Anahtar Kelime (Keyword) Nedir?
Anahtar kelime, web sayfanıza ulaşmak isteyen kullanıcıların arama motorlarına yazdığı kelime ya da kelimelere denmektedir. Yani bir kullanıcı sayfanıza ulaşmak istediği zaman belli kelimeyi ya da kelime gruplarını Google’a yazar ve bu anahtar kelime ile alakalı olarak sonuçlar karşısına çıkar. Bu sebeple anahtar kelimeler oldukça önemlidir, anahtar kelimelerin önemi kadar bu anahtar kelimelerin tespiti de büyük önem taşımaktadır. Peki bu anahtar kelime tam olarak nedir ve içeriğimizi oluştururken anahtar kelimeleri nasıl tespit edeceğiz?
SEO için Anahtar Kelime
SEO için anahtar kelime, çalışmanın çok büyük bir kısmını kapsamaktadır. Öncelikle bir web sitesi var ancak bu web sitesinin Google’daki bazı anahtar kelimelerin arama sonuçlarında yukarıda olmasını istiyoruz. Bu şekilde baktığımız zaman SEO’yu da anahtar kelimede ya da kelimelerde yükselmek için uygulamaktayız. O zaman anahtar kelimelerin tespiti ve web sitemizin anahtar kelimelere göre optimize edilmesi gerekmektedir.
Öncelikle anahtar kelime yukarıda da bahsettiğimiz üzere kullanıcıların Google’da aramış oldukları kelimeler ya da kelime gruplarıdır. Anahtar kelime olarak bahsetsek de aslında anahtar kelime tek bir kelimeden oluşmayabilir. “Ayakkabı” da bir anahtar kelimedir, “spor ayakkabısı” da anahtar kelimedir. Bu sebeple, burada söylenmek istenen aslında “arama sorgusu“dur. Keyword, yani anahtar kelime sadece SEO için değil, Google Ads için de önemlidir. Sonuç itibariyle SEO’da web sitenizi belli anahtar kelimeleriniz için Google’a göre optimize edip, organik sonuçlarda yükselmeyi hedefliyorsunuz. Google Ads reklamları ile de yine belli anahtar kelimelerde reklamlı sonuçlarda çıkmak istiyorsunuz. Bu sebeple anahtar kelimelerinizi doğru bir şekilde tespit etmeniz, reklamlarınızı ve web sitenizi anahtar kelimenize göre optimize etmeniz gerekmektedir.
Anahtar Kelime Tespiti Nasıl Yapılır?
Anahtar kelimenin ne olduğunu ve neden önemli olduğunu öğrendik ancak üretmek istediğimiz içeriği kullanıcılar tam olarak nasıl arıyor, bunu da öğrenmemiz gerekiyor. Keyword yani anahtar kelimeyi öğrenmeden içeriğimizi oluşturamayız, sayfamızı anahtar kelimelere göre optimize edemeyiz. Bu sebeple hemen anahtar kelimelerimizi nasıl tespit edebileceğimize bir bakalım.
SEO Araçları ile Anahtar Kelime Tespiti
Anahtar kelimeleri tespit edebilmek adına(tabi ki bunlar harici çok daha fazla fonksiyonları da bulunmaktadır) bazı SEO araçları bulunmaktadır. Şu anda sizlere örnek vereceğim SEO araçları Ahrefs ve Semrush. Bu iki aracı kullanarak internet üzerinde üretmek istediğiniz içeriğin benzerinde olan bir web sayfasının adresini alıp, bu araçlar üzerinde tarama işlemini yaptıktan sonra bu sayfanın Google’da hangi anahtar kelimelerde sıralamada olduğunu öğrenebilir ve bu anahtar kelimelerin aranma hacimlerini, SEO zorlukları gibi bilgilerini de öğrenebilirsiniz. İşte bu bilgileri baz alarak içeriklerinizi oluşturabilir ve direkt olarak tam SEO uyumlu sayfalar ortaya çıkarabilirsiniz.
Search Console ile Bilinmeyen Anahtar Kelimeleri Tespit Etme
Tabi ki bir diğer anahtar kelime tespit yöntemi de Google Search Console’dur. Google, çok akıllı olduğu için Ahmet “armut c vitamini içeriyor mu” diye bir arama yaptığında, Google gidip sorgularında gerçekten sadece bu bilgiyi içeren bir sayfayı Ahmet’in karşısına çıkarmıyor, “armutun faydaları” diye bir içerik çıkarıyor, bu içerik içinde de sorusunun yanıtını buluyor. Burada da demek istediğim şey şu, siz “armutun faydaları” diye bir içerik oluşturursunuz, sonra bu yazı trafik almaya başlar ve Search Console’da verileri görmeye başlarsınız. Sorgular bölümünde bir de bakıyorsunuz “armut c vitamini içeriyor mu” diye bir kelimeden de trafik almışsınız. İçerikte de bir noktada bundan bahsetmişsiniz, Google oradan yakalamış ve bu kelimede sizi sıralamaya almış. Sonra mesela içeriğinizde de SSS yani “Sık Sorulan Sorular” bölümü var, bu soru orada yok. Bu soruyu ekliyorsunuz, hem “c vitamini içeriyor mu” sorgusunda ilk sırada çıkmıyorsanız anahtar kelime yoğunluğundan ötürü sıralamanıza faydalı olacaktır hem de arayan kullanıcılar için kolay erişilebilir bir bilgi olacağı için UX(Kullanıcı Deneyimi) tarafından da hanenize artı katacaktır.
Google Önerileri ile Anahtar Kelime Tespiti
Yukarıdaki anahtar kelime tespit etmek için kullanılan yöntemlerin yanı sıra en basit yöntemlerden birisi olarak Google’a anahtar kelimenizi yazarak, anahtar kelimenizin çeşitli versiyonlarını ya da alakalı diğer anahtar kelimeleri de bu şekilde bulabilirsiniz. Sonuç itibariyle siz Google’da bir şey arattığınız zaman Google, o yazdığınız kelimeler ile alakalı ve kullanıcılar tarafından en çok aratılan diğer kelimeleri de karşınıza çıkarmaktadır. Hemen alttaki görselde bulunan “Kullanıcılar bunları da sordu” kısmından da göreceğiniz üzere diğer arama sorgularını da görebiliyoruz.
Long Tail Keywords Nedir?
Long Tail Keywords, Türkçesi Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler anlamına gelmektedir. Kısaca özetlemek istiyorum. Örneğin ayakkabı satış siteniz var ve direkt olarak “ayakkabı” kelimesini hedeflemeniz oldukça zor olacaktır. Neden? “Ayakkabı” kelimesi oldukça fazla aranma hacmine sahip olduğu için, büyük sitelerin de daha çok ilgi odağında olduğu için ve herkesin bu kelimede çıkma gibi doğal olarak isteği olduğundan dolayı bu kelimede oldukça fazla rekabet bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü, işin başında aranma hacmi, rekabeti daha az kelimelere yönelmek gerekmektedir. Bu da yine ayakkabı sektöründeyseniz, “x markası y modeli fiyatı” gibi kelimeler olabilir. Genellikle kullanıcılar daha az kelime kullanarak aramalarını sağlamaktadırlar, bu da kısa anahtar kelimelerin daha fazla aranma hacmine, uzun kelimelerin de daha az aranma hacmine sahip olduğu anlamına gelmektedir. Bu noktada da az hacimli anahtar kelimelerin de az rekabete sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tabi uzun kelimelerin de yüksek hacimli olanları vardır ama genele baktığımız zaman istisna durumlar için geçerlidir.
Anahtar Kelime Yoğunluğu
SEO ile ilgileniyorsanız, anahtar kelime yoğunluğu diye bir tabir illa ki duymuşsunuzdur. Bu, makaleniz ya da sayfanızın metinlerin kelime uzunluğunun, anahtar kelime sayısına oranıdır. Yani 100 kelimelik bir makalede 2 kere anahtar kelimeniz geçiyorsa, yoğunluğunuz %2‘dir. Burada ideal anahtar kelime yoğunluğu kaç olmalı gibi kesin, net, keskin bir çizgi yoktur. Çünkü herhangi bir sektörde şu anda arama yapıp, girip içeriğe baksanız ne yoğunluk kalmış, ne de herhangi bir şey. Neredeyse %100’lük anahtar kelime yoğunluğu ile ilk sayfada yer alan siteler bulunmaktadır. Bu sebeple anahtar kelime yoğunluğunuzun hangi seviyede olması gerektiğini belirlemek için o anahtar kelimenin sorgusunda ilk sayfada yer alan web sitelerini incelemenizi öneririz. İlk sayfada yer alan bu 10 sitenin anahtar kelime yoğunlukları hangi seviyede ise sizin de anahtar kelime yoğunluğunuzun aşağı yukarı bu seviyede olması iyi olacaktır. Ancak genel olarak baktığımız zaman 100 kelimede 3-4 anahtar kelime uygun olacaktır. Fazlası hem okur için hem de arama motorları için olumsuz sonuçlar doğurabilir.