Dijital Pazarlama Nedir?

Ekim 06 , 2024

|

10 dakika

Dijital Pazarlama Nedir?

Ekim 06 , 2024 | 10 dakika

Çevrim içi alışveriş çılgınlığının büyümesiyle birlikte pazarlama da büyük ölçüde dijital platformlara yöneldi. Global Digital Advertising and Marketing araştırmalarına göre 2026 yılına kadar bu sektörün 786 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Bu nedenle artık geleneksel pazarlama stratejileri ağırlığını kaybediyor ve ülkemizde de durum farklı değil. We Are Social Dijital 2023 sonuçlarına göre Türkiye, çevrim içi alışverişte dünya üçüncüsü konumunda. 

Tek bir kampanyayla hedefinize ulaştığınızı ve hedef kitlenizle bağ kurabildiğinizi hayal edin. Güçlü bir dijital pazarlama stratejisiyle bunu yapabilirsiniz. Ancak tam bu noktada dijital pazarlamacıların karşılaştığı en büyük zorluklardan biri dijital reklamlara doymuş bir tüketici kitlesi karşısında kendilerini nasıl farklılaştıracaklarıdır. Gelin, dijital pazarlama hakkında tüm merak edilenleri birlikte inceleyelim.

Neden Dijital Pazarlama Yapılmalı? Dijital Pazarlamanın Önemi Nedir?

Dijital Pazarlama Nedir

Dijital pazarlama, ürünlerin ve hizmetlerin tanıtımı ve satışı için sosyal medyadan web sitelerine, mobil cihazlardan uygulamalara kadar tüm araçların kullanılması olarak tanımlanabilir. Günümüzde çoğu şirketin dijital kanallardan pazarlama yapmasının nedeni Google ve Facebook ile birlikte dijital stratejilerin gelişmesi ve geleneksel pazarlama yöntemlerine göre daha fazla gelir elde edilmesidir. Dijital pazarlama geleneksel pazarlama yöntemleriyle paralellik gösterse de ayrıştıkları en önemli noktalardan biri kampanyaların etkinliğini ölçebilmesi ve belirli bir kitleye hitap edebilmesidir. 

Gün içinde işe, arkadaşlarınızla buluşmaya veya alışverişe gidebilirsiniz. Tüm bunların ortak özelliği, etrafınızda gözü telefonda olan onlarca kişinin olmasıdır. Markaların müşteri kitlesi çevrim içiyse markalar da orada olmalıdır. Bu noktada telefonları birer mini reklam panosu gibi düşünebilirsiniz. Markalar farklı stratejilerle sizi ilgilendirebilecek ürün ve hizmetleri görmenizi sağlamayı amaçlar. 

Tüm bu hedeflemeler, ölçümler ve tanıtımlar yalnızca büyük şirketler için değildir. Orta ve küçük ölçekli işletmeler hatta yerel mağazalar dijital pazarlama hizmetlerinden yararlanabilir. Markaların dijital kanallara girmesi, işlerini büyütmeleri ve geliştirmeleri için kritik öneme sahiptir.

Dijital Pazarlama Nasıl Çalışır?

Markalar tarafından uygulanan dijital pazarlama stratejisi farklı olsa da bazı ortak adımlar içerir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Pazarlama Hedefi Belirleyin: Pazarlamayı neden yapmak istediğinizi belirleyerek yola çıkabilirsiniz. Örneğin markanızın farkındalığını artırmak, web sitenize trafik çekmek veya yeni müşteriler edinmek istiyor olabilirsiniz. Ana hatlarıyla hedefinizi belirleyerek stratejinizi ve bütçenizi optimize edebilirsiniz.
  • Hedef Kitle Tanımlayın: Kim için iletişim kurmak istediğinizi belirleyerek doğru kanalları ve stratejileri uygulayabilirsiniz.
  • Doğru Pazarlama Kanalları Belirleyin: Şirketlerle mi yoksa müşterilerle mi iletişime geçmek istiyorsunuz? Peki, demografik yapıları ne? Örneğin gençlere yönelik bir ürününüz veya hizmetiniz varsa web sitenizde blog içerikleri yayımlamak yerine sosyal medyada aktif olmayı tercih edebilirsiniz. 
  • Farklı Kanallara Yönelik Çalışmalarınızı Optimize Edin: Örneğin hedef kitlenizin mobil görüntülemesi yüksekse onlara uygun içerikler oluşturun.
  • Ölçümleyin: KPI'larınızı takip edin ve çalışmadığını düşündüğünüz noktaları güncelleyin.  

Dijital Pazarlamanın Türleri Nelerdir?

Dijital Pazarlama Türleri

Dijital pazarlamayı kullanarak hedef kitlenize ulaşmanın farklı türleri vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

SEO, web sitenizi ve içeriklerinizi arama motorlarında daha iyi performans gösterecek şekilde optimize etmek olarak tanımlanabilir. Ücretli reklamların aksine organik aramalar sonucunda hedef kitleye ulaşmayı sağlar. Örneğin Google'da günde ortalama 8,5 milyar arama yapılıyor ve bu da ürünleri veya hizmetleri tanıtmak için büyük bir fırsat.

İyi yapılandırılan bir SEO stratejisi şu adımları içerir:

  • Anahtar kelime araştırması,
  • Kaliteli içerik oluşturma,
  • Web sitesinin hızını artırarak kullanıcı deneyimini iyileştirme,
  • İşe yarayan çalışmaları görebilmek için verilerden yararlanma.

Tüm adımlar doğru şekilde uygulandığında sayfaların görünürlüğü ve sırası artar. Bu da daha fazla ziyaretçinin gelmesine, trafiğin artmasına ve neticede daha fazla dönüşüme olanak sağlar. Örneğin CNN Brasil, doğru içerik ve SEO stratejisiyle 2022 yılında sayfa gösterimlerini %91 artırdı.

Sosyal Medya Pazarlaması

Bu dijital pazarlama stratejisi, hedef kitleye ulaşmak için sosyal medya platformlarını kullanır. Burada ilk adım hedef kitle için doğru sosyal medya platformunun seçilmesidir. Birden çok platformda var olunabileceği gibi tek bir platform üzerinden ilerlemek de mümkündür.

Örneğin Instagram üzerinden düzenli şekilde postlar ve storyler hazırlayabilir, gelen yorumlarla etkileşime girebilirsiniz. Potansiyel müşterilerinize ulaşmak için reklamlardan yararlanabilir, bunu yaparken de demografik özellikleri hedefleyerek doğru kitleye ulaşabilirsiniz. 

İçerik Pazarlaması

Ürün ve hizmetle ilgili makaleler, videolar, bloglar, podcastler veya görseller paylaşabilirsiniz. Bu sayede mevcut kitleyle olan iletişime devam edebilir, marka otoritesini artırabilirsiniz. Bunun yanında potansiyel müşterilerle de bağ kurabilir, marka değerini güçlendirebilirsiniz. 

e-Posta Pazarlaması

Kullanıcıları ve potansiyel müşterileri mıknatıs gibi çeken, onların markayla ilgili tüm yeniliklerden haberdar olmalarını sağlayan yöntemlerden biri de e-posta pazarlamasıdır. Bu strateji hedef kitleye bir değer sağlayabilir ve potansiyel müşterileri de müşteriye dönüştürebilir. 

e-Posta pazarlama stratejisi oluştururken dikkat edilmesi gereken ilk adım geniş bir e-posta havuzu oluşturabilmektir. Bu strateji daha iyi hedeflemenin yanı sıra iletişimin de kişiselleşmesini sağlayabilir. Açılan e-postaların oranı ölçülebilir, e-postada gönderilen bağlantının tıklanma sayıları takip edilebilir ve böylece analitik sonuçlar ortaya konabilir. 

Mobil Pazarlama

SMS pazarlaması ve mobil uygulamalardaki reklam ve anlık bildirimleri içeren pazarlama türüdür. Örneğin bir müşteri fiziksel mağazaya girdiğinde ona özel indirim kodu gönderilebilir ve bu sayede alışverişe teşvik edilebilir. Bir diğer örnek de indirimler, promosyonlar ve yeni ürünlerle ilgili bilgi mesajlarıdır. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da özel gün kutlamaları gibi nedenlerle bu yöntemi tercih edebilir. 

Tıklama Başına Ödeme (PPC)

Dijital reklamlarınıza her tıklandığında ücret ödediğiniz bir pazarlama türüdür. Yani çevrim içi pazarlama kanallarında reklam yayınlayıp bir miktar ücret ödemek yerine yalnızca reklamlara tıklayanlar için ödeme yaparsınız. Google Ads dünyanın en büyük PPC platformudur. Google'daki ücretli reklamlar bu türe örnek gösterilebilir. 

Ortak Pazarlama

Bu stratejide genellikle bir sosyal medya fenomeni, ürününüzü veya hizmetinizi tanıtır; hedef kitlenin doğru şekilde bilgilenmesi için onlara rehberlik eder. Influencerlar kendi kitlelerine ürünü veya hizmeti tanıtarak potansiyel müşterilere ulaşmanızı sağlar. Özellikle Tiktok, YouTube ve Instagram'da influencer marketing yöntemiyle geniş kitlelere erişim sağlanabilir. 

Dijital Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Dijital Pazarlama Avantajları

Dijital pazarlama taktiklerini kullanarak hedef kitlenize ulaşabilir, görünürlüğünüzü artırabilir ve işletmeniz için gelir elde edebilirsiniz. Diğer faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Daha Geniş Bir Kitleye Ulaşabilirsiniz: Dijital pazarlama yalnızca iş yaptığınız bölgeye bağlı olmak zorunda değildir. Farklı illerdeki ve hatta yurt dışına iş yapıyorsanız farklı ülkelerdeki kişilere ulaşmanızı da sağlar. Örneğin sosyal medya platformlarının milyarlarca kullanıcısı vardır ve hedeflemek istediğiniz kitleye lokasyon ayırt etmeksizin erişebilirsiniz.
  • Düşük Maliyetlerle Başlayabilirsiniz: Çok farklı bütçelerde kampanyalar veya dijital pazarlama stratejileri oluşturulabilir. Küçük veya yeni kurulan bir işletme de bütçesi dâhilinde dijital pazarlama yapabilir. Örneğin web sitesi oluşturabilir, blog içerikleri yayımlayabilir ve sosyal medya yönetimi yapabilir. 
  • Ölçülebilir Sonuçlar Alabilirsiniz: Kâr oranını maksimumda tutmak için pazarlamaya ayırdığınız bütçenin getirilerini değerlendirebilirsiniz. Kampanyaların veya uyguladığınız stratejinin performansını Google Analytics gibi araçları kullanarak analiz edebilirsiniz.  
  • Hedeflemeleri Özelleştirebilirsiniz: İşletmeniz için çok belirgin demografik hedeflemeler yapmak isterseniz dijital pazarlamada bu da mümkündür. Belirli bir coğrafya, yaş, cinsiyet veya sosyal kanaldaki müşterilerle iletişim kurmayı tercih edebilirsiniz. 
  • Dinamik Stratejilerle Hızlı Hareket Edebilirsiniz: Dijital pazarlamada atılacak neredeyse tüm adımlar esnektir ve şekil verilebilir. Uyguladığınız stratejiden ay sonunda yeterli verimi alamadığınızı düşünüyorsanız fırsatlar için farklı stratejilere kolayca geçiş yapabilirsiniz.
  • Satın Alma Aşamasındaki Müşteriyle İlk Etkileşimi Kurabilirsiniz: Müşteriler genelde bir ürünü satın almadan önce çevrim içi araştırma yapar. Bu süreçte ilk adım bir arama motoruyla başlar. Gelişmiş SEO stratejileri kullanarak müşterilerinizle anında bağlantı kurabilirsiniz.

Dijital pazarlama ihtiyaçlarınızı belirleyerek doğru stratejiler uygulayabilir, böylece işletmenizin gelirlerini artırabilirsiniz. Bu kapsamda SEOPix olarak sunduğumuz dijital pazarlama hizmetlerinden yararlanarak işletmeniz için çözüm önerileri alabilirsiniz. SEO, sosyal medya ve Adwords alanında profesyonel çözümler arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

 

Makalemizi Paylaşabilirsiniz!

linkedin twitter instagram facebook

Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!

Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.

Markanı Bizimle Büyüt ve Duyur

Markanı Bizimle
Büyüt ve Duyur!

Şimdi teklif al ve markanın dijital dünyada hak ettiği yeri almasını sağla!