Aralık 06 , 2024
|8 dakika
Google Link Reddetme Aracı (Disavow Tool): Kapsamlı Rehber
Google link reddetme aracı yani Disavow Tool, web sitelerine dış ortamlardan gelen bağlantıların reddedilebilmesine yardımcı olan bir araçtır. Bu tool, SEO uzmanları ve web sitesi yöneticileri tarafından sıklıkla kullanılır. Disavow tool, web sitelerine gelen zararlı dış bağlantıların yönetilmesi konusunda oldukça etkilidir. Bu zararlı linklerin düzenli aralıklarla kontrol edilmemesi web sitesinin zaman içerisinde olumsuz durumlarla karşılaşmasına neden olabilir. Bu yazımızda Google Disavow Tool aracını detaylarıyla inceleyecek ve aracın nasıl kullanıldığından söz edeceğiz.
Google Link Reddetme Aracı Disavow Tool'u Yakından Tanımak
Google link reddetme aracı, farklı web sitelerinden alınan zararlı linklerin reddedilmesini sağlayan araç olarak tanımlanabilir. Zararlı bağlantıların ilgili web sitesiyle bir alakasının olmadığını arama motoru botlarına aktarmak için kullanılır. Bu araç sayesinde tespit edilen toxic (zararlı ya da spam skoru yüksek) dış bağlantılar ya da backlinkler reddedilir. Böylece web sitesinin otoritesinin korunması sağlanır.
Google ve diğer arama motorlarının bir web sitesini değerlendirirken söz konusu adresin aldığı dış kaynakları da hesaba kattığını göz önünde bulundurursak Google Disavow Tool’un ne kadar önemli bir araç olduğunu daha kolay ifade edebiliriz.
Google Disavow Tool genel itibarıyla bilinmeyen ve çok fazla kullanılmayan bir araçtır. Fakat bu durum link reddetme aracının önemsiz olduğu anlamına gelmez. Geçmiş yıllarda yayınlanan Google güncellemeleri, zararlı dış bağlantıların bir web sitesinin otoritesinin belirlenmesinde son derece etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu sebeple SEO süreçlerinden sorumlu uzmanların Google Disavow Tool’u düzenli bir şekilde kullanması web sitesinin organik performansı söz konusu olduğunda kritik bir önem taşır.
Google Link Reddetme Aracı Hangi Durumlarda Kullanılır?
Google Disavow Tool yalnızca gerekli olduğu durumlarda kullanılması gereken bir araçtır. Bu aracın yanlış kullanımı web sitelerinin sahip oldukları kaliteli dış bağlantıların kaybedilmesi gibi kötü bir durumla sonuçlanabilir. Bu sebeple Disavow Tool yalnızca alanında uzman SEO profesyonelleri tarafından kullanılmalıdır.
Bu aracın kullanıldığı bazı durumlar aşağıdaki gibidir:
- Düşük kaliteli ya da spam skoru yüksek olan web sitelerinden alınan fazla sayıda dış bağlantı,
- Domain için geçmiş zamanlarda satın alınmış yüksek sayıda, alakasız ve tehlikeli dış bağlantılar,
- Spam hareketler ya da saldırılar sonucunda ortaya çıkan zararlı web sitelerinden alınan dış linkler.
Buradan hareketle nedenler değişse de Disavow Tool’un ortak kullanım amacının zararlı linklerin reddedilmesi olduğu söylenebilir.
Link reddetme aracı kullanılmadan önce web sitesinin bu aracın kullanılmasına ihtiyacı olup olmadığı sorgulanmalıdır. İhtiyacın varlığı durumunda zararlı dış bağlantılar detaylı araştırmalar yapılarak tespit edilmeli, zararlı oldukları kesinleştiğinde araç kullanılarak bağlantılar reddedilmelidir.
Disavow Tool’u Kullanmadan Önce Yapılması Gerekenler
Google link reddetme aracını kullanmadan önce atılması gereken birkaç önemli adım bulunur. Bu adımların doğru bir şekilde atılmaması geri döndürülemez olumsuz durumların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle yazımızın bu bölümünde bulunan aşağıdaki alt başlıkları dikkatle incelemeniz ve her konuda emin olduktan sonra aksiyon almaya başlamanız önemli.
Dış Bağlantılarınızı Detaylı Şekilde Analiz Edin
Aracı kullanmaya başlamadan önce ilk yapılması gereken zararlı dış bağlantıların detaylı şekilde analiz edilmesidir. Dış bağlantılarınızı aşağıdaki araçları kullanarak analiz edebilirsiniz.
Google Search Console Kullanarak Zararlı Linkleri Tespit Etmek
Zararlı dış bağlantıları bulmanın en kolay ve kesin yollarından biri Google Search Console aracını kullanmaktır. Bu aracı kullanarak toxic backlinkleri tespit etmek için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz:
- Google Search Console’a giriş yapın ve mülkünüzü seçin.
- Sol menüde bulunan Links bölümüne gidin.
- Karşınıza çıkan sayfada Top Linking Sites bölümüne tıklayın. Bu bölüm web sitesine dış kaynaklardan verilen bağlantıları inceleyebilmenize olanak tanır.
- Kaynakları detaylı şekilde inceleyin ve tanımadığınız web sitelerini araştırın.
- Zararlı olduğunu düşündüğünüz web sitelerinin bir listesini oluşturun.
Not: Google Search Console her ne kadar dış bağlantılarınızı analiz edebilmenize imkân tanısa da hangi bağlantıların zararlı olduğuna dair bir içgörü sunmaz. Bu noktada toxic backlink tespitinde bu aracı kullanmak diğer çevrim içi araçlara oranla daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir.
Semrush Kullanarak Zararlı Dış Kaynakları Keşfetmek
Semrush zararlı dış bağlantıları kolay bir şekilde tespit edebilmenize olanak tanır. Bu sayede toxicity skoru yüksek olan web sitelerini hızlı bir şekilde araştırabilir, zararlı olduklarını anlamanızın ardından disavow işlemi için gerekli hazırlıkları yapabilirsiniz.
Semrush kullanarak toxic linkleri tespit etmek için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz:
- Semrush’a giriş yapın ve sol menüde bulunan Backlink Audit bölümüne gidin.
- Web sitesi adresinizi ilgili alana girin ve taramayı başlatın.
- Taramanın bitmesinin ardından tekrar Backlink Audit > Domain yollarını izleyin. Bu bölümde web sitenize dış kaynaklardan gelen bağlantıların detaylı analiziyle karşılaşacaksınız. Bu aşamanın ardından toxicity skoru yüksek olan linkleri filtreleyebilir ve bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
Not: Semrush kendi ölçüm teknikleri doğrultusunda zararlı web sitelerine bir toxicity skoru verir. Backlink Audit bölümü aracılığıyla zararlı linkleri tespit edebilmek için toxicity skoru 60’ın üzerinde olan dış kaynaklara öncelik verebilirsiniz. Gerekli önlemleri alarak söz konusu web siteleri inceleyin. Zararlı olduklarına karar verdiğinizde bu kaynakları disavow listenize taşıyın.
Zararlı Dış Bağlantıların Bir Listesini Oluşturun
Toxic backlinkleri tespit ettikten sonra bu linkleri bir dosya içerisinde toplamanız gerekir. Bunun için ilk etapta Excel ya da Google Sheets kullanabilir, bu sayede linkleri çok daha rahat bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Listeye zararlı bağlantıların toxicity skorunu yazdığınızdan emin olun. Bu sayede disavow işlemine başlamadan önce bu skoru yeniden inceleyebilir, zararlı olmayan bir web sitesinin bağlantısını reddetmediğinizden emin olabilirsiniz.
Disavow Dosyası Oluşturun
Hangi kaynakların reddedileceğine karar verdikten sonra bu linkleri disavow aracına yüklenebilecek formata getirmeniz gerekir. Bunun için reddedilecek linkleri kopyalayın ve bir .txt dosyasına yapıştırın. Formatın aşağıdaki örnekteki gibi olduğundan emin olun:
# domains
domain:example.com
domain:example2.com
domain:example3.com
# urls
https://www.example4.com/aaa
https://www.example5.com/bbb
Domains bölümünün altına eklediğiniz adresler ilgili web sitelerinden alınan tüm linklerin reddedilmesini sağlar. Urls bölümündeki linklerse yalnızca söz konusu sayfalardan alınan dış bağlantıların reddedilmesine imkân tanır.
Zararlı Bağlantıların Google Disavow Tool Aracılığıyla Reddedilmesi
Bu aşama disavow işlemlerinin sonuncu ve en kolay bölümüdür. Bu noktada oluşturduğunuz listeyi Google Disavow'a yüklemeniz gerekir. Yükleme işleminin tamamlanmasının ardından listede yer alan dış kaynaklar artık Google tarafından dikkate alınmayacaktır.
İstenmeyen ve spam olduğu tespit edilen dış bağlantıların ortaya çıkarabileceği olumsuz etkileri ortadan kaldırma konusunda Google Disavow Tool oldukça etkili bir araçtır. Bu aracın doğru ve düzenli kullanımı web sitelerinin algoritma güncellemelerinden olumsuz etkilenmemelerini ve otorite skorlarını sabit tutabilmelerini sağlar. Ancak bu noktada Disavow Tool'un konu özelinde uzmanlığı olmayan kişiler tarafından kullanılmaması gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda var.
Siz de Disavow Tool ve zararlı link tespiti gibi konuları ele aldığımız bu yazımızdan edindiğiniz bilgileri kullanarak web sitenizin toxic backlink süreçlerini yönetebilir, bu sayede daha iyi organik sonuçlar için gerekli olan adımları atmaya başlayabilirsiniz. Zararlı link tespiti ve web sitenizin SEO optimizasyonu konusundaki ihtiyaçlarınız için SEOPix ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.
Makalemizi Paylaşabilirsiniz!
Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!
Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.