Eylül 27 , 2024
|9 dakika
Domain Authority Nedir? (Domain Otoritesi) Nedir?
Domain otoritesi olarak adlandırılan aslında alan adınızın arama motorları gözünde aşağı yukarı değerini belirleyen bir puandır. Domain authority olarak daha çok karşımıza çıkan bu kavram, Domain Otoritesi anlamına gelmektedir. Domain Authority (DA), 1 ile 100 puan arasında belirlenmektedir. Peki domain otoritesi tam olarak nedir, domain otoritemizi nasıl geliştirebiliriz, önemi nedir gibi soruları yanıtlayalım…
Domain Otoritesi Nedir?
Domain otoritesi, alan adlarının bazı kriterlere uygun olarak çalışma sağlamalarından sonra bazı SEO araçları tarafından sağlanan değerdir. Bu içeriğimizde MOZ’un sunmuş olduğu domain otoritesi değerini baz alıyoruz. MOZ, alan adlarını (içeriğimizin devamında da sizlerle paylaşmış olduğumuz) bazı kriterleri kontrol ederek, 1 ile 100 arasında bir değer ile alan adlarının otoritesini belirlemektedir. Bu, bundan ibarettir, çok ekstra anlatacak bir şey yoktur. Alan adı için bu değerler ne kadar yüksek ise o kadar iyidir, düşük olması da o sitenin sıralama almayacağı, sitenin çok kötü olduğu anlamına gelmemektedir. Alan adı otoritesi ne kadar yüksek ise o kadar avantajlı olursunuz ancak bu sizi her kelimede birinci sırada yer almanızı sağlamaz.
MOZ’un vermiş olduğu DA değerlerinin Google tarafında bir hükmü yoktur. Ancak bu sitelerin çok daha iyi ve kolay bir şekilde sıralama aldığı da gözlemlenebilmektedir. Zaten buradaki amaç, PageRank’ın kaldırılmasına rağmen halen daha sitelerde hissedilen güçlü otoriterliğin ve Google tarafında o siteye verilen değerin tahmin edilmeye çalışılmasıdır. Peki PageRank neydi, kısaca özetleyelim…
PageRank denen bir şey vardı eskiden, SEO ile ilgileniyorsanız illa ki duymuş olabilirsiniz. Bu bahsi geçen PageRank denen şey, alan adlarının bugünkü DA değerleri gibi otoritesini ölçen, isminden de anlaşılacağı üzere sayfa rankı yani sıralaması/rütbesi anlamına gelmektedir. Eskiden bu sınıflandırmayı yani derecelendirmeyi Google direkt kendisi yapmaktaydı ancak Vikipedi’den aldığımız bilgilere göre bu PageRank’ın manipüle edilebildiği ve bu işin “PageRank yükseltilir” tarzında bir pazar oluşturmasından ötürü Google bu uygulamayı kaldırmıştır.
Günümüzde de çeşitli SEO araçları, alan adınızın otoritesini belli başlı kriterlere uyarak belirleyebilmektedirler ve şu anda da aslında tam olarak tescilli olmasa bile alan adlarının Google karşısında bir değeri bulunuyor. Ne kadar gizli olsa da bunu gözlemleyebiliyoruz. En azından şunu söyleyebiliriz; SEO araçları tarafından tespit edilen DA oranlarına göre iyi alan adlarının, yeni içeriklerinin üst sıralarda yer aldığını ve rekabetli kelimelerde de çok zorlanmadan üst sıralara gelebildiğini gözlemleyebiliyoruz. Bu da gizli de olsa Google’da alan adlarına sağlanmış olduğuna dair kanıt sunuyor. Bu da tabi ki kara gözüne, kara kaşına göre gerçekleşmiyor.
İçeriğimizin devamında belirttiğimiz şartlara(tabi ki hepsini bilemeyiz, bunlar sadece birkaç kriter) uygun olan web siteleri domain otoritesini geliştirebilir, diğer sitelerden öne çıkabilir. Ancak, tabi ki DA değerlerinin iyi olması yani yüksek olması, diğer DA’sı düşük olan sitelerin üstüne çıkacağı anlamına gelmemektedir. Eğer herhangi bir kelimede araştırma yapıp sonuçlara bakarsanız, bazı düşük otoriteli sitelerin üst sıralarda yer aldığını görebilirsiniz. Bu da Google’ın sıralamayı sağlarken 200’den fazla kriteri değerlendirmesinden kaynaklanıyor, buralara girmeyelim konu uzuyor…
SEO için Domain Otoritesinin Önemi
Aslında Domain otoritesinin SEO için en başta bir önemi yoktur. Yani “domain otoritesi düşük diye bir siteye SEO yapılmaz“, “bu site hiçbir kelimede sıralamaya giremez“, “domain otoritesi çok yüksek, bununla çok kolay sıralamaya girebiliriz, üst sıralarda yer alırız” gibi şeyler söz konusu değildir. Aslında söz konusudur ancak direkt olarak etki etmezler. Zaten SEO’da çoğunlukla dolaylı yoldan faydaların toplanması ile güçlü bir etki yakalanmaktadır. Önemli olan SEO işlemlerinin yapılmasının ardından domain otoritesinde görülecek olan değişikliklerdir. Burada MOZ‘dan çok Ahrefs‘in sunmuş olduğu alan adı otoritesi değerlerini dikkate almaya özen gösteriyorum. Çünkü MOZ tarafı oldukça kolay bir şekilde manipüle edilebilmektedir. Bu sebeple Ahrefs’in değerleri daha gerçekçi olduğunu düşünüyorum. Çünkü birçok kriter var ve Ahrefs kolay kolay, iyi linklere sahip olmadığınız sürece değerlerinizi yükseltmemeyi tercih ediyor. En basitinden MOZ için “alan adı otoritesi değeri yükseltme” hizmetini sunan çok fazla insan görebilirsiniz ancak Ahrefs için kolay kolay bulamazsınız. Çünkü gerçekten kaliteli linklere ve kaliteli bir web sitesine sahip olmanız gerekiyor. Bu da herkes tarafından kolaylıkla yapılamayacak bir işlem olduğu için Ahrefs’i baz almanızı tavsiye ederim.
Domain Otoritemi Nasıl Öğrenebilirim?
Domain otoritesi denince ilk olarak MOZ’un sunmuş olduğu DA ölçme aracı akla gelmektedir ve biz de içeriğimizi MOZ’u baz alarak hazırladık. MOZ üzerinden domain otoritenizi hemen alttaki aşamaları takip ederek öğrenebilirsiniz:
- moz.com/domain-analysis adresine giriş yapıyoruz.
- Burada yer alan bölüme alan adımızı yazıyoruz ve “Analyze domain” butonuna basıyoruz.
- Butona bastıktan sonra bu şekilde verilerinizi yani domain otoritenizi öğrenebilirsiniz:
Domain Otoritesi Nasıl Artırılır?
Domain otoritesi zamanla kendi kendine de artabilir, sizlerin uygulamış olduğu işlemler sonucunda da yükselebilir. MOZ’un sitesinde tam olarak nasıl hesapladıklarını belirtmemişler ama “alan adına gelen backlinkler ve diğer birçok faktör hesaplanarak belirlenmektedir” gibi bir ibare kullanmışlar. Ancak tabi ki bu kriterler öyle çok saklı kriterler değiller, sizlere bildiğimiz kadarıyla bunlardan da bahsetmek istiyoruz.
Domain otoritesini arttırmanın yolunun backlinkten geçtiğini biliyoruz. ” Backlink nedir ” içeriğimiz tam sizlere göre! İçeriğimizi inceleyerek domain otoritenizi arttırma konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz!
Domain otoritesi belirlenirken en dikkate alınan kriterin backlink olduğunu söyleyebiliriz. Sitenize yönlendirilmiş ya da sizin sitenize almış olduğunuz backlinklerin hangi sitelerden gelmiş olduğu ve kaç adet backlink’in sitenize ulaştığı DA’yı etkilemektedir. Tabi ki burada backlink sayısından bahsederken, önemli olan kaliteli backlink sayısıdır. Ne kadar kaliteli sitelerden link almayı başarırsanız, DA değerlerinizde de o kadar olumlu etki görebilirsiniz. DA değerlerinin oluşmasındaki en büyük katkıyı sitenize gelen bağlantıların sağladığını söyleyebiliriz.
Backlink’in yanı sıra sitenizin yaşı da bir faktördür. Web sitesi hizmet verdiği sürece sadece içerik girişi yapılsa hatta içerik girişi olmasa bile tek sayfa olarak yer alsa dahi, yaşından ötürü arama motorlarında bir değeri oluşmaktadır. MOZ’da bunu ele alarak, belli yaşı geçen siteler için ufak da olsa (1-2-3 gibi değerler) değer sunmaktadır. Burada da sitenin yaş kriteri; SEO çalışması sağlanmış, aktif olarak ziyaretçi alan ve içerik girişi devam eden sitelerin var olan otoritesine artı değer olarak yansıyabilmektedir.
Site içi linkleme ağının iyi kurulması da DA değerlerinize olumlu etki sağlamaktadır. Belki doğrudan olmasa da dolaylı yoldan DA’yı etkileyebileceğini söylememiz mümkündür. Çünkü, SEO için site içi linkleme çok önemlidir. Site içi linkleme sıralamamızı iyileştirebilir ve web sitemiz üst sıralarda yer alırsa trafik alır, böylece organik trafik almamızdan ötürü de domain otoritesinde iyileşme görülebilir. Bu şekilde gerçekleşmesi zaten olumlu olan gelişmeler ile birlikte domain otoritenizde de yükseliş gözlemleyebilirsiniz.
Makalemizi Paylaşabilirsiniz!
Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!
Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.