Resim Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Firma veya kişisel web sayfanıza yapacağınız SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmaları içerisinde resim optimizasyonu önemli bir noktada yer alır. Eğer bulunduğunuz sektör görsel kullanımlarını fazlasıyla içinde barındırıyorsa SEO resim optimizasyonu işleminin de en doğru şekilde yapılması gerekir.
Görsellerin boyutu, isimlendirilmesi, doğru görsel kullanımları SEO’nun hem kullanıcı deneyimi hem de teknik bölümleri için önemlidir. Peki, SEO resim optimizasyonu nasıl yapılır? Bu soruyu çok farklı başlıklar altında inceleyebiliriz.
Görsel Optimizasyon Yöntemleri
Bir web sitesi için site hızı çok önemlidir. Google’ ın kullanıcı deneyimini üzerinden sinyal aldığı günlerden beri kullanıcının web sayfasını yükleme hızı , o sayfada gezinmesi en önemli kriterler haline gelmiştir. Şimdi sizlere site hızını iyileştirmek için yapılan yöntemlerden bahsetmek isteriz:
1)Fotoğraf İsimlendirmeleri
Arama motorları sadece içerik ve site bölümlerinde analizler yapmaz. Kullanmış olduğunuz görselle de arama motorlarının süzgecinden geçer. Doğru kelimelerle adlandırılan görseller, ilgili aramalarda kullanıcıların karşısına ilk sıralarda çıkabilir.
Görsel isimlendirmelerinde IMG_ yazımlarına sıklıkla rastlayabilirsiniz. Bu bizim ancak görselin özelliklerine baktığımızda göreceğimiz bir durumdur. Ancak arama motorları içerikte bulunan her detayı inceler. Görsel isimlerinin anahtar kelimeler içermesi ya da ilgili kelimelerde olması çok daha iyi olacaktır.
Örneğin, yazınız seyahat içerikliyse; en-guzel-yerler, istanbulu-kesfedin, gorulmesi-gereken-10-yer gibi isimlendirmeler, arama motorlarında görsel olarak da sizi öne çıkaracaktır.
Dikkatinizi Çekebilir >> Seo Uyumlu Makale Nasıl Olmalı?
2)Fotoğraf Description bölümü
Görsellerin altındaki açıklayıcı metin de aynı şekilde SEO ve görselle uyumlu olmalıdır. Bu kısım Google botlarına da görsel hakkında detayları aktarır, böylelikle bir analiz yapılır. Yapacağınız açıklamalar görseli iyi açıklamalı. Çok fazla örnek yapılan içeriklerde kullanılacak her görselin açıklayıcı metni ise detaylı olmalıdır.
3)Görsel Boyutları
SEO’da kullanıcı deneyimi konusunda site ve sayfa hızları önemlidir. Hız durumuna etki eden esaslardan biri de görsel boyutlarıdır. 720 piksel ve altındaki boyutlandırmalar en iyi sonucu verirler.
4)Görsel dosyası türü
İçerikte kullandığınız görseller çeşitli uzantılarla tercih edilebilir. Bu alanda güncel olarak tarayıcılarla uyumlu yeni dosya türleri olsa da .jpeg uzantısı kullanımı tavsiye edilebilir.
Not: Webp görsel uzantısı da şiddetle tavsiye edilir!
Tabii içerik konusuna uygun olarak GIF uzantısı veya PNG gibi çeşitler de tercih edilebilir. Ancak kullanıcı deneyimi kısmında açılmayan veya yavaş açılan görseller iyi bir sonuç vermez. Bunu göz önüne alarak hem görsel boyutu hem de görsel dosyasının türünü en iyisi olarak seçmelisiniz.
Dikkatinizi Çekebilir >> Spam Skoru Nedir?
5)Görsel Site Haritası
Aramalar kelimeler dışında görsel ve sesli olarak da yapılabiliyor. Görsel kısmındaki aramalara yönelik olarak da sitenizde görsel site haritası oluşturulması gerekir. Bu sayede görselleriniz aracılığıyla da site trafiğinizi yukarılara çıkarabilirsiniz. Görsellerinize en doğru bilgileri ekleyerek görsel aramalarında en ulaşılamayacak aramalardan bile sitemize ziyaretçi çekebiliriz.
6) Schema Biçimlendirme Yapılmalı
Görsel optimizasyonlar içerisinde Schema biçimlendirmesi de kullanıcılara içerik hakkında özet olarak bilgi verir. Ürün veya bir tarif içeriğini düşünecek olursak, aldığı puan, kaç dakikalık okuma olduğu, kaç yorum aldığı ve ne ile ilgili olduğu yönünde bilgiler içerir. Görsellerle birlikte bu gibi eklentiler de kullanılarak site trafiğinde artış sağlanır.
SEO uyumlu görseller neden önemlidir?
SEO sadece metinlerle düşünülmemelidir. Arama motorları web sayfasında sadece içerikleri analiz etmez. SEO’nun başarıya ulaşmasında içeriğin büyük bir katkısı vardır. Ancak kullanıcı deneyimleri göz önüne alınacak olursa bu süreç her geçen gün değişip gelişiyor.
Görsellerinizin SEO uyumlu olması da arama motorlarının dikkat ettiği bir etkendir. Görsel boyutları ve dosya türü, sayfanın hızlı açılma durumu etkiler. Kullanıcılar bu durumlarda sitenizden çıkış yapabilir. Arama motorları da bunun gibi kullanıcı deneyimlerine dikkat ettiği için SEO kriterlerini bunlara göre belirler.
“SEO Kriterleri” adlı içeriğimiz ile SEO hakkında tüm detaylara hakim olabilirsiniz.
Sitenizde bulunan içeriğin, görselin, arayüzün kullanıcı deneyimleri sonucundan belirlenen SEO kriterlerine uygun olması gerekir.Görsel kısmında da içeriklerde olduğu gibi açıklayıcı metinlerin olması, görsellerin doğru konumlandırılması başarılı sonuçlar verir.