Dijital PazarlamaSEO Blogu

Google Index API Nedir?

Dijital pazarlamada dikkat edilen noktalardan biri de kuşkusuz, oluşturulan içeriğin Google’da hangi sıralamalarda yer aldığı olmaktadır. Ancak içerik özgün ve kaliteli olsa dahi index almamışsa hiçbir anlam ifade etmez. Peki Google Index API nedir? Dizine ekleme ne anlama gelir? 

Google Index API, sayfaların Google’da görünür olmasını ve index almasını sağlayan bir araçtır. Sitenizle ilgili olan, sayfaların yayınlanması, güncellenmesi durumlarında Google Index API, Google’a hızlı bir şekilde bilgilendirme akışı sağlar. Web sitelerinde hızlı etkileşimler ve iyi bir sıralama almak önemli bir konudur. Bu konuda avantajlı bir durum sağlayan Google Indexing API ile sitenizin hızlı şekilde dizine eklenmesini sağlayabilirsiniz.

Google İndex

Neden Google Index API Kullanılır?

Bir web sitesinden hızlı verim almak teknik SEO’da önemli bir konudur. Google Index API ile Google’a hızlı şekilde bilgi akışı sağlanarak sıralama alma konusunda rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Google Index API kullanarak;

  • İlk kez yayınlanan URL’lerin, Google’a iletilmesi,
  • Yapılan güncellemelerin bildirilmesi,
  • Kaldırılan URL’ler hakkında bilgilendirme yapılması,
  • Toplu index talebi oluşturulması,
  • İstek kontrolünün yapılması

gibi işlemler gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte Google Index API kullanımının birçok faydası söz konusudur. Peki Neden Index API kullanılır?

  • Sayfanızın arama motorlarında daha etkili performans göstermesini sağlar.
  • Yapılan güncellemeler Google’a hızlı şekilde ulaşır.
  • İşlemlerin hızlı şekilde ilerlemesi SEO’da daha etkili sonuçlar alınmasını sağlar.
  • Arama motorlarında sıralama alınması daha hızlı gerçekleşir.
  • Web sitenizdeki yenilikler hızlı şekilde gerçekleşebildiğinden sayfanız sürekli olarak güncel hali ile kullanıcılara sunulur.
Site İndexleme Rehberi
Site İndexleme Rehberi

Google Index API Nasıl Kurulur?

Kullanımı oldukça basit ve pratik olan Google Index API, kurulum konusunda da temel birkaç işleme ihtiyaç duyar. Google Index API, Google Cloud hesabı ile kullanıldığından dolayı öncelikle Google Cloud hesabı gereklidir. Hesap kurulumu gerçekleştikten sonra birkaç işlemle birlikte Google Index API aracının kullanılması mümkündür. Ardından Google Index API kurulumu ile birlikte web sayfaları ile ilgili yapılacak güncelleme ya da sayfanın Google görünürlüğü ile alakalı tüm işlemler Google’a doğrudan aktarılacaktır. Google Index API kurulumu içim;

Dikkatinizi Çekebilir >> URL Nedir?

Google Cloud Hesabının Oluşturulması

Google Index API aracının kullanılması için bir Google Cloud hesabına ihtiyaç vardır. Bu sebeple öncelikli adım olan Google Cloud hesabının oluşturulması gereklidir. 

Yeni Proje Oluşturma

Bu aşamada Google Index API Console bölümünden yeni proje oluşturulması gerekmektedir. Bu aşamada sizden ‘Projenin Adı’ bilgisi istenmektedir.

Google Cloud Platform

Servis Hesabı Oluşturma

Bu adımda yine Google API Console bölümünden bir servis hesabı oluşturulması gerekmektedir. Servis adını ilgili yere yazarak bir servis hesabı oluşturun. Servis hesabı oluşturarak gerekli bilgileri yazdıktan sonra ‘Services Account ID’ kodu verilecektir.

Servis Hesabi Oluşturma

  • Bunun dışında yine bu adımda karşınıza çıkan ‘Role’ alanını ‘Owner’ olarak işaretlediğinizden emin olunuz.

Role Alanini Owner Olarak İsaretleme

API Anahtarı Oluşturma

Oluşturulan servis hesabından sonra bir API anahtarı üretilmesi gerekiyor. Sol menüde ‘Services Account’ bölümünden oluşturduğunuz servis hesabını bulmalısınız. Ardından, yanda yer alan üç nokta üzerinden ‘Manage Keys’ seçeneğine tıklamalısınız. 

Api Anahtari Oluşturma
Api Anahtari Oluşturma

Karşınıza çıkan bölümde ilk olarak ‘Add Key’ tuşuna, ardından Create New Key’ tuşuna tıklayarak yenir bir API anahtarı üretebilirsiniz.

Create New Sekmesine Tıklama

Anahtar oluşturma seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekrandan JSON seçeneğine, ardından ‘Create’ tuşuna tıklamalısınız. Bu adımla birlikte API anahtarını içeren ilgili dosya bilgisayarınıza otomatik olarak indirilecektir.

Create Sekmesine Tıklama

Index API Etkinleştirme

Bu adımda yine Google Search Console paneline girerek ayarlar bölümünden ‘kullanıcı izinleri’ bölümünü açmalısınız.

Index Api Etkinleştirme
Index Api Etkinleştirme

Bu alanda karşınıza çıkan ‘Mülkiyet Hesaplarını Yönet’ tuşuna tıklayarak ‘sahip ekle’ kısmını seçmelisiniz. Bu alanda projenizi seçerek Google Cloud projenizi bağlayabilirsiniz.

Mulkiyet Alanını Yönet Sekmesi

Bu adımlarla birlikte Google Index API kurulumu tamamlanır. Çalışır hale gelen Google Index API sayesinde Google üzerinde daha hızlı index alabilmeniz mümkündür.

WordPress Sayfalarda Indexing API Kullanımı

WordPress tabanlı sayfalarda Google Index API kullanımı, kurulan ‘Instant Indexing for Google’ eklentisi ile mümkün hale gelmektedir. Elbette eklenti kurulumu yapıldıktan sonra birkaç işlem gerekmektedir. Bunun için öncelikle;

  • ‘Instant Indexing for Google’ eklentisini kurarak etkinleştirmelisiniz. 

Instant Indexing for Google Eklentisi

  • Ardından WordPress panosuna gelerek bu eklentiyi yapılandırmak gerekecek. 
  • WordPress panosunda sol menüden ‘Rank Math’ bölümünü açmalı ve bu bölüm üzerinden ‘Google API Settings’ sekmesini seçmelisiniz.

Son Dosyayı Yükleme

  • Bilgisayarınıza indirmiş olduğunuz JSON dosyasını bu alan yüklemeli ve gönderi tipini ‘sayfalar’ ve ‘yazılar’ olarak işaretlemelisiniz.

İndex Alınmasını İstenilen Url Gönderme

  • Değişiklikleri kaydet seçeneği sonrası işlem tamamlanacaktır. Ardından ‘console’ sekmesinden dizine eklemek istediğiniz URL’yi girebilirsiniz.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu