Ocak 10 , 2025
|8 dakika
Keyword Cannibalization Sorunu ve Çözümü
Web sitenizin organik trafiğinin azalmasının temel sebebi ürettiğiniz içerikler olabilir. SEO uyumlu içerik üretebilmek için sadece anahtar kelime kullanımına odaklanıyorsanız web sitenizin trafik algoritmasını hesaba katmıyorsunuz demektir. Bu durumda karşılaşacağınız ilk problemlerden biri keyword cannibalization. Keyword cannibalization terimini daha yakından tanıyarak içerik oluşturma sürecine dair farklı bir bakış açısı geliştirebilirsiniz.
Keyword Cannibalization Nedir, Etkileri Nelerdir?
Keyword cannibalization teriminin Türkçe karşılığı anahtar kelime yamyamlığıdır. Bir SEO sorunu olan keyword cannibalization, web sitesindeki birden fazla sayfanın aynı veya benzer anahtar kelimeleri hedeflemesi neticesinde oluşur. Söz konusu anahtar kelimelerle sorgulama yapıldığında aynı web sitesinin farklı sayfaları sıralamada birbirleriyle rekabet eder. Bu durum hedeflenen anahtar kelimeler için web sitesinin genel sıralamasının ve organik trafiğinin düşmesi ve kullanıcı deneyiminin olumsuz etkilenmesi gibi problemlere yol açabilir.
Örneğin bir web sitesinde “Search Intent Nedir?” ve “Search Intent SEO İçin Neden Önemlidir?” başlıklı iki ayrı sayfa bulunduğunu düşünelim. Bu durumda her iki içeriğin de ana anahtar kelimesi “search intent” olacaktır. Bu anahtar kelimeyle sorgulama yapıldığında her iki sayfa da arama motorunda sıralama alabilir. Bir başka ifadeyle bu iki sayfa birleştirildiğinde anahtar kelime için daha fazla organik trafik elde edilebiliyorsa burada bir anahtar kelime yamyamlığı sorunu vardır diyebiliriz. Web sitesinde aynı anahtar kelimeyi hedefleyen iki sayfanın varlığı organik performansı zayıflatabilir.
Anahtar kelime yamyamlığı sorununun web siteniz için diğer olumsuz etkilerini şöyle sıralayabiliriz:
-
Dönüşüm oranlarının düşmesine sebep olabilir.
-
Kullanıcıların web sitesine olan güveni zedelenebilir ve web sitesinin itibarı da bu durumdan olumsuz etkilenebilir.
Keyword Cannibalization Nedenleri Nelerdir?
Keyword cannibalization nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
-
Yanlış Anahtar Kelime Araştırması: Bir içerik oluşturmanın ilk adımı nitelikli bir anahtar kelime araştırması yapmaktan geçer. Araştırma sonucunda aynı veya birbirine yakın anahtar kelimeleri hedefleyen birden fazla içerik oluşturulması anahtar kelime yamyamlığına yol açabilir. Hem söz konusu içerik hem web sitesi dikkate alınmadan bir analiz yapıldığında bu sayfalar sıralamada birbirleriyle rekabet edebilir.
-
Kopya (Duplicate), Benzer veya Zayıf İçerik: Bazı durumlarda teknik problemler dolayısıyla web sitesindeki bir sayfanın aynısı çok sayıda üretilebilir. Kimi zaman da içeriğinde birbirine yakın kelimeleri bulunduran farklı içerikler benzer olarak görülebilir. Zayıf içerikli sayfalar da yine benzer olarak algılanabilir. Bu gibi durumlarda arama motorları için hangi sayfanın daha değerli olduğunu tespit etmek güçleşir.
-
Yeni İçerik Oluşturma: Web sitesine eklenecek yeni içeriklerin mevcut içeriklerle örtüşen konularda hazırlanması anahtar kelime yamyamlığıyla sonuçlanabilir. Özellikle ürün tanıtım sayfaları ve blog yazıları gibi içeriklerde bu duruma daha sık rastlanır.
-
İçerik Stratejisinin Zayıf Olması: Bir web sitesinde içeriklerin etkili bir strateji çerçevesinde planlı şekilde gerçekleştirilmemesi keyword cannibalizationa neden olabilir.
Bunlara ek olarak söz konusu anahtar kelimeye yönelik sayfanın olmaması, backlinkin yetersiz olması, organik trafik getirecek filtre ve sıralama parametrelerinin dikkatli bir şekilde kullanılmaması ve site içi sayfa hiyerarşisinin sağlam bir stratejiyle oluşturulmaması gibi durumlar anahtar kelime yamyamlığına yol açabilir.
Keyword Cannibalization Nasıl Tespit Edilir?
Keyword cannibalizationı tespit edebilmek için pek çok yöntem ve araç kullanılabilir. Bu süreçte başvurabileceğiniz bazı yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:
-
Google Search Console ve Google Analytics: Web sitenizin genel performansını izlemek ve keyword cannibalization olup olmadığını tespit etmek için kullanabileceğiniz öncelikli araç Google'dır. Google Search Console aracılığıyla web sitenizin arama motoru sıralamalarını inceleyebilir ve söz konusu anahtar kelimelerin hangi sayfalar için sıralandığını görebilirsiniz. Google Analytics ise web sitenizin organik trafiğini ve kullanıcı davranışını incelemenize olanak tanır.
-
SEO Araçları: Ahrefs ve Semrush gibi SEO araçları aracılığıyla hangi anahtar kelimelerin hangi sayfalarda kullanıldığını görebilirsiniz. Bu araçları kullanarak web sitesinin tüm sayfalarını tarayabilir ve organik trafiğinin hangi anahtar kelimelerle gerçekleştiğini inceleyebilirsiniz. Böylece aynı anahtar kelimeyi hedefleyen sayfaları tespit ederek keyword cannibalization sorununa odaklanabilirsiniz.
-
Site İçi Arama: Site içi arama yöntemiyle sorgulanan anahtar kelimeleri ve bunların yönlendirme yaptığı sayfaları görüntüleyebilirsiniz. Bu sonuçlara göre farklı sayfalarda aynı anahtar kelime hedefi birden fazla kez sıralanıyorsa burada bir anahtar kelime yamyamlığından söz edilebilir.
-
İçerik Haritası Oluşturma: Web sitesinin içeriğini inceleyerek hedef anahtar kelimelerin hangi sayfalarda kullanıldığına ilişkin bir liste çıkarabilirsiniz. Anahtar kelimeleri doğru analiz edebilmek için bu aşamada içerik paragraflarını, meta etiketleri, sayfa başlıklarını ve URL'lerini kontrol etmelisiniz. Böylece web sitesindeki tüm içerikleri analiz ederek kapsamlı bir içerik haritası oluşturabilir ve keyword cannibalizationa neden olan sayfaları tespit edebilirsiniz.
-
Kullanıcı Davranışı Analizi: Kullanıcıların web sitesinde gezinme davranışlarını inceleyebilir ve özellikle düşük sayfa görüntüleme sayıları olan içeriklere göz atabilirsiniz. Bu hususta yine Google Analytics'ten yardım alabilirsiniz. Kullanıcıların sayfalar arasındaki kararsızlığı veya aradıkları içeriği bulmakta güçlük çekmeleri gibi durumlar keyword cannibalization göstergelerinden olabilir.
-
Rakip Analizi: Rakip web sitelerin içerik oluşturma biçimini ve hangi anahtar kelimeleri hedeflediğini inceleyerek kendi web sitenizdeki anahtar kelime yamyamlığına ilişkin ipuçları yakalayabilirsiniz.
-
SERP Analizi: Arama motorunda hedeflediğiniz anahtar kelimelerle sorgulama yaparak web sitesinin hangi sayfalarının sıralandığını inceleyebilirsiniz. Burada birden fazla sayfa görünüyorsa keyword cannibalizationdan söz edilebilir. SERP analizi aynı zamanda web sitesindeki sayfalardan hangilerinin daha alakalı olduğunu tespit etmek için de faydalanabileceğiniz bir yöntemdir.
Keyword Cannibalization Nasıl Önlenir?
Keyword cannibalization sorununu önlemek için şu hususlara dikkat edebilirsiniz:
-
Anahtar Kelime Araştırması: Web sitenizdeki her sayfanın spesifik bir anahtar kelime hedeflemesini amaçlayarak o sayfanın sadece o konuya odaklanmasına yönelik etkili bir strateji geliştirebilirsiniz. Bunun için ana ve alt anahtar kelimeleri dikkatli bir şekilde araştırarak benzersiz anahtar kelimeler tespit edebilirsiniz.
-
İçerik İyileştirmeleri: Aynı anahtar kelimeleri hedefleyen veya benzer konuları ele alan içerikleri birleştirerek bu içerikleri daha nitelikli ve değerli bir içerik hâline getirebilirsiniz. Böylece arama motorları bu sayfayı ilgili konuya yönelik daha alakalı olarak tespit edebilir.
-
301 Yönlendirmelerini Kullanma: Eğer içerikleri birleştiremiyorsanız veya o sayfanın artık gerekli olmadığını düşünüyorsanız bir sayfayı 301 yönlendirmesiyle diğerine yönlendirebilirsiniz. Böylece kullanıcıları ve arama motorlarını da bu sayfaya yönlendirmiş olursunuz.
-
İç ve Dış Linklemeler: Arama motorlarını ilgili anahtar kelimelere yönelik site içi linklemeler yoluyla bu sayfalara yönlendirebilirsiniz. Bu aşamada diğer sitelerden gelen bağlantılar da son derece önemlidir. Bu nedenle link hiyerarşisi kurarken sayfalar arasında anahtar kelimelerin dağılımına özen göstermelisiniz.
-
Başlık Etiketleri ve URL Düzenleme: Etkili bir SEO için başlık etiketlerinin ve URL'nin de hedeflenen anahtar kelimeyi içermesi gerekir. Bu düzenlemeyle arama motorlarının içeriği daha iyi anlamasına katkı sağlayarak web sitesinin daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olunur.
Anahtar kelime yamyamlığını önlemek için en temelde web sitesinde nitelikli içeriklere yer vermeye özen göstermeniz gerekir. Böylece hem kullanıcılara hem arama motorlarına değerli içerikler sunarak trafiğinizi artırabilirsiniz.
Keyword cannibalization hevesle yola çıktığınız dijital pazarlama stratejilerinin başarısını negatif şekilde etkileyebilir. Web sitesinin genel performansını artırmak için daha en baştan etkili bir içerik stratejisi belirleyebilirsiniz. Böylece anahtar kelime yamyamlığı sorununu önlemek için ilk adımı atabilirsiniz.
Siz de etkili bir içerik stratejisi oluşturmak için SEO yolculuğuna bizimle başlayabilirsiniz. SEOPix olarak sunduğumuz SEO danışmanlık hizmetimizle web sitenizin organik trafiğini artırabilirsiniz.
Makalemizi Paylaşabilirsiniz!
Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!
Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.