Dijital PazarlamaE-Ticaretİnternet

Affiliate Marketing Nedir? Nasıl Yapılır?

Dijital pazarlamada satış gerçekleştirmeye yönelik oldukça farklı yöntemler vardır. Bunlardan biri olan affiliate marketing sistemi, son dönemlerin en popüler yöntemidir. Affiliate marketing ne demek, Türkçe karşılığı satış ortaklığı olarak adlandırılan bir sistemdir. Bu sistemde bir firma adına satış yapan farklı mağazalar ya da kişiler bulunur. Aslında bunları influencer adıyla da biliyoruz. Bunların getirdikleri müşteri veya satışa göre kazançları olur. Hem ana firma hem de ortak olarak görülen kişi ve mağazalar kazanır. 

Affiliate Marketing Nedir?

Elektronik ticaret yapmak isteyenler günümüzde artık sadece bir kanal üzerinden bunu yapmaya zorunda kalmazlar. Kendilerine ait bir siteye dışarıdan müşteri çekebilmek için affiliate ile bunu yapabilirler. Bunu sağlayan sistem affiliate marketing ile artık birçok pazar kanalı aracılığıyla ana firmaya da kazandıran satışlar yapılabilmektedir. Peki son zamanların en popüler sistemlerinden biri olan affiliate marketing nedir? Bu yöntemi gerçekleştirirken atılması gereken adımlar, hangi yolların izleneceği gibi birçok kritik nokta bulunur. Doğru satış ortaklığı sisteminde tüccar, ortak ve müşteri vardır. 

Tüccar : Sistemin ana merkezinde yer alır. Tüm satış işlemleri buradan yapılır. Buradan bazen bir marka olarak da yer alabilir, yaratıcı olarak da.

Ortak : Satışı gerçekleştirmeye yönelik olarak bulunurlar. Bunlar blog, sosyal medyada influencer kişileri, satış ortaklığı mağazaları olarak da bilinir. 

Müşteri : Tüccar ve satış ortaklığı kişileri, firmaları kanalıyla ürünleri alan kişileri temsil eder. 

Dikkatinizi Çekebilir >> Viral Pazarlama Nedir?

Affiliate Marketing Nasıl Yapılır?

Firmaların ürünlerini tanıtmak için farklı kanallar aracılığıyla bunları gerçekleştirebilir. Öncelikle yapmanız gereken müşteri kitlenizi belirlemek ve reklam yaparak etki sağlamaktır. Affiliate marketing nasıl başlanır ve bu süreçte izlemeniz gereken yollar nelerdir? Bunlar elbette her firma için aynı olmayabilir.

Affiliate Marketing Nasıl Yapılır 

1- Reklam için İhtiyaç olan Altyapıyı Hazırlayın

Affiliate pazarlama türleri arasında üç farklı yöntem bulunur. Bunlar genel olarak belirlenmiş olduğundan, her firma veya kişi kendine ait bir strateji de oluşturabilir.

Sosyal Medya

Sosyal medyanın dijital pazarlamadaki etkisi günden güne artmaktadır. Herhangi bir sosyal mecrada açacağınız hesapla buradan kitlenize uygun paylaşımlar yapabilir ve ürün linklerini paylaşabilirsiniz.

Blog Açmak

Blog dünyası halen etkisi sürdürmektedir. Siz de açacağınız bir blog ile birlikte ürün linkleri dışında hedef kitlenizin nelere ihtiyaç duyduğunu saptayabilir ve bu doğrultuda içerikler üretebilirsiniz. Bu yazılar üzerinden de ürünlere link verebilirsiniz. Örneğin, bir giyim markası düşünelim. “Sonbahar 2022 trendleri” adı altında bir yazı paylaşıyor. Burada hem moda trendlerine değinebilir hem de bunlar üzerinden örnek ürün vermek adına ürünlere link verebilir.

İnternet Reklamlar

Hedef kitlenize ulaşabilmek için Google Ads gibi reklam araçlarını kullanabilirsiniz. Kullanıcıların arama analizleri doğrultusunda aramalarda öne çıkabilirsiniz. Reklam çalışmasını kazanç ve bütçeniz doğrultusunda çok iyi belirlemeniz gerekir. 

2-Potansiyel Müşteriye Ulaşma

Potansiyel müşteri durumu çok yönlü düşünülmesi gereken bir terimdir. Burada belirtilen blog, reklam, sosyal medya vb. her şeyi kapsar. Müşteri gibi düşünerek içerikler üretmek ile daha ilgi çekici olabilir reklam alma, satış kısmında rakamlarını artırabilirsiniz. İçerik konusuna parantez açmak gerekirse, trendlerin günden güne değişebildiği dijital dünyada ne kadar yenilikçi ve özgün içerik çıkarırsanız o kadar fazla kitleye ulaşabilirsiniz.

3- Doğru Ürün Seçimi Yapma

Ürün seçimlerinde ekstra olarak özen göstermeniz ileriki dönemler için size olumlu olarak geri dönüşleri artıracaktır. Talep gören bir ürün seçimi ile birlikte bunların kalitesine dikkat etmeniz güvenilir marka imajı oluşturur. Burada en çok dikkat edeceğiniz iki nokta kalite ve komisyondur. 

Kalite : Bu zamana kadar ismiyle, kalitesiyle isim yapmış markaların kazandıracağı daha fazla olur. Yine de farklı bir ürün deneyiminiz olacaksa bu ürünlerde kaliteyi ön plana koymalısınız. 

Komisyon : Burada firmalar kendi bütçe ve kar oranlarına göre bir komisyon belirleyebilir. Ürünün kalitesine göre de gider ve gelir dengesi değişebilir. Yani bu ürünlerin sağlayacağı komisyon oranı daha düşük olabilmektedir. 

Sosyal Medya Hesaplarındaki İçeriklere Bağlantı Ekleme

Sosyal medyada paylaşım linklerine artık hepimiz rastlamaktayız. Markalar bunları kendileri yapabildiği gibi influencerlar aracılığıyla da ürünlere bu mecralarda link verebilmektedir. Instagram örneği ile devam edecek olursak, bir marka dönem için hazırladığı ürünlerini duyurduktan sonra hikaye veya gönderilerinde bunlara link bağlantısı ekler. Influencerlar ise işbirliği adı altında bunların tanıtımını yapabilmektedir. 

Reklamlar, Bannerlar vb.

Bir ürünün reklamını yapmak için çok farklı yöntemler kullanılabilir. Sosyal medya dışında da satış ortaklarına kazanç sağlayan yöntemler vardır. Sahip olduğunuz bir site veya blog için satış ortaklığı yapacağınız firmadan banner, reklam alabilirsiniz. Burada siteye trafik sağlayan kullanıcılar bannera tıkladıktan sonra ürünleri satın alabilirler. Böyle bir durumda firma kadar bu aracılığı yapan siteler, kişiler de kazanmaktadır. 

Affiliate Marketing Avantajları Nelerdir?

Bu sistem içerisinde işin ortaklık kısmında yer alıyorsanız düşünmeniz gereken tek nokta ürün tanıtımıdır. Sistemde tüccar olarak yer alan firma veya kişiler, ürün ve bunların depolanması, kargo işlemleri vb. işlemleriyle uğraşırken, satış ortakları bunların hiçbiriyle uğraşmaz. Affiliate sisteminde yer almanız için eğitim almanıza, lisans derecesine gereklilik duyulmaz. Satış ortaklığı ile para kazanma yüksek ihtimaller içerir. Çünkü burada bu sisteme girerken talep edilen bir ödeme yoktur. Satış ortakları tamamen ürüne odaklı çalışmalar yapar. 

Affiliate Marketing Avantajları
Affiliate Marketing Avantajları

7/24 Gelir Elde Etme İmkanı

İçeriklere link vermek, banner veya reklam almak gibi yöntemler sürekli ilgi gördüğünden buradan gelen satışlar da sürekli olabilir. Yani bunun için ekstra bir mesai harcamanıza, bilgisayar başında olmanıza gerek yoktur. Paylaşımlarınızla uyurken bile para kazanabilirsiniz. 

Evden Çalışma Fırsatı

Satış ortaklığı sunan çok fazla marka, firma veya kişi vardır. Ortakların yapması gereken şey bu yönde talepte bulunmaktır. Hemen sonrasında belirlenen ürünlerin tanıtım işlemlerine başlayabilirler. Üstelik bunu ev veya diledikleri her noktadan kolaylıkla da yapabilirler. Mekan ve zaman kısıtlaması yoktur. 

Müşteri Desteği Olmadan Ürün Satışı 

Affiliate sistemi içerisinde sadece yaptığınız ürün satışıyla paranızı kazanırsınız. Yani müşteri desteği sağlama gibi anlaşma yoktur. Bu sistem müşteri desteğini sağlayan kısım ana satıcıdır. Ürün veya hizmetle ilgili yaşanan problemler ana satıcı, satış ortağına müşteri desteğinde bulunabilir. 

Performansa Bağlı Olarak Ödüllendirme

Sadece ürünlerin tanıtımı noktasında efor sarfetmeniz gerekir. Ekstra olarak bir hizmet veya ürün oluşturmanıza gerek duyulmaz. Tüm bu işlerle ana satıcı firmalar ilgilenir. Ancak kimi ürünler firmalar için biraz daha önemli olabildiği için en fazla etkiyi sağlayan satış ortaklarına bu ürünlerdeki performansına yönelik olarak komisyon, hediye gibi kazanımlar sağlanabilir. 

Marka Bilinirliğini Arttırma

Bu sistem sayesinde ana satıcı firmalar reklamlarını da yapmış olur. Yani ürün tanıtımı veya satışı amaçlı gerçekleşen bu sistem sayesinde ister istemez marka ismini daha fazla kitlelere ulaşabilmektedir. Eğer ki yeni kurulan bir firmaysanız bu sistem sayesinde ürün satışı ve marka bilinirliği arttırma ile çok kazanımlı bir kar elde etmiş olabilirsiniz. Özellikle tanınan kişiler aracılığıyla yapılan tanıtımlar, yapmış olduğunuz kampanyalar markanızı daha fazla öne çıkarır. 

Yeni Hedef Kitlelere Ulaşmak

Satış ortakları aracılığıyla tanıtımlarınız yapılıyorsa ürün satışlarınız kısa sürede artacaktır. Ancak bu sistemin sağladığı avantaj sadece bununla da sınırlı kalmayacaktır. Satış ortaklarının da hitap ettiği bir kitle vardır. Bunların bazıları sosyal medyada oldukça etkili olabilmektedir. Yani bu sayede kendi kitlenizi de genişletebilmek imkanı yakalayabilirsiniz. Ancak burada satış ortaklarının sahip olduğu kitlenin sizin ürün veya içeriklerinize uygun olması gerekmektedir. 

Birden Fazla Şirket İçin Çalışma İmkanı

Affiliate marketing yapan siteler çok fazladır. Bu seçenekler gün geçtikçe de artıyor. Satış ortakları bu sistem içerisinde diledikleri siteyle anlaşma yapabilir. Aynı zamanda birden fazla firmaya satış ortaklığı da sağlayabilirler. Aksi bir durum yaratan herhangi bir engel yoktur. 

Affiliate Marketing’in Dezavantajları

Affiliate marketing ile başarıya ulaşmak zaman isteyen bir süreçtir. Affiliate pazarlama dışarıdan bakıldığında basit ve oldukça karlı bir iş gibi gözükse de aslında bilgi, birikim ve teknik çalışma gerektirebilir. 

  • Dijital pazarlamada iyi ve bilinir olmalısınız. Satış ortaklığı için herhangi bir eğitim, lisans gerekmese de hesapların sahip olduğu etki önemlidir. Bu sayede dijital pazarlama ağlarını güçlendirebilirler.
  • Satış ortakları kendi sitelerine reklam, banner ekleme gibi işlemler yapacaksa teknik bilgiye sahip olmaları gerekebilir. Eğer bu konuyla ilgili ekipleri varsa da bu ekstra bir bütçe isteyebilir.
  • Sistem içerisinde sınırlı bir reklam yayını bulunabilir. 
  • Ödeme seçeneğinde bazı firmalar kota uygulayabilir. Yani belirlenen bir satış oranı üstüne çıktığınızda ödeme alabilmektesiniz.
  • Affiliate marketing vergi olarak gösterilebilmesi için bu sürecin süreklilik göstermesi gerekebilir. Ana satıcı kısmında ise siteden herhangi bir satış yapılmış olmasa bile vergilendirme yapılmaktadır. İnternet reklam gelirleri de bunların içerisinde yer alır. 

Affiliate Marketing Ne Kadar Kazandırır?

Affiliate Marketing Ne Kadar Kazandırır

Affiliate marketing ne kadar kazandırır kısmında ise belirleyici olan ana firmadır. Burada hangi ürünlerin satışta etkili olduğuna, satış ortaklarının etkisine, pazarlanan ürünlere ne kadar tanıtım vb. işlemler için zaman harcandığı, nasıl çalışmalar yapıldığı gibi unsurlar kazancın belirlenmesine etki eder. Firmalara ait ürünleri satmak daha fazla kazanç sağlayabilir. Affiliate marketing para kazanma ve ödeme noktasında da her firma farklı bir yöntem izleyebilir. Kimi firmalar müşteri başına ödeme yaparken, kimileri de tıklama başına, satış başına ödeme gerçekleştirebilmektedir. 

Affiliate Marketing Siteleri Nelerdir?

Bu sistemden yararlanan, affiliate marketing siteleri sayısı oldukça fazladır. Kimileri yerli kimileri yabancı olmak üzere satış oranı yüksek olan çok sayıda site bulunur. Yurtdışında en fazla kullanılan ancak ülkemizde henüz olmayan affiliate marketing ebay, ülkemizde faaliyet göstermeye başlayan affiliate marketing amazon ile affiliate marketing türkiye siteleri olan affiliate marketing hepsiburada, affiliate marketing trendyol ve affiliate marketing N11 gibi firmalar bu sistemden yararlanmaktadır. 

Affiliate Marketing Siteleri

Affiliate Marketing’te Aracı Sitelerin Rolü Nedir?

Satış ortakları kısmında belirtilen aslında tüccar ve ortaktır. Burada kimi zaman direkt bir marka ile birlikte satış ortağı olabilir. Bunun dışında ise bir marka ve satış ortağı, bir site aracılığıyla da bu işlemi gerçekleştirir. Sosyal medya satış ortaklığı içerisinde bunu örneklendirecek olursak, bir marka ürün tanıtımı için bir satış ortağı ile anlaştı. Tanıtım konusunda paylaşımlar yapan kimseler firmanın satış ortaklığı siteleri içerisinde bulunan ürünlerine link verebilir. Aracı siteler aslında tüccar, ortak ve müşteri arasında önemli bir köprü görevini görmektedir.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu