Dijital PazarlamaİnternetSEO Blogu

Google EAT Nedir ? SEO İçin Önemi Nedir?

Arama motorlarında öne çıkmanın oldukça farklı yolları vardır. Ancak bunu en doğru şekilde yerine getirebilmek için sadece bir arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışması dışında E-A-T kriterlerine de dikkat etmek gerekmektedir. SEO açısından da oldukça önemli olan Google EAT nedir? Sitelerimizde bu metriğe bağlı olarak nelere dikkat etmek gerekir? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz. 

Google EAT Nedir?

Arama motoru sonuç sayfalarında sitelerin sıralamasının belirli kriterlere bağlı olarak gerçekleşmesini SEO adıyla biliyoruz. Bu kriterlere uygun içerikler ve hamleler yapan her site en iyi sıralamalarla hedef kitlelerine daha da yakın olabilmektedir. Google EAT de bu kriterlerin daha çok güvenilirlik ve uzmanlık alanına hitap etmektedir. Açılımı Uzmanlık uzmanlık, yetkinlik, güvenilirlik olan Expertise Authoritativeness Trustworthiness (EAT), sitelerin bu kriterlerle de analiz edildiğini belirten Google metriklerinden biridir. İçeriklerin güvenilir ve net olması gerektiği bu metrik sayesinde daha da önem kazanmıştır. Bu durum Google tarafından “Paranız ya ad hayatınız” yani Your Money or Life (YMYL) olarak ifade edilir. Eğer içerikte güvenilirliğe aykırı bir durum varsa bu durum paranızı ve hayatınızı etkiler. Bir diğer deyişle yapmış olduğunuz çalışmalara olumsuz puanlarla siteniz arka sayfalara geçecek ve maddi manevi olarak kayıp yaşamış olacaksınız. 

E-A-T Kriterleri (Sayfa Kalitesi) Nedir?

EAT durum değerlendirmesini yapmak için Google tarafında maaşlı olarak çalışan değerlendirici kişilerin olduğu bilinmektedir. Değerlendiricilerin analizleri kapsamında dikkat ettiği 3 önemli kriter vardır. Bunlar uzmanlık, otoriterlik (uzmanlık) ve güvenilirliktir. 

  • Expertise (Uzmanlık): Burada dikkat edilen hususlar sitenin yayın konusu, domain adı ve içerikleridir. Bu kriterler kapsamında sitenin bahsettiği konularda uzmanlığı olup olmadığına dikkat edilir. Eğer site sağlık, haber gibi bir amaçla kurulmuş ve yayınlamış olduğu içeriklerde gerçek dışı bir ibare varsa olumsuz not alır. Ancak magazin, eğlence vb. konulardaki sitelerde uzmanlık genelde aranmayan bir kriterdir. 
  • Yetkinlik – Otoriterlik (Authoritativeness): Sitenizde yayınlamış olduğunuz içeriklere gelen bağlantılar veya dışarıda sitenizden bahseden bağlantıların güvenilir olması EAT kriterleri kapsamında sitenize yetkinlik yani otoriterlik katacak bir husustur. 
  • Güvenilirlik (Trustworthiness): Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların güvenilirlik izlenimini elde etmesi için mutlaka künye, biz kimiz, iletişim, sertifika, iş referanslarınız, çalıştığınız markalar veya kişiler, gizlilik politikası gibi içerikler olmalıdır. 

Dikkatinizi Çekebilir >> Domain Otoritesi Nedir

Google EAT SEO İçin Neden Gereklidir?

Google EAT’in SEO açısından önemine değinmek gerekirse hemen SEO kriterlerini hatırlayabiliriz. SEO’da esas olan en önemli durumun kullanıcı deneyimi olduğu belirtilir. Arama motorları tamamen kullanıcıların deneyimlerine göre analizlerini yapar. Ve kendi kullanıcı deneyimlerinizde de göz önünde bulundurabileceğiniz gibi bir sitenin özgün ve gerçek bilgilere yer vermesi, kaynaklarını da aynı şekilde güvenilir kaynaklara dayandırması önemlidir. Hiç kimse ziyaret ettiği sitede kulaktan dolma, yalan bilgilerin olması veya bunlara kaynak oluşturulmasını istemez. EAT neden önemlidir kısmında kullanıcılar tarafından alınacak güvenilirlik puanının SEO sıralamasını etkilemesine değinilebilir. Tabii EAT SEO açısından sadece bu açıdan da önemli değildir. EAT’de belirtilen 3 kriter aslında basit bir kullanıcı arayüzünün de karşılığıdır. İçeriklerin özgün ve kaliteli olması, siteye dair bilgilerin net olması gibi durumlar SEO’nun temelinde de olan kriterlerdir. 

EAT & YMYL İlişkisi

EAT kapsamında ele alınan YMYL durumu, yanlış bilgilerin nelere yol açabileceğine dikkat çekmek için kullanılan bir terimdir. Eğer bir sitede kişilerin mali durumlarını, günlük rutinlerini ve sağlıkları üzerinde negatif etki edecek içerikler yer alıyorsa bu siteler Your Money or Life (YMYL) olarak analiz edilir ve EAT kriterleri kapsamında olumsuz olarak değerlendirilebilir. 

Google EAT Yönergelerine Göre Optimizasyon

Google EAT değerlendirmeleri kapsamında site yöneticileri olarak dikkat etmeniz gereken belirli noktalar vardır. Zaten bunlar da sitenizin SEO açısında da önde olması için gereken noktalardır. Gerçekten uzman olduğunuz konulardaki içeriklere yer vermek, içeriklerin kalitesini ve yeniliğini sürekli sağlamak, site içerisinde hakkımızda veya referans gibi bölümlere yer vermek gerekir. 

1- Ne Tür Sayfalar (Siteler) YMYL Kapsamında Değerlendirilir


YMYL kategorisindeki siteler genelde; finans siteleri, haber siteleri, kamu veya resmi web siteleri, sağlık siteleri ve alışveriş siteleri olarak sıralanabilir.

2- Uzman Olduğunuz Konu Konulara Odaklanın

Eğer haber amaçlı bir siteye sahip değilseniz sadece uzmanı olduğunuz alanda yayınlar yapmaya özen gösterin. Her şeyin yayınlandığı siteler EAT kriterleri kapsamında olumlu not alamayabilir. Çünkü kullanıcılar normal hayatta da her şeyi bilen kişilere de olumlu bir şekilde yaklaşmazlar. Herkesin uzman olduğu bir alan vardır ve bu konuda görüşlerini dile getirmelidirler. 

3- İçerik Kalitesi ve İçeriğin Kapsamına Özen Gösterin

Kaliteli ve özgün içerik SEO için olmazsa olmaz bir kuraldır. EAT kriterleri kapsamında da içeriklerin geçerliliği ve özgünlüğüne dikkat edilir. Bu içeriklerin belirli aralıklarla güncellenmesi de gerekebilir. Çünkü kimi bilgiler zamanla geçerliliğini yitirebilir. Site yöneticileri, düzenli aralıklarla içeriklerine güncellik ve kalite kontrolünü yapmalıdır. 

Tavsiye İçerik : SEO Uyumlu Makale Nasıl Olmalı

4- Hakkımızda Sayfalarınızı Optimize Edin

Sitenizde yer alan hakkımızda kısmı ziyaretçilere güvenilir bir izlenim verir. Bu kısımda sitenizin geçmişi, yapmış olduğunuz işlere dair açıklama ve referanslarınıza değinebilirsiniz. Ayrıca iletişim adresleri ve telefon numaraları, KVKK bilgilendirmesi, gizlilik politikası sekmelerine de yer vermeniz gerekir. 

5- Görüntülenebilir, Detaylandırılmış Yazar Kutusu

Siteniz belirli bir konuda farklı kişilerden görüşler alıyorsa bunu da detaylandırabilirsiniz. Haftalık veya aylık olarak farklı kişilerin yazdığı köşeleri en iyi şekilde görüntülenecek şekilde sitede yer verin. 

6- Markalaşmaya Odaklanın

Sitenize markalaşma yolunda da bazı özellikler katmalısınız. Sitenize ait bir Wikipedia sayfası kurmak, sosyal medya butonlarına yer vermek, iletişim adresinizin olması ve bunun kullanılır olması, site içerisinde yorum kısmı veya forum olması sitenizi markalaştıracak unsurlardır. 

E-A-T Kavramı SEO Performansını Nasıl Etkiler?

EAT kavramı olarak sıralanan güvenilirlik, yetkinlik ve uzmanlık aslında doğrudan SEO ile alakalı olan durumlardır. İşin yetkinlik kısmında SEO’da backlink çalışmalarını örnek gösterebiliriz. Sitemizde verdiğimiz linkler ya da dışarıdan aldığımız linklerin otoriter bir kaynak olması kendi sitemize de olumlu olarak yansır. Aksi durumunda ise güvenilir kaynaklara yer verilmemesi, EAT değerlendiricileri ve arama motoru botları tarafından da olumsuz olarak değerlendirilir. Aynı şekilde EAT’in güvenilirlik ve uzmanlık aşamalarında kullanıcıların sitenin altyapısının ve içeriklerinin güvenilir olmasına, site ismi ve amacıyla doğru orantıda içerikler yayınlanmasına dikkat eder. Eğer aksi bir durum gözlemlenirse sitenin ziyaret trafiğinde düşüşler yaşanır, bu durum da SEO açısından olumlu olmaz. SEO açısından EAT hemen hemen benzer kriterleri içerebilir. SEO’da arama motoru botları analizlerini yaparken EAT’de özel değerlendirmeciler bu görevi üstlenir. 

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu