanı sıra 0. sıradaki içeriğe sahip web sitesini önemli bir konuma ulaştırır. Google arama motoru, yapılan sorguyu içeren en uyumlu web sitesini featured snippet ile ödüllendirmektedir. 

Featured Snippet Çalışma Mantığı

Arama motoru sonuçlarında temel mantık daima, kullanıcının beklentilerini karşılayacak en uyumlu sonuçların üst sıralarda görünmesini sağlamaktır. Bu kapsamda Snippet uygulaması da, kullanıcıların dikkatini çekmek amacıyla geliştirilmiştir. Uygulama sayesinde kullanıcıların yaptığı aramaya en uygun sonuçlar özet şeklinde sıfırıncı sırada gösterilir. Snippet çalışma mantığı; bu uygulama için geliştirilen programın, yapılan aramaya uyumlu sayfaları tarayarak ilgili bölümü snippet alanında göstermesidir. Google botları ile taranan sayfalar arasında en etkili ve açıklayıcı içerik snippet bölümünde kullanıcıya sunulmuş olur. 

Elbette her aramada snippet gösterilmiyor. Google, ilk 10’daki web sayfalarını inceleyerek bu sayfa içeriklerini analiz eder. Eğer sayfanız, aranan ilgili anahtar kelimede ilk 10’da yer almıyorsa, bunun için öncelikle arama sonuçlarınızı iyileştirmeniz gerekir. Google snippet seçimi için kendi özel sistemlerini kullanmaktadır.

Featured Snippet Nedir

Featured Snippet Türleri

Arama sonuçlarında öne çıkan snippetler için 4 farklı versiyon söz konusudur. Bu versiyonlar; işlevsel olmaları ve kullanıcı ihtiyacını en net şekilde karşılaması açısından çeşitlenmektedir. Bu kapsamda Google featured snippet türleri;

1- Paragraf Snippetler (Tanım Snippet)

En sık görülen snippet çeşitlerinin başında paragraf snippetler bir diğer adıyla tanım snippet gelmektedir. Bu türde, konuya en açıklayıcı cevaplar, paragraf halinde kullanıcıya sunulmaktadır. Snippet oluşturulurken, aramaya en uygun kısa ancak açıklayıcı cevabın bulunduğu web sitesi tercih edilir.

Paragraf Snippet

2- Adım Snippet

Google’ın anlamlandırabildiği adımlar, kullanıcılara öne çıkan sonuç olarak sunulabiliyor. Bu sebeple içerikler hazırlanırken, ilgili adımları maddeler halinde sunmak, Google’ın beklentilerini karşılayabilmek adına önemlidir. Ayrıca adım snippet, sıralı ve sırasız liste olarak ayrılmakta olup sıralı listede adımlar alakalı bir sıra ile dizilirken sırasız snippetlerde belli bir hiyerarşi söz konusu değildir.

Adım Snippet

3- Tablo Snippet

Karmaşık ve birden fazla verinin sunulması gereken içeriklerde bu veriler bir tablo halinde kullanıcılara sunulabiliyor. Bu tablolar, yapılan aramaların uyumluluğuna göre tablo snippet ile öne çıkarılmaktadır. Fiyat karşılaştırma, tarih, ürün bilgisi ve özellikleri gibi birçok detay, tablo snippet ile kullanıcılara doğrudan gösterilebilmektedir.

Tablo Snippet

4- Video Snippet

Teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı bilgiler de kullanıcıların en sık arattığı konulardır. Uygulamalı konularda kullanıcı beklentisini en iyi şekilde karşılayan içerikler ise genellikle videolar olmaktadır. Örneğin kravat nasıl bağlanır? konusunda bilgi sahibi olmak için arama yaptığınızda bu konu ile alakalı en uygun ve net içerik video olarak sizlere Google tarafından sunulur.

Video Snippet

Featured Snippet’ın Faydası Nedir?

Google arama motorunda birinci sırada çıkmanın çok daha ötesinde olan sıfırıncı sırada çıkma yani featured snippet konusu, kullanıcılar arasında ikilem oluşturmaktadır. Özellikle, sıfırıncı sırada çıkan kısa ancak net açıklama, kullanıcı beklentisini karşıladığı durumlarda web sitesinin ziyaret oranını düşüreceği noktasında bir yargı oluşmaktadır. Ancak elde edilen verilere bakıldığında featured snipped uygulaması, web sitesi tıklama oranını %28,2 artırmaktadır. Snippet’in faydası nedir? konusunda merakta olanlar için en önemli faydalarından bir tanesinin ziyaretçi trafiği artışı olduğunu söylemeliyiz. 

Featured Snippetler SEO için Neden Önemlidir?

Web sitenizin özel bir çerçevede yer almasını sağlayacak snippet seo açısından oldukça önemlidir. Kullanıcı beklentilerini karşılamanın yanı sıra birçok avantajı da beraberinde getiren featured snippetler ile ilk sıranın dışında sıfırıncı sırada yer alabilirsiniz. Arama motoru optimizasyonu olarak tanımlayabileceğiniz SEO’da bilindiği üzere;

  • Web sitesinin en üst sıralarda yer alması, kullanıcı ziyaretini ve dolayısıyla web site sağlığını artırır. 
  • Kullanıcıya sunduğunuz içeriklerin hedef kitleye ulaşabilmesi ve web sitenizin dijital dünyadaki otoritesi featured snippetler ile mümkün hale gelir.
  • Bir çerçeve içerisinde yer alan özet içeriğiniz ve web site adınız, ilgili kelime grubunda arama yapan kullanıcıların dikkatini çekerek kullanıcıyı web sitenize yönlendirir. Bu sayede organik tıklama alabilirsiniz.
  • Site içeriğinizin ilk 10 sırada hangi konumda yer aldığına bakılmaksınızın en üst konumda tüm kullanıcılara ulaşabilmeniz mümkün olur.
  • Marka imajınız artarak markanıza olan güveni güçlendirebilirsiniz.

Featured Snippet (Öne Çıkan Snippet’ler) Nasıl Yapılır?

Featured snippet, web sitesilerinin yer almak istediği bir konumdur. Bu amaçla kullanıcılar, snippet oluşturma kapsamında optimizeler ve çalışmalar yürütmektedir. Peki featured snippet (öne çıkan snippetler) nasıl yapılır? İstenilen kelime grupları için öne çıkmak yani sıfırıncı sırada yer almak kolay olmayabilir, ancak imkansız değil. Öncelikle;

  • Kullanıcıların ne tarz sorular sorduğunu araştırmalı, analizler yapmalısınız. 
  • Yapılan aramalara göre kullanıcılara en net ve nokta atışı cevabı sizin vermeniz gerekmektedir. Bunun için içeriklerinizin kalitesi oldukça önemli.
  • Bu konuda soru-cevap araştırmaları yapabilir ve içeriklerinizin Google dostu olarak hazırlayabilirsiniz.

Buna ek olarak alanında başarılı bir seo ajansı ile çalışarak profesyonel destek alabilir ve web sitenizin öne çıkan snippetlerde yer alma ihtimalini yükseltebilirsiniz. 

Tavsiye İçerik : Rankbrain nedir ?

Öne Çıkan Snippet İçin Sayfamızı Nasıl Optimize Etmeliyiz? 

Marka imajı ve organik trafik için oldukça etkili olan öne çıkan snippetler için sayfanızı optimize etmekle işe başlayabilirsiniz. Peki öne çıkan snippetler için web sayfası nasıl optimize edilir?;

  • Bunun için öncelikle Google sorgularını dikkate almalısınız.
  • Diğer bir adımda ücretli ya da ücretsiz araçlar kullanarak Google’ın hangi featured snippetleri kullandığına dair bir araştırma yapabilir, içeriklerinizi bu doğrultuda oluşturabilirsiniz.
  • İçerik optimizasyonu ile aranılan soruyu net ve doğrudan açıklamanız önemlidir.
  • Cevap uzunluğu 40 – 50 karakter arasında olması sayfanızı öne çıkarmak için dikkat edilecek bir kriterdir.
  • Heading etiketlerini doğru kullanmak, öne çıkabilmeniz için önemlidir.
  • Yapılandırılmış  veriler olarak ifade edilen schema markup kullanımı ile içerikleriniz arama motoru tarafından daha kolay anlamlandırılabilir.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu