İnternetSEO Blogu

URL Nedir? URL ve SEO İlişkisi

Bir internet kullanıcısı iseniz URL kavramı ile illaki karşılaşmışsınızdır ya da en basit örnek olarak bir Macbook kullanıcısı iseniz klavyenizin üstündeki Touch Bar’da “URL girin” tarzında bir yazı yazar. Peki URL nedir, URL açılımı nedir, hepsine bakalım…

İlk önce kavram olarak URL’nin ne olduğuna bakalım. URL, Uniform Resource Locator kelimelerinin kısaltılmış halidir. Baktığımız kadarıyla çoğu sitede “Locator” değil de “Loader” olarak yazmışlar ama hayır öyle değil. Türkçe olarak da “Tekdüzen Kaynak Bulucu” gibi pek de manası olmayan bir şey karşımıza çıkıyor. Evet URL açılımı nedir konusuna da değindiğimize göre içeriğimize devam edebiliriz…

URL, bir sunucu bilgisayarındaki dosyalara erişmenizi sağlayan, IP gibi karmaşık sayılar yerine direkt olarak yazılı bir adrestir. Buna web adresi de denmektedir (normalde bildiğiniz üzere her web sitesinin bir IP adresi vardır ve bu IP kullanılarak da sitelere erişilebilir ancak 1 IP adresinde birçok web sitesi barındırılması gibi hizmetler sunulduğu için alan adları(domain) IP’ye yönlendirilir ve birçok alan adı aynı IP’yi kullanarak hizmet verebilir). Hatta genellikle Web Adresi olarak bahsedilir ancak bu adresler URL’dir, ikisi de aynı manaya geliyor. Örnek vermek gerekirse şu anda bu yazıyı okurken tarayıcınızın üst kısmına baktığınız zaman “https://www.seopix.net/blog/url-nedir/” yazmaktadır, bu görmüş olduğunuz şey bu yazının URL’sidir yani web adresidir.

Ek bir bilgi olarak; URL’de kullanılan slash (/) işareti klasörleri, dosya kaynaklarını ayırmak için kullanılmaktadır. Örneğin cPanel kullandığınızı varsayarsak, public_html içinde X klasörünüz var ve bu klasöründe altında Y klasörü var, bu klasöre erişmek için > example.com/X/Y URL’sine erişmeniz gerekmektedir.

seo uyumlu url

SEO Uyumlu URL Nasıl Olmalı?

Tabi ki SEOPix Blog‘unda olduğumuz için URL yapısının SEO ile olan ilişkisinden bahsetmemek olmaz. Diğer içeriklerimizde de bahsettiğimiz ve sizlerin de bildiğinizi düşündüğümüz bir şey var ki o da Google’ın SEO konusunda çok fazla kriterinin olmasıdır. Google’ın sıralama yaparken dikkate aldığı 200’den fazla kriteri olduğu biliniyor ancak tabi ki bu kriterlerin tam olarak ne olduğunu bilemiyoruz. URL yapısı da bu kriterlerden bir tanesi hatta belki 1 kriterin alt kriterlerinden birisi bile olabilir. Ancak tabi ki hem UX yani kullanıcı deneyimi olarak hem de SEO tarafında etkisi olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Peki SEO uyumlu URL nasıl olmalı?

  • URL çok uzun olmamalı, mümkün olduğunca kısa tutulan URL SEO açısından uygundur. Tabi ki burada uzun olması gereken bir URL’yi çok kısa yapın denmiyor ancak kısa tutmakta fayda var.
  • URL’de anahtar kelime kullanımı: URL’de anahtar kelimenizin bulunması size artı katacaktır. Her ne kadar Google domainde anahtar kelimenin olması bir anlam ifade etmiyor dese de URL için tam olarak aynı şeyi söyleyemeyiz. En azından deneyimlerimiz açısından bunu söyleyebiliriz.
  • URL yapısında tire (-) kullanımı önemlidir. URL eğer birkaç kelimeden oluşuyorsa bu URL’yi tire yardımıyla ayırmanız gerekmektedir. Örn: /url-ve-seo-iliskisi/
  • URL’lerinizde Türkçe karakter kullanmamaya özen gösterin: Şu anda çoğu tarayıcı Türkçe gibi özel karakterler içeren URL’leri destekliyor olsa da tam olarak özel karakterli URL kullanmaya hazır değiliz. Çünkü bazı tarayıcılarda siz Türkçe olarak URL’yi ziyaret ettiğinizde tarayıcı hemen desteklenen URL tipine çevirme yapıyor ve burada kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilecek sonuçlarla karşılaşılabilir.

Kısacası SEO için URL kısa ve öz olmalı olarak özetleyebiliriz. Bu konuda SEOPix Blog’unda bulunan içeriklerimizin URL yapılarını inceleyebilirsiniz, bu standartlara uyarak URL’lerimizi dizayn etmekteyiz. Tabi ki SEO uygularken herkesin farklı yöntemleri vardır, biz bu şekilde uyguluyoruz. Bu arada zaten WordPress altyapısındaki bir web sitesini yönetiyorsanız illa ki bir SEO eklentisine sahipsinizdir. Sayfalarınızı düzenlerken eklentiler sizi URL’nizin uzun olduğu hakkında uyaracaktır. Bu yönergeleri takip ederek de URL’nize şekil verebilirsiniz.

URL sizi internet üzerinde temsil eder. Burada kendinizi kullanıcı tarafına yerleştirin ve URL’nize tıklar mıydınız yoksa tıklamaz mıydınız diye kendinize sorabilirsiniz. Ardından bu duruma göre URL’nizin nasıl olması gerektiğine karar verebilirsiniz.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu