AdwordsDijital PazarlamaSEO Blogu

Anahtar Kelime Grubu (Keyword Phrase) Nedir?

Bir web sitesine Google Ads reklamları ya da farklı bir arama motoru için reklam oluşturmak istediğiniz zaman sizden anahtar kelime grubu oluşturmanız istenmektedir. Bunun yanı sıra SEO işlemlerine başlamadan önce de hedeflenen anahtar kelimeleri bir grup halinde derlemeniz, işinizi kolaylaştıracaktır. Peki Keyword Phrase olarak bahsedilen anahtar kelime grubu tam olarak nedir?

Keyword Phrase Nedir?

Anahtar kelime araştırması ve anahtar kelimelerinin doğru olarak seçilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu konuda bize yardımcı olacak araçlar bulunuyor ancak tabi ki bunları nasıl kullandığımız da önemlidir. Anahtar kelime gruplarını belirlerken dikkat etmenizi öneririz. Konumuza gelecek olursak anahtar kelime grupları olarak bahsettiğimiz şey sektörünüzün telefon aksesuarı olduğunu varsayalım. Bu noktada da iPhone 13 için telefon kılıfı satışı yaptığınızı ve bu ürünleriniz için reklam çıkmak istediğinizi veya SEO çalışması yapacağınızı varsayalım. Bu noktada sizin iPhone 13 aksiyonunuz için belirleyeceğiniz anahtar kelimelere “anahtar kelime grubu” denmektedir. Örnek vermek gerekirse:

  • iPhone 13 kılıf
  • iPhone 13 silikon kılıf
  • iPhone 13 şeffaf kılıf

bu 3 anahtar kelime, bir anahtar kelime grubunu oluşturmaktadır. Aslında bu kadar basit olan bir şey ancak yine de terim olarak Keyword Phrase‘i açıklamak istedik.

İlgili Hizmetimiz >>> Google Ads Danışmanlığı

Anahtar Kelime Grubu için Kelimelerimi Nasıl Seçebilirim?

Anahtar kelimelerinizi seçerken öncelikle tam olarak hangi ürünleri sattığınızı ya da bir içeriğiniz için çalışma sağlayacak iseniz içeriğinizin tam olarak “ne aratılarak” bulunabileceğini tespit etmelisiniz. Bunun ardından “ana” anahtar kelimelerinizi belirlemenizin ardından Google Ads Keyword Planner, Ahrefs, Semrush vs. gibi SEO araçları üzerinden anahtar kelimelerinizin araştırmasını yapabilirsiniz. Böylece aşağı yukarı doğru olacak şekilde anahtar kelimelerinizi tespit edebilirsiniz, anahtar kelimelerinizin aranma hacimlerini öğrenebilirsiniz, anahtar kelimelerinizin yine yaklaşık olmak üzere TBM’sini yani reklam vermek isteseniz tıklama başına ne kadar ödeyeceğinizi görebilirsiniz.

anahtar kelime grubu nedir

Mesela iPhone 13 kılıfı satan birisi olduğumuzu varsaymıştık oradan örneklendirmeye devam edelim; Google’a “iPhone 13 kılıf” yazıp, Google’ın bize önermiş olduğu anahtar kelimeleri de anahtar kelime grubumuza dahil edebiliriz. Çünkü Google burada karşımıza çıkardığı kelimeler, kullanıcıların en çok aradığı alakalı olan kelimelerdir.

Anahtar Kelime Grupları ile Çalışmanın Olumlu Etkileri

Google Ads üzerinde tek bir anahtar kelimeye odaklanmak yerine anahtar kelime grubu oluşturarak birçok anahtar kelimeye reklam çıkmanızın size faydaları olacaktır. En basit düzeyde bahsedecek olursak; belirlediğiniz ve grubunuza eklediğiniz yan anahtar kelimelerin aranma hacimleri düşük olacağı için rekabeti de az olacaktır, böylece ödediğiniz ücret düşeceği için bütçenizi olumlu yönden destekleyebilirsiniz. “iPhone 13 kılıf” olarak aratan insan yerine direkt olarak “iPhone 13 siyah silikon kılıf” araması yapan kullanıcıya ulaşarak hem daha az rekabetten ötürü TBM’nizde olumlu yönde gelişme olacaktır hem de ne aradığından emin olan kullanıcıya eriştiğiniz için satış oranlarınızda da artış gerçekleşebilir.

SEOPix ile Dijitale İlk Adımınızı Atın! >>> Web Tasarım

SEO tarafına baktığımız zaman da tek bir anahtar kelimeye odaklanmak yerine birçok anahtar kelimeye odaklanıldığında çok daha fazla anahtar kelimede görünür olunduğunu ve daha fazla kullanıcıya erişildiğini gözlemleyebiliriz. Böylece yine Google Ads’te olduğu gibi rekabeti ve hacmi az ancak yine ürünleriniz ile alakalı olan kelimelere odaklanmanız organik trafiğinizi artıracaktır, bunun yanı sıra organik trafik aldığınız için dolaylı yoldan SEO’nuza olumlu yansıması olacak ve ana kelimenizde de yükseliş yakalayabileceksiniz.

Bu tarz artılarına baktığımız zaman tek bir anahtar kelimeye odaklanmak yerine anahtar kelime grubu oluşturarak bu kelimelere odaklanmanın daha iyi ve verimli olduğunu görebiliyoruz. Sizler de çalışmalarınızda iyi bir anahtar kelime araştırması yaparak anahtar kelime grubunuzu oluşturabilir ve bu anahtar kelimelerinizi baz alarak çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu