GenelİnternetSEO Blogu

WebP Nedir ?

Görsel optimizasyonlar, kullanıcı deneyimi ve site hızı için önemli bir SEO kriteridir. Bu aşamada da optimizasyon işlemleri için belirli programlara ihtiyaç duyulabilir. Hız optimizasyonunu sağlamak için kullanılan WebP programı vardır. Bu webp dosyası nedir sorusunda ise kullanıcılara ve web sayfası yöneticilerine oldukça fazla yarar sağlayan özelliklerle cevap verilebilir. Bu format, yüksek boyuttaki JPEG, PNG ve GIF dosyalarını küçültmek için tercih edilir. Üstelik bu işlem sırasında görüntü kalitelerini de korumaktadır. 

Webp Karşılaştırma
Webp Karşılaştırma

WebP’nin Özellikleri

Web sayfası sahipleri ve site tasarımcıları için en önemli noktalardan biri de sitenin görünümü dışında hızlı olarak açılmasıdır. Bu işlem için kullanılan webp nedir sorusunda ise programın çalışma prensibini ele alabiliriz. Yüksek boyuttaki jpeg, png ve gif gibi uzantıdaki görüntüleri, kalitesini koruyarak boyutlarını küçültür. Kayıplı veya kayıpsız sıkıştırma olarak da nitelendirebileceğimiz bu işlemlerde diğer optimizasyon işlemlerine göre çok daha az kayıplar yaşanır. Webp uzantısı nedir sorusunda ise aslında birçok kez rastladığımız .webp kısaltmasını söyleyebiliriz. 

WebP Özellikleri
WebP Özellikleri

Kayıplı (Lossy) WebP Nedir?

WebP yöntemindeki kayıplı sıkıştırma yönteminde görüntünün belirgin olmayan bazı bölümleri kaldırılarak boyutu küçültülür. Bu durumda bile jpeg yöntemine göre daha az kayıp sağlar ve yüzde 34’e varan dosya boyutu azalması gerçekleştirilir. 

Kayıpsız (Lossless) WebP Nedir?

Bu yöntemde sıkıştırma yöntemi sonrasında görseldeki her piksel aynı değerinde kalır. Aynı yöntemi PNG’de de görebiliriz ancak kayıpsız webp yönteminde png yöntemine göre yüzde 25 daha az boyut sağlayarak kaliteli bir görüntü sunar. 

Alpha ile Lossy Webp Nedir?

Sıkıştırma yönteminde eğer görüntüde her piksel için düşük bit oranı varsa Alpha yöntemi kullanılır. Bu yöntemle kayıplı webp yöntemine göre bile yüzde 22’lik daha az kayıpsız işlem sağlanabilmektedir. Bu işlemin daha çok mobil sitelerde çok etkili sonuçlar verdiğini görebiliriz.

Animasyonlu WebP

Kayıplı ve kayıpsız sıkıştırma yöntemi animasyonlar için de kullanılabilir. Bunu sağlayan webp yönteminde kayıplı dönüştürülen GIF’lere oranla kayıpsız webP’lerin yüzde 19 daha küçük olduğu belirlenmiştir. 

Tavsiye İçerik : Site İçi SEO Nedir?

WebP Formatının  Avantajları Nelerdir?

Görsel kullanımı SEO sıralamasında kritik bir şekilde etki etmektedir. Çünkü eklenen her görsel, boyutuyla siteye bir yük getirmektedir. Bu durumda sitenin yavaş veya hızlı açılmasına etki eder. Görsel optimizasyonlar diğer formatlarda da yapılmaktadır. Ancak WebP formatı, diğerlerine oranla kayıpsız veya düşük kayıplı olarak görsellerin boyutunu daha fazla küçültebilmekedir. Görseller bu işlemde kalitelerini kaybetmiş olmaz. Bir diğer artısı ise WebP formatı, jpeg, png ve gif gibi uzantılardan farklı olarak animasyon dönüşümlerini de desteklemektedir. Logo gibi tasarımlarda da diğerlerine göre daha canlı sonuçlar ortaya çıkarır. 

WebP Formatı Avantajları
WebP Formatı Avantajları

WebP Formatının Dezavantajları Nelerdir?

WebP, gelişmekte olan bir uygulamadır. Artıları kadar dezavantajları da bulunmaktadır. En büyük eksi durumu için bu formatın tüm tarayıcılarda desteklenmemesidir. Sadece Chrome üzerinden açılabilmektedir. Ancak webp destekleyen tarayıcılar zaman içerisinde artmaktadır. Buna ek olarak kayıplı dönüştürmede düşük kaliteli sıkıştırma işlemi yapılırsa, kalite olarak daha düşük sonuçlar verebilmektedir.

Dikkatinizi Çekebilir >> Resim Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

WordPress’te WebP Kullanımı

İnternet tarayıcılarında desteklenme noktasında da farklılıklar olan WebP, kimi web sayfası yönetim panelleri ve yöneticileri gibi programlar tarafından da destek almamaktadır. En çok tercih edilen web sayfası yönetim sistemlerinden biri olan WordPress’te de bu format desteklenmez. Ancak kullanacağınız bazı eklentiler ile WordPress tabanlı web sayfanızda WebP formatlarını kullanabilirsiniz. Sadece bunların görüntülenmesi de kullanıcıların tercih ettikleri tarayıcının WebP desteklemesine bağlıdır. 

Wordpress WebP Kullanımı
WordPress WebP Kullanımı

WebP Formatını Destekleyen Tarayıcılar Nelerdir?

WebP formatını destekleyen başlıca tarayıcı Google Chrome’dur. Ardından ise Microsoft Edge ve Mozilla tarayıcıları gelmektedir. Webp formatı nedir dersek, bu format Google tarafından 2010 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. Zaman içerisinde sadece Chrome’da açılsa da yavaş yavaş diğer tarayıcılar da bu formatı desteklemeye başlamıştır. 

Görüntüler WebP Formatına Nasıl Dönüştürülür?

Dilediğiniz görüntüyü WebP formatına dönüştürmek için bazı dönüştürücü program aplikasyonlarını kullanabilirsiniz. Çoğu dönüştürücü işleminde olduğu gibi kaynak dosyası kısmından seçilerek bu işlem yapılır. Diğer türlü olarak webp dosyasını png yapma veya webp dosyasını jpeg yapma gibi işlemler için de birçok farklı yöntem bulunur. İlk yöntem de görsel URL’sini Internet Explorer’e yapıştırarak görüntüyü png veya jpeg olarak kaydedebilirsiniz.

WebP Formatına Dönüştürme
WebP Formatına Dönüştürme

Chrome tarayıcısında ise Save Image as Type eklentisiyle bu işlemi basitçe yapabilirsiniz. FireFox tarayıcısında da Webp Image Converter eklentisi yükleyerek işlem yapılabilir. Aplikasyonlarda online olarak bu işlemi yapmak istemezseniz, bilgisayarınızda Windows 10 yüklüyse MS Paint yazılımı sayesinde de bu işlemi yapabilirsiniz. WordPress webp yükleme işlemi için ise belli başlı bazı uygulamalar bulunur. ShortPixel,  CloudFlare, CDN gibi programları kullanabilirsiniz. 

WebP Formatının Diğerlerinden Farkı Nedir?

Webp’de diğer formatlara göre oldukça düşük boyutlar elde edilir. Örnekle açıklayacak olursak, görüntü dönüşümlerinde PNG’ye göre yüzde 26, JPEG formatına göre de yüzde 35 oranında daha az boyutlu ve kayıpsız dönüşümler sağlamaktadır.

WebP Formatının Diğerlerinden Farkı Nedir

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu