Eylül 27 , 2024
|12 dakika
Backlink Nedir? Backlink Nasıl Alınır?
SEO ile ilgilenen biriyseniz Backlink kavramını oldukça duymuş olmalısınız. Peki, SEO tarafında doğru uygulandığında oldukça faydalı olabilen Backlink nedir? Backlink’i alma yolları nelerdir, Backlink nasıl alınırsa arama motorları tarafından negatif etki ile karşılaşılmaz? SEO için öneminden bu kadar fazla bahsedilmesi doğru mu?
Backlink Nedir?
Backlink, basite indirgenmesi gerekirse bir web sitesinin, diğer web sitesinin reklamını yapması olarak düşünebiliriz. Bunu da web sitesinin belli bölümlerine yerleştirmiş olduğu linkler ile gerçekleştirmektedir. X sitesinden, Y sitesine giden bir link görürseniz, bilin ki bu bir backlinktir. Burada önemli olan reklamı yapan web sitesinin güvenilir olmasıdır. Siz her siteden backlink alabilirsiniz ancak bir tane siteden backlink alırsınız, diğer aldığınız bütün linklere bedel olabilir. Bu da tabi ki o güçlü sitenin, çeşitli nedenlerden dolayı DA’sının yani domain otoritesinin güçlü olmasından kaynaklanmaktadır.
İlginizi çekebilir > Domain Otoritesi Nedir?
Backlink Ne İşe Yarar?
Backlink, temel mantıkta bir siteden diğerine otorite aktarımıdır. Ancak burada az ve öz link çıkışı sağlanmazsa, link çıkılan site için otorite kaybı, sıralama kaybı gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Tabi az ve öz link çıkışının, link çıkılan siteye zararı değil, faydası olacaktır. Backlink, bir web sitesini referans göstermektir. Burada herhangi bir web sitesine link çıkılmasının ardından, arama motorlarının robotları tarafından bu linklerin tespiti halinde, arama motoru referans olan siteye bakar, hangi konu için referans olunmuş ona bakar sonrasında referans olunan siteye bakar ve bu şekilde değerlendirmeyi sağlar. Peki tam olarak backlinkler ne işe yarar?
Güvenilir Bir Site Olmanızı Sağlar( Trust)
Arkadaşlar Google’ ın backlinklere yüklediği en önemli anlamlardan biri güvendir. Backlink edinimi sağlarken ya da doğal yollarla sizlere gelen backlinklerin sitenize en büyük katkısı güven derecesinin artmasını sağlamasıdır. Özellikle SEO uzmanlarının sektörel veya yakın sitelerden link edinim sağlamanızı istemesinin en büyük sebebi Google gözündeki güven derecesini arttırmaktır.
Popüler Bir Web sitesi Olmanızı Sağlar!
Günümüzde en popüler sitelere bakıldığında birçok internet sitesinden linki olduğunu görürüz. Facebook , instagram, Youtube vb. gibi siteler Dünya’daki tüm sitelerden backlink alma potansiyeline sahip oldukları için hem popülerlikleri artarken hem de güvenilir siteler kategorisinde yer almaktadır. Bu örneği Türkiye pazarındaki büyük e-ticaret siteleri için de önerebiliriz.
- Kaliteli backlink, link çıkılan sayfanın otoritesini artırır, genel olarak DA yani domain authority’nizde artış sağlar.
- Genel otorite artışının yanı sıra sitenizin ilk önce link verilen sayfasını etkilemek üzere arama motoru sıralamanızda gelişmeler yaşanır.
- Sıralamada yükselecek olmanızdan ötürü web sitenizin organik trafiğinde gözle görülür artışlar gerçekleşir. Sitenize organik trafiğin gelmesinin de dolaylı yoldan çok daha fazla olumlu etkisi olacaktır.
- Sitenizin indekslenme(indexing) hızında artış yaşanabilir. Bu da sitenize ne kadar fazla backlink gelirse, arama motoru botlarının o kadar çok sitenizi ziyaret edeceği manasına gelmektedir. Botların sitenizi çok daha fazla ziyaret edecek olması da sitenizin indexlenme hızını artırır.
- Eğer trafik alan bir siteden backlink alırsanız, linkinizi gören kişilerin linkinize tıklamasıyla birlikte trafik kazanabilirsiniz. Bunun da yanı sıra marka bilinirliğinizin de artması söz konusudur.
Backlink Türleri
Backlink’lerin oldukça fazla çeşitleri vardır. Çeşitli metotlar ile web sitenize, diğer sitelerden link alabilirsiniz. Backlink’in türü olduğu gibi backlink almanın da çeşitleri bulunmaktadır. Öncelikle dofollow ve nofollow olarak backlink türleri ikiye ayrılmaktadır. Aslında bu ikisi en önemlileridir. Bunların yanı sıra Google diğer etiketlerle(ugc ve sponsored) de backlink türlerinin ayrılmasını talep etmektedir.
İlginizi çekebilir > Dofollow ve Nofollow Nedir?
Gelelim backlink çeşitlerine, yukarıda da bahsettiğimiz üzere sitenize link almanın çok fazla yolu vardır, hemen bunları sıralayalım:
- Tanıtım yazısı ile ücretli/ücretsiz makale içi reklam yani makaleden çıkılan backlink.
- Sosyal medya sitelerinde yapılan paylaşımlar ile elde edilen backlinkler. Genellikle YouTube, Facebook, Twitter‘dan alınan linkler yansımıyor ancak Reddit, Pinterest gibi sosyal medyadan yapılan paylaşımlardan elde edilen backlinkleri Search Console‘da görebilirsiniz.
- Forum tanıtımları ile web sitenizi tanıtırken, web sitenizin bağlantısını konu içerisinde yerleştirebilir ve forum backlink edinebilirsiniz.
- Footer backlink ile belli sitelerin footer bölümüne reklam verip, linkinizi yerleştirebilirsiniz. Bu oldukça etkili ve güçlü bir backlink çeşididir.
- EDU-GOV sitelerinden alınan backlinkler. EDU ve GOV backlink, bu sitelerin Google tarafından sağlanan oldukça otoriterliğinden dolayı bu sitelerden yapılabilecek herhangi bir link çıkışının, sizlere ekstra olumlu yansıması ile sonuçlanır.
- Dizin siteleri. Bildiğiniz üzere internet üzerinde birçok dizin ve hazır blog altyapıları bulunmaktadır. Bu dizin sitelerinde kategorilendirilerek siteler listelenmektedir. Listelerken de web sitelerine link çıkışı sağlamakta yani backlink vermektedir. Sizler de sitenizi dizin sitelerine ekleyerek backlink alabilir, sitenizin reklamını yapabilirsiniz.
- Blog siteleri. Hazır blog siteleri; Medium, WordPress gibi. Bu siteler üzerinde oluşturacağınız içeriklerden sitenizin reklamını yapabilirsiniz. Reklamınızı yaparken de link çıkışı yapabilirsiniz. Böylece organik link sahibi olabilirsiniz.
- Yorum yaparak backlink almak. Web sitelerinin içeriklerinin altına yorum yaparak reklam yapabilir, kendinize backlink alabilirsiniz. Web siteleri, içeriklerinin ya da sayfalarının altındaki yorumlar bölümünde bu şekilde yorum yapılmasına izin verdiği müddetçe bu şekilde backlink edinmenizde hiçbir sorun yoktur.
- Profil oluşturarak backlink almak. Çeşitli forum, sosyal medya vs. gibi sitelerin üyelik bilgileri isterken web sitesi bilgisi de istediğine şahit olmuş olabilirsiniz. Burada sizlerin de oluşturacağı profiller ile profilinize web sitenizin adresini ekleyip, profil backlink elde edebilirsiniz.
Backlink Nasıl Alınır?
Backlink satın alımını tavsiye etmesek de sizlere çeşitli birkaç backlink alımı yöntemlerinden bahsetmek istiyoruz. Günümüzde backlink satın alım platformlarının artmasıyla birlikte Backlink alanında farklılık oluşturmak gün geçtikçe zorlaşacağını düşünüyoruz. O yüzden her zaman kendinize özgü backlink profilleriniz ve tekniklerinizin olması gerektiğini unutmayınız.
1) Link Platformalarından Link Edinin!
Hızlı link toplayabileceğiniz ve link edinebileceğini aracı siteler üzerinden backlink alımı gerçekleştirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken noktalar link çıkışı az olan siteleri bulabilmektir. Kaliteli ve link çıkışı az olan siteleri tercih ederek o linkten faydalanma oranınız yüksek olacaktır. Bu teknik sizi diğer sitelerden avantajlı kılacak bir taktik sayılmaz. Ancak siteyi belli bir otorite kıvamına getirene kadar rutin alımlarınızı bu tip sitelerden sağlayabilirsiniz.
2) Harika İçerikler Üretin!
Birçok sektörde SEO hizmeti verirken en çok dikkat ettiğimiz noktalar kopyalanabilir kaliteli içerikler üretmek. Milliyet.com.tr, sozcu.com vb gibi haber sitelerini incelediğimizde veya teknoloji alanında popüler sitelere baktığımızda yazılarının olduğu gibi kopyalanıp yayınlandığını gözlemlemekteyiz. Sizler de harika içerikler üreterek bunların kopyalanıp yayınlanmasına olanak sağlayın Kopyalayarak yayın hayatına devam eden siteler içinde bulunan linkleri silmeye bile üşeneceklerinden emin olabilirsiniz.
3) Geçmişi Olan Domainleri alarak ilgili İçeriklerden Link verin!
Bu tekniği genelde kimse kullanmamakta. Örnek vermem gerekirse seo sektöründe hizmet veren bir site olduğunuzu düşünün! Expired domains üzerinden seo ile ilgili otoriteli bir domain seçin!
O domain üzerinden bir web sitesi kurun ve SEO ile ilgili bir adet basın bülteni yayınlayın! Böylece geçmişi olan otoritesi olan bir site üzerinden doğrudan çok uygun fiyata da backlink alımı gerçekleştirmiş olursunuz.
Dikkat edilmesi gereken geçmişi olan sitenin sahip olduğu backlink sayısı ve Domainin ilk alındığı tarihinin geçmişi olduğuna dikkat edebilirsiniz. Daha sonrasında site konusunda iyice emin olmak için Wayback Machines sitesine bakabilirsiniz.
Sektörel olarak birbirine yakın bir domain olmasından dolayı bu domaini tercih edebilir ve son olarak da Ahrefs üzerinden kontrollerimizi yapabiliriz. İncelediğimizde Domain Rating: 12 ve geçmişte bir trafiği olduğunu görmemiz bizler için yeterli olacaktır.
4)Üniversitelerde İş İlanı / Etkinlik Düzenleyin!
.Edu gibi link edinimleri için en etkili yöntemler Üniversitelerin ilgili bölümlerinde düzenli olarak etkinliklerin düzenlenmesi. Düzenlenen etkinlikler üniversite web sitelerinin duyurular bölümünde veya ilgili bölümün subdomain sitesinde yayına girdiği için firmanızın linkini ( anasayfanızı – hizmet sayfanızı) link ekleme işlemini sağlayabilirsiniz.
5) Rakiplerin Backlinklerini Kontrol ediniz!
Hızlı backlink edinimin en güzel tekniği rakiplerin elde ettiği backlink profillerini incelemek olacaktır. Burada tersine mühendislik yapmanızda herhangi bir sorun yoktur. Çünkü iyi sıralamalar almış sitelerin backlinkleri Google ‘ın değerlendirmesinde başarılı sonuç elde ettiği için sizler de aynı tekniği belli noktaya kadar sağlayabilirsiniz. Daha sonrasında kendinize özgü bir backlink tekniği geliştirebilirsiniz.
Sitenize Gelen Backlinkleri Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Öncelikle hızlı ve eksiksiz bir şekilde bunu SEO araçlarını kullanarak sağlayabilirsiniz. Backlinklerinizi kontrol etmeniz için önereceğimiz en etkili araç Ahrefs. Ahrefs üzerinden sitenize gelen backlinkleri neredeyse anlık olarak kontrol edebilirsiniz. Ahrefs’in botları oldukça hızlı ve sıklıkla çalışmaktadır. Bu nedenle herhangi bir backlink alımınızın ardından birkaç saat sonra sitenize gelen backlinkleri Ahrefs üzerinden gözlemleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra SEMrush üzerinden de backlinklerinizi görebilmeniz mümkündür ancak Ahrefs’i tekrardan önerdiğimizi bildirmek isterim.
Ahrefs ile Gelen Backlinkleri Kontrol Etmek
Backlink kontrollerinizi yaparken Ahrefs gibi backlink research ağı geniş olan SEO araçlarını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü Google’dan da önce bu linklerin taramalarını yaparak sitenize gelen zararlı linklerin önlemini önceden alma imkanı bulabilirsiniz.
Search Console İle Gelen Backlinkleri Kontrol Etmek!
SEO araçlarının yanı sıra direkt olarak Google Search Console aracılığıyla da backlinklerinizi gözlemleyebilirsiniz. Backlinkler, GSC’ye SEO araçlarına nazaran biraz daha geç yansımaktadır. Burada da Google’ın linki görmediğinden değil, belki de linkin kalıcılığını görme amacıyla biraz daha süre geçmesinden sonra buraya yansıttığını tahmin ediyoruz. Ancak tabi ki de kalıcı ya da 15-30 günden daha uzun süre var olan linklerin buraya yansıdığını görmek mümkündür.
Makalemizi Paylaşabilirsiniz!
Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!
Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.