SEO Blogu

SEO’da En Çok Yapılan Hatalar

Marka ya da bireysel olarak dijital dünyada yer alıyor olun, arama motoru optimizasyonu yani bir SEO çalışması yaptırmanız sizi daima ileriye götürecek bir çalışmadır. Ancak bu alanda da yapılan bazı hatalar veya eksikliklerin giderilmemesi SEO çalışmanızı ileriye değil geriye de götürebilir.

Çalışma prensipleriyle bir bütün olarak ele alacağımız SEO çalışmasında, herhangi bir aşamada yapılan hata çalışmanın tamamını etkileyebilmektedir. Örnek vererek açıklayacak olursak, kullanıcı olarak bir ürünü veya içeriğine dair arama sonuçlarınızda ilk sayfadaki bir siteye giriş yaptınız. Ancak site hızı oldukça düşük, bu aşamada çoğunluğun yaptığı gibi siz de sayfadan çıkıp alternatif sitelere yönelirsiniz.

Seo En Çok Yapılan Hatalar
Seo En Çok Yapılan Hatalar

Bir diğer açıdan da site hızı çok iyi ancak site içeriğine baktığınız da bilgiler de yakında bir dönemde güncelleme yapılmamış, içerik konusunda çok fazla seçeneğiniz yok. Bu durumda da ihtiyacınıza yönelik herhangi bir geri dönüş alamayacağınız için yine bulunduğunuz siteden çıkarak alternatiflere yönlenirsiniz.

SEO çalışması web tasarım ile başlayıp içerik kısmına kadar içerisinde birçok aşamayı barındırır. Özgünlük ve yenilik ister. Eğer bu aşamalardan birinde hata ya da eksik olursa SEO çalışma başarısında da veriler eksi tarafa gidecektir. 

SEO Hatası Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Arama motoru optimizasyonu konusunda Google başta olmak üzere arama motorlarının belli başlı kriterleri bulunur. Bu kriterlerde dahilinde sitenizin analizi yapılır. Eğer güven vermez ve özgün bir çalışmaya sahip olmazsanız arama motorları bunu anında fark edecek, raporlarını bu doğrultuda belirterek sitenizin sıralamasını arka sayfalara atacaktır.

SEO hataları kısmına değinecek olursak; yetersiz içerik, başlık hataları, link hataları, anahtar kelimelerin yanlış kullanılması, site veya sayfa hızlarının düşük olması, meta etiketi hataları, site içeriklerinde güncelleme yapılmaması, backlinkte strateji hataları, kullanıcı odaklı içeriğe sahip olmamak. Bunların herhangi birinde yapılan hata SEO çalışmanızı bir anda geriye götürebilir. Belirtilen SEO hatalarını da ancak düzenli rapor ve analiz çalışmaları ile belirleyebilirsiniz.

SEO Hataları Nasıl Düzeltilir?
SEO Hataları Nasıl Düzeltilir?

Hatalara doğru zamanda yapılacak düzenleme ya da sağlanacak yenilikler, eksiye giden başarı ibresini tam tersine çevirecektir. Ve elbette bunun içinde profesyonel bir SEO ekibiyle çalışmanız sizin için çok fayda sağlayacaktır. Sizlerin markanıza ya da ürünlerinize güvendiğiniz gibi SEOPix’te güvendiği profesyonel ve yaratıcı ekibiyle bu alandaki başarılı projelere imza atmaya devam ediyor. 

Dikkatinizi çekebilir >> Site İçi Seo Nedir?

Sıkça Karşılaşılan Teknik Hatalar

Geniş çaplı bir konu olan SEO’da bazen gözden kaçan ya da önemsenmeyen ancak site için önemli olan bazı hatalar söz konusu olabilmekte. Gelin sıkça karşılaşılan teknik SEO hatalarına birlikte göz atalım;

  1. Yetersiz İçerik

Aradıklarına cevap bulabilmek amacıyla sitenizi ziyaret eden kullanıcıların beklentilerini en iyi şekilde karşılamak önemlidir. Uzun içerik yazmak, temel hedef olmamalı ancak az kelimeden oluşan içerikler SEO için yetersiz kabul edilmektedir. Konuyu anlatan içerik tablosu oluşturmak, maddelendirme yapmak, önemli noktalara dikkat çekmek ve anahtar kelime kullanımı dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelmektedir.

  1. Başlık Hataları

Benzersiz ve dikkat çekici bir başlık oluşturulmaması, SEO’da en sık karşılaşılan hataların başında gelir. Konuyla uyumlu başlık oluşturulması her ne kadar önemli ise aynı zamanda başlığın dikkat çekici olması, ziyaretçi sayısında ve sayfada geçirilen süre üzerinde etkilidir. Oluşturulan başlık uzun olmamalı, yer verilen anahtar kelime, başlıkta önde olmalıdır.  

  1. Çok Fazla ya da Yetersiz Anahtar Kelime Kullanımı

Anahtar kelime araştırması yapmak, oluşturulan site için tercih edilen ilk adımdır. Bu adımda yapılan hata ise içerik oluştururken yüksek aranma kapasitesine sahip anahtar kelimelere öncelik vermektir. SEO’ya yeni başlayanlar için bu durum büyük bir rekabetin içine doğmalarına sebep olacağından bu kelimelerde sıraya girmek neredeyse pek mümkün olmamakta. Bunun yerine uzun kuyruklu yani iki kelime üzerine sahip anahtar kelimelere öncelik verilebilir.

  1. Site Hızının Düşük Olması

Günümüzde hiçbir kullanıcı beklemeyi sevmiyor. Kullanıcıların aradıklarına hızlı şekilde ulaşmak istemesi ile birlikte ‘Hız’ web siteleri için önemli bir kriter olmuş durumda. Bu sebeple site hızını düşürmeyen optimize edilmiş görsellere, uygun tasarıma ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip web siteleri bu yarışta öne çıkmaktadır.

  1. Link Hataları

Farklı web sitelerinden alınan bağlantılar SEO açısından büyük fayda sağlayacaktır. Otoritesi yüksek ve kaliteli sitelerden gelen bağlantılar ile birlikte web sitenizde büyük bir artış gözlemlenir. Fakat düşük web sitelerinden gelen bağlantılar doğru orantıda SEO açısından büyük bir zarara neden olacaktır. 

Peki kaliteli link nedir ve nasıl alınır? IP üzerinden barındırılan ve C klas özelliğinde olan linkler genel anlamda kaliteli linklerdir. Minimum 300 kelimelik bir içerikten gelen bir bağlantı da kaliteli link grubunda yer almaktadır. Ayrıca link alınan web sitelerinde  Domain authority (DA) ve Pageauthority (PA) değerleri en az 15 olmalıdır.

  1. Görsellerin Optimize Edilmesi

Yüksek performans için görsel boyutları en optimize düzeyde olmalıdır. Öyle ki görselleri optimize edilen bir web siteleri daha dinamik bir yapıya sahiptir. Google arama motorunun okuyamadığı görselleri iyileştirmek için farklı web fontlarına dönüştürmeyi deneyebilirsiniz. 

Görselleri optimize etmek için boyutlarını küçültebilir ve sıkıştırabilirsiniz. Doğru araçlar kullanarak görsel optimize etme işlemini kısa sürede gerekleştirebilirsiniz. Öneğin WordPress kullanıyorsanız Shortpixel veya Imagify eklentilerini kullanarak birçok görseli anında sıkıştırabilirsiniz. Özellikle PNG ve JPG formatındaki resimleri hızlıca sıkıştırmak için kullanılan bir yöntemdir. 

Görselleri yeni formatlarda kullanmak SEO açısından olumlu etkiler yaratacaktır. Öyle ki günümüzde mobil cihazlara uygun ve daha hızlı yükleme sağlayan görsel formatları geliştirilmiştir. JPEG XR, Webp ve JPEG 2000 yeni biçim görsel formatları arasında gösterilmektedir.

  1. Meta Etiketi Hataları

Kullanıcıların arama motorlarında yaptıkları aramalar için meta etiketlerinin anahtar kelimeleri içermesi oldukça önemlidir. Öyle ki kullanıcıların aradıkları konu için ilk baktıkları yer meta etiketidir. Bu sebeple doğru meta başlıkları kullanıldığında daha fazla kullanıcıya erişme imkanı oluşmaktadır. Eğer tıklamaya değer bir bağlantı oluşturmak istiyorsanız kesinlikle meta açıklamalar bölümünde anahtar kelime kullanımına dikkat etmelisiniz. 

Özgün olmakla beraber içeriği yansıtan başlıklar ve açıklamalar oluşturmak gerekir. Çünkü eğer meta etiketi oluşturulmazsa Google otomatik olarak meta etiketi oluşturacağı için farklı kavramlara yönelme durumu ortaya çıkacaktır. Bu durum web sitenizin sağlığını ve hedef kitleye ulaşmanızı olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca meta açıklamalar çok uzun ve çok kısa olmamalıdır. Yinelenen içerikten kaçınılarak SEO uyumlu meta etiketi oluşturulmalıdır.

  1. Site Güncelleme Yapılmaması

Seo ile ilgili çalışmalar yapmamız için mutlaka web sitemizi her daim güncel tutmamız gerekiyor. Her gün içerik girişi , hata veya sorun var mı diye site içi kontrolleri sağlamamız gerekiyor. 

Bu işlemler ile beraber sitemizi aktif ve güncel tutarak seo açısından google tarafından sitemizi daha üst sıralarda görebiliriz. Ayrıca Semrush veya Ahrefs gibi seo araçlarını da kullanarak sitemizi güncelleyerek hatalarını ortaya çıkararak işlemlerimizi sağlıklı pozisyonlara çıkarabiliriz.

  1. Backlink Strateji Hatası

Web adresimizin gelişimi ve daha çok yaygınlaştırmak için mutlaka backlink çalışması yapılması gerekiyor. Backlink çalışmalarımızı gerçekleştirmek için de web adresimizin genel durumundan iyi sitelerden link çıkışı aktarmamız gerekiyor. Böylece otoritesi yüksek sitelerden link alarak kendi sitemizin gelişimini sağlamış oluruz. 

Ancak Backlink stratejisini bilmeyenler içinde bu etken olumsuz yöndede etkiler bırakmaktadır. Google tarafından iyi bir sıralama almak için mutlaka olumlu yönde backlinkler almak gerekirken otoritesi , kalitesi düşük sitelerden linkler sağlandığı vakit sitenizi olumsuz yönde etkileyerek google tarafından düşmesini sağlamaktadır.

  1. Kullanıcıya Yönelik Düşünmemek

SEO’da içerik kısmında yapılan en çok hatalardan biridir. Site içeriğinde kullanıcı kullanımına uygun basit bir arayüzün olmaması veya içerik kısmında güncellemelerin olmaması SEO’yu geriye götürür. Her alanda her geçen gün birçok yenilik yaşanmakta. Ürünlerin güncel versiyonları, fikir olarak yeni kalıplar, yeni iletişim metodları, yeni tedavi yöntemleri vb. Dünyada her gün böylesine fazla yenilik olurken sizlerin bu yenilikleri bünyeye katmamanız olumsuz etki yaratır. 

İnternet veya reklamlar aracılığıyla merak edilen bu yenilikleri siz de göremeyen ya da bilgi sahibi olamayan kullanıcılar elbette alternatif markalara yönelecektir. Kullanıcının ne istediğini bilmek SEO çalışması için çok önemlidir. Çalışma planınızın içeriğinde düzenli rapor, kullanıcı alışkanlıkları ve yenilikleri takip etmek mutlaka olmalıdır.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu