Kırık Link Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

Aralık 13 , 2024

|

9 dakika

Kırık Link Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

Aralık 13 , 2024 | 9 dakika

Bir web sitesinin sağlıklı bir organik trafiğe sahip olabilmesi nitelikli içeriklerin yanı sıra aktif bağlantılarla da ilişkilidir. İçerikler ne kadar kaliteli olursa olsun bir web sitesinde bulunan çok sayıdaki kırık link sebebiyle kullanıcılar bu içeriklere ulaşamayabilir. Bu durumda ziyaretçi sayısı ve SEO performansı açısından istediğiniz verimi elde edemeyebilirsiniz. Bunun için kırık linkleri nasıl tespit edeceğinizi öğrenmek başarılı bir web sitesine ulaşmanın önemli bir parçası olabilir.

Ziyaretçi Kaybının Arkasındaki Gizli Sebep: Kırık Link

kirik linkleri nasil buluruz

Kırık link kullanıcıların ulaşamadığı veya artık erişilemeyen bir web sayfasına yönlendiren bağlantıdır. Bir başka ifadeyle kırık linkler sizi istenilen sayfaya götürmeyen bağlantılardır. Kırık link "ölü link", "bozuk link" veya "bağlantı çürümesi" gibi terimlerle de ifade edilir.
Backlinkler, iç ve dış bağlantılar kırık olabilir. Daha önce var olan bir web sayfası, kullanıcılar tarafından bulunamadığında genellikle web sunucuları bir hata mesajı veya hata kodu döndürür. Bir web sitesinde karşılaşabileceğiniz ve kırık link anlamına gelen bazı hata kodu örneklerini şöyle sıralayabiliriz:

  • 404 Sayfa Bulunamadı (404 Page Not Found): Kullanıcının ulaşmaya çalıştığı web sayfasının veya kaynağının sunucuda mevcut olmadığını gösterir.
  • Kötü/Hatalı URL (Bad URL): Parantez eksikliği, yanlış protokol veya fazladan eklenmiş eğik çizgiler gibi sebeplerden kaynaklanan hatalı üretilmiş URL anlamına gelir.
  • Geçersiz Ana Bilgisayar Adı (Invalid Host Name): Arama yapılan isme sahip sunucuya ulaşılamadığını veya bu sunucunun mevcut olmadığını ifade eder.
  • 400 Kötü Talep (400 Bad Request): Ana sunucun web sayfasındaki URL’i anlayamadığı anlamına gelir.
  • Geçersiz HTTP Yanıt Kodu (Invalid HTTP Response Code): Sunucu tarafından verilen yanıtın HTTP spesifikasyonunu ihlal etmesi durumunda karşılaşılır.
  • Zaman Aşımı (Timeout): Ulaşılmaya çalışılan web sayfası bağlantı denetimi esnasında sürekli olarak zaman aşımına uğrar.
  • Boş (Empty): Ana sunucunun kullanıcıyı yanıt kodu ve içerik olmayan boş yanıtlara yönlendirdiğini ifade eder.
  • Sıfırlama (Reset): Ana sunucunun bağlantıları düşürmesidir. Bu durum ana sunucunun ya çok meşgul ya yanlış yapılandırılmış olmasından kaynaklanır.

Kırık Linkler Neden Oluşur?

Kırık linklerin oluşması çeşitli nedenlere bağlıdır. Bu nedenlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Bağlantının hatalı bir URL ile oluşturulması,
  • URL değiştirildiğinde yönlendirmenin yapılmaması,
  • Web sitesinin kalıcı olarak taşınması veya artık kullanılamaması,
  • İçeriklerin silinmesi veya taşınması,
  • Web sayfasında bozuk eklentilerin bulunması,
  • Güvenlik duvarı veya coğrafi konum kısıtlaması.

Kırık Link ve SEO İlişkisi

Kırık linkler doğrudan web sitesinin SEO performansını etkilemese de arama motorlarındaki sıralamaları olumsuz etkileyebilir. Başka bir ifadeyle web sitesindeki kırık linkler sıralama kaybedilmesine neden olmayabilir. Ancak çok sayıdaki kırık linkler arama motorlarına ve ziyaretçilere söz konusu web sitesinin ihmal edildiği veya terk edildiği yönünde olumsuz bir mesaj verebilir. Bu durum uzun vadede web sitesinin genel SEO performansını negatif etkileyebilir.
Bir web sitesinde çok sayıda kırık link olması SEO açısından şunlara neden olabilir:

  • Kötü Kullanıcı Deneyimi: Verimli bir SEO stratejisi geliştirmenin temel amacı, kullanıcıların web sitesinde ihtiyaç duydukları bilgiye veya ürüne ulaşabilmeleri ve böylece sitede yeterince vakit geçirmelerini sağlamaktır. Ancak web sitesinde çok sayıda kırık link olması kullanıcının aradığı sayfaya ulaşamamasına yol açar. Kullanıcıların sıklıkla aradıkları içeriğe ulaşamamaları onları hayal kırıklığına uğratırken bu durum kötü bir kullanıcı deneyimiyle sonuçlanır. Kötü kullanıcı deneyimi web sitesinin itibarını azaltarak ziyaretçi sayısının düşmesine neden olur.
  • Artan Hemen Çıkma Oranı: Kullanıcılar web sitesinde ne kadar az zaman geçirirse hemen çıkma oranı da o kadar yüksek olur. Bir web sitesinde çok sayıda kırık link varsa ziyaretçiler ihtiyaç duydukları bilgilere ulaşmak için hızlıca başka bir web sitesine yönelir. Bu da otomatik olarak hemen çıkma oranlarının yükselmesine sebebiyet verir.
  • Bağlantı Değerinin Kaybı: Gelen bağlantılara sahip bir web sitesinde kırık linklerin olması bağlantı değerinin kaybına neden olur. Bu durum web sitesinin itibarını ve yetkisini azaltabilir. Aynı zamanda arama motorlarındaki sıralamasını olumsuz etkileyebilir.
  • Arama Motorlarında Dizine Eklenme: Arama motorlarının botları kırık linkleri tarayamaz. Bu nedenle web sayfaları arama motorlarında görünmez ve dizine eklenemez. Dolayısıyla web sitesinin sıralama sonuçları, trafik ve dönüşüm oranları zarar görür.

Kırık Linkler Nasıl Tespit Edilir?

search console 404 linkler

Kırık linkleri düzeltebilmek için öncelikle onları tespit etmeniz gerekir. Özellikle yoğun içeriğe sahip web sitelerinde her bir bağlantıya manuel olarak tıklayarak linkleri kontrol etmek pek mümkün değildir. Web sitesindeki tüm linklerin mevcut durumunu kontrol edebilmek için ihtiyacınıza göre başvurabileceğiniz çok çeşitli araçlar bulunur.

1. Google Search Console

Web sitelerinin SEO çalışmalarında Google Search Console ücretsiz olarak kullanabileceğiniz pek çok özellik sunar. Web sitenizdeki kırık linklerin tespitini de Console’u kullanarak kolaylıkla yapabilirsiniz.
İlk olarak web sitenize ait bir Console hesabınızın olması gerekir. Sonrasında kırık link algılama özelliğini kullanarak web sitenize ait kırık linkleri tespit edebilirsiniz. Console’un size sunduğu tarama hataları raporu sayesinde 404 hatası döndüren tüm sayfaları görebilirsiniz. Ayrıca buradaki linklere tıklayarak kırık bağlantıyı düzeltmenize olanak tanır.

2. Web Tabanlı SEO Denetim Araçları

Web tabanlı SEO denetim araçları aracılığıyla kırık linkleri tespit edebilirsiniz. Semrush, Ahrefs ve Sitechecker bu hususta başvurabileceğiniz en popüler SEO denetim araçlarıdır.

3. Masaüstü Yazılımı

Web tabanlı SEO denetim araçlarına ek olarak masaüstü yazılımlarını kullanarak da kırık linkleri bulabilirsiniz. Kırık linkleri tespit etmek için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en verimli SEO araçlarından biri Screaming Frog'dur. Windows, macOS ve Ubuntu'da çalışan Screaming Frog 500’e kadar URL’i ücretsiz olarak tarama imkânı sağlar.

4. Çevrim İçi Kırık Link Kontrol Aracı

Web sitenizde çok fazla içerik yoksa kırık linkleri tespit etmek için ücretsiz kırık link kontrol araçlarını kullanabilirsiniz. Broken Link Checker ve W3C Link Checker kırık bağlantıları kolaylıkla bulabilmenizi sağlayacak ücretsiz araçlardan bazılarıdır. Broken Link Checker’ı kullanarak 3000 kadar bağlantıyı tarayabilirsiniz. Bu araçları kullanarak kırık linkleri tespit etmek için web sitenizin linkini girmeniz ve kırık linkleri bul demeniz yeterlidir.

5. WordPress Eklentisiyle Kırık Link Kontrolü

WordPress tabanlı bir web sitesi kullanıyorsanız kırık linklerin tespiti için WordPress kırık link denetim aracını değerlendirebilirsiniz. Ücretsiz olarak kullanılabilen bu eklenti, web sitesinin performansı üzerinde de olumsuz bir etki oluşturmaz.

Web sitenizdeki kırık linkleri tespit ettikten sonra bu sayfalardaki sorunu nasıl gidereceğinize karar vermeniz gerekir. Bazı sayfalar için yeni içerikler hazırlayabilir, bazı sayfalarıysa alakalı versiyonlarına yönlendirebilirsiniz. Tüm sayfalarla ilgili bir plan hazırladıktan sonra gerekli olan linkler için 301 yönlendirme işlemlerini tamamlayarak kırık linkleri düzeltebilirsiniz.

Kırık linklerin düzenli kontrolü web sitesinin itibarı, organik trafiği ve genel SEO performansı açısından sürekli olarak gerçekleştirilmelidir. Yeni içerikler eklendikçe veya web sitesi güncellendikçe kırık linkler oluşabilir. Bu durumu önlemek için düzenli olarak web sitesi taranabilir ve kırık linkler denetlenebilir. Kırık linklerin tespit edilmesi ve düzeltilmesi pozitif bir kullanıcı deneyimi geliştirilmesine ve arama motorlarının sorunsuz indekslemesine yardımcı olur.

Siz de kırık link kontrolünden SEO araçlarını kullanabilmeye kadar etkili ve kapsamlı bir SEO stratejisi geliştirmek istiyor ancak bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız SEO yolculuğunuza bizimle adım atabilirsiniz. SEOPix olarak sunduğumuz çeşitli çözümlerden faydalanarak marka bilinirliğinizi artırabilir ve hedef kitlenize daha kolay ulaşabilirsiniz.

 

Makalemizi Paylaşabilirsiniz!

linkedin twitter instagram facebook

Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!

Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.

Markanı Bizimle Büyüt ve Duyur

Markanı Bizimle
Büyüt ve Duyur!

Şimdi teklif al ve markanın dijital dünyada hak ettiği yeri almasını sağla!