Dijital PazarlamaGenelİnternetSEO Blogu

Arama Motoru Nedir? Ne İşe Yarar?

Arama motoru, kullanıcıların internet ortamında istedikleri bilgiye ulaşabilmelerini sağlayan mekanizmadır. Çalışma prensibinin temelinde sitelerdeki bağlantı ve içerikleri en detaylı şekilde analiz ederek bunları arama motorundaki sonuç sayfalarına aktarması bulunur. Arama motorunu nasıl çalıştığını öğrenmek isterseniz yazımızdaki detaylara göz atabilirsiniz. Arama motorundaki sıralamada etkili olan SEO çalışmalarında daha farklı işlere imza atmak isterseniz, bu işin belirleyicisi olan arama motorlarının çalışma mantığını mutlaka öğrenmelisiniz. 

Arama Motoru Nedir?

internet kullanımında önemli bir yeri olan arama motoru nedir sorusuna teknik bir yanıt isterseniz. World Wide Web ağ ortamındaki siteleri arama indeksi, kullanıcı arabirimi ve web robotu gibi işlemlerle taramaktadır. Arama motoru ne işe yarar noktasında da aslında bize ihtiyacımız olan her şeyi belli kriterlere göre sıralaması bakımdan kolaylık sağlamaktadır diyebiliriz. Ancak bu sıralamanın da bağlı olduğu kriterler doğrultusunda SEO çalışmaları için de etki eden bir sistem olduğu söylenebilir. Kullanıcılar, aramış oldukları içerikler için sonuç sayfalarında indeks kısmıyla içerik özetine ulaşabilir, en doğru anahtar kelime kullanımıyla da istedikleri her bilgiye ulaşabilmektedirler. Web ortamında gezinen botları tarar, site ve sayfa içeriklerini indeksler, kullanıcıları aradıkları anahtar kelimeler doğrultusunda en iyi sitelere yönlendirir. 

Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Arama motorlarındaki çalışma prensibini farklı aşamalarda açıklayabiliriz. Her aşama aynı hedef için gerçekleşse de bu çalışma aşamalarının kendi içlerinde de belli kriterleri bulunur. Her arama motorunun esas dikkat ettiği nokta aslında kullanıcı deneyimidir. Arama motoru nasıl çalışır sorusunda kullanıcı alışkanlıklarına bakarak da bir yanıt oluşturulabilir. Teknik olarak bu çalışma prensibi web taraması yani crawling, indeksleme ve sıralama aşamalarıyla açıklanabilir.

Arama Motoru Nasıl Çalışır
Arama Motoru Nasıl Çalışır

Web Taraması (Crawling)

Web taraması aşamasında web crawler ya da spider adıyla bilinen arama motorları, internet ortamındaki tüm web sayfalarını tarar. Bu işlem sonucunda arama motoru sonuç sayfasında kullanılacak site içerikleri, bilgileri indekslenmesi için arama motoru veri tabanında yedekler. Bu bilgiler arama motorunun merkez sunucularına iletilir. Burada toplanan URL’ler analiz edilerek indeksleme ve sıralama işlemleri belirlenir. 

İndeksleme (Dizine Ekleme)

Gelen URL’lerin içerikleri doğrulandıktan sonra arama motoru sonuç sayfasında sıralamak üzere veri tabanında saklanır. Bu indeksleme süreci süreklilik gösteren bir işlemdir. Site içerikleri belirli aralıklarla güncellenebilir ya da yeni web sayfaları bu sürece dahil olabilir. Tarama ve indeksleme süreklilik gösterir, sıralama da bunlara göre belirlenir. 

Sıralama (Ranking)

Sıralama yani ranking aşaması ise tarama ve indeksleme işlemlerinin sonucunda karşımıza çıkar. Burada sıralamayı etkileyen faktörler kullanıcı deneyimlerine göre belirlenmektedir. SEO uyumu yani arama motoru optimizasyonu da bu süreç için önemli bir gerekliliktir. 

Arama Motorları Ne İşe Yarar?

Kullanıcıların internet ortamındaki bilgilere ulaşması için yol göstericidir. Bunu yaparken de yine kullanıcıların taleplerini analiz ederek bir yol haritası belirler. Yani her arama motoru, web sayfalarının taraması ve indekslenmesi aşamasında kullanıcıların alışkanlıklarını dikkate alır. Bir sektörle alakalı en çok aranan anahtar kelimesini ele alalım, bunu ve bağlantılı, çağrışım yapan anahtar kelimeleri site içeriğinde en kaliteli ve özgün şekilde geçiren siteler indeksleme ve sıralamada her zaman önde olacaktır. Böylelikle kullanıcılar istedikleri içeriğe ulaşacak, firmalar ya da kişiler de hedef kitlelerine daha doğru yoldan hitap edebilecekler.

Arama Motoru Ne İşe Yarar
Arama Motoru Ne İşe Yarar

Tavsiye İçerik >> Google İndex API Nedir?

En Popüler Arama Motorları 

Arama motoru dediğimizde çoğu kişinin aklına ilk olarak Google gelmektedir. Ancak bunun dışında da kullanıcıların tercih ettiği başka arama motorları da bulunur. Peki bu arama motorları nelerdir ya da en çok kullanılan arama motorları nedir diyecek olursak, her birini özellikleriyle tek tek açıklayabiliriz. 

1. Google

Amerika merkezli olan Google, şu anda bu sektörde yüzde 95’e yaklaşan bir kullanıcı sayısına sahiptir. En çok kullanılan ya da en iyi arama motoru denildiğinde genelde Google yanıtını alabiliriz. Algoritma, kullanıcı deneyimi veya indeksleme aşamaları için ayrı yöntemler geliştirerek bunları duyurmaktadır. Bu yöntemlerinde tek bir standarda bağlı kalmayıp yenilikleri sürekli bünyesine katmaktadır. 

Google Arama Motoru
Google Arama Motoru

2. Yandex

Rus arama motoru olan Yandex, daha çok Rusya ve bağlı devletler tarafından tercih edilebilmektedir. Arama motoru dışında müzik, harita gibi hizmetleri de bulunur. 

Yandex Arama Motoru
Yandex Arama Motoru

3. Dogpile

Dopgile için meta arama motoru tabirini kullanabiliriz. Birçok arama motorundan sonuç alarak bunları kullanıcıya aktarmaktadır. Amerika, Hindistan, Kanada veya İngiltere gibi ülkelerde de sıklıkla tercih edilmektedir. 

Dogpile Arama Motoru
Dogpile Arama Motoru

4. Yahoo

Arama motoru görevi dışında müzik, haber, eğlence gibi hizmetleri de bulunur. E-posta uzantısıyla birlikte my web gibi özel hizmetleri de bulunur. İlk çıktığı zamanlarda çok popüler olan ve sektördeki payı Google’dan sonra gelen 3. firma olan Yahoo, zaman içerisinde başarı ivmesini düşürdü. 

Yahoo Arama Motoru
Yahoo Arama Motoru

5. Bing

Windows Live Search yerini alan Bing, bir zamanların en çok kullanılan uygulamalarındandı. Bing nedir dersek Windows merkezli bir uygulama olduğu belirtilebilir. Zamanında kullanılan MSN Search gibi uygulamaların merkezinden çıkmıştır. Günümüzde halen kullanımı devam etmektedir. 

Bing Arama Motoru
Bing Arama Motoru

6. DuckDuckGo

Diğer arama motorlarına göre farklı bir yol izleyen Duckduckgo nedir sorusunda, veri toplama kısmını açıklayabiliriz. Bu arama motoru kullanıcı verilerini saklamaz, çevrimiçinde de kullanıcı gizliliğine önem vermektedir. Amerika başta olmak üzere Kanada, Çin gibi ülkelerde de kullanılmaktadır.

DuckDuckGo Arama Motoru
DuckDuckGo Arama Motoru

7. Ask.com

En eski arama motorları arasında göstereceğimiz Ask, kullanıcıların yorumlarına dayalı olarak da bir sonuç ortaya çıkarmaktadır. 

Ask.com Arama Motoru
Ask.com Arama Motoru

8. Baidu

Çin’de popüler olan Baidu arama motoru, aynı Google çalışma mantığıyla kullanıcılarına çok geniş kapsamlı sonuç sayfaları sunar. Google, Baidu tarafından engellenmiştir, Google reklamlarında Çin ile ilgili bilgilere, ürünlere yer verilmez. 

Baidu Arama Motoru
Baidu Arama Motoru

9. Yaani

Türkiye’nin yerli arama motoru olan Yaani, aynı çalışma prensipleriyle çalışır. Kullanıcılarının verileri ise ülke içerisinde saklanmaktadır. 

Yaani Arama Motoru
Yaani Arama Motoru

Dikkatinizi Çekebilir >> Site İçi SEO Nedir?

Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?

Arama motoru optimizasyonu olarak bildiğimiz çalışma SEO’dur. İngilizce karşılığı ise search engine optimization olarak bilinir. Arama motorlarının kullanıcı deneyimi odaklı olarak indeksleme ve sıralama oluşturduğunu söylemiştik. Her site ve içerikleri arama motorları tarafından sürekli olarak taranmaktadır. Elde edilen veriler sıralamaya etki eden sonuçlar ortaya çıkarır. Kullanıcıların alışkanlıkları, talepleri internet arama motoru tarafından her tarama işleminde dikkate alınır. SEO uzmanı olarak çalışan kişiler de bu kriterler doğrultusunda çalışmalarını gerçekleştirir. En çok merak edilen arama motoru yorumcusu nedir kısmında da arama motorlarının elde edilen sonuç sayfalarında yorum yapma işlemi belirtilir. En çok karşılaştığımız durumdan yola çıkarak açıklayacak olursak, yapmış olduğumuz aramalarda Google tarafından bize bazı tavsiye konu veya kelime aramaları önerilir. Bunlar arama motoru yorumculuğuna bir örnek olmaktadır.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu