Günümüzde e-ticaret sektörü giderek popüler olmakla beraber firmalar arasındaki rekabet her geçen gün artmaktadır. E-ticaret siteleri bu artan rekabette bir adım öne geçmek için ise SEO çalışmalarına başvurmaktadır. E-ticaret SEO, kategori ve ürün sayfalarının arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlayarak satışlarının artmasını sağlayan bir dijital pazarlama yöntemidir.

Yapılan çalışmalarda site yapısı ve kurgusunun düzenlenmesi, kullanıcıların ihtiyacına göre site yapılandırması ve anahtar kelime araştırması gibi birçok farklı aksiyon alınmaktadır. Özellikle kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi satın alma noktasında büyük avantaj sağlamaktadır.

E-ticaret için SEO çalışmaları ile beraber firmaların marka bilinirliği artar ve organik ziyaretçi sayısı yükselir. Ayrıca tamamen organik bir çalışma olmasından dolayı reklam ve pazarlama tarafına ayrılan bütçelerde iyileşme sağlanır. Bu nedenle işini büyütmek isteyen bir e-ticaret firması kesinlikle SEO hizmeti almalıdır. Fakat unutmayalım ki SEO zaman gerektiren bir çalışmadır. Düzenli olarak optimizasyonlar yapılmalıdır ve Google güncellemeleri yakından takip edilmelidir.

Sizler için hazırladığımız kapsamlı E-ticaret SEO rehberi ile sitenizin dönüşüm oranlarınızı ve marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz. Sunduğumuz strateji ve ipuçları birçok farklı e-ticaret sitesinde uzmanlarımız tarafından test edilmiş ve onaylanmıştır.

E-Ticaret SEO Nedir?
Konu 1

E-Ticaret SEO Nedir?

E-ticaret SEO, web sitenizin ürün, kategori ve diğer sayfalarının arama motorlarında daha üst sıralarda çıkarılması ve dönüşüm oranının artırılması için yapılan çalışmalardır. Yapılan optimizasyonlar ile birlikte arama motorlarına sattığınız ürün hakkında daha kapsamlı bilgi verilerek kullanıcıların sitenizi bulması daha kolay bir hale gelmektedir. Böylelikle potansiyel müşterilerin e-ticaret sitesini ziyaret etmesiyle birlikte satın alma oranlarında artış görülmektedir.

E-Ticaret SEO Neden Önemlidir?
Konu 2

E-Ticaret SEO Neden Önemlidir?

E-ticaret çözümleri ile beraber sitelerin organik trafik ve satışlarında artış gözlenmektedir. Öyle ki organik olarak üst sıralarda yer alan e-ticaret sitelerin daha fazla potansiyel müşteriye sahip olduğu bilinmektedir. E-ticaret SEO çalışmalarının sağladığı en büyük avantajlar:

  • Marka bilinirliği ve prestij arttırımını sağlar.
  • E-Ticaret SEO ile dönüşümler rahatlıkla ölçümlenebilir.
  • Potansiyel müşteri kitlenizin genişlemesini sağlar.
  • Organik büyüme sağlayarak reklam maliyetlerindeki mali yükü azaltır.
  • Satış stratejisini geliştirmek adına hedef kitle tespitini kolaylaştırır.
  • Sektördeki güven ve marka otoritesini arttırır.
  • E-ticaret SEO çalışmalarındaki veriler diğer dijital pazarlama yöntemlerinde kullanılabilir.

E-ticaret dijital pazarlama yöntemlerinde SEO hizmetinin önemi büyüktür. Çünkü organik olarak daha fazla müşteri kazanmanın en etkili ve doğru yöntemi arama motoru optimizasyonlarını gerçekleştirmektir.

E-Ticaret SEO Nasıl Yapılır?
Konu 3

E-Ticaret SEO Nasıl Yapılır?

Dijital dünyada artan rekabete dahil olmak isteyen birçok firma ‘’E-ticaret SEO nasıl yapılır‘’ sorusunun cevabını araştırmaktadır. Sizler için özel olarak hazırladığımız e-ticaret SEO rehberi ile web sitenizin potansiyel trafiğini arttırarak satışlarınıza doğrudan etki edebilirsiniz.

E-ticaret sitesi SEO adımları:

  1. Anahtar kelime analizi yapın.
  2. Kategori şemanızı şekillendirin.
  3. Mobil ve masaüstü site hızını iyileştirin.
  4. Yapılandırılmış veriler kullanmaya özen gösterin.
  5. Crawl budget (tarama bütçesi) en iyi şekilde optimize etmeye özen gösterin.
  6. Mobil uyumlu (responsive) tasarımlar kullanın.
  7. İndex hatalarını maksimum seviye çözmeye çalışın.
  8. Kategori içeriklerini özgün ve SEO uyumlu olarak ekleyin.
  9. Ürün detaylarında maddeleme ve iç linkleme yapmaya özen gösterin.
  10. Backlink alımı yaparken kalite ve otoriteye önem verin.

10 adımda E-ticaret SEO teknikleri ile web sitenizi istediğiniz anahtar kelimelerde üst sıralara çıkararak markanızı daha bilinir hale getirebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması
Konu 4

Anahtar Kelime Araştırması

SEO çalışmalarının temelinde anahtar kelime araştırması bulunmaktadır. E-ticaret siteleri için yapılan çalışmalar için de anahtar kelime analizi büyük önem taşımaktadır. Kelime seçerken dikkat edilmesi gereken en büyük kriter sunduğunuz hizmet veya ürün ile ilişkili olmalıdır. Ayrıca aranma hacmi yani kullanıcıların aylık olarak yaptığı sorgu sayısı da anahtar kelime seçiminde oldukça önemlidir.

E-ticaret anahtar kelimeler seçerken uzun kuyruklu kelimeleri tercih etmeniz sizlere büyük avantaj sağlayacaktır. Çünkü bu kelimelerin aranma hacmi düşük olduğu gibi Google arama motorunda üst sıralara çıkması da diğer kelimelere göre daha kolaydır. E-ticaret sitesi SEO çalışması anahtar kelime seçimi yaparken Semrush, Ahrefs gibi 3.part araçları kullanabilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması
Kategori ve Ürünler İçin Anahtar Kelime Araştırması
Konu 4.1

Kategori ve Ürünler İçin Anahtar Kelime Araştırması

Bir e-ticaret sitesinin en önemli sayfaları kesinlikle kategori ve ürün sayfalarıdır. Çünkü kullanıcıların en fazla zaman geçirdiği ve satın alma işlemlerinin başladığı sayfalar olarak bilinmektedir. Kategori ve ürünler için anahtar kelime seçimi yaparken sahip olduğunuz ürün portföyünün dışına çıkmamak gerekir. Çünkü potansiyel bir müşteri kategori sayfanızı ziyaret ettiği zaman aradığını bulamazsa web sitenizden hızlıca çıkacaktır. Bu durum hemen çıkma oranı (bounce rating) arttıracağından dolayı web sitenizin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.

Örneğin tekstil sektöründe hizmet veriyorsunuz ve kalem etek satışı yapıyorsunuz. Eğer direkt olarak ‘’etek‘’ kelimesini hedeflerseniz web sitenize gelen kullanıcının ihtiyacını tam anlamıyla karşılayamıyor olabilirsiniz. Bu nedenle web sitenize gelen kullanıcılardan dönüşüm alma oranınız azalacaktır. Fakat ‘’kalem etek‘’ anahtar kelimesini hedeflediğinizde web sitenize giriş yapan kullanıcıların talebini %100 karşılamış olursunuz. Özetle e-ticaret siteniz için anahtar kelimesi hedeflemesi yaparken kesinlikle sattığınız ürün gamına özel olarak tercihler yapmalısınız.

Bloglar İçin  Anahtar Kelime Araştırması
Bloglar İçin Anahtar Kelime Araştırması
Konu 4.2

Bloglar İçin Anahtar Kelime Araştırması

E-ticaret sitenizin trafiğini arttıracak bir diğer alan ise blog içerikleridir. Blog için anahtar kelime araştırması yaparken seçtiğiniz kelimelerin kategori veya ürün sayfanız ile çok benzer olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde serp sonuçlarında kategori sayfalarınız yerine blog sayfalarınız sıralanacaktır. Vermiş olduğumuz örneğe istinaden ‘’ Kalem etek üzerine ne giyilir ‘’ gibi long tail anahtar kelime seçerek blog içerikleri oluşturabilirsiniz. Kategori sayfanızın otoritesini güçlendirmek ve kullanıcıları yönlendirmek adına ilgili kategoriye blog sayfanızdan iç linkleme yapabilirsiniz.

E Ticaret Sitelerinde Rakip Analizi
Konu 5

E Ticaret Sitelerinde Rakip Analizi

E-ticaret sitelerinin rakip analizi yapmadan SEO çalışmalarında başarı göstermesi çok düşük bir ihtimaldir. Çünkü rakip analizi E-ticaret SEO çalışmalarında yol haritası çizmeyi oldukça kolaylaştırmaktadır. Öyle ki ilgili anahtar kelimelerde üst sıralardaki rakip siteler belli başlı metrikleri doğru yaptığı için yüksek trafiğe sahiptir. Kendi e-ticaret siteniz için de bu metrikleri uygularsanız sonuca daha rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

SEO rakip analizi yapmanın avantajları:

  • Rakiplerinizin güçlü yönlerini tespit ederek kendi web sitenize uygulayabilirsiniz.
  • E-ticaret SEO çalışmalarında öncelik vereceğiniz işlemleri seçebilirsiniz.
  • Rakiplerinizin zayıf olduğu alanları tespit ederek belli noktalarda bu alanları lehinize çevirebilirsiniz.
  • Bulunduğunuz sektördeki çalışmaların ne denli sonuç verdiğini gözlemleyebilirsiniz.

E-ticaret sitelerinde rakip analizi yaparken rakiplerinizin site yapısı, başarılı olduğunu anahtar kelimeler ve backlink profilini detaylı bir şekilde incelemeniz artan rekabette sizlere büyük avantaj sağlayacaktır.

Rakiplerinizin Başarılı Olduğu Kelimeler
Konu 5.1

Rakiplerinizin Başarılı Olduğu Kelimeler

E-ticaret SEO hizmeti alırken ilk olarak bakılan alanlardan biri de rakiplerinizin başarılı olduğu kelimelerdir. Çünkü arama motorlarında sizler de benzer kelimeleri hedefleyerek potansiyel kullanıcıları web sitenize çekebilirsiniz. SEO performansını arttıracak bu işlem ile sektördeki marka bilinirliğinizi önemli ölçüde arttırabilirsiniz. Rakiplerinizin başarılı olduğu anahtar kelimeleri belirlerken yapmanız gerekenler:

  • Sektörde başarı sağlamış rakiplerinizi belirleyin. Rakipleri belirlemek için Semrush, Ahrefs, Similarweb, Searchmetrics gibi araçları kullanabilirsiniz.
  • Rakiplerinizin trafik aldığı anahtar kelimeleri araştırın. Ahrefs ve Semrush aracı anahtar kelime araştırmasında oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
  • Rakiplerinizin içerik yapısını analiz edin ve içerik kurgularını inceleyin. E-ticaret web sitelerinde en alt alanda yer alan içerikleri inceleyerek hangi kelime üzerinde odaklanıldığına bakabilirsiniz.

Yukarıdaki yönlendirmeler haricinde hizmet verdiğiniz sektördeki trendleri yakından takip ederek rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

Rakiplerinizin Site Yapısı
Konu 5.2

Rakiplerinizin Site Yapısı

E-ticaret arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarında rakip sitelerin yapısını incelemek, analiz etmek kullanıcı deneyimi iyileştirmesi açısından oldukça önemlidir. Rakip site içerisindeki kategorilerin konumu, alt kategoriler, site içi navigasyon gibi metriklerin nasıl kullanıldığını analiz etmek büyük bir fayda sağlamaktadır. Bir e-ticaret sitesinin yapısını incelerken dikkat edilmesi gereken faktörler:

  1. Rakip e-ticaret sitesinin kategori ve ürünlerini inceleyerek kendi web siteniz için anlaşılır bir kurgu oluşturun.
  2. Çok fazla ürün gamına sahip bir e-ticaret siteniz var ise rakiplerinizin filtreleme seçeneklerini inceleyin.
  3. Kullanıcıların en fazla aradığı ürün veya kategorileri tespit ederek kendi siteniz için otomatik arama fonksiyonları oluşturun.
  4. Rakiplerinizin menü yapısını gözlemleyerek kullanıcıların sitenizde aradığını daha kolay bir şekilde bulmasına yardımcı olun. Site navigasyonu bu anlamda dönüş oranlarının artmasında önemli rol oynamaktadır.
  5. Rakip sitelerdeki en popüler, en çok satan ürünleri tespit ederek kendi web sitenizdeki vitrin alanlarında ön plana çıkarın.

Yukarıdaki unsurlara dikkat ederek kendi e-ticaret sitenizi yeniden düzenleyebilirsiniz.

Rakiplerinizin Linkleri
Konu 5.3

Rakiplerinizin Linkleri

SEO çalışmalarının en can alıcı işlemlerinden biri de link inşasını oluşturmaktır. Bu bağlamda rakiplerinizin backlink profillerini inceleyerek e-ticaret sitenizin link inşasını daha güçlü bir şekilde oluşturabilirsiniz. Link stratejisi oluştururken özellikle kendi sektörünüzle ilgili olan otoriter web sitelerinden geri bağlantı almaya özen göstermelisiniz.

Backlink profilinizi güçlendirmek için rakiplerinizin işbirliği yaptığı otoriter haber sitelerinde haber bülteni yayınlayabilirsiniz. Peki rakiplerinizin geri bağlantılarını nasıl inceleyebilirsiniz ?

  1. Ahrefs
  2. Semrush
  3. Majestic
  4. Open Site Explorer

Yukarıdaki araçları kullanarak rakiplerinizin nerelerden backlink aldığını, geri bağlantı profillerinin nasıl olduğunu inceleyebilirsiniz. E-ticaret SEO çalışmalarında link analizi yapılmayan projelerde başarı oranının oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz.

E-Ticaret Teknik SEO Çalışmaları
Konu 6

E-Ticaret Teknik SEO Çalışmaları

SEO sürecinin en bilgi gerektiren işlemleri kesinlikle teknik SEO çalışmalarıdır. Öyle ki e-ticaret teknik SEO çalışmaları, web sitenizin arama motorlarında üst sırada olmasını etkileyen en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Özellikle site sağlığının yükseltilmesi ve sunucu optimizasyonları teknik SEO aksiyonlarında büyük bir yere sahiptir. Genel olarak E-ticaret SEO çalışmasındaki teknik işlemler:

  • Robots.txt dosyasının optimizasyonu
  • Sitemap (site haritası) düzenlemeleri
  • Site indekslerinin kontrolleri
  • Kategori içeriklerinin SEO uyumlu olması
  • Kırık bağlantıların ve 404 durum koduna sahip sayfaların düzeltilmesi
  • Mobil site hızının arttırılması
  • URL yapısının düzenlenmesi
  • 301 yönlendirmelerinin doğru bir şekilde yapılması
  • Meta title ve meta description alanlarının doldurulması
  • Heading hiyerarşisine dikkat edilmesi
  • Mobil Uyumlu tasarım kullanılması

Teknik hataları düzeltmek için Google’ın ücretsiz olarak sunduğu Google Search Console aracını kullanabilirsiniz. Bununla beraber Semrush, Ahrefs, Screamingfrog ve Deepcrawl gibi 3.part araçları kullanarak web sitenizi analiz ederek teknik hataları minimum seviyeye indirgeyebilirsiniz.

404 Sayfaları
Konu 6.1

404 Sayfaları

404 durum kodu, bir sayfanın açılmadığı veya silinmiş bir sayfa olduğu anlamına gelmektedir. Özellikle e-ticaret sitelerinde hiç istenmeyen bir durumdur. Çünkü kullanıcılar için 404 sayfaları bir güvensizlik belirtisidir. Ayrıca sayfa açılmadığından dolayı kullanıcılar hemen sayfadan çıkma eğiliminde bulunmaktadır. Bununla birlikte arama botları da e-ticaret sitenizdeki 404 sayfaları tespit ederek kullanıcı deneyimine uygun olmadığından mevcut sıralamalarınızı düşürecektir.

404 sayfalarının birçok oluşma sebebi bulunmaktadır. URL’in eksik veya hatalı yazılması, sayfanın silinmiş olması, kategori veya ürün sayfasının değiştirilmesi en sık yaşanan 404 hatalarıdır. Peki 404 sayfa hataları nasıl çözüme kavuşturulur?

  • 404 veren sayfanın e-ticaret sitenizde bir karşılığı var ise 301 yönlendirmesi yapılmalıdır.
  • Hiçbir karşılığı olmayan bir sayfa ise Google Search Console üzerinden URL kaldırma işlemi yapılmalıdır.

Kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına e-ticaret sitenizde 404 sayfa tasarımlarınızı özelleştirebilirsiniz. Kullanıcıların aradıklarını daha rahat bir şekilde bulmaları adına arama butonu ekleyebilirsiniz. Ayrıca direkt olarak kategorilere veya iletişim sayfasına yönlendirme yapan butonları 404 sayfalarına ekleyebilirsiniz.

Site Hızı
Konu 6.2

Site Hızı

Rekabetin yüksek olduğu e-ticaret sektöründe yavaş açılan siteler her zaman daha düşük sıralamaya sahip olmuştur. Özellikle kullanıcılar için site hızı bir web sitesinde zaman geçirmek için son derece önemlidir. Yüzlerce ürün incelemek isteyen bir kullanıcı yavaş açılan bir üründen sonra hemen web sitesini terk etmek isteyecektir. Bu sebeple e-ticaret sitenizin hızını her zaman iyileştirmek gerekir. Site hızını ölçmek ve optimize etmek için kullanabileceğiniz araçlar:

  • Pagespeed
  • Pingdom
  • GTMetrix

Bu araçlar ile web sitenizin hızını ölçümleyebilir ve hız sorununun nereden kaynaklandığını bir rapor halinde görebilirsiniz.

Site Hızı
301 ve 302 Yönlendirmeleri
Konu 6.3

301 ve 302 Yönlendirmeleri

Web sitenizdeki adres (URL) değişiklikler sonucunda 301 ve 302 yönlendirmelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan yönlendirmeler ile arama botlarına eski adresin değiştirildiğini ve yeni adresin kullanıcılara gösterilmesi gerektiğini bildirirsiniz. İgili sayfanın 404 hatası vermeden yönlendirilmesi kullanıcıların yeni adrese rahatlıkla erişebilmesi için önemlidir. Fakat yanlış yapılan 301 ve 302 yönlendirmeleri, arama botları ve kullanıcılar için anlam karmaşasına yol açabileceği için sıralamalarda düşüş yaşanmasına sebep olmaktadır.

E-ticaret sitelerinde yapılan yönlendirmeler:

  • Ürün havuzundan silinen ürünler, silinen kategoriler ve URL adresi değiştirilen sayfalar için 301 yönlendirmesi yapılmaktadır.
  • Belirli bir süreliğine kapalı kalacak ürün, marka sayfaları için 302 yönlendirmesi kullanılmaktadır. Genellikle stoğu biten ama sonrasında stok takviyesi yapılacak ürünlerde tercih edilmektedir.
Tarama Bütçesinin Optimize Edilmesi
Konu 6.4

Tarama Bütçesinin Optimize Edilmesi

Tarama bütçesi bir diğer adıyla Crawl Budget, Google botlarının bir gün içerisinde web sitenizde tarayacağı sayfa sayısını ve dizine ekleyeceği sayfa sayısını ifade eder. Milyonlarca web sitesi için aynı anda tarama yapan Google, her web sitesi için bir tarama bütçesi belirlemektedir. Bu noktada belirli kriterler dahilinde performans gösteren web sitelerinde dizine eklenme sayısı daha fazla olmaktadır.

E-ticaret web sitenizin tarama bütçesini Google Search Console üzerinden kontrol edebilirsiniz. Sitenizin günlük taranma değerine bakarak web sitenizde optimizasyonlar gerçekleştirebilirsiniz. Genellikle e-ticaret SEO çalışmalarında tarama bütçesi optimizasyonu yapılırken filtrasyon sayfalarının indeks almamasına dikkat edilmektedir. Çünkü filtrasyon sayfalarının indeks alması asıl taranmasını istediğimiz kategori sayfalarının daha az taranmasına sebep olacaktır. Bu işlem için robots.txt dosyası üzerinden düzenleme yapabilirsiniz.

Tarama Bütçesinin Optimize Edilmesi
Yinelenen Başlık, İçerik ve Meta Açıklama Sorunları
Konu 6.5

Yinelenen Başlık, İçerik ve Meta Açıklama Sorunları

SEO çalışmasının temel yapı taşları arasında başlık ve meta açıklamalar bulunmaktadır. Çünkü arama motorları için benzersiz ve özgün başlık, meta açıklamalar daha değerlidir. Bu bağlamda e-ticaret sitenizdeki meta açıklamalar diğer sitelerden farklı ve SEO uyumlu olmalıdır. Aynı şekilde yinelenen içerik sorunlarına acil olarak müdahale edilmesi gerekmektedir. Örneğin bir pantolonun mavi ve kırmızı rengi için ayrı bir ürün sayfası bulunduğunu ele alalım. Bu iki sayfa için aynı içeriği eklemek çift sayfa sorununa neden olacaktır.

Çift sayfaları düzeltmek için canonical etiketi kullanılabilir veya içerik düzenlemesi yapılabilir. Bir diğer çözüm yolu ise asıl sayfanızın dışındaki sayfalara ‘’ noindex ‘’ etiketi eklemektir. Kısaca e-ticaret sitesi seo ayarları alanında bütün sayfalarınız için özelleştirilmiş meta title, meta description ve içerik bulunmalıdır. Bu sorunları tespit etmek için Google Search Console ve Screaming Frog gibi araçları kullanabilirsiniz.

Canonical Yapının Kurgulanması
Konu 6.6

Canonical Yapının Kurgulanması

Canonical URL, benzer içeriğe sahip farklı sayfaların tek bir URL olarak arama motorlarına gösterilmesini sağlar. Bir e-ticaret sitesinde benzer içeriğe sahip iki kategorinin kullanıcıya gösterilmesini fakat Google botlarına gösterilmesini istemiyorsanız canonical URL kullanabilirsiniz.

Canonical etiket olarak da bilinen bu yapı kullanılmadığı takdirde birden fazla aynı içeriğe sahip sayfalarınız ortaya çıkabilir. Bu durum yinelenen içerik hatası almanıza sebep olabilir. Bu hatalar sonrasında e-ticaret SEO çalışmaları sekteye uğrayabilir. Web sitenizdeki sayfalar için doğru canonical URL yapısı kullanarak arama motorlarında daha üst sıralarda yer alabilirsiniz.

Kategori Hiyerarşisinin Düzenlenmesi
Konu 6.7

Kategori Hiyerarşisinin Düzenlenmesi

E-ticaret SEO çalışmasının asıl amacı kullanıcı deneyimini en iyi şekilde iyileştirmektir. Bu noktada kategori yapınızın kullanıcıların ihtiyacına yönelik yönde olması gerekir. Site mimarisi ürünlere kolaylıkla erişebilecek şekilde oluşturulmalıdır. Kategori hiyerarşisinin olması hem arama motorlarının hem de kullanıcıların web sitenizi daha iyi anlamlandırmasını sağlar. Öyle ki SEO uyumlu e ticaret sitelerinde alt kategorilerin en iyi şekilde konumlandırıldığı görülmektedir.

Site-içi (On Page) SEO Optimizasyonları
Konu 7

Site-içi (On Page) SEO Optimizasyonları

E ticarette en iyi SEO çalışması yapmak istiyorsanız kesinlikle site için yani On Page SEO optimizasyonlarına öncelik vermelisiniz. Çünkü site içerisindeki düzenlemeler ve optimizasyonlar son kullanıcıyı direkt olarak ilgilendirmektedir. Sizler için bir e-ticaret sitesinde site-içi optimizasyonları tek tek inceledik.

Anahtar Kelime Optimizasyonu
Konu 7.1

Anahtar Kelime Optimizasyonu

Anahtar kelime optimizasyonu, web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda gözükmesi için oldukça önemlidir. Meta açıklamalarda ve makale başlıklarında kullanılan anahtar kelimeler ile arama botlarına web sitenizin içeriği hakkında bilgi verebilirsiniz. Doğru anahtar kelime kullanımı ile sorgu sayfalarında kullanıcıları web sitenize çekebilirsiniz. Ancak anahtar kelime yoğunluğunu spam derecesinde arttırmak, Google tarafından cezalandırılmanıza yol açabilir.

Anahtar kelime yoğunluğu tamamen doğal bir şekilde kullanılmalıdır. Google botları spam bir şekilde kelime kullanılan web sitelerini anında tespit etmektedir. Bu yüzden e-ticaret sitenizde anahtar kelime kullanırken dikkatli olmalısınız. Sonuç olarak hedef kitlenizi göz önünde bulundurarak anahtar kelime araştırması ve optimizasyonu yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Kategori İçeriklerinin Düzenlenmesi
Konu 7.2

Kategori İçeriklerinin Düzenlenmesi

E-ticaret siteleri için SEO (arama motoru optimizasyonu) uygulamalarında kategori içeriklerinin düzenlenmesi arama motorlarının web sitelerini anlamlandırması açısından çok önemlidir. Bu sebeple kategori başlıklarını belirlerken anahtar kelime kullanımına dikkat edilmelidir. Bununla beraber ürünleri ve kategori içeriğini açıklayan bir yazı hazırlanmalıdır. Birçok e-ticaret web sitesinde özellikle kategori sayfalarının alt kısmında bu içeriğe rastlanmaktadır. Sizler de kendi e-ticaret siteniz için SEO uyumlu, heading hiyerarşisine uygun ve özgün kategori içerikleri oluşturarak arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilirsiniz.

Ürün Detaylarının Düzenlenmesi
Konu 7.3

Ürün Detaylarının Düzenlenmesi

Bir ürünü ne kadar iyi pazarlayabiliyorsanız o kadar fazla satış yapabilirsiniz. Bu durum e-ticaret siteleri için de geçerli olmaktadır. E-ticaret sitenizde ürün özelliklerini doğru ve sade bir şekilde kullanıcılara göstermelisiniz. Ürün hakkındaki tüm bilgiler (fiyat, renk, beden vs. ) detay alanında olmalıdır. Ayrıca kullanıcılar için maddeleme veya tablo şeklinde detayları göstermek anlaşılabilirlik adına önemlidir.

Ürün detay sayfaları için ipuçları:

  • Anlaşılır ve sade bir dil kullanılmalıdır.
  • Satış odaklı kelimeler kullanılmalıdır.
  • Ücretsiz kargo, taksit seçenekleri gibi ibareler kullanılabilir.
  • SEO uyumlu ve özgün hazırlanmalıdır.
  • Kategori sayfasının otoritesini bozmayacak şekilde yazılmalıdır.
  • Ürünün teknik özellikleri içerikte yer almalıdır.
Ürün Detaylarının Düzenlenmesi
Mobil Uyumluluk
Konu 7.4

Mobil Uyumluluk

Günümüzde kullanıcıların %80’inden fazlası mobil cihazlar üzerinden e-ticaret sitelerine giriş yapmaktadır. Mobil uyumlu olmayan bir web sitesindeki satış oranları oldukça düşük olmaktadır. Çünkü kullanıcılar için her zaman farklı alternatifler bulunur. Bu bağlamda mobil uyumlu e-ticaret sitelerinin daha fazla organik trafiğe ve potansiyel müşteriye sahip olduğunu söylemek mümkündür. E-ticaret sitenizi mobil uyumlu (responsive) yaparak telefon,tablet ve diğer cihazlarda kullanışlı bir hale getirebilirsiniz.

Site-içi Linkleme
Konu 7.5

Site-içi Linkleme

Sitenizdeki sayfalar arasındaki bağlantıyı güçlendirmek adına site-içi linkleme yapabilirsiniz. Bu durum hem kullanıcılar hem de arama motorlarının sitenizde daha iyi gezinebilmesini sağlar. Özellikle ana sayfa üzerinden verilen iç linkler, arama motorları için oldukça değerlidir.

E-ticaret web sitelerinde iç linkleme yaparken spam derecesinde aynı kelimeyi linklemek SEO açısından olumsuz etkiler yaratabilir. Çünkü arama motorları bu durumu aldatıcı bir durum olarak algılayacaktır ve sıralama kaybı yaşamanız muhtemeldir. Dengeli ve doğal bir şekilde iç linkleme kurgusu yapılmalıdır.

Site Yapısı
Konu 7.6

Site Yapısı

Web sitenizin yapısı, kullanıcıların site içerisinde rahatlıkla gezinebileceği şekilde tasarlanmalıdır. Kullanıcı deneyimi ön planda tutularak düzenlenen site yapısı, arama motorlarında daha üst sıralar elde edilmesini sağlamaktadır. Menüler, site haritaları, kategoriler, alt kategoriler ve ürün sayfalarının en iyi şekilde kurgulanması ile birlikte kullanıcılar aradıklarına daha kolay bir şekilde ulaşabilir.

E-ticaret site yapısı düzenlerken tasarımın kullanıcı dostu olması ve en az tıklama ile ürünlere ulaşabilmek satış yüzdesini arttırmaktadır. Bu noktada tarama derinliği (crawl depth) site mimarisi oluşturulurken bakılması gereken ilk unsurlardan biridir. Bununla beraber kategori sayfa adlandırmalarında rakipler baz alınmalı ve doğru anahtar kelimeler kullanılmalıdır.

Müşteri Yorumları, Puanlamaları
Konu 7.7

Müşteri Yorumları, Puanlamaları

Birçok kullanıcı e-ticaret sitelerinde alışveriş yapmadan önce yorumlara ve değerlendirmelere bakmaktadır. Çünkü müşteri yorumları ve puanlamaları bir sitenin güvenilirlik ve kalite puanını göstermektedir. Bu sebeple müşterilerinize yorum yapma ve puanlama fırsatı sunmalısınız. Yapılan yorumlar mevcut içeriğinizi de besleyecektir.

Olumlu yorumların yanı sıra ürünleriniz hakkında yapılan olumsuz yorumlar da hizmetlerinizi geliştirmek açısından sizlere fikir verecektir. Öyle ki büyümekte olan birçok e-ticaret sitesi yapılan olumsuz yorumları dikkate alarak iyileştirmeler yapmaktadır.

Yapılandırılmış Veri
Konu 7.8

Yapılandırılmış Veri

Yapılandırılmış veri, özellikle e–ticaret sitelerinde kullanılan bir yapıdır. Bu yapı ile web sitenizin arama motoru tarafından daha iyi anlamlandırılması hedeflenmektedir. Öyle ki yapılandırılmış veri ile ürünlerinizin yıldız puanları, fiyatları, yorum sayıları gibi bilgileri serp sonuçlarında kullanıcılara gösterilir. Kullanıcıların web sitenizi tercih etmesi için bu veriler oldukça önemlidir. Sitenizdeki e-ticaret SEO çalışmaları için yapılandırılmış verileri kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Schema.org web sitesinden yapılandırılmış veri hakkında daha geniş bilgi alabilirsiniz.

Yapılandırılmış Veri
Yapılandırılmış Veri
Konu 7.9

Sosyal Medya Entegrasyonu

Sosyal medyadaki gücünüz e-ticaret web siteniz ve marka bilinirliğiniz için önemli bir yere sahiptir. Çünkü birçok kullanıcı sosyal medya üzerinden web sitesine yönlendirilmektedir. Arama motorları sosyal medyadan gelen trafiğin marka bilinirliği açısından değerini bilmektedir. Bu sebeple bir e-ticaret firmanız için web sitesi açmakla beraber sosyal medya platformlarını da aktif olarak kullanmalısınız.

E-Ticaret Sitesi Blog
Konu 8

E-Ticaret Sitesi Blog

Sektörünüz ile ilgili konular hakkında özgür bir şekilde blog içerikleri oluşturabilirsiniz. Blog alanı ile kullanıcıların web sitesine farklı anahtar kelimeler üzerinden giriş yapmasını sağlayabilirsiniz. Web sitenize her zaman güncel içerikler eklemek arama motorları tarafından da olumlu etkiler yaratır. Özellikle e-ticaret siteleri için blog alanından gelen trafik oldukça değerlidir.

E-ticaret sitesi blogunda neler paylaşılabilir?

  • Sektör ile ilgili trendler ve haberler
  • Ürünlerin nasıl kullanıldığına dair ipuçları
  • Marka ile ilgili gelişmeler ve haberler
  • Müşteriler ile yapılan röportajlar
  • Rehber tadında ayrıntılı bilgi veren içerikler
  • En fazla satış yapan ürünler hakkında merak uyandırıcı içerikler
  • Hedef kitleniz doğrultusunda kullanıcıların ilgi alanlarına özel yönlendirici içerikler

Blog konusu seçiminde özgür olduğunuz gibi sektörünüzün dışına çıkmamanız gerekir. Ayrıca blog sayfaları görsel ve videolar ile desteklenmelidir. Çünkü kullanıcıların dikkatini çeken ve sayfada kalmasını sağlamak için farklı materyaller ile yazıları desteklemek gerekir.

Link inşası, web sitenizin arama motorlarında daha görünür hale gelmesi için farklı sitelerden gelen dış bağlantıların tümüne denir. E-ticaret sitesi link inşası yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise doğallıktır. Çünkü arama motorları yapay ve spam bir şekilde link aldığınızı farkeder ise sıralamalarda düşüş yaşayabilirsiniz. Ayrıca web siteniz için link alırken sektörünüz ile ilgili olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin elbise sektöründe hizmet veriyorsanız yemek üzerine hizmet veren bir web sitesinden link almanız bir fayda sağlamayacaktır. E-ticaret siteniz için link alırken;

  • Aynı anahtar kelime (anchor text) için spam derecesinde çok link almamak,
  • Zayıf otoriteye sahip sitelerden link almamak,
  • Sektör ile alakalı web sitelerinden link almak,
  • Ürünleriniz hakkında tanıtıcı bilgiler verebilecek bloglardan link almak,
  • Haber sitelerinden basın bültenleri almak,
  • Donanımhaber, Onedio, Webtekno gibi çok fazla trafiği olan web sitelerinden link almak,
  • DA (domain authority) ve PA (page authority) değerlerinin yüksek olduğu web sitelerini tercih etmek,

kriterlere bakarak link inşası oluşturmanızı tavsiye ediyoruz. Ahrefs, Seemrush, Majestic gibi araçlar ile rakiplerinizin link yapısını inceleyerek de backlink profilinizi daha güçlü bir şekilde oluşturabilirsiniz.

E-Ticaret SEO Çalışmaları ile Dönüşüm Oranları
Konu 10

E-Ticaret SEO Çalışmaları ile Dönüşüm Oranları

E-ticaret SEO çalışmalarındaki başarılar dönüşüm oranlarını olumlu yönde etkileyecektir. Özellikle satın alma, sepete atma gibi metriklerdeki yükseliş SEO çalışmalarının bir sonucudur. Fakat sıralama artışları direkt olarak dönüşümlere etki etmeyebilir. Bu bağlamda kullanıcıların web sitenizdeki satın alma eğilimini iyi bir şekilde analiz etmek gerekir. Dönüşüm optimizasyonları ile web sitenize giriş yapan kullanıcıların daha fazla ürün satın almasını sağlayabilirsiniz. E-ticaret SEO ajansı olarak dönüşüm oranlarınızı maksimum seviyeye getirecek şekilde web sitenizi optimize ediyoruz. E-ticaret SEO fiyatları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

E-Ticaret SEO Analiz Araçları
Konu 11

E-Ticaret SEO Analiz Araçları

E-ticaret SEO çalışması yaparken rakip analizi, anahtar kelime araştırması ve backlink inşası için faydalanabileceğiniz SEO analiz araçları bulunmaktadır. Bu araçlar ile web sitenizin SEO performansını ölçebilir ve optimizasyon işlemleri için fikir elde edebilirsiniz. 2024 yılında en fazla kullanılan analiz araçları:

  • Ahrefs
  • Semrush
  • DeepCrawl
  • Screaming Frog
  • SimilarWeb
  • Moz
  • Majestic
  • Keyword.io
  • Serpstat
  • Searchmetrics
  • Google Yapısal Veri Test Aracı
  • Google Keyword Planner
  • Google Mobil Uyumluluk Test Aracı

E-ticaret SEO rehberimizde sizler için kapsamlı bir yol haritası hazırladık. Sizler de verdiğimiz direktifler doğrultusunda kendi web siteniz için E-ticaret SEO tekniklerini uygulayabilirsiniz. Anahtar kelimelerde üst sıralara çıkabilir ve organik trafiğini doğal bir şekilde yükseltebilirsiniz.

SIKÇA SORULAN VE

E-Ticaret SEO'da Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

E-Ticaret SEO danışmanlığında yanıtını merak ettiğiniz soruları sizin için derledik.

Hemen Teklif Al

E-ticaret sitesi kurmak için öncelikle sektör seçimi yapılmalıdır. Ardından hedef kitle analizi yaptıktan sonra domain ve hosting hizmeti satın alınmalıdır. Hazır e-ticaret altyapısı kuracaksanız sadece alan adınız birlikte web sitenizi kurabilirsiniz. Özel tasarım ve hazır temaları kullanarak hazırlanan e-ticaret web sitesinde ürün sayfaları, ödeme yöntemleri ve kategoriler planlanmalıdır. Kurulum ve kurgu işlemlerinden sonra e-ticaret SEO çalışmalarına başlanabilir.

Bir e-ticaret sitesi öncelikle kullanıcı deneyimi ön planda tutularak tasarlanmalıdır. Ayrıca marka renklerinize uygun ve sade, göze hitap eden bir tema seçilmelidir. Hızlı açılan sayfalar ve bununla beraber mobil uyumlu (responsive) bir tasarıma sahip olmalıdır. Bununla beraber güvenilir ödeme yöntemleri ve görsel zenginlik kullanıcıların satın alma noktasında oldukça önemlidir.

E-ticaret sitesi paketi satan birçok farklı firma bulunmaktadır. Bu firmalarda pakete dahil olan hizmetler farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel olarak hosting hizmeti, alan adı, SSL sertifikası, E-ticaret lisansı, ödeme sistemleri, kargo entegrasyonları, müşteri teknik destek hizmeti bir arada sunulmaktadır. E-ticaret SEO paketleri web sitesinin kurulumundan sonra firmalara sunulmaktadır.

E-ticaret sitesi fiyatları, altyapı sağlayıcı firmadan firmaya değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak aylık ve yıllık ödeme paketleri bulunmaktadır. Yıllık ödemelerde daha avantajlı fiyat seçenekleri mevcuttur.

Doğru SEO uygulamaları ile e-ticaret siteniz Google’da üst sıralara çıkacaktır. Bu noktada e ticaret seo danışmanlığı konusunda tecrübeli olan uzmanlar ile çalışılmalıdır.

Markanı Bizimle Büyüt ve Duyur

Markanı Bizimle
Büyüt ve Duyur!

Şimdi teklif al ve markanın dijital dünyada hak ettiği yeri almasını sağla!