GA4 Kurulumu Nasıl Yapılır?

Mart 04 , 2025

|

9 dakika

GA4 Kurulumu Nasıl Yapılır?

Mart 04 , 2025 | 9 dakika

İşletmelerin başarılı olması internetteki varlıklarını iyi yönetebilmelerine bağlı. Bu nedenle işletme sahipleri web sitelerini ve mobil uygulamalarını ziyaret eden kullanıcıların davranışlarını ölçerek analizler yapmalı. Google Analytics 4 (GA4) de ziyaretçilerin web sitenizi nasıl kullandığını anlamanıza yarayan ücretsiz bir web analitiği aracıdır. Bu popüler ve ücretsiz platform Google'ın web analitiği araçlarının son sürümüdür. Dilerseniz GA4'ü daha yakından tanıyalım.

Dünden Bugüne Google Analytics

ga4 kurulumu nasil yapilir 1

Google Analytics dünyada en çok kullanılan web analitiği platformlarından biridir. Popülerliğinde Google'ın en çok kullanılan arama motoru olmasının payı elbette var. Ancak bu popülerliğin nedeni yalnızca Google'ın arama motoru olması değil. Google Analytics kullanıcılarını etkili analitik kaynaklarla besler. Google bu web analitiği aracına ilişkin en yeni güncellemesini 2020'nin ekim ayında yaparak GA4'ü başlattı. Dilerseniz Google Analytics'in son sürümü GA4'e gelene dek geçtiği yollara göz atalım.

Google'dan önce 1995 yılında Quantified Systems şirketi Urchin adında Google Analytics'in de temelini oluşturacak bir web analitiği yazılımını piyasaya sürer. Urchin başlangıçta günlük dosya verilerini işlemek gibi basit işlemler için kullanılsa da zamanla daha gelişmiş işlevler sunmaya başladı. Verdiği hizmet ve popülerliğindeki artış Google şirketinin de gözünden kaçmaz ve Urchin 2005 yılında Google tarafından satın alınır. Böylece Urchin, Urchin from Google olarak ücretsiz bir platform hâline geldi. 

Google bu temel yazılımı kullanarak Google Analytics ürününü piyasaya çıkarır. İlk olarak 2007 yılında ardından 2009 yılında Google araçta birtakım değişiklikler yapar. Yapılan iyileştirme çalışmalarıyla web analitiği hizmeti veren araç geniş kitlelere ulaşmaya başlar. 2012 yılına gelindiğindeyse Google, Urchin adlı ürünü tamamen durdurma kararı alıp yola Google Analytics ile devam eder. Kullanıcı davranışını derinlemesine ölçme kapasitesi kazanan ürünün 2012 yılında premium müşteriler için beta sürümü yayınlanır. Bir yıl sonraysa ürün Universal Analytics adıyla ücretsiz şekilde kullanıcıların hizmetine sunulur. 

2017 yılında Google ürününde yeni güncellemeler yaparak bu aracı daha kapasiteli hâle getirdi. En son güncellemeyse 2020 yılında yapıldı. Şu an son sürüm olan Google Analytics 4'ün oldukça popüler bir web analitiği aracı olduğunu söyleyebiliriz. Peki, GA4 nedir? Google Analytics 4'ün özellikleri nelerdir? Biraz da bu sorulara odaklanalım. 

GA4: Web Sitenizi Derinlemesine Anlamanın Yeni Yolu

Web siteleri çok farklı amaçlar için kurulur. Örneğin ziyaretçileri bilgilendirmek amacıyla blog yazılarından oluşan pek çok web sitesi var. Bunun dışında herhangi bir ürün ya da hizmet satmak adına web sitesini e-ticaret platformu gibi kullanan işletme sahipleri de mevcut. Sizin de benzer amaçlarla kurduğunuz bir web siteniz olabilir. Web sitenizin tıklanma sayısını ve organik trafiğini artırma hedefine ulaşmanız da oldukça önemlidir. İşte tam bu noktada Google Analytics 4 gibi web analitiği araçlarına ihtiyacınız olduğunu söylemek mümkün. 

GA4; kullanıcı davranışları, e-ticaret işlemleri, kullanıcıların web sitenize nereden geldiği ve web sitenizde ne kadar kaldığı, tıklamalar, hedef kitlenin yaşı, lokasyonu ve cinsiyeti gibi bilgileri analiz eder. Yani web sitesi sahibinin sitedeki kullanıcı etkinliklerini tam anlamıyla anlamasına yardımcı olur. Bu web analitiği aracını kullanarak web sitenizi derinlemesine analiz edebilir, hedeflerinize ulaşmak için yapmanız gerekenleri verilerden yola çıkarak keşfedebilirsiniz. 

Neden GA4'ü Kullanmalısınız?

Google Analytics 4 gelişmiş özellikleri sayesinde kullanıcılarının işini büyük ölçüde kolaylaştırır. GA4 veri toplama konusunda event-based tracking de denilen olay tabanlı bir ölçümlemeye sahip. GA4'te her bir ziyaretçinin web sitenizde gerçekleştirdiği etkileşimler olay bazlı sistemle detaylı şekilde kaydedilir. Böylece form doldurma, tıklama ve sayfa görüntüleme gibi etkileşimleri ayrıntılarıyla görebilirsiniz. Üstelik geçmişe yönelik veriler de kayıtlı tutulur.

GA4 ziyaretçinin web sitenize nereden geldiğini, trafiğin kaynağını ve ziyaretçinin sitenizde hangi sayfalarda ne kadar vakit geçirdiğini öğrenme imkânı sunar. Bir web sitesi ziyaretçisinin farklı cihazlardan yaptığı ziyaretler ve gerçekleştirdiği etkileşimler tek profil altında değerlendirilip tutulabilir. Yapay zekâ teknolojileriyle entegre olması sayesinde kullanıcı davranışları üzerine detaylı raporlamalar sunar. Özellikle yapay zekânın makine öğrenimi sürecinde elde ettiği verilerle ziyaretçi öngörüleri yapılıp dönüşüm olasılıkları hesaplanır. Ayrıca GA4'ü mobil uygulama verileri ışığında kullanıcı deneyimini optimize etme sürecinde de kullanabilirsiniz. 

GA4'ün sizin için cevaplayabileceği bazı temel sorular şunlardır:

  • Ziyaretçi trafiği nereden geliyor? Ziyaretçiler web sitesini hangi kanallar üzerinden buluyorlar?

  • Web sitesinde yer alan içeriklerden hangisi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor? Hangi içerikler organik trafik alıyor?

  • Ziyaretçiler nerede ikamet ediyor? Konumları neresi?

  • Web sitesini ziyaret edenlerin cinsiyeti nedir? Ziyaretçilerin yaş dağılımı nasıl? Kitle genç mi yoksa yaşlı mı?

  • Web sitesinde şu an kaç ziyaretçi bulunuyor? Günlük, aylık ya da yıllık olarak siteyi kaç kişi ziyaret ediyor?

  • Sosyal medya platformlarından siteye ziyaretçi geliyor mu? Geliyorsa hangi mecralar aracılığıyla siteye ulaşıyorlar?

  • Ziyaretçiler sitede ne kadar vakit geçiriyor?

  • Web sitesini ziyaret edenler masaüstü kullanıcıları mı yoksa mobil cihazlardan mı erişiyorlar? 

  • Kullanıcılar etkileşimde bulunuyor mu yoksa siteyi ziyaret edip çıkıyorlar mı?

  • Siteyi ziyaret eden potansiyel müşterilerden kaçı için satış gerçekleşiyor? Gerçekleşen satışlara bakıldığında hangi pazarlama faaliyetleri işe yarıyor?

  • Yürütülen pazarlama kampanyası avantajlı mı? Satış yapılmıyorsa sepeti boşaltan kullanıcılar hangi aşamada vazgeçiyor?

GA4 Kurulumu Nasıl Yapılır?

ga4 kurulumu nasil yapilir 2

GA4'ü kullanabilmek için öncelikle bir Google Analytics profili oluşturmanız gerekiyor. Daha Universal Analytics kullandıysanız muhtemelen GA4 mülkünüz de olabilir. Çünkü Google, UA ürününü kaldırırken mevcut hesaplara otomatik olarak GA4 mülkünü de eklemişti. Bu nedenle GA4'ü tam olarak etkinleştirmek için ek adımlar gerekebilir. Ama böyle bir hesabınız yoksa şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Öncelikle Google Analytics hesabınıza giriş yapıp yeni bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Bu süreci yönlendirmeleri takip ederek kolaylıkla yürütebilirsiniz. Karşınıza çıkan "Yeni bir hesap oluştur" seçeneğine tıklamanız yeterli. İlgili yerlere hesap adınızı, web sitenizin adını ve adresini yazabilirsiniz. 

  • Bu adımda ayarlarınızı yapılandırmanız istenecek. Veri paylaşım seçeneği gibi yapılandırmalarını tamamlayın. Gerekli tercihleri yaptıktan sonra oluşturulan hesabın alt tarafında "Yeni bir veri akışı oluştur"a tıklayabilirsiniz.

  • Ardından sizden veri akışınızı oluşturmak için bir ad ve URL girmeniz bekleniyor. Adınızı ve URL'inizi girdikten sonra bazı özel seçenekler karşınıza çıkacak. Hedefleriniz ve istekleriniz doğrultusunda bu kısmı da doldurabilirsiniz. Yavaş yavaş son aşamalara geliyoruz. Karşınıza çıkan "Veri akışını kaydet" seçeneğine tıklayabilirsiniz. 

  • GA4 size bir "Ölçüm Kimliği" ve "Geliştirici Kimliği" tanımlayacak. Bunlar ileride size lazım olacağı için bu kimlikleri kaydederek sürece devam edebilirsiniz. 

  • GA4 mülkünüzü kurdunuz. Ama önemli olan kurulumu yaptıktan sonra Google Analytics kodunuzu web sitenize eklemenizdir. Bunun için sayfadaki global site etiketi izleme kodunu kopyalayıp sitenizde head etiketlerinin arasına ekleyebilirsiniz. Geriye kodun doğru çalışıp çalışmadığını anlamak için web sitenizi test etmeniz kalıyor. Tüm bu adımları uyguladıktan sonra Google Analytics hesabınızda veri akışı olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.

Kurulumu tamamladıktan sonra Google Analytics paneline ulaşabilir; veri analizi, kullanıcı davranışları gibi bilgileri inceleyerek web sitenizin performansı hakkında bilgi edinebilirsiniz. GA4 sunduğu ayrıcalıklarla işletmeniz için kurduğunuz web sitenizi kısa zamanda hedeflerine ulaştırabilir. Ayrıca dilerseniz bizimle iletişime geçerek SEOPix uzmanlarından SEO, web tasarımı veya performans pazarlama gibi alanlarda danışmanlık alabilirsiniz.

Makalemizi Paylaşabilirsiniz!

linkedin twitter instagram facebook

Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!

Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.

Markanı Bizimle Büyüt ve Duyur

Markanı Bizimle
Büyüt ve Duyur!

Şimdi teklif al ve markanın dijital dünyada hak ettiği yeri almasını sağla!