Dijital Pazarlama

MySQL Nedir? Nasıl Katkı Sağlar?

MySQL Nedir?

MySQL bilgisayarlarda kullanılan verileri saklayan, depolayan, paylaştıran bir veritabanı yönetim sistemidir. İsmi mayesquel olarak telafuz edilir. Birbirinden farklı şekillerde kişilerce telaffuz edildiğini de duymuş olabilirsiniz. Tek doğru telafuz şekli budur. Yazılımın çıkış noktası aslen MySQL AB isminde bir İsveç kökenli bir yazılım şirketi MySQL sistemini geliştirdi.

Daha sonra Sun Microsystems adlı Amerikan yazılım ve teknoloji şirketi 2008 yılında MySQL AB’yi satın aldıklarında yazılım ve fikri mülkiyet olarak tam mülkiyete sahip oldular. Bundan daha sonra ki zamanlar da ise Amerikan teknoloji devi, 2010 yılında da Oracle Sun Microsystems’in tüm haklarını ve kendisini satın aldı.

O satın alma tarihinden bu yana MySQL pratikte Oracle’ın mülkiyetindedir. İstemci ve sunucu modelli MySQL yazılım olarak açık kaynaklı bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. RDBMS ilişkileri bir yazılım modeline dayalı anlamlı veritabanı yaratmak ve bu veritabanını yönetmek için kullanılan bir yazılım veya hizmettir.

MySQL Veritabanı Ne Demektir?

Bir veritabanı oluşturmak basit olarak sistemli ve yapılı veri koleksiyonudur. Bir cihazdan öz çekim aldığınızı düşünün, cihaz üzerinde bir tuşa basar ve kendinizin onlarca fotoğrafını çekersiniz. Burada veriniz fotoğrafın kendisidir ve telefonunuzun galerisi ise sizin veritabanınızdır. Bir veritabanı bağlı bulunduğu cihazda verinin depolandığı ve organize edildiği yerdir. İlişkisel kelimesi ise veri setinde depolanan verinin düzenli tablolar halinde organize edildiği anlamına gelir. Oluşturulan her tablo birbirine bir şekilde bağlantılıdır. Eğer bu tabloları oluşturan yazılım ilişkisel veri modelini desteklemiyorsa bu duruma DBMS denir.

Açık Kaynaklı Veri Tabanı Nedir?

mysql yararları nelerdir

Açık kaynaklı veri tabanı demek, veritabanını istediğiniz gibi kullanmak ve düzenleyerek değişiklik yapmakta özgürsünüz demektir. Sisteme herhangi bir kimse yazılım yükleyebilir veya olan yazılımları da düzenleyebilir.

Beklenti ve ihtiyaçlarınızı daha iyi karşılamak için ayrıca daha farklı olan yazılımları öğrenebilir ve kaynak kodunu özelleştirebilirsiniz. Ancak, GPL denilen GNU Kamu Lisansına sahip cihazlar şartlara bağlı olarak hangi düzenlemeleri ve neler yapabileceğinizi belirler. Bunlardan başka daha esnek sahiplik işlemlerine ve gelişmiş destek hizmetlerine ihtiyacınız olursa ticari lisansa sahip versiyonu da bulunmaktadır.

İstemci Ve Sunucu Modeli Nedir?

RDBMS türünde ki yazılımı upload yapabilen yani yükleyen ve bu yazılımı çalıştıran bilgisayarlara istemci denmektedir. Bu istemcilerin her veriye erişmeleri gerektiğinde tanımlı olan RDBMS sunucusuna bağlanırlar. Bu istemci ve sunucu kısmıdır. MySQL da birçok RDBMS yazılım türü seçeneklerinden biridir. MySQL’in popülerliği nedeniyle RDBMS ve MySQL yazılımının çoğu zaman aynı olduğu düşünülür. Ünlü sosyal medya şirketlerinden Facebook sosyal medya şirketi, Twitter sosyal medya şirketi, Youtube video paylaşım sitesi, Google arama motoru ve Yahoo arama motoru gibi popüler internet uygulamalarının hepsi veri depolamak için MySQL kullanır.

SQL Yazılımı Nedir?

MySQL veritabanı ve SQL yazılımı aynı değildir. MySQL’in sunucu ve istemci modeli uygulayan en çok tercih edilen RDBMS yazılımlarından bir tanesinin adı olduğunu unutmayın. RDBMS yazılım uygulaması sıkça diğer programlama dillerinde de yazılmaktadır ancak bağımlı veri tabanıyla etkileşime girmek için her zaman SQL’i ana dilleri olarak kullanırlar.

MySQL’in kendi ana duvarı C ve C++ programlama dillerinde yazılmıştır. Dünyaca ünlü bilgisayar bilimcisi Ted Codd isimli yazılımcı SQL’i 1970 yıllarının başlarında Amerika da IBM merkezli bir ilişkisel yazılım modeli ile geliştirmiştir.

1974 yılına gelindiğinde ise tüketiciler tarafından daha sık kullanılmaya başlamış ve yazılımcılar tarafından hızlıca benzerleri üretilmiş ve daha sonra ise sektörde modası geçmiş ve tercih edilmeyen ISAM ve VISAM gibi yazılım dillerinin yerini almıştır.

Bu yazılım dillerinin tarihçesini bir kenara bırakırsak, SQL temel de sunucu bilgisayara veriyle ne yapılacağını söylemektedir. Kullanımı WordPress şifrenize veya kullanıcı kodunuza benzerdir. Sisteme ve kontrol paneline girerek erişim sağlamak için o kodları sisteme girersiniz durumda, SQL ifadeleri sunucu ana bilgisayara belirli işlemleri yapmayı öğretir, bu işlemler sırasıyla,

  • Temel veri sorgusu
  • Temel veri manipülasyonu
  • Temel veri kimliği
  • Temel veri erişim kontrolü

Yaptırarak aslında karmaşık analiz ve kontrol işlemleriniz de sizlere yardımcı olur. Temel de veri dizilimi ve sınıflandırma yapabilen bu yazılımlar stok kontrollerinden, bilimse araştırmalara kadar her alanda kullanılabilir.

mysql nedir

MySQL Nasıl Katkı Sağlar?

Açık ve birbirinden bağımsız bir ya da birden çok cihaz ve istemciler bir sunucuya daha önce tanımlanmış bir protokol yani belirli bir ağ üzerinden bağlanırlar. Her görevlendirilen istemci grafik kullanıcı ara yüzünden verilere yönelik istek yapabilir. Çalışması istenen iki taraf da talimatı kodlar üzerinden okuyup anladığı sürece sunucu bilgisayar üzerinden yazılımlar istenilen sonucu verecektir.

MySQL Yazılımı Kullanıcılar Arasında Neden Bu Kadar Popülerlik Kazanmıştır?

MySQL sistemi kesinlikle teknolojik piyasadaki tek (R)DBMS istemcisi değildir ancak en popülerler olanlarından biridir. İnternet üzerinde ki arama motorlarında ve profesyonel iş insanlarının kullandığı LinkedIn profillerinde bahsedilme sayısı ve bilgi paylaşımı yapılan internetteki forum yazılarında teknik tartışmalar sıklığı gibi parametrelerle ve ölçümlerle puanlandırıldığında, veri tabanları arasında Oracle Veri Tabanının ardından ikinci sıradadır.

Ayrıca bkz: AMP Nedir? Ne İşe Yarar?

Esnek ve Kolay Kullanımı Tercih Sebebi Midir?

Elbette kullanıcılar tarafından kompleks yapıda olmaması kaynaklı yoğun ilgi görmektedir ayrıca kaynak kodunu isteklerinize ve kendi beklentilerinize göre değiştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra gelişmiş ve daha özgün olan ticari kullanımına yönelik versiyon tasarımında da yükseltme seçeneklerini de içeren bu seviyede bir sanal ve transfer özgürlüğü için herhangi bir maddi bedel ödemenize gerek bulunmaz.

Yüksek Performansı Tatmin Edici Midir?

Birçok çeşit sunucu kümesi yazılım olarak MySQL portallarını desteklemektedir. İşinizin içeriğine göre ister yüksek data miktarında büyük e-Ticaret işlemleri için veri depoluyor olun ister birbirinden ağır ticari istihbarat toplama etkinlikleri yapıyor olun kullanışlı olması ve pratik uygulaması yönüyle MySQL ideal hızla size yardım edecektir.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu