İnternet

Domain (Alan Adı) Ne Zaman Boşa Düşer?

Domain bir işletmenin ya da bir markanın en önemli unsurlarından birisidir, çünkü direkt olarak markasını temsil eden bir dijital varlıktan bahsetmekteyiz. Domain, nasıl Facebook, Instagram ve Twitter‘da kullanıcı adımız varsa ve bunun bir değeri varsa aynı şekilde internet üzerinde de web sitemizi barındırabilmemiz için gereklidir. Ancak bu alan adları diğer sahip olduğumuz web kimliklerimize göre biraz daha farklı. Bu domain olarak bahsedilen alan adları, kiralama usulü ile çalışmaktadır yani bir alan adını kullanmak için parasını ödeyip, kiralamanız gerekmektedir. Bu sebepten ötürü de tabi ki kira süresi tamamlandığında ücretini ödemezseniz, site boşa düşecektir.

Eğer SEO çalışması uyguladığınız bir site ise bu site boşa düşeceği için emeklerinizin de boşa gideceği anlamına gelmektedir. Tabi ki süre bitene kadar o siteden istifade etmezseniz. Peki alan adlarına bakıyoruz, süreleri dolduğu zaman boşa düşmüyor?  Herhangi bir alan adını takip ediyorsanız ve süresi bitince de almayı planlıyorsanız, bu alan adının öncelikle süresinin dolmasını beklemeniz gerekmektedir. Domain sorgulama araçlarını kullanarak alan adının süresinin ne zaman dolacağını görebilirsiniz. Önceden hiç denediniz mi bilmiyoruz ancak sona erme tarihinden sonra deneme yaptığınız zaman alan adını alamadığınızı göreceksiniz. Peki bu neden boşa düşen alan adını hemen alamıyoruz?

alan adı ne zaman boşa düşer

Alan Adı Ne Zaman Boşa Düşer?

Alan adlarının süresi dolduktan sonra eğer çok değerli bir alan adı ise alan adı sahibinin tekrardan alan adını kurtarabilmesi ve bu süreçte süresi dolduktan sonra alan adını almak isteyen kişilerin/şahısların açık artırma yapacağı periyot başlamaktadır. Detaylarını hemen altta belirtmiş olduğumuz periyot yaklaşık olarak 60-80 gün sürmektedir. Yani düşen alan adının sahibi, alan adını geri almak istemezse ve kimse tarafından açık artırma teklifi sunulmazsa aşağı yukarı bu süre içerisinde alan adı kayıt edilebilir duruma gelmektedir. Siz de bu sürecin sonunda alan adını herhangi bir alan adı sağlayıcı üzerinden alabilirsiniz.

1) Hold Durumu

Alan adının süresinin dolmasından sonra başlayan ilk süreçtir, yaklaşık 30 gün sürmektedir. Bu süreçte alan adının sahibi, domaini almış olduğu yere bağlı olarak yenileme ücretine ekstra ücret ödeyip ya da ödemeden, direkt olarak alan adını geri kurtarabilmektedir. Bu süreç alan adını korumak isteyen domain sahipleri için çok önemlidir. Bu süreçte diğer kullanıcılar tarafından bu alan adına herhangi bir şekilde talep oluşturulamaz, satın alamazlar. Bu süreç alan adı uzantısına bağlı olarak uzayıp kısalabilmektedir. Bu süreçteki alan adı kurtarma ücreti de alan adını almış olduğunuz firmaya bağlı olarak değişmektedir. Bazı firmalar ilk 5 gün için sadece yenileme ücretini alıyor sonraki günlerde ekstra ücret talep ediyor. Bazısı ise “Hold” süresince direkt olarak normal fiyattan yenileme sağlayabiliyorlar.

2) Kurtarma Süreci (Kurtarmak İçin Son Şans)

Bu süreçte ortalama olarak 30 gün sürmektedir. Dediğimiz gibi bu süreler alan adının uzantısına göre(com-net-org-co-biz-info vs.) değişiklik gösterebilmektedir. Biz sizlere ortalama olarak ne kadar sürdüğünü ve basit bir dilden süreçleri anlatmaktayız. Bu süreçte, alan adı sahibi düşen alan adını ekstra ücretler ödeyerek geri alabilmektedir ancak 2-3 dolar fark değil, bu 100$‘a kadar çıkabiliyor, tabi ki bu da gerçekten oldukça maliyetli bir hale dönüşmektedir. Bu sebepten ötürü alan adınızı kesinlikle kontrol etmeli ve süresi dolmadan önce yenilemesini yapmalısınız. Tabi ki alan adını halen daha elinizde tutmak istiyorsanız. Ayrıca bu süreçte diğer kullanıcılar bu alan adı eğer düşerse diye backorder oluşturabilmektedirler. Backorder’ı da kısaca özetlemek gerekirse; backorder yaparak, alan adını düştüğü gibi hemen kiralayabilirsiniz. Bu da kolay bir şekilde düşecek alan adlarını yakalayabilmeniz için domain sağlayıcı firmalar tarafından sunulan hizmettir.

3) Silinme Süreci

Burası son aşamadır. Bu aşamada artık kimse alan adını kaydedemez, alan adı sahibi de geri alamaz. Silinme süreci 5 gün sürmektedir. Bu periyodun sona ermesiyle birlikte alan adının düşme süreci de sonlanmaktadır. Alan adı bu sürecin sonunda boşa düşer ve yeniden kayıt için uygun hale gelir. Alan adını kaydetmek isterseniz, bu sürecin sonraki günü herhangi bir alan adı sağlayıcı tarafından alan adını 1 yıl ile 10 yıl arasındaki periyotlar için kiralayabilirsiniz.

domain boşa düşme süresi

Domain ne zaman boşa düşer sorusunun yanıtını verdiğimizi düşünüyoruz. Görmüş olduğunuz gibi süreç yukarıdaki adımlarda olduğu gibi gerçekleşmektedir. Aşağı yukarı süreler de tüm uzantılar için aynıdır. Eğer yakında düşecek olan domaini alma gibi bir planınız var ise o alan adının uzantısıyla ilgili olarak detaylı araştırma yapıp, tam olarak hangi gün düşeceğini hesaplamanızı öneririz. Kesinlikle almanız gereken kritik bir alan adı ise o alan adıyla alakalı backorder oluşturmanızı da öneriyoruz. Kendi alan adlarınızı da mümkün olduğunca alan adı süresi bitmeden 1 ay önce yenilemenizi tavsiye etmekteyiz.

Boşa Düşen Domainleri Nasıl Alabilirim?

Eğer bir alan adı boşa düştüyse direkt olarak herhangi bir alan adı sağlayıcı üzerinden alan adını kaydedebilirsiniz. Bunun haricinde alan adı düşmeden almak istiyorsanız ki bu garanti değildir, sizin için alan adı sağlayıcı almaya çalışır ancak alamadığı durumlar da olabilir. Backorder yapabilirsiniz, böylece alan adı düşmeden ön sipariş verip, alan adı düşer düşmez alan adına sahip olabilirsiniz. Ancak burada şöyle bir durum var. Sizinle beraber backorder yapan insanlar olabilir, peki bu durumda ne oluyor? Tamamen şansınıza kalıyor, alan adı sağlayıcınız eğer hızlı ise boşa düşen alan adını sizin için kaydedebilir ancak dediğimiz gibi o da kaydedebilirlerse. Bunun haricinde farklı firmalar tarafından satın alınıp, açık artırma ile de satılabilir. Ondan dolayı boşa düşen alan adını almak biraz şans işi diyebiliriz.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu