Genel

Url Sonunda Slash (/) Olmalı Mı?

Web sitenizdeki bir url’nin sonunda yer alan eğik çizgi (/), hem kullanıcılar hem de arama motorları için kafa karışıklığına sebep olabilir. Çoğu kullanıcı için önemsiz görülen slash işareti, ‘url sonunda slash (/) olmalı mı?’ sorusunu da beraberinde getirmiştir.

Basit bir ifadeyle url sonundaki slash, küçük ve önemsiz bir detay gibi görünüyor olsa da aynı içeriğe sahip iki farklı sayfa görünümü oluşturabilir. Yinelenen içeriklerin yer aldığı bir web sitesi ise arama sorgularındaki varlığını kaybedebilir. 

Günümüzde kanonik etiketler ve yönlendirmeler ile sonunda slash yer alan url ve slash olmayan url aynı adrese gidebiliyor. Ancak gerekli işlemleri yerine getirmeli ve web sitenizin gerekli yönlendirmeleri gerçekleştirdiğinden emin olmalısınız.

Sondaki Eğik Çizgi Nedir?

Eğik çizgi olarak bilinen slash (/) işareti, url yapısında belli parametreleri ayırmak için kullanılır. Sondaki eğik çizgi ise url sonunda yerini alan, genellikle bir dizini belirten işarettir. 

Bu işaret domain.com/ ya da domain.com/sayfa/ olarak url sonunda bulunmaktadır. Çoğu zaman kullanıcıların fark etmediği bu detay, görünüşte önemsiz olsa da aslında dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Sondaki eğik çizginin yani slash (/) işaretinin ne gibi sorunlara sebep olabileceği ve bu sorunlarının cevabına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. 

Sondaki Slash’in SEO Üzerindeki Etkisi

SEO açısından son derece önemli olan url yapısının belli özellikleri taşıması gereklidir. Sade, genel ve net olması, slash (/) ile ayrılacak bölümlerin az olması, url yapısında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Buna ek olarak url sonunda yer alacak slash (/) işareti, yinelenen içerik sorununa sebep olabilir. Bu sebeple sondaki slash’in seo üzerinde doğrudan bir etki gösterebileceğini ifade edebiliriz.

Bir örnekle açıklamak gerekirse; 

* https://www.seopix.net/seo

* https://www.seopix.net/seo/ 

Url yapıları arasındaki tek fark, url sonunda yer alan (/) eğik çizgidir. İki url’nin aynı sayfaya gidiyor olması, eğik çizginin önemsiz olduğu düşüncesini oluşturabilir. Ancak bunun sebebi, gerekli 301 yönlendirmesinin yapılmasıdır. Herhangi bir bağlantı eşitsizliği sorunu ya da yinelenen içerik gibi sorunlarla karşılaşmamak, SEO çalışmalarınızda web site otoritenizi düşürmemek için gerekli yönlendirmelerin varlığını kontrol etmelisiniz.  

URL’lerin Sonundaki Eğik Çizgiler Nasıl Sorunlara Neden Olabilir?

Google, sayfaları bir bir tarayarak belli bir sıralama ortaya çıkarır. Bu noktada sayfalar birbirinden farklı ve özgün bir yapıya sahip olmalıdır. Eğer bir sayfa iki farklı URL ile açılıyorsa ortada büyük bir sorun vardır. Öyle ki bu sorun sebebiyle web sitemizde yinelenen içerik hatası oluşmaktadır. URL sonundaki eğik çizgiler oluşturduğu bu sorun ile site sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Öyle ki iki farklı URL olduğundan dolayı Google’ın hangi sayfayı baz alınacağı net bir şekilde ortaya gösterilmemektedir. 

  • Tarama Verimliliğinin Olumsuz Etkilenmesi

Google, web siteleri için her gün aynı tarama performansını göstermez. Çünkü her sitenin bir tarama bütçesi ( crawl budget ) bulunmaktadır. Özellikle büyük sitelerde bu bütçenin en iyi şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Bu noktada URL sonundaki eğik çizgilerden dolayı oluşan yinelenen içerikler, tarama bütçesini olumsuz yönde etkilemektedir. Direk olarak bir ceza olmasa da arka planda Google arama botlarının gereksiz sayfaları taramasına sebep olmaktadır.

Tavsiye İçerik : Sitemap nedir

  • Kullanıcı Deneyiminin Kötü Etkilenmesi

SEO için alınan aksiyonlarda kullanıcı deneyimi büyük bir rol oynar. Çünkü bir web sitesinde kullanıcı istediği gibi dolaşım sağlayamıyorsa Google’da en üst sırada olmanın pek bir faydası yoktur. Bu bağlamda sonunda Slash ( / ) bulunan sayfalar farklı iki sürümde tek bir sayfaya ait olduğu için kullanıcıların kafasını karıştırabilir. Bir kullanıcı asıl olması gereken sayfada işlem yapmayabilir ve bu durum asıl sayfanıza gelen trafiği olumsuz yönde etkiler

  • Bağlantı Eşitliğinin Bölünmesi

Kullanıcıların web sitenize bağlantı vereceği zaman URL sonuna Slash koyup koymaması noktasında karışıklık yaşanabilir. Çünkü kullanıcılar web sitenizin URL kısmında eğik çizgi olup olmadığını bilmeyebilir. Bu noktada bağlantı verecek kullanıcıların bir yarısı URL sonuna eğik çizgi koyarsa ve diğer yarısı koymaz ise bağlantı eşitliğiniz bozulabilir.

Sondaki Eğik Çizgi Sorunu Nasıl Düzeltilir?

Sondaki eğik çizgi (slash) sorununu düzeltmek için öncelikle web sitenizde hangi URL yapısını kullanacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Vereceğiniz karar web sitenizin yapısını etkileyebilir. Ancak genel olarak dizin yapısında olan web siteleri için URL sonuna eğik çizgi kullanmak faydalı olacaktır. 

Web sitenizdeki bütün sayfalar için aynı URL yapısının kullandığınız sürece ortada bir sorun kalmayacaktır. Eğik çizgi sorununun düzeltilmesi ise oldukça kolaydır. 

301 Yönlendirmeleri

URL sonundaki eğik çizgi yani slash sebebiyle oluşan sorunları çözmenin en kolay ve hızlı yolu 301 yönlendirmesi yapılmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, kopya sayfanın asıl sayfaya doğru bir şekilde yönlendirilmesidir. 301 yönlendirme işlemi tek bir sayfa için yapılabilir fakat büyük web sitelerinde bu durum zaman kaybına yol açacaktır. Bu sebeple sitenin tamamında bir yönlendirme yapmak daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca ilerleyen zamanlarda sorunun tekrar nüksetmemesi için genel yönlendirme yapmak daha mantıklıdır.

Canonical (Kanonik) Etiketler

301 yönlendirme işleminin olmadığı durumlarda canonical etiket kullanarak URL sonundaki eğik çizgi sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Çünkü rel=’’canonical’’ etiketi, google arama botlarına bir web sayfasının gerçek halini bildirir. Yönlendirme yapılamıyorsa kanonik etiketler kullanılarak yinelenen içerik sorunlarını çözmek en mantıklı seçenek olacaktır.

Tavsiye İçerik : Canonical URL Nedir

Canonical etiket kullanmak, yönlendirme işlemi kadar net bir çözüm değildir. Çünkü kullanıcılar her iki sayfaya da ulaşabileceğinden dolayı kafa karışıklığı devam edebilir. Ayrıca crawl budget optimizesi yapılmayan sitelerde canonical etiket kullanarak eğik çizgi sorununun çözülmesi faydalı olmayabilir. Sonuç olarak kesinlikle yönlendirme yapılmayan sitelerde canonical etiketi kullanarak sorunu çözmenizi tavsiye ediyoruz.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu