Crawl Budget Nedir?

Ocak 07 , 2025

|

9 dakika

Crawl Budget Nedir?

Ocak 07 , 2025 | 9 dakika

Crawl budget yani tarama bütçesi, arama motoru botlarının web sitelerini tarayıp anlaması ve dizine eklemesi sürecindeki performansını ölçen bir metriktir. Genellikle SEO alanında karşımıza çıkan bu kavram kapsamlı ve büyük web siteleri için oldukça önemlidir. Bu tür web siteleri çok fazla sayıda web sayfasına sahip olduğu için Google bu sayfaların taranmalarının en kolay şekilde yapılabilmesini talep eder. 

Site yapısının bozuk olması arama motoru botlarının olumsuz sinyaller almalarına neden olur. Crawl budget yönetimi, arama motorlarına hangi web sayfalarına öncelik verileceği konusunda yardımcı olur. Bu sayede web sitelerinin önemli sayfaları SERP sonuçlarında kullanıcının karşısına çıkarılabilir. Bu yazımızda Crawl budgetın ne olduğundan, nasıl değerlendirildiğinden ve neden önemli olduğundan söz edeceğiz.

Crawl Budget Nasıl Çalışır?

Tarama bütçesi Google gibi arama motorlarının web sitelerini taramak için belirli bir süre içerisinde ayırdıkları tarama miktarına işaret eder. Bu noktada Google her web sitesi için sınırlı sayıda tarama botu kaynağı ayırır. Bu kaynağın verimli olarak yönetilebilmesi tamamen web sitesi yöneticilerinin sorumluluğuna bırakılır.

Tarama bütçesi sorunlarına sahip olan web siteleri Google tarafından kendilerine ayrılan tarama kaynağını kullanamayacağı için tüm sayfalarının etkili şekilde taranması da mümkün değildir. Buradan hareketle özellikle büyük hacimli web sitelerinin crawl budget konusuyla yakından ilgilenmeleri ve gerekli optimizasyon çalışmalarını aksatmamaları gerektiği söylenebilir.

Tarama bütçesinin çalışma şeklini şöyle özetleyebiliriz:

  • Arama motoru botları bir web sayfasını taramayı ya da taramamayı değerlendirir. Burada söz konusu sayfanın taranması isteniyorsa bu sayfaya tarama talebi (crawl demand) oluşturulur ve sayfa taranır.

  • İkinci aşamada tarama kapasitesi (crawl rate limit) devreye girer. Burada arama motoru botları web sitesinin ne kadarını tarayabileceğini belirler. Eğer web sitesi tarama esnasında yavaş çalışıyor ya da çok sayıda bozuk sayfa barındırıyorsa Googlebotlar tarama hızını düşürür. Tarama kapasitesi sunucu performansı, site hızı ve site kategori ağacı gibi kriterler göz önünde bulundurularak hesaplanır.

  • Üçüncü aşamada web sitesi için ortaya çıkan tarama bütçesi hesaplanır. Arama motoru söz konusu web sitesi için x zamandaki tarama kaynağını ortaya çıkarır.

  • Dördüncü aşamada arama motoru botları web sitelerine bağlı olan sayfaları belirli kriterlere göre önceliklendirip taramaya başlar. Burada önem seviyesi genellikle ana sayfa, kategori sayfaları, alt kategori sayfaları ve içerik sayfaları sıralamasıyla değerlendirilir. Düşük ziyaret alan ve az güncellenen web sayfaları Googlebotlar tarafından indexe alınmaya değer görülmeyebilir.

  • Son aşamadaysa arama motoru botları web sitesinin tarama bütçesine uygun olacak şekilde ziyaretini gerçekleştirerek web sitesi içeriklerini tarar. Sayfalar SERP sonuçlarında listelenir.

Crawl Budget Nasıl Optimize Edilir?

Tarama bütçesini optimize etmek web sitesinin daha taranabilir ve indexlenebilir olmasını sağlayarak SERP sonuçlarında daha fazla görünürlük kazanmasını mümkün kılar. Crawl budgetı optimize etmek için aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

Robots.txt Dosyasını Düzenlemek

Robots.txt dosyası arama motoru botlarına hangi sayfaların indexe alınıp alınmayacağı konusunda direktifler verir. Bu dosyayı doğru disallow komutlarıyla donatarak tarama bütçesinin değersiz sayfalarda heba edilmesinin önüne geçebilirsiniz.

Düşük Kaliteli Sayfaları Silmek ve Yönlendirmek

Düşük kaliteli web sayfaları arama motoru botları tarafından kötü statüde değerlendirilir. Bu sebeple söz konusu içerikleri ziyaret eden botlar, bu içerikleri indexe almayacak olmalarına rağmen zaman kaybetmiş ve tarama bütçesine doğrudan zarar vermiş olur. Bu sorunun önüne geçebilmek için web sitenizde yer almasını istemediğiniz sayfaları silin ya da kalıcı olarak yönlendirin. Web sayfalarında yer alan tüm içeriklerin SEO kurallarına uygun olması gerektiğini de unutmamanız çok önemli.

Sayfa Hızını Optimize Etmek

Web sitelerini taramaya gelen arama motoru botları tıpkı kullanıcılarda olduğu gibi düşük hızla karşılaştıklarında oturumlarını sonlandırabilir. Bu durum da sayfayı taramak için gelen arama botlarının kaybedilmesi anlamına gelerek tarama bütçesini olumsuz etkiler. Bu sebeple web sitenizin Google Core Web Vitals metriklerine uygun olduğundan ve sunucu problemleri yaşamadığından emin olun.

URL Yapısını Optimize Etmek

Benzer ya da aynı sayfaların farklı URL parametreleri üzerinden tekrarlanması tarama bütçesini olumsuz etkiler. Bu senaryoda söz konusu sayfaları taramaya gelen Googlebotlar, index eyleminde bulunmayacak olmalarına rağmen zaman kaybeder. Bu zamanın kaliteli sayfalar için ayrılması gerekir. Bu sebeple URL yapınızı her sayfada benzersiz olacak şekilde güncelleyebilirsiniz. Benzer ve aynı sayfaların farklı URL parametreleriyle oluşup oluşmadığını genel analiz araçlarını kullanarak tespit edebilir, gerekli yönlendirme ya da silme aksiyonlarını alabilirsiniz.

İç Link Yapısını Güçlendirmek

Web sitesini taramaya gelen Googlebotlar sayfada yer alan bağlantılara tıklayarak gezinme ve tarama deneyimlerini sürdürür. Bu sebeple iyi kurgulanmış bir iç linkleme stratejisi oluşturularak tarama bütçesinin optimize edilmesi sağlanabilir.

Site Haritasını Güncel Tutmak

Site haritası Googlebotlara tüm web sitesinde yer alan değerli sayfaları göstermek için oldukça etkili bir yöntemdir. Site haritasının güncel ve çalışan URL'ler içerecek şekilde kurgulanması arama motoru botlarına hangi sayfaların taranacağı konusunda ipuçları verir.

404 İç Linklerden Kurtulmak

Sayfayı taramak için ziyarete gelen arama motoru botu daha önce de belirttiğimiz gibi söz konusu sayfada yer alan bağlantılara tıklayarak tarama deneyimini sürdürür. Bu noktada botun 404 bir kırık linkle karşılaşması ilgili oturumun sonlanmasına sebep olabilir. Bu durum da tarama bütçesini olumsuz etkiler. Bu sebeple Screaming Frog SEO Spider gibi genel analiz araçlarını kullanarak web sayfalarınızın içinde kalmış 404 kırık linkleri tespit edebilir, gerekli yönlendirme işlemlerini hayata geçirebilirsiniz.

Crawl Budget Nasıl Kontrol Edilir?

Tarama bütçesini kontrol etmenin pek çok yolu vardır. Bu araçların bazıları direkt olarak tarama bütçesi hakkında bilgiler verirken bazılarıysa tarama bütçesini olumsuz etkileyen durumların tespit edilebilmesini sağlar. Screaming Frog SEO Spider kullanarak web sitenizdeki kırık bağlantıları ve fazla tıklama sayısıyla ulaşılan sayfaları tespit edebilirsiniz. 

 

Böylece crawl budget skorunuz hakkında bir fikre ulaşabilirsiniz.

Google Search Console bu noktada en güvenilir verileri veren araçtır. Bu aracın içerisinde yer alan Pages ve Tarama İstatistikleri bölümlerini yakından inceleyebilir, sorunlar ve tarama talepleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Son olarak Semrush online SEO aracını kullanarak da tarama derinliği sorunlarına sebep olan hataları tespit edebilirsiniz.

Crawl Budget Optimizasyonunun Yararları

Crawl budgetın faydalarından bazıları şunlardır:

  • Web sitesinin daha verimli taranmasını sağlar.

  • Önemli sayfalara öncelik verilebilmesine imkân tanır.

  • SERP sonuçlarında daha iyi sıralamalar kazanılmasına yardımcı olur.

  • Kullanıcı deneyimini iyileştirir.

  • Web sitesinin görünürlüğünün artırılmasına katkı sağlar.

  • Rakip web sitelerinin arasından sıyrılmaya ve ön plana çıkmaya destek olur.

  • Gelecekteki içerik stratejilerinin ve SEO çalışmalarının daha detaylı ve etkili şekilde yürütülmesine olanak tanır.

 

Crawl budget yönetimi SEO uzmanları tarafından gerçekleştirilmesi gereken ileri seviye bir SEO konusudur. Bu alanın uzman olmayan kişiler tarafından yönetilmesi web sitelerinin önemli sayfalarının indexlenmemesine neden olabilir. Sizde de içeriğimizden edindiğiniz bilgiler ışığında web sitenizin tarama bütçesi performansını ölçebilir ve gerekli aksiyonları uzmanlar eşliğinde almaya başlayabilirsiniz. İhtiyaç hâlinde bizimle iletişime geçerek SEOPix danışmanlarıyla crawl budget optimizasyon sürecini yürütebilirsiniz.



Makalemizi Paylaşabilirsiniz!

linkedin twitter instagram facebook

Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!

Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.

Markanı Bizimle Büyüt ve Duyur

Markanı Bizimle
Büyüt ve Duyur!

Şimdi teklif al ve markanın dijital dünyada hak ettiği yeri almasını sağla!