SEO Blogu

Dofollow ve Nofollow Nedir? Ne Demek?

“Dofollow ve Nofollow nedir?” sorusu SEO’ya ilgi duyan herkesin karşılaştığı ve hiçbir bilgisi yok ise gerçekten ilgi duyduğu bir sorudur. Aslına bakarsanız eskiden nofollow, sponsored vs gibi tag’ler hiç kullanılmıyordu. Zamanla SEO’nun gelişimi ile birlikte karşımıza çıkan bu tag’ler yani etiketler, web sitelerinin birbirine gönderdikleri linkleri sınıflandırmak amacıyla kullanılmaktadır. Böylece X sitesinden Y sitesine link çıkılırken, bu linkin tam olarak hangi amaçla çıkıldığı, arama motorları tarafından belirlenebilir hale geliyor. Bu sayede Google’da da sıralamalar gerçekleşmektedir.

Dofollow nedir?

Aslında Dofollow diye bir şey yok, yani bir link çıkıldığı zaman herhangi bir etiket ile değil de direkt olarak paylaşılması, o linkin “dofollow” statüsünde olduğu anlamına gelmektedir. Örneğin;

<a href=”https://www.seopix.net/blog/”>SEOPix Blog</a>

bu şekilde herhangi bir tag barındırmadan, dümdüz link çıkışı bu linkin “dofollow” olduğu anlamına gelmektedir. Yani Dofollow link çıkma gibi bir maksadınız varsa o linki direkt olarak paylaşmanız yeterli olacaktır.

Dofollow, “do” yapmak, “follow” da takip etmek anlamına gelir. Böylece herhangi bir dofollow linkleme ile arama motorlarına “takip et” komutu verilmektedir. Siz bir web sitesine “dofollow” olarak link çıktığınız zaman, arama motoru “bu linki takip et, benim bu linki, linklediğim kelime ile ilgili doğru bilgi bu linkte” gibi bir mesaj algılıyor. Böylece ne oluyor? Arama motoru algoritması bu kelime ile bu linki eşleştiriyor ve olumlu bir sinyal algılanıyor. Bunu da arama motorunda yani Google’da, o linkin belirtilen anahtar kelimede yükselişi gibi sonuçları gerçekleşebiliyor.

Nofollow nedir?

Nofollow’da da “Dofollow”a ek olarak link yapısına “nofollow” etiketi eklenmesi gerekmektedir. Bu etiket sayesinde link hiçbir etiket eklenmediği zaman dofollow olmak yerine nofollow olacaktır. Örnek vermek gerekirse de

<a href=”https://www.seopix.net/blog/” rel=”nofollow”>SEOPix Blog</a>

olacak şekilde, yukarıdaki dofollow örneğinden farklı olarak rel=”nofollow” etiketi sayesinde linkin takip edilmesini önleyebilirsiniz.

Nofollow bağlantılarda durum, dofollow’a göre tam tersi değildir. Yani dofollow da gerçekleşen “takip et, bu bilgi doğru” komutu, nofollow için de bu güvenilir değildir anlamına gelmez. Burada nofollow link çıkan tarafın kendisini korumaya aldığını, bu linke referans olmadığını belirtir ancak arama motoru yine bu linki takip eder, karşıdaki siteyi de tarar.

Sonuç

Bir sitenin, bir siteye dofollow link vermesi ile link veren taraftan link alan tarafa otorite aktarımı olur. Burada link veren site, link verilen sitenin rakibi ise burada link veren taraf için bir dezavantaj oluşabilir. Bu sebeple mümkün olduğunca rakibiniz olmayan sitelere dofollow link çıkmanız önerilmektedir. Dofollow link çıkılan sitenin Google sıralamalarında yükselmesi muhtemeldir, bu dofollow linklerin sayısının artması sonucunda, bir insanı nasıl fazla kişi bir konuda önerirse, tavsiye ederse o kişinin güvenirliği ve itibarı artıyorsa, dofollow linklerin de çalışma mantığını buna benzetebiliriz. Bu sebeple dofollow linkin önemi ve yeri SEO konusunda büyüktür.

Bir siteye nofollow backlink vermiş olmanız da o sitenin sıralamada gerileyeceği, kötü bir imaja sahip olacağı anlamına gelmemektedir. Bir siteye kefil olmak istemeyebilirsiniz, bu sebepten ötürü de nofollow link çıkabilirsiniz. Ancak bu değildir ki o site, bu link nofollow diye olumlu olarak etkilenmeyecek. Yine nofollow linklerin de Google sıralamalarında olumlu olarak etkilerini gördüğümü, denemiş birisi olarak söyleyebilirim.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu