Avukatlara Özel SEO Hizmeti
Dijital mecralarda avukatların reklam vermesi ülkemizdeki kanunlar gereği yasaklanmıştır. Bu sebeple reklam yerine organik sıralamalarda ön plana çıkmak avukatlara büyük avantaj ve dönüşüm sağlamaktadır. Bu noktada devreye Arama motoru optimizasyonu yani SEO hizmeti devreye girmektedir. Avukat SEO ile birlikte Google üzerinde yapılan aramalarda hukuk firmanızın sıralaması iyileşir ve daha çok ziyaretçi sayısına ulaşırsınız. Basit bir matematik ile avukat sitenizin ilk sıraya yerleşmesi ile ziyaretçi sayısının artacağını rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.
Avukat SEO, asla bir reklam değildir ve reklam sorgularında gösterim almanızı sağlamaz. Kullanıcıların ihtiyacına göre açtığınız sayfalarda doğal sorgular üzerinden web sitenize ziyaretçiler gelmektedir. Öyle ki bu ziyaretçiler aradığını bulmak ile beraber alacağı hizmet doğrultusunda hukuk firmanız ile iletişime geçer. Fakat avukatlar için SEO hizmetinin en büyük problemi ise sıralamalarda ilk 3’te olmak gerektiğidir. Çünkü kullanıcılar aradığı kaliteyi ve hizmeti bu konumlarda bulduğuna inanmaktadır. SEO plan kurgusunun iyi yapılması ve kullanıcıya aradığı bilgiyi sunmak bu noktada önemli rol oynamaktadır.
Avukat SEO Nasıl Yapılır?
SEO, hukuk büroları için en güçlü pazarlama kanallarından biridir. Müşteri portföyünü arttırmak isteyen hukuk büroları, SEO çalışmasına başvurarak organik görünürlüğünü arttırmak isterler. Çünkü iyi sıralamalar iyi sonuçlar, yeni müşteriler ve bilinirlik getirecektir. Avukatlar için oluşturduğumuz SEO Rehberini sizlere sunarken 2 ana faktöre dikkat etmeniz gerekiyor:
- Local SEO ( Google Haritalar)
- General Keyword - Organic SEO iyileştirmeleri.
Avukatlar İçin Local SEO Teknikleri
Potansiyel müşteriyi yakalama konusunda faydalanacağımız kriterlerden biri Google Haritalardır. Bir avukat araması yapıldığında listede ilk sıralarda çıkan ve yorumları organik görünen bir kişi ile çalışmak isteyeceklerini biliyoruz. Google’ın zengin sonuçlarında görünmeniz müşterinin size olan güveninin de artacağının bir parçası olacağını asla unutmayınız!
Görüldüğü üzere “ İstanbul avukat “ sorgusu yapıldığında Organik listeden önce Google Haritalar sonuçlarının görüntülendiğini gözlemlemekteyiz. Haritalarda görünmeniz keşfedilme şansınızı arttıracağını unutmayınız. Harita sıralamaları Alaka ve Mesafeye göre listelenmektedir. Bu ilkelere göre nasıl optimize yapacağınıza dair önerileri belirtiyoruz:
1) İlk defa Google İşletme hesabı açıyorsanız:
https://www.google.com/intl/tr_tr/business/ adresinden kaydınızı açabilirsiniz.
Avukatlar için işletme adınızı belirtirken hizmet verdiğiniz bölgeye veya alana yönelik başlık geçirseniz sıralamanızda ciddi iyileşmenin olacağını söyleyebiliriz.
Örn: Kocaeli Avukat - İzmit Avukat - Tuzcuoğlu Hukuk Bürosu
Örn: Kocaeli Avukat | A&G HUKUK BÜROSU
Örn: Avukat Ayşe Nur Efe Hukuk Bürosu İzmit / Kocaeli
2) İşletme Kategorinizi Seçin!
Google haritalar sizleri listelerken belli bir kategoriye göre gruplandırıyor. Google’ ın sizleri daha iyi anlayıp listelemesi için doğru kategori işaretlemesini yaparak işletmenizin sıralamasının iyileşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
3) Çalışma Saatinizi Belirleyin!
Google haritalar çalışma saatleri eklemeniz firmanızın hangi saat aralıklarında faaliyet verdiğini, çalışma esnekliğini detaylarını gösterdiği için haritalar üzerinden gelecek olan müşteriyi doğru yönlendirmeye sevkedecektir. Bu alanı güncel tutmanız firmanız açısından faydalı olacaktır!
4) İletişim Bilgilerinizi Giriniz!
Google haritalar bölümünde iletişim bilginizi güncel ve doğru tutmanız son derece önemlidir. Firmanız hakkında arama yapıldığınında ilk sıralanan SERP ‘in Haritalar olacağını unutmayınız. Firmanızın erişilebilir olması için İşletme hesabınızı açarken iletişim bilgilerinizi lütfen doğru giriniz!
5) Fotoğraf Ekleyin!
İşletme hakkında ne kadar iç foto, dış mekan foto ve tabela gibi fotoğraflar eklerseniz firmanızın güncelliğini korumak adına faydalı olacaktır.
6) Düzenli Olarak Post Paylaşımı!
Web sitenizdeki blog içeriklerinin yayın linkini ve görselini paylaşarak işletmenizi güncel tutabilirsiniz. Böylece Google’a güçlü sinyaller göndermiş olursunuz.
7) Müşterilerinizden Yorum İsteyin!
Avukatlık danışmanlığınız sürecinde sizlerden memnun kalan müvekillerinizden dava detaylarına girmeden yorum isteyebilirsiniz!
Avukatlar İçin SEO Nasıl Uygulanır?
- 1/Domain ve Hostingin Önemi
- 2/Site İçi Optimizasyon (On Page SEO)
- 3/Özgün ve SEO Uyumlu Kaliteli İçerik
- 4/Sektör İle İlişkili Kaliteli Backlinkler (Off Page SEO)
Avukatlar için SEO uygulamalarında öncelikle hizmet verilen şehir için anahtar kelimeler belirlenmelidir. Çünkü hukuk firmalarında lokal olarak hizmet vermek ön plandadır. Örneğin Kocaeli’de bulunan bir müvekkil Google üzerinde araştırma yaparken ‘’ Kocaeli avukat, Kocaeli boşanma avukatı vb. ‘’ olarak sorgu yapmaktadır. Bununla beraber dilekçe örneği sayfaları ve farklı hukuk makaleleri yayınlayarak avukat web sitesine trafik çekilmesi hedeflenir. Ancak bu noktada aşırıya kaçmak ve kullanıcı ihtiyacından çıkarak sadece Google için içerik yazmak bir süre sonra olumsuz etkiler yaratmaya başlayacaktır.
Belirli bir coğrafi konumda hizmet veren avukat için SEO yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise hedef kitleyi iyi belirlemektir. Bununla birlikte yerel SEO gerektiren hukuk firmalarında ise hitap edilen kitle oldukça geniştir. İhtiyaca göre SEO aksiyonları alınmalı ve optimize işlemleri yapılmalıdır. Peki avukat seo nasıl yapılır?
Domain ve Hostingin Önemi
Hukuk büroları domain seçimi yaparken özellikle ‘’ av.tr ‘’ uzantısına talep göstermektedir. Fakat SEO açısından bu uzantının direkt olarak bir fayda sağladığını söyleyemeyiz. Yine de kullanıcıların bu uzantıya bir güven duyduğunu söyleyebiliriz. Ancak en güçlü uzantı olarak bilinen ‘’ .com ‘’ ile SEO uyumlu bir avukat sitesi açılabilir ve SEO yapılabilir. Ancak Diğer alt uzantılar (.net, .org, .info ) bu noktada zayıf kalmaktadır.
Hosting seçimi, avukat SEO çalışmalarına doğrudan etki etmektedir. Öyle ki düşük yükleme hızına sahip, güvenlik derecesi kötü bir hosting ile hukuk firmanıza SEO yapmanın hiç bir mantığı yoktur. Özellikle güvenlik konusunda açıkları bulunan bir hosting firması ile çalışmanız uzun vadede avukat web sitenize ve marka bilinirliğine büyük zarar verecektir. Dijital dünyada bilinen ve tanınan hosting firmalarını kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Site İçi Optimizasyon (On Page SEO)
Avukat SEO çalışmalarının etkisini görmek için ilk olarak site içi optimizasyon larının çok iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir. Çünkü genel olarak SEO’nun büyük bir bölümü site içinde yapılan işlemlere bağlıdır. Hukuk firmanız için açılan web siteniz Google uyumlu olmalı ve taranabilirliği yüksek olmalıdır. Taranabilir bir web sitesi ile istediğiniz konuma çok daha rahat bir şekilde gelebilirsiniz. Bu noktada teknik SEO çalışmaları büyük rol oyanamaktadır. Hukuk sektöründe tecrübeli SEO uzmanlarımız, teknik çalışmalarınızı büyük bir özenle yürütmektedir.
Özgün ve SEO Uyumlu Kaliteli İçerik
Genel olarak SEO çalışmalarında iyi bir noktaya gelmek için içerik kalitesi ön plana çıkmaktadır. Özellikle rekabetin yüksek olduğu avukat SEO hizmetinde kaliteli ve özgün içerik büyük önem taşımaktadır. Çünkü ziyaretçilerin site içerisinde uzun süre kalması için içeriğin faydalı, özgün ve tatmin edici düzeyde olması gerekmektedir. Öyle ki her ne kadar ziyaretçi sayınız fazla olursa olsun oturum süresi kısa olduğu sürece Google’daki sıralamanız asla kalıcı olmayacaktır.
Avukatlık sitelerinin ihtiyaca göre içerik yayınlaması için iyi bir analiz yapması gerekmektedir. Müvekkil alımlarında bahsi geçen tüm konular için içerik hazırlanmalıdır. Bu noktada potansiyel olarak kullanıcıların hangi sorulara cevap aradığını tespit etmek ziyaretçi sayısını arttırmakta etkili olacaktır. Tecrübelerimize dayanarak avukat sitesi seo çalışmalarında terimsel anahtar kelimelerin kullanımının önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple avukatların kendi hukuk firmaları için özel olarak içerik yazmasını tavsiye ediyoruz. Yaptığımız çalışmalarda özenle hazırlanan içerik briefleri, avukatlara iletilerek Google botlarının istemiş olduğu. Expertise (Uzmanlık) kriterini karşılamış olmaktayız.
Sektör İle İlişkili Kaliteli Backlinkler (Off Page SEO)
SEO hizmeti genel anlamıyla iki aşamadan oluşur. Site içi SEO çalışmaları ve site dışında yapılan bağlantı yönlendirmeleri ile başarıya ulaşmak hedeflenir. Burada sitenize dışarıdan gelen bağlantı yönlendirmelerine genel olarak ‘’ backlink ‘’ adı verilir. Backlink sayısı ve kalitesi hukuk firmanızın Google üzerindeki otoritesini belirlemede büyük rol oynamaktadır. Çünkü farklı sitelerden gelen bağlantılar ile birlikte faydalı bir web sitesi olduğunuzu Google botlarına bildirirsiniz. Ayrıca bu durum sıralamalarda büyük bir iyileşme sağlar.
Fakat yapay olarak yapılan backlink çalışmaları avukat siteniz için olumsuz etkiler doğuracaktır. Hukuk ile ilişkili siteleri tercih ederek kaliteli backlink alımı yapabilirsiniz. Özellikle ‘’ . edu.tr, gov.tr ‘’ gibi uzantılı web sitelerinden bağlantı almak da büyük fayda sağlayacaktır. Backlink stratejinizi belirlerken rakip hukuk bürolarının aldığı dış bağlantılara da göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Avukatlar için SEO Neden Önemlidir?
Avukat sitesinin içerisinde kullanılmaması gereken terimlere dikkat edilerek hazır edilmiş web siteleri avukatlar için büyük bir önem taşır. Doğru anahtar kelimeler, düzgün anlatımlar ve dikkat çeken meta açıklamalar sayesinde rekabetin sağlanması mümkün olmaktadır. Hukuk büroları reklam almaksızın internet sitesini öne çıkarmak zorundadır. Doğru biçimde uygulanmış avukatlık SEO stratejileri ile istenen şekilde yükselme kaçınılmaz olmaktadır. Dijital dünyada yer almak isteyen her bir avukat için bu yüzden SEO çok önemlidir.
Günümüzde hukuk firmalarının sayısı oldukça fazladır. Her geçen gün artan avukat sayısı ile birlikte rekabet de aynı oranda artmaktadır. Bu noktada avukat siteleri için organik arama trafiği mükemmel bir pazarlama stratejisidir. Özellikle yeni açılan hukuk firmaları için avukat seo hizmeti vazgeçilmezdir. Bu hizmeti alan firmaların SEO uyumlu açılan web sitelerine gelen tıklama ve gösterim ile birlikte müvekkil sayılarında artış gözlenmektedir.
Ancak avukatların reklam yasağı göz önünde bulundurularak web sitesi optimize edilmelidir. Öyle ki aşırı reklam içeren ‘’ en iyi, en uygun, en ucuz ‘’ gibi kelimeler kullanmak yasaklanmıştır. Yönetmelik doğrultusunda avukat seo aksiyonları alınmalıdır. Özellikle meta açıklamalarda bu konuya dikkat edilmelidir. Ancak doğru anahtar kelime kullanımı ile hukuk büroları aralarından sıyrılarak yükselişe geçmek kaçınılmazdır. Dijital platformlarda yükselmek ve organik trafik akışını arttırmak ile avukat sitelerinden gelen kullanıcı dönüşlerini arttırmaktadır.
Avukatlar İçin SEO Çalışması
Google haritalar iyileştirmeleri yaptıktan sonra web sitemizin Google sonuçlarındaki görünürlüğünü arttırmak için uygulayacağımız aşamalara geçmek istiyoruz. Temel düzeyden gelişmiş düzeye kadar tüm detayları sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Temel Seviye Geliştirmeler:
- Sitenizi Search Console’ a kaydedin!
- Site haritasını Google’ a gönder!
- Siteniz hazır CMS altyapılarından biri olan Wordpress ise SEO eklentisi kur!
İleri Seviye Geliştirmeler:
Hukuk büroları için ileri düzey SEO geliştirmeleri içerik merkezli geliştirmelerden ibaret olacaktır. Yüksek görünürlük ve fazla kitleye erişebilmek için Hukuki alanlarda makaleler oluşturmak ve hizmet alanlarınıza yönelik sayfaların açılması gerektiğini unutmamak gerekiyor.
1) Anahtar Kelime Araştırması:
Hukuk büroları için içerik çok önemlidir. Dava türleri, dilekçe örnekleri vs. birçok konuda içeriklerin üretilmesi gerekmektedir. Bu içerikleri oluştururken SEO ajansından profesyonel destek alınmasında fayda vardır. Örnekleme ile gidecek olursak
Kelime: Boşanma Davası
SEO ajansının sizlere vereceği briefler doğrultusunda içerikte değinmeniz gereken konu bütünlüğüne kadar tüm detayları erişmiş olursunuz. Anahtar kelime araştırması sonucunda oluşturduğumuz örnek bir brief: Link
Sizlerin de kelime araştırması için kullanabileceği araçları listeliyorum:
- Google Keyword Planner
- keywordtool.io
- Semrush
- Neil Patel
- Zutrix
2) Rakiplerinizin trafik çektiği sayfalara odaklanın!
Hukuk büroları birbirleriyle rekabet halinde oldukları için
rakiplerinizin trafik çektiği içerik türlerini inceleyerek kendi
sitenize benzer içerikleri üreterek organik trafik yakalamaya
başlayabilirsiniz. Bu konuda SEO araçlarından yararlanabilirsiniz
örneklem üzerinden gidecek olursak
Ahrefs >>> Top Pages sekmesiyle rakibimizin en çok
trafik aldığı sayfaları saniyeler içinde görebiliriz.
Örnek: barandogan.av.tr
3) Şirket konumlarınızı sitenin alt bölümüne ekleyin
Sitenizin footer alanına şirket konumunuzu yazılı şekilde ekleyin. Google avukat arama eğilimlerinde yakın bölge seçimlerine önem göstereceği için SERP’ te size yer vermeye özen gösterecektir
Örnek: tuzcuogluhukuk.com adresinin Footer bölümünden bir kare.
4) EEAT yönergelerine uygun bir web sitesi oluşturun:
EEAT kavramı kısaca web sitenin:
- Deneyim
- Uzmanlık
- Otorite
- Güvenilirlik
- Sitedeki tüm avukatların yazar profili.
- Avukatların sosyal medya hesaplarının linkleri.
- Sahip olduğunuz başarılar,ödüller veya eğitim sertifikalarının sitede gösterilmesi.
- Yazılan içerikleri belli kaynaklara dayandırarak uzmanlığınızın gösterilmesi.
- İlgili kaynaklardan backlink alımları yaparak otoritenin gösterilmesi ( Güvenilirlik derecesi)
- Schema işaretlemeleri kullanmak. (Article vb.)
- İçerik güncelliği.
5) Outreach Çalışması
EEAT kavramında sitenizin güvenirliğini ve otoritesini arttırmak için sinyal aldığı nüanslardan biri backlinktir. Backlink A sitesinden B sitesine verilen linke denmektedir. Backlink hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için Backlink Nedir ? içeriğimize göz atabilirsiniz.
Avukatların reklam çalışması yasak olduğundan ötürü backlink aşamasında izlemesi gereken yöntemler:
- Haber sitelerinde köşe yazarlığı yaparak hukuk bürosunun linkini yazar profilinde paylaşması.
- Hukuk forumlarında bilgi alışverişleri sağlayarak yazar profiline bürosunun linkini vererek.
- Sizlerle aynı konularla veya benzer konularda içerik üreten sitelerden basın bülteni yayınlayabilirsiniz.
6) Sitenize ekleyeceğiniz görsellerin optimizesini yapmayı unutmayın!
Sitenize ekleyeceğiniz yüksek boyutlu görsellerin sitenizin geç açılmasına sebebiyet verdiğini hepimiz biliyoruz. O yüzden içeriklerinizde ve yazar profilinizde kullanacağınız görsel boyutlarının max 100 kb boyutunda olmasına özen gösteriniz. Ayrıca görsellerinizin alt text ve title gibi etiketlerini de eklemeyi unutmayın! Görselleri optimize yapabileceğiniz web siteleri:
- Image Compressor
- Tiny PNG
- JPEG ‘ ten WEBP ‘ ye çeviri için: Cloud Convert gibi siteleri kullanabilirsiniz.
7) Düzenli site sağlığı kontrollerini yapın!
Sitenizin SEO teknik hatalarını çözümlemek için Search Console, Ahrefs, Semrush, OnCrawl gibi araçları kullanarak hata tespitini ve çözümlemesini sağlayabilirsiniz.
SEO Stratejileri İle Müvekkil Sayınızı Arttırın!
Hukuk bürosu veya avukat internet siteleri için yapılan SEO aksiyonlarında doğru stratejiler ile başarıya kolayca ulaşılabilir. Doğru anahtar kelime, kaliteli ve özgün içerik, kaliteli backlink alımları ile avukat seo planını iyi yaparak müvekkil sayısı kısa zamanda arttırılabilir. Ancak unutmayalım ki SEO, organik bir çalışmadır ve bu çalışmalar Google tarafından değerlendirilerek başarıya ulaşır. Bu bağlamda SEO çalışmalarında kesin olarak garanti verilmesi asla doğru değildir!
Avukat SEO Fiyatları
Günümüz itibari ile avukat SEO fiyatları web sitesinin büyüklüğüne, sayfa sayısına ve müşterinin talebine değişmektedir. Lokal bazlı bir çalışma ile yerel SEO çalışmasının fiyatı asla aynı olmamaktadır. Ancak Avukat SEO fiyatları genel anlamıyla diğer sektörlere nazaran daha yüksek olmaktadır. Özellikle büyük şehirlerdeki hukuk büroları için rekabet oldukça yüksektir.
Hukuk Büroları Referansları
1) Siyah Hukuk
2) Minval Hukuk