Kasım 21 , 2024
|10 dakika
Serp Nedir? Serp Özellikleri Nedir?
Kapsamlı bir SEO çalışması neticesinde SERP’te üst sıralarda yer alabilirsiniz. Ancak bunun için SERP’i doğru anlamanız ve analiz etmeniz gerekir. SERP’i yönetmenin anahtarıysa ücretli ve ücretsiz olarak sunulan SERP özellikleriyle mümkün. Web sitenizin görünürlüğünü artırmak ve organik trafiğini yönlendirmek için SERP’le ilgili ayrıntıları içeriğimizden keşfedebilirsiniz.
SEO Başarısının Anahtarı SERP Nedir?
Bir arama sorgusu yapıldığında arama motorlarının gösterdiği sonuç sayfasına SERP denir. SERP ifadesinin açılımıysa Search Engine Results Page yani Arama Motoru Sonuç Sayfaları'dır. Arama motorları kullanıcının sorgusuna göre bazen milyonlarca sonuç gösterebilirken bazen hiçbir sonuç sayfası sunamayabilir.
Sonuç sayfasındaki sıralamada kullanıcının arama sorgusuna en uygun içeriklere öncelik verilir. Yani arama sonuç sayfasında aşağılara doğru inildikçe içerikler arama sorgusuyla daha az ilgili hâle gelir. Dolayısıyla en isabetli sonuçlara ulaşabilmek için kullanılan anahtar kelimeler oldukça önemlidir. SEO çalışmaları da doğru anahtar kelimelerin tespitiyle SERP sıralamasında başlarda yer alabilmek için gerçekleştirilir.
Peki SERP’te neler bulunur? Arama sonuçları arama sorgusuna göre farklılık gösterebilir. Ancak en temel arama sonuçlarında web sayfasının başlığı, sayfanın URL’i ve sayfa içeriğine ilişkin kısa bir açıklama görülür.
Bununla birlikte SERP’te çeşitli içerik türlerine ait sonuçlar da sıralanabilir. Bunları şöyle örneklendirebiliriz:
- Organik arama sonuçları,
- Ücretli arama sonuçları,
- Farklı web sayfalarına bağlantılar,
- Ayrıntılı makaleler,
- Yorumlar,
- Resimler,
- Videolar,
- Bilgi grafikleri,
- Öne çıkan Snippets,
- Tweet’ler,
- Ek bilgiler veya ilişkili sorular,
- Haber kutusu,
- Bilgi paneli.
Arama Sonuçlarında Yükselmek İçin SERP Analizi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Arama motorlarının sorgulama sonuçlarını nasıl tanımladığını ve ölçtüğünü anlamak için yapılan işlemler SERP analizi olarak tanımlanır. SERP analizi, web sitenize daha fazla trafik yönlendirebilmeniz ve nitelikli bir SEO stratejisi geliştirebilmeniz için web sitenizin, arama motorlarının sonuç sayfalarında nasıl performans gösterdiğini incelemeyi içerir.
SERP analizi niş alan için spesifik anahtar kelimeleri tespit etmenize, bu anahtar kelimelerin arkasındaki arama amacını fark etmenize, öne çıkan snippet fırsatlarını keşfetmenize ve buna göre optimizasyon yapmanıza olanak tanırken rakiplerinizi anlamanıza ve rekabete katılmanıza da yardımcı olur. Bu açıdan SEO için de son derece önemlidir.
SERP analizi yaparken takip etmeniz gereken dört temel adım bulunur:
İşe Anahtar Kelime Araştırmasıyla Başlayın: Arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için ilk olarak hedeflemek istediğiniz anahtar kelimeleri tespit etmeniz gerekir. Ürün, hizmet ve niş alanınızla ilgili anahtar kelimelerin listesini çıkarırken anahtar kelimelerin zorluğunu ve trafik potansiyelini göz önünde bulundurmalısınız.
Arama Niyetini Belirleyin: Arama niyetini belirlerken kullanıcıların hangi sorguyu neden yaptığını anlamaya çalışmalısınız. Kullanıcıların niyetini anlayarak içeriklerinizin sorgulara yanıt verip vermediğini tespit etmeniz gerekir. Eğer içerikleriniz arama amaçlarına yanıt vermiyorsa o içerikleri optimize etmeli veya yeni baştan planlamalısınız.
SERP Rakip Analizi Yapın: Rakiplerinizin karşısındaki durumunuzu tespit ederek sektörde nasıl konumlanacağınıza ilişkin daha net plan yapabilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak rakiplerinizi incelemeli ve SERP’te ne durumda olduklarını anlamalısınız. Bu bağlamda arama sonuç sayfalarında üst sıralarda yer alan sitelerin içeriklerini incelemeniz fayda sağlayabilir.
SERP rakip analizi yaparken şu metrikleri değerlendirebilirsiniz:
- Anahtar kelimeler,
- Anahtar kelimelerin zorluğu,
- Tıklama oranları,
- Sayfa kalitesi,
- Etkileşim,
- Dönüşümler,
- Kullanıcı deneyimi,
- Geri bağlantı analizi.
İçeriklerinizi Optimize Edin: Nitelikli içerikler oluşturduktan sonra bu içerikleri spesifik anahtar kelimelere göre optimize etmeniz gerekir. Rakip analizinde dikkatinizi çeken anahtar kelimeler veya konular çerçevesinde içerik hedeflerinizi ve bu hedeflere erişip erişmediğinizi değerlendirmeniz de önemlidir. Başlık etiketleri, meta açıklamalar ve başlıklarda hedeflediğiniz anahtar kelimeleri kullanarak optimizasyon fırsatlarını değerlendirin. Düzenli SERP takibi yaparak içeriklerinizi sürekli güncel tutmaya özen gösterin.
SEO Stratejilerinde Etkili SERP Özelliği Nedir?
SERP özellikleri arama motorlarının arama sonuç sayfalarında karşınıza çıkan ve klasik arama sonuçlarından farklı niteliklere sahip ögelerdir. SERP özellikleri kullanıcıların arama deneyimini zenginleştirmek için geliştirilmiştir. Arama sorgusuyla ilgili ek bilgiler sağlar. Bu özellikler arama motorunu kullandığınız ülkeye, bölgeye, dile ve cihaz tipine göre farklılık gösterebilir.
Ücretli ve ücretsiz SERP özellikleri etkili bir SEO stratejisi geliştirmenizde son derece önemlidir.
Organik SERP Özellikleri
Organik SERP özellikleri herhangi bir reklam veya ücretli tanıtım olmadan arama motorunun sonuç sayfasında doğal olarak görünen listeleri ve ek ögeleri ifade eder. Organik SERP özellikleri web sitelerinde uygulanan içerik pazarlama stratejileri ve SEO uygulamaları çerçevesinde elde edilir.
En yaygın organik SERP özelliklerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Featured Snippet: Bir web sayfasının belirli bir bölümünü vurgulayan büyük bir kutudur. Google arama sonuçlarında organik olarak en üst sırada yer alır. Metin, liste, video veya tablo olarak görülebilir. Bu özellik, kullanıcıların sorusuna hızlıca yanıt veren değerli bilgi parçalarını sağlar.
- People Also Ask (Kullanıcılar Bunları da Sordu): Google tarafından rastgele seçilerek gösterilen soruları içeren bu alanda arama sorgusuyla ilgili algoritmik olarak oluşturulmuş bir soru listesi bulunur. Bu özelliğin temel amacı kullanıcıların ilk arama sorgusuna ve amacına göre akabinde gelebilecek muhtemel soruları yanıtlayarak ek bilgi sağlamaktır.
- Google Popular Products (Google Popüler Ürünler): Google Merchant Listings (Google Tüccar Listeleri) olarak da bilinen bu özellik, arama sorgusuyla ilgili, satın alınabilir ürünlerin organik ve ücretsiz bir gösterimini sunar. Kullanıcılar ürünün kategorisine veya fiyatına göre filtreleme yapabilir.
- Site Bağlantıları: Belirli bir web sitesindeki farklı sayfalara giden bağlantılardan oluşur. Site bağlantıları, kullanıcıların bir web sitesindeki spesifik bir sayfayı veya içeriği daha hızlı bulmasına yardımcı olan tarayıcılar tarafından otomatik olarak oluşturulur. Genellikle belli bir marka için yapılan aramalarda görünür ve hangi site bağlantılarının görüntüleneceğine Google karar verir.
- Görsel Sonuçlar (Image Pack): Görsellerle ilgili sorgulamalarda arama sonuçlarında görüntülenen bir dizi görselden oluşur.
- Videolar (Video Carousel): Video sonuçları başlıklar ve açıklamalarıyla sıralanır. Çoğunlukla Google’ın bir ürünü olan YouTube’a geri bağlantı verir.
Ücretli SERP özellikleri organik sonuçların aksine SERP’te öne çıkmak için ücretli reklam verilmesi neticesinde elde edilir. Buna bağlı olarak ücretli sonuçlar, üst kısımlarında reklam olduklarını belirten bir etiketi içerir.
En çok kullanılan ücretli SERP özelliklerinden bazılarıysa şöyle:
- Google Metin Reklamları (Google Text Ads): Bu özellik kapsamında reklam verenlerin bağlantılarının spesifik bir anahtar kelime için arama sonuçlarında görüntülenmesi hedeflenir. Bu reklamlar çoğunlukla başlık, URL, açıklama ve harekete geçirici bir mesaj içerebilir. Bazı durumlarda da telefon numaraları, site bağlantıları veya diğer arama özellikleri gibi spesifik bilgileri içerebilir. Google Ads için arama sonucu sayfasının en üstünde ve en altında iki ana reklam konumu bulunur. Reklamın nerede gösterileceğiyse reklam verenin tekif stratejisine bağlı olarak belirlenir
- Google Alışveriş Reklamları (Google Shopping Ads): Ücretli reklam yerleşimine sahip bir özellik olan alışveriş reklamları aynı zamanda Ürün Listeleme Reklamları (Product Listing Ads) olarak da bilinir. Bu reklamlar anahtar kelimeyle ilgili bir dizi ürün sunar. Kullanıcıların SERP’te birden fazla e-ticaret sitesinden ürüne hızlıca göz atmalarını sağlar. Alışveriş reklamları ürünün görseline ek olarak ürün adı, perakendeci, marka, fiyat, ürün derecelendirmeleri ve inceleme sayısı gibi bilgilerle birlikte verilebilir. Özel teklifler ve web sitesi bağlantıları bunlara eşlik edebilir.
- Harita-Yerel Arama Reklamları (Map-Local Search Ads): İşletmelerin harita ve yerel arama özelliğinde görünmek için ödeme yaptıkları reklam sonuçlarını içerir. Böylece bir kullanıcı bir işletme veya hizmet için arama yaptığında tüm organik sonuçlarla birlikte bu ücretli sonuçlar da görüntülenir. Kullanıcılar burada yer alan işletmelere tıklayarak adres, telefon numarası, müşteri yorumları, çalışma saatleri ve web sitesi gibi bilgilere hızlıca ulaşabilir.
SEOPix olarak SERP analizinin gücünü kullanarak web sitenize özel olarak geliştirdiğimiz SEO yaklaşımlarıyla farklı çözümler sunuyoruz. Siz de uzman SEO danışmanlığımız sayesinde web sitenizin organik trafiğini kısa sürede artırabilir ve markanızı öne çıkarabilirsiniz.
Makalemizi Paylaşabilirsiniz!
Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!
Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.