Site içi SEO Nedir? On Page SEO Nasıl Yapılır?

Eylül 26 , 2024

|

19 dakika

Site içi SEO Nedir? On Page SEO Nasıl Yapılır?

Eylül 26 , 2024

|

19 dakika

SEO çalışmaları iki yönlü ele alınmaktadır, bunlardan bir tanesi Site içi SEOSayfa içi SEO olarak da bahsedilir, İngilizcesi On Page SEO‘dur. Bir diğeri ise Site dışı SEO’dur. Bu içeriğimizde sizlere Site içi SEO konusunda bilgiler sunmayı hedefliyoruz, bir başka içeriğimizde de Site dışı SEO’ya değiniriz. Peki Site içi SEO nedir?

SEO dediğimiz kavram Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir, bu tarafta da site içerisinde ya da dışında yapılan işlemler arama motorlarının kriterlerine uygun olarak yapılmalıdır. Site içerisinde yapılacak SEO aksiyonları bulunuyor, site dışında da. Site içerisinde arama motoru kriterlerine uygun olarak yapmış olduğunuz her aksiyon site içi SEO’dur. Site içerisinde herhangi bir dış etkene bağlı olmadan SEO yapabilirsiniz.

Site içi SEO ile de arama motorlarında başarılı olabilir, web sitenizi yukarılara taşıyabilirsiniz ancak sektörünüzün rekabetine bağlı olarak sadece site içi SEO yeterli olmayabilir. Bu durumda site dışı SEO yapmanız gerekiyor ancak biz şu anda site içi SEO’dan bahsettiğimiz için konumuza devam edelim..

Site Ici Seo Nedir

Site içi SEO Nasıl Yapılır?

Öncelikle Site içi SEO konusunda birçok kriter bulunmaktadır. Site dışı SEO’ya nazaran site içi SEO çok daha büyük önem taşımaktadır çünkü en basit bir şekilde düşünecek olursak bir sitenin içi boş ise dışarıdan yapacağınız işlemlerin faydası olmayacaktır. Bu aynı kasların onarımının daha iyi bir şekilde sağlanması için protein ağırlıklı besinler almak ama spor yapmamak gibi bir şey olacaktır. Kısacası aslında Site içi SEO’nun başarılı olması, kullanıcı deneyimini ön plana çıkaran tasarım, kullanıcıların kullanırken güçlük çekmedikleri ve aradıkları ile bulduklarının eşleşebilir içeriğe sahip ve hızlı bir web sitesi hazırlamaktan geçmektedir. İçeriğimizde daha da detaylarıyla sizleri bilgilendireceğiz. Genel olarak baktığımız zaman site içi SEO için kullanıcı odaklı çalışmak sitenizin SEO’sunun yararına olacaktır.

Sizler için sayfa içi SEO konusunda başlıklar derledik, bu başlıkların altında site içi SEO ile alakalı olarak dikkat edilmesi gereken ana unsurları açıkladık:

1) Başlık Kullanımı ve Başlık Düzeni

İçerik başlığı ve içeriğin içerisinde yerleştirilmiş alt başlıkların düzeni çok önemlidir. Site içi SEO açısından sayfanızda dikkat etmeniz gereken unsurların başında başlık hiyerarşisi gelmektedir. İçerik içerisinde yerleştirilmiş alt başlıklarda hedeflediğiniz anahtar kelimelerin kullanımına da özen göstermeniz gerekmektedir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken konulardan birisi de bu anahtar kelimeleri spam yapacak bir şekilde yerleştirmemek olmalıdır.

Alt başlıkları içeriğinizin akışına uygun bir şekilde tasarlamanız gerekmektedir. Mesela en basit örnek olarak ayakkabıdan bahsedecekseniz, “Spor Ayakkabısı” H2 ise bunun altında açacağınız “Erkek Spor Ayakkabısı” H3 olmalıdır. Bu mantıkta alt başlıklarınızın düzenini sağlayabilirsiniz..

2) Meta Başlık

Meta başlık, Meta title olarak da karşımıza çıkan bu başlık büyük önem taşıyor. Meta Title, arama motorunda sonuçlarda gözüken başlığımızdır. Bu sebepten ötürü bu başlığı kullanıcıların dikkatini çekmek üzere ayarlamamız gerekiyor ki üst sıralarda yer almasak bile kullanıcın dikkatini çekebilelim ve tıklama alalım. Bu şekilde ilgi çekici başlıklar ile kullanıcılardan tıklama alırsanız sitenize tıklama olacağından ve organik trafik elde edeceğinizden dolayı SEO’nuza da katkıda bulunacaksınız.

Meta başlıkta “Güncel“, “Yeni“, “%50 İndirim“, “2022” gibi içeriğinizin güncel ya da ürünlerinizin indirimli olduğunu belirten tarzlarda ekleme yaparak kullanıcılara size tıklaması için neden vermiş olursunuz hem de ilgilerini çekebilirsiniz. Bu bahsettiklerimizin yanı sıra tabi ki de SEO açısından meta başlıklarımızın da anahtar kelimeleri içermesi gerekmektedir. Yine anlamsız başlıklardan kaçınarak, meta başlıklarınızda anahtar kelimelerinize yer veriniz.

3) Meta Açıklama

Meta açıklama bir sayfanın olmazsa olmazlarından birisi olarak bahsedeceğimiz gerekliliklerinden birisidir. Sayfanızı kısaca özetleyecek ve arama motorunun sonuçlarında kullanıcıların karşılaşacağı “sayfa özeti” kısmından bahsediyoruz. Burada yine sayfanızı özetlemeniz gereken 156 karakterlik bir alanınız bulunuyor. Bu kısımda yine kullanıcıları harekete geçirici kelimeler kullanarak, kullanıcıların sayfanızı ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra tabi ki de SEO açısından sizlere artı katması adına uygun bir dil ile anahtar kelimelerinize de meta açıklamanızda yer vermeniz faydalı olacaktır.

Google son güncellemeleri ile meta açıklama yazmasanız dahi, içeriğiniz hangi anahtar kelimede görüntüleniyor ise Google ona uygun olarak meta açıklamayı sitenizin içeriğinden çekmektedir ancak biz “SEO’cu“lar olarak her halükarda meta açıklamanın girilmesini öneriyoruz. Meta açıklamanın otomatik olarak çekiliyor olması, girmemeniz gerektiği manasına gelmemektedir. Bazı zorlu, rekabetli anahtar kelimelerde meta açıklama kilit rol oynamaktadır.

4) URL Yapısı

URL yapısı hem kullanıcı deneyimi açısından hem de arama motorları açısından büyük önem taşımaktadır. Aslına bakarsanız kullanıcı deneyimine olumlu/olumsuz katkılarından ötürü dolaylı yoldan SEO’nuzu da etkilediğini belirtmemiz gerekiyor. Google’ın kendi açıklamalarına da baktığımız zaman uzun, aşırı anahtar kelime barındıran, sonunda .html – .php gibi gereksiz parametreler içeren URL’ler kullanmamanızı öneriyor. Direkt olarak bu sayfanın URL’si gibi “/site-ici-seo-nedir” gibi hem anahtar kelimeyi barındıran hem de direkt olarak içeriğin ne içerdiğini özetleyen kısa ve öz URL oluşturmanız gerekiyor.

URL’de anahtar kelime geçmesi önemli tabi ki ancak bu noktada da aşırıya kaçmamak gerekiyor. Mesela  akaryakıt fiyatlarından bahseden bir blog sayfanız olduğunu düşünelim bu sayfa içerisinde hem “benzin fiyatları” hem de “motorin fiyatları” kelimelerini hedef alıyorsunuz, bu noktada URL’yi “/benzin-fiyatlari-motorin-fiyatlari” olarak ayarlamanız pek uygun olmayacaktır. Hem Google bu tarz bir URL kalıbını uygun görmüyor hem de kullanıcı tarafından dostça değildir. Bunun uygunu “/akaryakit-fiyatlari/” olacaktır, başlıkta dilediğiniz gibi mesela “Benzin – Motorin Fiyatları 2022” olarak bahsedebilirsiniz.

5) SEO Uyumlu İçerik

SEO’da en önemli şey içeriktir! Demek isterdim ancak her zaman öyle olmadığını gözlemlediğimiz için bu sözü kullanmıyoruz, zamanla SEO işlemlerinde bulundukça sizler de anlayacaksınız. Ancak şöyle bir şey var ki iyi bir SEO başarısı elde etmenin yolu içerikten geçmektedir. İyi bir SEO uyumlu içeriğiniz yok ise başarılı olma ihtimaliniz düşüktür.

Site Ici Seo Nedir

SEO uyumlu içeriğin detaylarını anlatan bir makaleyi sitemizde yakın süreçte paylaşacağız ancak SEO uyumlu içeriğin belli başlı olmazsa olmaz dediğimiz unsurları bulunuyor, burada da bunlardan bahsetmemiz gerekiyor:

6) Görsel Optimizasyonu

Site içi SEO için görsel büyük bir önem taşımaktadır. Görsellerin yüksek kalitede olması, yüksek kalitede olurken tabi ki site hızına olumsuz etki yaratmaması için boyutu ile ilgili optimizasyon yapılması, görsel alt etiketlerinin doğru ve alakalı bir şekilde girilmesi, görsel isimlerinin yine düzenli bir şekilde adlandırılması tarzında işlemlerin dikkate alınması gerekmektedir.

7) Site içi Linklemeler

Tabi ki botların site içerisinde gezebilmesini sağlayan site içi linklemeler de büyük önem taşıyor. Aslına bakarsanız tüm maddeler kendi açısından bakıldığı zaman site içi SEO için çok önemli. Zaten o yüzden birisini yapmazsanız diğeri eksik kalıyor böylece tam olarak istenilen optimum site içi SEO seviyesine ulaşılamıyor ancak sizlere sunmuş olduğumuz ve açıkladığımız bu maddelerimiz sayesinde site içi SEO tarafında %80 oranında bilgilendiğinizi düşünüyoruz.

Site içi linklemeler konusuna geldiğimiz zaman burada hem kullanıcılar hem de arama motoru için büyük bir etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bir blog sitenizin olduğunu düşünelim. Amacımız kullanıcının sitemizde ne kadar durabilirse, ne kadar sayfada dolaşabilirse bunu sağlamaktır. Bu sebeple içeriklerimizin içerisinde “Şuna da bakabilirsiniz” yazıp, sitemizden herhangi ya da o makale ile alakalı olan bir makaleye link veririz ve kullanıcın o linke tıklayıp, o sayfayı ziyaret etmesini hedeflemekteyiz. İşte burada kullanıcı, bu eylemde bulunursa hemen çıkma oranımızı olumlu etkilemiş ve sitede kalma süresini uzatmış olur ve site SEO’suna katkıda bulunabiliriz. Bu kullanıcı tarafıydı, şimdi arama motoru tarafından site içi linklemelerin önemine göz atalım…

Arama motorları site içerisinde dolaşabilmek için site içi linklerden yardım almaktadır. Site içerisinde hiç link bulunmaz ise arama motoru o siteyi tarayamaz(site haritası yollarsanız her türlü tarar ancak o konudan bahsetmiyoruz şu anda). Bunun için site içerisinde linkleme yapmaya özen gösteriniz. Site içi linklemenizi yaparken, link vereceğiniz sayfanın hedef anahtar kelimesi ne ise o anahtar kelimeyi kullanarak o sayfaya link verebilirsiniz. Bu noktada hem sayfa ile alakalı bir metin üzerinden link vermiş olur, tıklayan kullanıcıyı bilgilendirebilir hem de o sayfayı, hedeflenen anahtar kelimede yükselmesi konusunda desteklemiş olursunuz.

8) Düzenli İçerik Girişi ve İçerik Güncellemesi

Düzenli içerik girişi ve içeriklerin belli periyotlar dahilinde ve gerekliliğince güncellenmesi arama motorlarına “ben güncel bilgiler taşıyorum” sinyali vereceği için önemlidir. Bir e-ticaret sitesi iseniz blog bölümünüze sektörünüz ile alakalı olarak düzenli bir şekilde içerik girmenizi öneririz. Bir blog sitesi iseniz zaten sürekli olarak içerik giriyor olmanız lazım. Google, güncel siteleri seviyor, bizlerin deneyimi ile de Google’ın sıralamalarda güncel siteleri bir tık daha desteklediğini gözlemledik. Bundan dolayı, her gün olmasa da belli periyotlar ile haftada 1, ayda 2 gibi düzen dahilinde içerik girilmesi site içi SEO konusunda sizleri destekleyecektir.

Site Ici Seo Nedir

9) Site Hızı

Site içi SEO konusunda kullanıcı deneyimi ile birlikte sitenizi olumlu ya da olumsuz etkileyecek faktörlerden birisi de site hızıdır. Site hızı sitenizin içerisinde barınan içeriklere, sunucunuza, yaptığınız optimizasyonlara bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Google, site hızı konusuna önem vermektedir. Kullanıcılar sitenize ne kadar hızlı bir şekilde ulaşırsa, SEO’nuz açısından da o kadar iyidir

Siz de kendinizi kullanıcı tarafına yerleştirin ve sitenizin yavaş açıldığını düşünün. Üst sıralarda olsanız dahi o siteyi hemen terk edip, bir alttaki siteye tıklayabilir, aradığınızı orada bulmaya çalışabilirsiniz. Durum bu şekilde olunca gerçekten site hızının kullanıcı deneyimine oldukça etkisi bulunuyor. E tabi ki bir kullanıcı sitenize tıklıyor ve sayfanın yüklenmediğini görüp hemen geri tuşuna basıp çıkıyorsa, bu da sitenizin SEO’suna olumsuz etkisi olur.

10) Mobil Uyumluluk

Günümüzde ziyaretlerin çoğunluğunun mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirildiğinin istatistiğine sahibiz. Tabi ki de masaüstü kullanıcısının sayısı da azımsanmayacak kadar fazla ama burada değinmek istediğimiz konu; mobil kullanıcı kitlesinin daha ağırlıklı olduğunun farkında olmak ve web sitemizin mobil cihazlar ile sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesini sağlamaktır.

İsterseniz sevdiğiniz konulardan bahseden bir blog sahibi olun isterseniz de bir şeyler sattığınız e-ticaret siteniz olsun. Devir mobil devri, artık her insanın cebinde bir cep telefonu var ve ne arıyor ise çıkartıp telefonu üzerinden bir şeylere bakıyor. Bu sebepten ötürü artık mobil uyumlu bir sayfanın olmaması gibi durumlar söz konusu dahi olamaz. Zaten şu anda CMS’lere baktığımız zaman hepsinin kendiliğinden mobil uyumlu olduğunu gözlemlemekteyiz. Tabi ki sizler de SEOPix gibi başarılı bir dijital pazarlama ajansından web tasarım hizmeti aldıysanız, sitem mobil destekli mi diye endişelenmenize gerek yok. Genellikle mobil desteği bulunmayan yazılımlar artık kalmadı, kaldıysa da çok eski yazılımlardır.

Mobil uyumlu sayfalarınız ile sıralamalarınızı iyileştirmeniz de mümkündür. Web sitenizi mobil cihazlara uyumlu hale getirmek site içi SEO’nun görevlerinden biri olmakla birlikte, sorunsuz bir mobil deneyimi sunabilmek kullanıcı deneyimini olumlu etkileyeceği için dolaylı yoldan sıralamalarınıza da olumlu olarak katkı sağlayacaktır. Zaten Google sitenizde mobil uyumluluk hataları var diye bildirimler, uyarılar göndermektedir. Bunları dikkate alarak sorunlarınızı çözebilirsiniz.

11) Site Haritası

Site haritası arama motorlarının sitenizi tarayabilmesi için önemlidir. WordPress kullanıyorsanız, WordPress eklentileri ile site haritanızı oluşturabilirsiniz. Diğer CMS sistemlerinde de altyapınız destekliyor ise site haritanızı o altyapılar yardımıyla oluşturabilirsiniz. Bunların yanı sıra site haritanızı yine bazı web siteleri üzerinden de oluşturabilme imkanına sahipsiniz.

Site içi linklemeler konusunda da bahsettiğimiz üzere sitenizde sitemap olmasa dahi ancak site içi linklemeleriniz iyi bir şekilde oluşturulmuş ise Search Console’dan bir kere ana sayfanıza “Dizine Ekleme” talebi göndermeniz sitenizin Google’da yer alması için yeterli olacaktır. Google zamanla tüm sayfalarınızı tarayıp, dizine ekleyecektir. Ancak burada sitemap işinizi kolaylaştıracaktır, bundan dolayı Google sitemap oluşturmanızı ve yine Search Console üzerinden sitemap’i Google’a bildirmenizi talep ediyor. Böylece site içi linklemeleriniz iyi bir şekilde optimize edilmese bile sitemap sayesinde Google Bot’ları sitenizi sağlıklı bir şekilde tarayabilecekler ve dizine ekleme işlemini gerçekleştirebileceklerdir.

12) Site içi SEO Hatalarının Giderilmesi

Site içerisinde SEO hataları zamanla oluşabiliyor veya siteyi yapan kişiler bu konulara değinmiyor bu sebepten ötürü de site içerisinde çözülmesi gereken SEO hataları meydana gelebilmektedir. Bunlardan başlıca olanları kırık linkler, 404 sayfaları, meta başlık ve meta açıklama hataları, yazı veya sayfalarda H etiketlerinin kullanılmaması ya da yanlış kullanılması, görsellerin büyük boyutlarda olması ve alt etiketlerinin barınmaması gibi hatalar.

Aslına bakarsanız, SEO hatalarını yukarıda bahsettiğimiz maddelerin eksiklikleri olarak da değerlendirebiliriz. Site içi SEO hatalarını çeşitli SEO araçları yardımıyla tespit edebilirsiniz. AhrefsScreaming FrogDeepcrawl tarzında SEO araçları yardımıyla SEO hatalarını tespit edebilir, nasıl çözeceğinizi dahi öğrenebilirsiniz.

Evet, sizler için site içi SEO nedir ve site içi SEO nasıl yapılır konularını ele aldık. Madde madde inceledik ve her konudan bahsettiğimizi düşünüyoruz. Umarız ki site içi SEO konusunda sizleri bilgilendirebilmişizdir. Sizler de başarılı referanslarımız arasına katılmak ve SEO Hizmetimizden faydalanmak için seopix.net/seo sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Makalemizi Paylaşabilirsiniz!

linkedin twitter linkedin twitter

Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!

Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.

Markanı Bizimle Büyüt ve Duyur

Markanı Bizimle
Büyüt ve Duyur!

Şimdi teklif al ve markanın dijital dünyada hak ettiği yeri almasını sağla!