SEO Blogu

Breadcrumb Nedir? SEO için Önemi Nedir?

Breadcrumb’lar web sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerinize dolaşımları esnasında hangi sayfada olduklarını, bulundukları sayfaya nasıl geldiklerini küçük bir şema ile açıklamanızı sağlamasının yanında ayrıca Google gibi arama motorlarının sitenizin yapılanma şeklini anlamasına yardımcı olan imleçlerdir. Tam olarak Türkçe bir kelime ile ifade edilemediğinden dolayı yazımızda İngilizce hali Breadcrumb ile devam edeceğiz.

Muhtemelen Hansel ve Gretel’den gelen bu ifade Türkçede ekmek kırıntıları anlamına gelmektedir. Ancak durumu web ile ilişkilendirebilmek için hikayeyi kabaca anlatmalıyız. Hansel ve Gretel adında iki kardeş üvey anneleri evde onları istemediği için babaları tarafından ormana bırakılırlar. Bırakılan iki kardeş ormanda dönüş yolunu bulabilmek için yere ekmek kırıntısı serperek yürür. Arama motorları da sitelerde yollarını bulmak için bu şemaları kullanıyor. Bu benzerlikten dolayı bu şemaların ismi Breadcrumb olarak kalmıştır.

Breadcrumb Nedir?

Breadcrumb, web sitenizin hiyerarşisini arama motorlarına ve kullanıcılara tanıtmanıza yol açar. Hem kod yapısı hem de web sitenizin görünür bölümünde bulunan bu yapı sayesinde kullanıcılar hangi kategoride ve hangi kategorinin alt kategorisinde olduğunu, bu kategorinin de hangi sayfasında olduğunu takip edebilir. Aynı şekilde arama motorları da bu durumu görebilir, bunu arama sonuçlarına da yansıtabilir. Örnek görseli içeriğin devamında bulabilirsiniz. SEO açısından kritik öneme sahip olmasa da bir web sitesinde olmazsa olmazlardan diyebileceğimiz bir özelliktir. Breadcrumb’ın direkt olmasa da dolaylı yoldan SEO’ya büyük katkısı bulunmaktadır.

Bredcrumb’un SEO için öneminden yazımızın ikinci kısmında bahsedeceğiz. İlk kısımda ise Breadcrumb’un ziyaretçiniz açısından faydalarından bahsedeceğiz.

Kullanıcı Deneyimlerinde Breadcrumb Etkileri

Ziyaretçileriniz web sitenizde gezerken hangi sayfada olduklarını ve bu sayfanın hangi başlıkların altında yer aldığını bu küçük şemalar yani Breadcrumb’lar vasıtasıyla anlarlar. Eğer bu şemalar yeteri kadar iyi dizayn edildiyse çoğu zaman menülerinizi kullanmadan site içerisinde bu şemalarla navigasyon yapıldığı çok sık görülür.

Ana sayfa > SEO Blogu > Breadcrumb Nedir?

Yukarıdaki örnek üzerinden gidecek olursak Google dan gelen bir kullanıcı sitenizde ana sayfa da arama yapmak yerine SEO Blogu‘na tıklayarak, diğer SEO Blogu içeriklerini görüntüleyebilir. Ayrıca web sitenizde kullanacağınız temaları satın alırken Breadcrumb yapısının doğru olduğundan ve daha doğrusu böyle bir yapının var olup, olmamasını kontrol etmenizi öneririz. Aslında bakarsanız çok da önemli değil, WordPress altyapısında bir siteniz var ise ufak eklentiler ile Breadcrumb yapısını olmasa da siz kendiniz oluşturabiliyorsunuz.

Breadcrumb Google ve SEO için önemi

Bir arama motoru sitenizi dizine eklerken, Breadcrumb yapınıza da mutlaka ama mutlaka kontrol edecektir. Eğer sayfalarınızda Breadcrumb yapısı yok ise index’iniz dümdüz olarak Google’da yer alacaktır ve robotların işini biraz da olsa zorlaştıracaksınızdır. Eğer sitenizde başarılı Breadcrumb altyapısı var ise Google’da index’iniz aşağıdaki gibi gözükecektir.

breadcrumb ne demek

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Breadcrumb aslında direkt olarak bir SEO kriteri değildir. Bu sebeple, Breadcrumb eklediniz diye sıralamada uçmanız ya da eklemediniz diye ilk sayfanın sizin için “hayal olma” gibi bir durum söz konusu değildir. Breadcrumb ancak şu şekillerde SEO’ya etki edebilir;

  1. Kullanıcı Google’da arama yaptı ve burada Breadcrumb yapınızdan dolayı SERP görüntünüz hoşuna gitti ve ilk sırada olmamanıza rağmen size tıkladı bu size + olarak hanenize yansıdı
  2. Kullanıcı sitenize girdi ve sitenizde Breadcrumb yapınızda bulunan linklere tıklayarak sayfalarınızda dolaştı, hemen çıkma oranınızı düşürdü vs. bu da + olarak hanenize yansır

Kısacası bu iki örnek sadece “Breadcrumb’ın kullanıcı deneyimi ile SEO’ya dolaylı olarak katkıda bulunması” argümanı içindir. Breadcrumb da zaten dolaylı olarak bu şekilde SEO’nuza katkıda bulunur. Sonuç itibari ile Breadcrumb eklenmeli mi, eklenmemeli mi diye sorarsanız, eklemenizi öneririz olarak cevaplamamız en uygun olanıdır.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu