GenelSEO Blogu

Negatif SEO Nedir? Anti SEO Nasıl Yapılır?

Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarını web sayfamızın arama sayfalarında öne çıkması adına yapıyoruz. Bu çalışmalar işin arka planında oldukça titiz ve düzenli bir işleyiş gerektiriyor. Elde edilen her başarı da uzun bir sürecinde sonunda geliyor. Bir de bu başarılı çalışmalara karşı yapılan Negatif SEO çalışmaları vardır. Kimileri başarıya ulaştırdığınız web sayfayı SEO çalışmalarında arka plana atacak çalışmalar yapabilir. Web sitenize yönlendireceği kötü veya zararlı linkler ile Google botları sitenizi yoğun olarak ziyaret eder. Bunun sonucunda da arama motorları tarafında otoriter bir site olmaktan çıkarak sıralamada gerileyebilirsiniz. Negatif ya da diğer bir terimiyle Anti SEO çalışmalarına sizin de alacağınız belli başlı önlemler bulunur. 

Negatif SEO neden kullanılır?

Bu çalışmalarda akla ilk gelen genelde rakip firmalar olabiliyor. Ancak bu çalışmayı kendi şirketinizde kimi durumlara özel olarak siz de yapabiliyorsunuz. Rakipleriniz ya da herhangi biri sadece sitenizi gerilere düşürmek için ya da eğlence amaçlı da bu işlemi yapabilir. Kendi firmanız adına da eğer sanalda kötü bir imaj varsa bunu düzeltebilmek adına uygulanabilir. Bu işlemi de genelde şirket adıyla yapılan aramalarda şikayetlerin ilk sırada çıktığı durumlarda yapıldığı söylenebilir. 

Negatif Seo Neden Kullanılır
Negatif Seo Neden Kullanılır

Negatif SEO nasıl yapılır?

Negatif SEO’nun uygulama yöntemleri arasında birçok işlemden bahsedilebilir. Bu yöntemleri kimileri blackhat SEO ya da siyah şapka adıyla nitelendirebiliyor. Çalışmalar arasında en yaygın olanlar gizli link, spam backlink, sahte sosyal medya hesapları, siteye sahte tıklama yönlendirme, site ve sayfa hızlarını yavaşlatma, telif hakkı şikayetleri bulunuyor. 

Anti SEO’nun Çıkış Noktası Nedir?

Siteler için zaman zaman zorluklar yaratan Anti SEO çalışmalarının ortaya çıkışı Google’ın Penguen algoritması ile başlıyor. Geliştirilen bu çalışma sonucunda sistemin açığı ya da zaafı olarak Negatif SEO’nun ortaya çıktığı söylenebilir. Ancak Google bu çalışmalar kapsamında sitenize yönlendirilen olumsuzlukların farkına vararak puanlamada buna göre davranabiliyor. Ayrıca web sayfanız için profesyonel bir SEO ekibiyle çalışıyorsanız da zaten bu çalışmalara karşı önlemi almış bulunuyorsunuz. 

Anti SEO Çıkış Noktası
Anti SEO Çıkış Noktası

Negatif SEO Teknikleri Nelerdir?

SEO çalışmaları gibi Negatif SEO çalışmaları da uzun bir süreçtir. Bunun dışında oldukça çalışma kapsamı geniş ve yoğun bir süreci de kapsar. 

1- DDoS Saldırıları

Sitenizin hızını düşürmek adına yapılan uygulamalardır. Burada sitenizin kaldıracağı trafikten daha fazla trafik sağlanarak sitenin veya sayfaların geç açılması sağlanır. DDoS saldırıları sitenizi yavaşlatan çalışmalardandır. Saldırıları engelleseniz bile sonrasında bu çalışma sonucunda yavaşlayan site ile birlikte SEO sıralamanız etkilenebilir.

DDoS Saldırıları
DDoS Saldırıları

2- Yanıltıcı İçerik 

Yanıltıcı içeriklere daha çok şikayet site ve forumlarında rastlayabiliriz. Hatta Google My Business hesabınızda yorum kısmında bile bu içerikler olabilir. Forum kısmında kimi kişiler spam backlink çalışmaları da yapabilir. Firmanız hakkında yapılan olumsuz yorumlar üzerinden firmanız hakkında olumsuz bir yargı oluşturulabilir. Bu çalışma en basit olanlardandır. Teknik bir çalışma gerektirmez. Önlem amaçlı olarak sizler, olumsuz yorumların bulunduğu site yöneticileri ile irtibata geçerek, içeriklerin kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. 

3- Gizli Link ve Hacklink Çalışmaları

Teknik bir çalışmayı gerektirir. Daha çok sitenizdeki açıkları kullanıp sisteme sızılır. Yönetici sayfasına sızan kişiler sitede kendi web sayfasının linkini yayınlayabilir ya da çalışmalarınızı engeller. Eğer başarılı bir sayfanız varsa da birinci sırada olduğunuz kelimeler üzerinden başka sitelere verilen linkler, arama motorları gözünde otorite düşüşü olarak görülebilir. 

Gizli Link ve Hacklink Çalışmaları
Gizli Link ve Hacklink Çalışmaları

4- Telif Hakkı Şikayeti

Google’ın en çok önem verdiği noktalardan biri telif haklarıdır. Eğer ki sitenizde yer alan içerik, görsel gibi unsurların başkasına ait olduğu yönünde bir bildirim gelirse,Google bunu belirleyebilmek adına sitenizi kısa bir süre arama sayfalarından çıkarır. Bu süre ne kadar kısa olursa olsun, şikayet doğru olmasa bile sitenizin sıralama çalışmalarında zaman kaybı yaşayabilirsiniz.

5- Kopya Web Sitesi Açma

Sitenizdeki tüm içeriklerin birebir alınarak başka bir sitede kullanılması yöntemidir. İçerikler size ait olsa da arama motorları orijinallik konusunda yanılgıya düşebilir. Bu durumda sitenizin sıralaması düşebilir. Ancak web sitesi açmak, içerikleri yayınlama vb. tüm işler zaman ve maddiyat gerektirdiğinden bu yönteme çok fazla başvurulmaz.

6- Reklamlarınıza Sahte Tıklanma

Siteyi öne çıkarabilmek adına Google Ads çalışmaları yapılır. Burada ödeme mantığı tıklama başına olur. Bu çalışmaları sabote etmek isteyen ya da firma bütçesine olumsuz etki etmek isteyen kimseler, reklamlara sürekli tıklayarak bütçenizin zorlanmasını sağlayabilir. Ancak Google geliştirdiği sistemle sahte tıklamaları fark ederek fazladan ödenen reklam bütçelerini geri iade etmektedir. Yine de firmanız adına zaman ve maddi kayıp oluşturabilmektedir. 

7- Spam Backlink

Sitemizin otoriter bir konumda olmasını sağlayabilmek adına SEO’da backlink çalışmaları yapılır. Bu çalışmalarla sitenizin arama motorları gözünde güvenilir olması sağlanıyor. Spam backlink çalışması da bunun tam tersi amacıyla yapılır. Google’ın geliştirdiği Penguen algoritmasıyla birlikte oluşan açıktan dolayı çeşitli site ve forumlardan sitenize zararlı ve kötü amaçlı backlinkler vermenin önü açıldı. Eğer sitenizdeki backlink istatistiklerini takip etmiyorsunuz bu çalışmaları fark edemeyebilirsiniz. Buna engel olabilmek adına geliştirilen Google Disavow uygulaması ile haberiniz dışında sitenize gelen bağlantıları reddedebilirsiniz.Böylelikle arama motoru analizlerinde bu spam backlinklerin izniniz dışında olduğunu görerek bir çalışma yürütecektir. 

Spam Backlink
Spam Backlink

8- Web Sitesine Virüs Bulaştırma

Sitenize virüs bulaşmasının değişik yöntemleri vardır. Başlıca olarak querystring isteklerinin adres satırında yer alması, sitede izin olmadan yorumların yayınlanması, siteye trojen veya virüsün bulaşmasını kolaylaştıracaktır. Virüs bulaştığında kullandığınız tarayıcı size bunu bildirir ve virüsten kurtulmanız için bir süre verir. Bu süre içerisinde arama sayfalarındaki yeriniz değişmez, eğer ki gerekli önlemler alınmazsa bu yapılabilir. 

9- Sahte Sosyal Medya Hesabı Açma

Sosyal medya mecralarında adınıza açılan hesaplar ve bu hesaplardan yapılan olumsuz ve uygunsuz paylaşımlarla arama motorları sitenize bazı yaptırımlar uygulayabilir. Sosyal medya sitelerine bu sayfalar için şikayette bulunarak kapatılmalarını sağlayabilirsiniz. 

Sahte Sosyal Medya Hesabı Açma
Sahte Sosyal Medya Hesabı Açma

10- Hemen Çıkma Oranının Artırılması 

Botlar aracılığıyla yapılan site trafiği arttırma ve siteden çıkma işlemi artık Google tarafından kolaylıkla tespit edilebilir. Bu yüzden gerçek kişilerle de bu işlem yapılabiliyor. Ancak zaman gerektirdiğinden iyi bir trafiğe sahip olan sitelerde etkili olmaz, daha çok düşük trafiği olan siteler için olumsuz sonuçlar yaratabilir. 

11- Alt Sıranızdaki Sitelere Sahte Tıklanma

Arama motorları için verdiğiniz reklamlarda sıralamanız üstte gözükür. Bunun önüne geçmek isteyen kişiler ise sizin alt sıranızda yer alan siteye tıklayarak sıralamayı değiştirebilir. 

12- Site Hızı Yavaşlatma

Sitenize botlar aracılığıyla yoğun site trafiği sağlanması ya  da DDoS saldırıları sonucunda site hızı yavaşlar. Site hızının SEO çalışmalarının başarıya ulaşmasında önemli olduğu düşünülürse bu yöntem zor olsa da etkili olabilmektedir. 

13- İçerikler İndexlenmeden Çalınması

Sitenizdeki herhangi bir içeriğin Google botları tarafından taranması indexleme anlamına gelir. Eğer ki bu süreç gerçekleşmeden çok önce içerikler birebir alınıp başka yerde yayınlandıysa arama motoru sizin içeriklerinizi kopya olarak görebilir. Ancak siteniz otoriter ve güvenilir bir siteyse indexleme kısmı için çok beklemenize gerek kalmaz. Bu çalışma da daha çok küçük ve orta ölçekteki siteleri olumsuz etkiler.

İçeriklerin İndexlenmeden Çalınması
İçeriklerin İndexlenmeden Çalınması

14- Adsense Hesabını İptal Ettirme

Google Adsense internet üzerinden tıklama başına para kazanma üstüne kurulu bir sistemdir. Eğer bu programı kullanıyorsanız, yapılan sahte tıklama çalışmaları olumsuz bir durum oluşturur. Durumun fark eden arama motoru Adsense hesabınızı iptal edebilir. Bu durum aslında donanımlı ve titiz bir SEO çalışmasını yapmanın da gerekli olduğunu belirtir.

Dikkatinizi Çekebilir >> SSL Sertifikası ve SEO’ya Etkisi

Negatif SEO’dan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Siteniz için olumsuz durum oluşturacak ya da yaptığınız tüm başarılı SEO çalışmalarının geriye doğru gitmesine neden olacak negatif SEO çalışmalarına önlem alabilmek adına öncelikle bu yöntemleri çok bilmeniz gerekir. Bu bilgilerle en doğru şekilde negatif SEO’dan korunma yöntemlerini belirleyebilirsiniz. 

Negatif SEO Korunma Yöntemleri
Negatif SEO Korunma Yöntemleri

1- İçeriklerinizin Özgünlük Kontrolünü Yapın

İçeriklerin özgün olması arama motorlarının en çok dikkat ettiği durumlardandır. Eğer ki kopya içerik analizinde bulunulursa sitenizin otorite puanı azalır, sıralaması düşer. Kopya içeriklere daha çok konuk yazar bulunduran veya içerik üreten sitelerde rastlayabiliriz. Ancak içerik kimden gelirse gelsin siz yine de içerikleri yayınlamadan önce özgünlük kontrolü yapan uygulamaları kullanmalısınız. 

2- Google’ın Uyarılarını İnceleyin

Kullandığınız tarayıcı Google ise Google Search Console kullanarak site analizlerini denetleyebilirsiniz. Ayrıca uygulamada ayarlar sekmesinden e-posta tercihlerinde mail bildirimini açık hale getirerek, sitede oluşacak herhangi bir olumsuzluktan anında haberdar olabilirsiniz. Bu işlem çok daha kısa sürede önlem almanızı sağlar. 

3- Web Sitenizde Güvenlik Önlemleri Alın

Gizli ya da hacklink ile sitenize zararlar verilebilir. Bunun önüne geçebilmek adına öncelikle siteniz için en geniş güvenlik önlemlerin almalısınız. Yönetici paneli kısmında kırılması en zor şifre kombinasyonu oluşturulabilir, iki faktörlü doğrulama kullanılabilir. Ayrıca belirli aralıklarla da veri tabanınızı yedeklemeyi mutlaka yapmalısınız.

4- Web Sitenize Gelen Backlinkleri Düzenli İnceleyin

Spam backlinkler sitenizin otorite puanını düşürebilir. Önüne geçebilmek için Google Search Console gibi arama motorlarının yardımcı uygulamalarından rutin olarak backlink takibinizi yapın. 

Backlink Düzenleme
Backlink Düzenleme

5- Link Reddetme Araçlarından Faydalanın

Sitenize gelen spam backlinkleri kaldırmak kimi zaman çok zaman gerektirebilir. Bunun için temelden bir çözüm olarak Google Disavow uygulamasını kullanın. Bu uygulamada en zaman alıcı kısım backlinkler kadar spam backlinklerini belirleyebilmektir. Uygulama üzerinden bu siteleri disavow dosyası adı altında yükleyin. Sürekli güncelleme de yapabilirsiniz. Böylelikle gelen spam backlinkler Google tarafından dikkate alınmayacaktır. 

6- Web Sitenizin Hızını Sürekli Takip Edin

Sitenizin hızı botların oluşturduğu site trafiği ya da DDoS saldırıları ile yavaşlayabilir. Bu yüzden site hızı tespit eden uygulamaları sürekli kontrol ederek site hızının düşmesini engelleyin. 

7- Sosyal Medyayı Takip Edin

Sosyal medya mecralarında adınıza açılan sahte hesaplar, kötü yorumlar, yanlış yönlendirmeler gibi olumsuzluklar olabilir. Bunların takibini düzenli olarak yapmak daha erken önlemler almanızı sağlar. Dilerseniz Google Alerts uygulamasıyla markanız hakkında nelerin konuşulduğunı anbean takip edebilirsiniz. 

8- Site İçi ve Site Dışı Faktörleri Düzenli Olarak Takip Edin


Sitenize iç veya dıştan birçok anti SEO çalışması yapılabilir. Bunları takip etmenin tek yolu da bu alanlardaki çalışmaları takip edebileceğiniz Google Search Console, Google Analytics, Semrush, Ahrefs, Google Alert, Google Disavow gibi uygulamaları kullanmaktır. 

9- Yönetici Şifrelerini Güçlü Kombinasyonlarla Oluşturun

Yönetici panelindeki şifreler için akılda kalıcı şifreler size kolaylık sağlayabilir. Ancak hacklink çalışmasına yönelen kişiler için de kolay olacaktır. İki faktörlü doğrulama dışında sizin de güçlü bir şifre kombinasyonu oluşturmanız gerekir. Büyük ve küçük harf, sayı ve geçerli olan noktalama işaretlerini kullanabilirsiniz. Şifrenin tahmin edilmeyecek bir şekilde oluşturulması tavsiye edilir. 

10- Siyah Şapka SEO Tekniklerinden Arının

Siyah şapka SEO, bir diğer adıyla negatif SEO’nun barındırdığı teknikler daha kolay gelebilir. Ancak bu yöntemlerden arınmanız çalışmalarınıza başarı katar. Beyaz şapka SEO çalışmaları ile tamamen hedef kitle odaklı anahtar kelime, iç ve dış SEO, reklam ile sosyal medya yönetimi uygulamalarını gerçekleştirin. 

Blackhat SEO

Dikkatinizi Çekebilir >> Spam Skoru Nedir?

Negatif SEO’yu Gerçek SEO’da Nasıl Ayırt Edersiniz?

Anti SEO nasıl  yapılır adı altında birçok çalışma bulunur. Bu çalışmaları siyah şapka SEO olarak da adlandırabiliyoruz. Yani negatif ile gerçek SEO farkı kısmında daha çok siyah ve beyaz SEO çalışmalarını inceleyebiliriz. Negatif SEO’da daha çok arama motoru odaklı çalışmalar yapılır. Sıralamada üst sıralara gelebilmek adına arama motoru kriterleri bile ihlal edilebilir. Ancak bu durum gerçek SEO’da öyle değildir. Tamamen firmanıza ait ve SEO çalışması yürütülür. Hedef kitle belirlenir, anahtar kelime analizleri yapılır, içerikler özgün olarak oluşturulur, düzenli bir çalışma gerçekleştirilir. 

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu