“Spam skoru” terimini bu sayfayı ziyaret eden herkesin duymuş olduğunu düşünüyoruz. Spam Skoru ile alakalı olarak internette bir ton içerik var ancak 2022’nin en güncel makalesi olarak sizlere Spam skoru ile alakalı olarak en detaylı bilgileri ileteceğimizi düşünüyoruz. Peki gelin Spam Score yani Spam Skoru neymiş bir bakalım…
Spam Skoru Nedir?
Spam Skoru, web sitelerin sahip olmuş olduğu linklerin hangi sitelerden geldiğine bakılarak, MOZ tarafından belirlenen bir gösterge değeridir. Yani Spam skoru Google ya da diğer arama motorları tarafından belirlenmemektedir. Bundan dolayı da rakip web sitelerini incelediğiniz zaman birinci sırada olan bir site için “bu sitenin spam skoru benden yüksek, neden sıralamada beni geçmiş?” gibi düşüncelere kapılmanıza gerek yok. Çünkü burada bu değerler 3. taraf yazılımlar tarafından belli başlı kriterlere(içeriğimizin devamında bunların birkaçı yer alıyor) göre belirlenmektedir.
Spam skoru, MOZ tarafından belirlenen bir göstergedir. Spam skorunu hesaplamaya çalışan diğer SEO araçları da olabilir ancak Google üzerinde “spam score check” olarak arama yaptığınızda karşınıza çıkan çoğu site MOZ’u baz alarak size SPAM skorunuzu söylemektedir. Bundan dolayı biz de içeriğimizi hazırlarken MOZ’un temellerini alarak konuya açıklık getirmek istedik.
Spam Skorunu Etkileyen Faktörler
Spam skorunun ne olduğundan bahsettikten sonra tabi ki bu Spam skoru olarak bahsedilen göstergenin hangi faktörlere göre belirlendiğini de bilmek lazım. Spam skorunu etkileyen faktörleri bilebilirsek ona göre önlem alabilir, kendi sitemiz için olumlu adımlar atabilir veya backlink aldığımız sitelerin hangi şartları sağlayıp, sağlamadığının kontrolünü sağlayabilirsiniz. Normal şartlarda spam skoru Google tarafından hesaplanıyor olsaydssı muhtemelen kriterler paylaşılmazdı ancak MOZ tarafından hesaplandığı için MOZ kriterleri bizlerle paylaşmış, biz de bunlardan birkaçını sizler için detaylarıyla birlikte derledik:
Düşük Sayıda Sayfa Sayısı: Web sitesinin çok az sayıda ya da aşırı sayıda(her sitenin fazla sayfası olabilir ancak burada aşırı gereksiz ve değersiz sayfadan bahsediliyor) fazla sayfası var ise spam skorunu etkileyebilir.
Spam alan adı uzantıları: MOZ, bazı alan adı uzantısına sahip siteleri, genel olarak spam web sitesi olarak algılayabilmektedir. .download – .stream – .win – .biz, bu alan adı uzantılarından birkaçıdır.
Alan adınızın uzunluğu: Alan adı gereksiz bir şekilde uzun ise bu da SPAM olarak algılanabilmektedir.
Alan adının rakam içermesi: Alan adının rakam içermesi MOZ tarafından SPAM olarak algılanabilmektedir.
Google Tag Manager olmaması: Web sitesi üzerinde Google Tag Manager olmaması SPAM olarak algılanabilir. Genellikle GTM bulunan web siteleri spam değeri taşıyan siteler değildir..
Google’ın reklam etiketlerinin bulunmaması: Google Adsense ya da başka reklam ağı kodlarının bulunan sitelerin SPAM olma ihtimali çok düşüktür. Bu sebeple Google Adsense ya da diğer reklam ağı kodu bulunmayan siteler SPAM olarak algılanabilir.
SSL(HTTPS) bulunmaması: Az sayıda SPAM içeriğe sahip web sitesi SSL’e sahiptir. Genellikle SSL yer almayan siteler SPAM içeriğe sahip olmaktadır, bu sebeple SSL yer almaması SPAM olarak algılanabilir.
Telefon numarasının yer almaması: Genellikle SPAM içeriğe sahip web sitelerinde telefon numarası yer almamaktadır. Bu sebeple web sitesinin herhangi bir noktasında telefon numarasının yer almaması SPAM olarak algılanabilir.
Sosyal medya bağlantılarının bulunmaması: SPAM içeriğe sahip web sitesinde sosyal medya bağlantılarının bulunması genellikle beklenmez. Bundan dolayı sosyal medya bağlantılarının bulunmaması SPAM olarak algılanabilir.
E-posta adresinin bulunmaması: Genellikle SPAM içeriğe sahip web sitelerinde e-posta adresleri bulunmamaktadır. Bundan dolayı e-posta adresi yer almayan siteler SPAM olarak algılanabilmektedir.
Site ziyaretçi sayısı: SPAM içerikli siteler genelde düzenli ziyaretçiye sahip değildir. Bu sebeple ziyaret almayan web siteler de SPAM olarak algılanabilir.
Sayfa başlığı uzunluğu: Sayfa başlığı aşırı derecede kısa ya da uzun olan siteler SPAM olarak algılanabilir.
Meta açıklama uzunluğu: Meta açıklamaları aşırı derecede kısa ya da uzun olan siteler SPAM olarak algılanabilir.
Meta anahtar kelime uzunluğu: Meta anahtar kelimeleri aşırı derecede kısa ya da uzun olan siteler SPAM olarak algılanabilir.
Favicon kullanımı: SPAM web sitelerde Favicon bulunması beklenmemektedir. Bu sebeple Favicon bulunmaması SPAM olarak algılanabilir.
Facebook piksel kullanımı: SPAM içerikli sitelerde Facebook Piksel bulunması beklenmemektedir. Bu sebeple Facebook Piksel bulunması SPAM skorunuz için olumlu olarak yansıyabilir.
Aşırı backlink: Web sitesine aşırı bir şekilde, hiç beklenmeyen sayıda(yeni bir web sitesine viral olmaması haricinde gelen aşırı backlink) gelen backlink SPAM olarak algılanabilir.
Aşırı link çıkışı: Bir web sitesinden aşırı bir şekilde farklı alan adlarına link çıkışı yapılması SPAM olarak algılanabilir.
Burada MOZ’un vermiş olduğu faktörlerden birkaçını detayları ile birlikte sizler için derledik. Bu maddelerin olması ya da olmaması sitenizin SPAM olmasını ya da SPAM olmaması anlamına gelmemektedir. Bu sebeple herhangi birinin olması ya da olmaması SPAM skorunuzu doğrudan etkilemeyecektir.
Burada direkt olarak karşımıza “Enter a domain” bölümü gelmektedir. Bu kısma direkt olarak alan adımızı yazıyoruz, örneğin seopix.net
Yazdıktan sonra “Analyze domain” butonuna tıkladıktan sonra direkt olarak karşımıza domain değerlerimiz çıkmaktadır. Bu kısımda da “Spam Score” olarak SPAM değerimizi görebilmekteyiz.
Spam skorum yüksek! Endişelenmeli miyim?
Spam skorunun aslında kritik bir önemi yoktur yani spam skorunuz yüksek diye bu sizin sitenizin spam yaptığ.ı anlamına gelmez. Spam skorunuz düşük diye de spam işlemler uygulayan web sitesini bu gösterge aklamaz. Bundan dolayı çok da önemseyeceğiniz bir kriter olmaması gerektiğini şimdiden sizlere açıklayalım. Ancak şu şekilde olabilir, spam skoru yüksek bir web sitesinden link alacağınız zaman bu web sitesini bir daha detaylı olarak araştırmanız yeterli olacaktır. Yani bu web sitesinin spam skoru neden yüksek diye bir bakarsanız, belki cevap bulabilirsiniz. Belki de bulamazsınız? Bu sebeplerden dolayı çok da önemsememenizi öneririz.
En basitinden şu örneği vermek gerekirse 1 yılı aşkın süredir “yorum backlink” alan bir web sitesinin spam skorunun %1 olduğunu yani en düşük spam skoruna sahip olduğunu görebiliyoruz. Sözde de yorum backlink için “spam işlem, işe yaramaz” gibi argümanlar ortalıkta dolaşmaktadır, peki neden bu sitenin spam skoru %1 diye de biz soruyoruz.