SEO Blogu

Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Nedir?

İngilizce Structured Data olarak karşınıza çıkacak olan bu kavram, Structure yani yapı kelimesinin -mış eki almış halidir. Google, web sitenizi arama motoru sonuçlarında daha zengin göstermek, daha detaylı olarak kullanıcılara göstermek ister. Bu sebeple de Schema aracılığı ile kullanıma sunmuş olduğu yapılandırılmış veri yapıları ile web sitenizin bilgilerini, arama motoru robotlarının görebileceği şekilde düzenlemenizi talep etmektedir. Bu verilere de Structured Data yani yapılandırılmış veri denmektedir.

Yapılandırılmış Veri Nedir?

Eğer bir web site sahibi iseniz, sitenizde bulunan tüm içerikler arama motorları için veri niteliğindedir. Google gibi arama motorları bu yapısal verileri belirli bir biçime göre yapılandırmanızı ister. Tüm bu verilerin diziliş ve saklanmak için ayrılış şekline yapı adı verilir. Yapılandırılmış Veri kavramı web sitelerde geçen içeriklerin hem insanlar hem de algoritmalar tarafından kolaylıkla tanımlanabilmesi için kullanılan yapıların genel adıdır. Arama motorları sitenizde veri toplarken belirli başlıklara karşılık gelen alanların sitenizdeki karşılıklarını bulmaya çalışır.

Verilerinizi yapılandırırken Schema eklentilerinden faydalanabilir ya da hedef arama motorunuzun dokümanlarını okuyarak verilerin nasıl yapılandırılması gerektiğine öğrenebilir, buna uygun şekilde gerekli yazılım bilgisine sahipseniz kendiniz de yapılandırılmış veri yapılarını web sitenize tanımlayabilirsiniz. Ancak SEO eklentileri bu işte oldukça başarılıdır. Bunun yanı sıra eğer WordPress altyapısı kullanıyorsanız, kullandığınız ya da kullanacağınız temaları Structured Data uyumlu olarak tercih etmenizi öneririz.

Yapılandırılmış Veri ve SEO

Bir arama motoru sitenizi listelemek için siteniz hakkında veri toplamalıdır. Bu veri toplama işlemi için gerekli botlar vasıtası ile sitenizdeki verileri sürekli kendi database’ine çeker, ancak bir botun doğru veriyi doğru yerde saklaması için bir şablon gereklidir. Bu şablon verilerinizi arama motorunun istediği yapılandırılma şekline getirirseniz bot, sıkıntısız şekilde sitenizdeki verileri çekebilir.
Eğer bir arama motoruna yazdığınız yazı hakkında bilgi vermek istiyorsanız metninizi arama motorunun tercihlerine göre ayarlamanız gerekmektedir.

Yapılandırılmış veri kullanımın aslında doğrudan SEO’ya katkısı bulunmamaktadır. Dolaylı yoldan, kullanıcı deneyimi, sonuçlarda farklı ve ilgi çekici gözüküp, üst sıralarda olmasa bile tıklama alınması halinde SEO’ya doğrudan değil de dolaylı olarak katkısı bulunmaktadır. Bu sebeple hem kullanıcıların dikkatini çekmek hem de SEO’nuza katkıda bulunmak için mümkün olduğunda yapılandırılmış verileri kullanmanızı öneririz. Çünkü bir sitede yıldız yapılandırılmış verilerini kullanırsanız, bu da tamamen organik şekilde elde edilmiş olursa. Kullanıcılar bu yıldız oylamalarını daha Google sonuçlarında görüp, sitenize tıklayabilir ve bir alışveriş sitesi iseniz kolayca potansiyel müşteri elde etmiş olursunuz.

Bir örnek:
yapılandırılmış veriGörmüş olduğunuz üzere başarıyla uygulanmış bir yapılandırılmış veri ile karşı karşıyayız. Burada kullanıcıların bu tarif hakkında oylamalarını görebiliyoruz. Hatta tarifin ne kadar sürede uygulanabildiğini bile görebiliyoruz. Bunun gibi 3 sonuç olsa, bu 3 tarif arasında süre kıyaslaması yapıp, daha kısa diye belki 3. sıradaki bile siteye giriş yapabilirsiniz. Buradan da yapılandırılmış verinin kullanımının önemini anlamış oluyoruz.

Verilerinizi doğru şekilde yapılandırmazsanız neler olur?

Bir şey olmaz, sadece Google Search Console üzerinde uyarı gözükür. Bunun yanı sıra eğer siteye giren kullanıcıların zaten göremeyeceği şekilde yapılandırma sağladıysanız, kullanıcılar için de herhangi bir olumsuz durum oluşmaz. Ancak yapılandırma doğru, içerisindeki veriler yanlış ise bu da kullanıcıların yanlış yönlendirmesi ile sonuçlanır. Burada da kullanıcılar sitenizden tam verim alamadığı sürece ilerleyen süreçlerde kullanıcım deneyiminde bozukluk olması durumunda, dolaylı yoldan SEO’nuza olumsuz olarak yansıyabilir.

Sonuç olarak yapılandırılmış veri yapıları kesinlikle kullanılmalı demiyoruz. Sektörünüz ve web sitenizdeki o içerik sayfası uygun ise yapılandırılmış verileri kullanmanız hem kullanıcılara hem de sitenizin SEO’su açısından olumlu olacaktır.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu