Eylül 27 , 2024
|6 dakika
Eylül 27 , 2024
|6 dakika
Web sitelerinin arama motorlarındaki performansının iyileştirilmesi adına yapılan çalışmaları içeren SEO sürecinde, meta description (meta açıklaması) konusuna ek hassasiyet göstermek gerekir. Çünkü arama motorları, sizi meta title ile description yazınızdan bulacak, bu şekilde SERP sıralaması gerçekleşecektir. Peki, meta açıklaması nedir? Meta description nasıl yazılır? Size tüm süreçten bahsedeceğiz.
Arama motorları sonuçları listelerken dikkate aldığı en önemli faktörlerden biri olan meta açıklaması; aradığınız kelimede çıkan sonuçlar arasında site isminin altında kalan açıklamaya verilen isimdir. Sitenin adı ve anahtar kelimenin olduğu bölüm meta title iken, altında kalan kısa metin, meta açıklaması olarak adlandırılır. Meta açıklamasının temel değerleri aşağıdaki gibidir:
Yukarıda da görüldüğü üzere, SEO çalışmalarında hayati değere sahip olan meta description, dikkatle yazılmalı ve önemli kriterler gözden kaçırılmamalıdır.
Meta açıklamasının temel amacı, kullanıcının siteyi ziyaret etmesi için ikna edilmesidir. Bu nedenle yazdığınız meta açıklamaları, kullanıcıyı harekete geçirmelidir. Peki, doğru ve etkili bir meta açıklaması nasıl yazılır?
Yukarıdaki kriterlere dikkat ederek, etkili bir meta açıklaması yazmanız mümkün. Ayrıca WordPress meta açıklaması çok gerekli bir kriter olduğu için, ekstra dikkat gerektirir.
Google ve diğer arama motorları, kullanıcı deneyimini öne çıkararak sıralama gerçekleştirdiği için, kullanıcı deneyimi dışında kalan faaliyetleri desteklemez. Bu da sizin için sıralama kaybı olur. İşte meta açıklaması da arama motorlarının en fazla dikkat ettiği kriterler arasında yer alır. Bunun sebepleri aşağıdaki gibidir:
Yukarıda da görüldüğü üzere, meta açıklamalarının SEO sürecinde sahip olduğu değer, hatırı sayılır seviyededir. Biz de bu çerçevede “Meta Açıklaması Nedir? Meta Description Nasıl Yazılır?” isimli içeriğimizi hazırlayarak, detaylardan bahsetmeye çalıştık. Siz de aklınıza takılan soruları ve görüşlerinizi yorum kısmından belirtebilirsiniz.
Ancak Google her zaman sizin yazdığınız meta açıklamayı kullanmaz! Bundan ötürü yine de içeriğinizi ve sayfanızda nelerin yer aldığını iyice anlatan, sade bir meta açıklama kullanmayı tercih edin fakat Google içeriğinizden herhangi bir satırı çekip de meta açıklama olarak kullanabilir. Örnek:
Görselde de gördüğünüz üzere Google’da gözüken meta açıklama ve bizim hazırlamış olduğumuz meta açıklama farklıdır.
Meta Description Kaç Karakter Olmalı?
Etkili ve doğru bir meta açıklaması yazmak için maksimum karakter sayısı 160 olarak belirlenmiştir. Ancak bu etkinin daha yüksek olması için 150 karakteri geçmemek daha faydalı olacaktır.
Meta Açıklaması Yazılmazsa Ne Olur?
Meta açıklamaları, arama motorlarının sitenizi fark etmesi için çok önemli bir faktördür. Bir sayfa, kategori ya da içeriğin meta açıklaması olmazsa, sitenizin SERP sıralamasındaki konumu iyileştirilemeyecek, rakiplerinizden geri kalmanıza sebep olacaktır.
Makalemizi Paylaşabilirsiniz!
Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!
Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.