Dijital PazarlamaİnternetSEO Blogu

Long Tail Keywords Nedir?

Web sayfalarını aramalarda öne çıkarmak adına kullanılan anahtar kelime gruplarından biri de long tail anahtar kelimeleridir. Long tail nedir sorusunun yanıtında diğer anahtar kelime gruplarıyla bir örnek verilebilir. Genel anahtar kelimeler daha çok tek veya iki kelime gruplarından oluşurken long tail, 3-5 kelimeden oluşan uzun kuyruklu kelime grubu olarak nitelendirilir. Long tail çalışması, internette daha spesifik, yani ihtiyaç odaklı arama yapan kullanıcılara yönelik kullanılır. Buna ek olarak da bu çalışmanın SEO açısından önemi de oldukça büyüktür. Arama motorları yapmış olduğu analizlerde long tail anahtar kelime kullanımı siteye çok daha fazla otorite kazandırmaktadır. 

Longtail Keywords SEO İçin Önemli Nedir?

SEO’da anahtar kelime çalışmaları çok ayrı bir aşamadır. Hangi anahtar kelimelerin ne sıklıkla arandığı, kelimelerin aranma biçimi ve sürekli olarak güncellenen halleri takip edilmelidir. Kullanıcı deneyimi odaklı olarak oluşturulan SEO kriterlerinde anahtar kelimeler, kullanıcıların deneyimleriyle belirleniyor. Yani kişilerin aramalarında kullandığı günlük kullandığı konuşma dili, devrik cümleler gibi etkenler anahtar kelimelerde etkili olabiliyor. Longtail keywords SEO açısından da bundan dolayı biraz daha verilmesi gereken bir çalışmadır. Kişiler veya markalar, aramalarda öne çıkmak adına longtail kelimelere yer vermesi gerekmektedir. 

Long Tail Keywords Seo Açısından Önemi

  • Güçlü Blog Stratejisi
    Yazılarda, “nedir?”, “nasıl olur?” gibi ibarelere yer vermek kullanıcıların daha çok ilgisini çekmektedir. Başlıklarda veya yazının içerisinde, “deri çanta nasıl temizlenir?” gibi ifadelere benzer longtail anahtar kelimeler, güçlü blog stratejisi için tercih edilmelidir.
  • Daha Kolay Hedeflenebilir Kullanıcı
    Longtail kullanımı ile kullanıcılara daha rahat ulaşılabilir. Kısa kelimeli anahtar kelimelerde, kullanıcının tam olarak ne istediği tahmin edilemezken, longtail ile daha detaylı bir sonuca ulaşılabilir.
  • Dönüşüm Oranı Avantajı
    Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, kullanıcıların ihtiyaçlarına daha net cevap verir. Örneğin, “renklendirici 50 faktör güneş kremi” ya da “günlük beyaz spor ayakkabı” gibi aramalar ile kullanıcılar ihtiyaçlarına ulaşabiliyorsa bunun alışverişe dönüşüm oranı da yüksek olacaktır.
  • Sıfırıncı Sıra Fırsatı
    Long tail anahtar kelimelerle birlikte arama motorları tarafından fark edilmek uzun sürmeyecektir. Ayrıca bu kelimelerle içeriklerde liste veya grafiklerde de yer vermeniz sıfırıncı sırada yer alabilme fırsatınız da artmaktadır.
  • Düşük Rekabet
    Birden fazla kelimeden oluşan uzun kuyruklu anahtar kelimeler, kısa anahtar kelimelere göre daha az aranma hacmine sahiptir. Bu yüzden longtail rekabeti daha düşük olmaktadır. Buna bağlı olarak da eğer iyi bir long tail anahtar kelime stratejisi gerçekleştirilirse öne çıkmada daha başarılı sonuçlar elde edilebilir.
  • Daha Kısa Zamanda Başarı
    Long tail çalışmaları diğer anahtar kelime çalışmalarına göre daha kısa sürede başarıya ulaştırabilir. Bunu sağlayan da long tail kelimelerinin aranma hacminin düşük olmasına bağlı olarak rekabet gücünün az olmasıdır.

Tavsiye İçerik : Anahtar Kelime Nedir ?

Longtail Keywords Nasıl Bulunur?

Long tail anahtar kelimeler saptanırken ücretli veya ücretsiz olarak birçok program ve yönteme başvurulabilir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha çok premium özellikteki programlarda bulunabilir. Bunun için Semrush, Ahrefs, Ubersuggest, Keywordtool vb. programlardan bu aşamada yararlanılabilir. Bunun dışında Google ve kullanıcı yorumları gibi birçok noktada long tail anahtar kelimeleri için bir analiz yapılabilir. 

Long Tail Keywords Nasil Bulunur?

1- Google Arama Önerileri

Yapmış olduğunuz aramanın alt tarafında Google tarafından sunulan arama önerileri olarak değişik varyasyondaki anahtar kelimelerden yararlanabilirsiniz. 

google-arama-onerileri

2- Google’ın ‘’İlgili Aramalar” Bölümü

Arama sonuç sayfasında kullanıcılar farklı özelliklerde aramış olduğu ilgili anahtar kelimelere de ulaşabilirsiniz. Burada geçen kısa veya uzun kuyruklu anahtar kelimeler, tamamen kullanıcı deneyimlerinden analiz edilen kelimelerdir. 

google-ilgili-aramalar-bolumu

3- Google’ın Sorgu Tamamlama Özelliği

Arama kısmına yazılan bir kelime sonrasında Google tarafından önerilen cümle veya kelime tamamlaması, kullanıcı deneyimleri ile oluşturulmuştur. Yani Google tarafından size sunulan aslında sizin için doğru olabilecek bir anahtar kelime önermesidir. 

4- Anahtar Kelime Araştırma Araçları

Anahtar kelime analizi için ücretsiz veya ücretli olarak çok sayıda program bulunur. Google Ads ücretsiz programlar arasında örnek gösterilebilir. Ancak daha iyi bir anahtar kelime analizi için Ahrefs, Semrush, Moz, Keywordtool gibi araçlardan yararlanılabilir. Çalışmalarınızda birden fazla program tercih etmeniz ise çok daha iyi olabilir. Böylelikle uzun kuyruklu anahtar kelime analizi ve kullanımında rakiplerinize göre öne geçerek, sıralamada hedeflediğiniz yere daha kısa sürede gelebilirsiniz. 

Anahtar Kelime Araştırma Araçları

5- Google ‘’Kullanıcılar bunları da sordu’’ Bölümü

Google tarafından aramanıza ek olarak kullanıcıların başka hangi aramaları yaptığı da sunulur. Böylelikle kullanıcı ihtiyaçlarına daha kısa sürede cevap veren bir çalışma oluşturabilirsiniz.

kullanıcılar bunlari da sordu

6-Forumlar, Alışveriş ve Haber Siteleri

Kullanıcıların en fazla ziyaret ettiği sayfalardan biri de alışveriş siteleri, forum sayfaları ve haber siteleridir. Burada kullanıcıların dile getirdiği ihtiyaçları veya görüşleri doğrultusunda uzun kuyruklu anahtar kelime analizi çok iyi saptanabilmektedir. 

Tavsiye İçerik : Anahtar kelime grubu nedir ?

Longtail Keywords Örnekleri Nelerdir?

Kullanıcıların ihtiyaçlarına göre şekillenebilen örnekleri vardır. Long tail keywords örnekleri olarak, kullanıcının çanta temizliğine dair ürün aradığını varsayalım. “Hakiki deri çantayı nasıl temizlerim”, “Deri çanta ne ile temizlenir” gibi aramalar bu ihtiyaca yönelik bir örnek olabilir. Aynı şekilde bir ürün hizmeti anlamında da “en yakın bebek ürünleri satan yerler” gibi aramalar da örnek gösterilebilir. 

Long Tail Anahtar Kelimeler İle İlgili Sık Sorulan Sorular

SEO’da kullanılan uzun kuyruklu anahtar kelimeler için kullanıcılar tarafından merak edilen farklı sorular bulunur. Long tail keywords nedir ya da SEO açısından önemi nedir?, SEM’de de long tail kelime önemli midir? soruları çalışmalarınıza şekil verebilir. 

Long tail anahtar kelimeler SEM’de de önemli midir?

SEM ve long tail sorusunda ise bu kelime grubu daha hedef odaklı bir kullanıcıyı hedeflediğinden SEM’de görünürlüğünüz de artacaktır. 

Long Tail SEO Çalışmalarının Faydaları Nelerdir?

SEO açısından long tail kelimeler çok önemli bir durumdadır. Çünkü aranma hacmi diğer anahtar kelime gruplarına daha azdır, bundan dolayı da rekabet gücü azdır. Öne çıkma şansınız daha yüksek olur.

Long Tail Anahtar Kelimeler Nasıl Kullanılır?

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler ve içeriklerde nasıl kullanılacağı önemlidir. Sadece içerikte yer alması adına tercih edilmemelidir. Cümleler içerisinde en basit okunabilirliği ile tercih edilmelidir. Bu durumda zaten kullanıcı deneyimi açısından önemli SEO kriterlerinden biridir.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu