ASO Nedir? Nasıl Yapılır?

Aralık 04 , 2024

|

9 dakika

ASO Nedir? Nasıl Yapılır?

Aralık 04 , 2024 | 9 dakika

Dijital medya kullanımının yaklaşık %57'sini oluşturan mobil uygulamalar, reklam harcamalarınınsa %70'ini kapsıyor. Girişimciler için yeni fırsatlar yaratan mobil uygulamalar işletmeler açısındansa bir zorunluluk hâlini geldi. Mobil uygulamaların App Store, Microsoft Store, Amazon Store ve Google Play Store'da üst sıralarda yer almasını sağlamak amacıyla yapılan bir dizi iyileştirme çalışmasını ifade eden ASO, organik trafiği ve indirme sayısını artırmaya yardımcı oluyor. Gelin, mobil uygulamanızın görünür olmasını sağlayacak ASO stratejilerini yakından inceleyelim.

Mobil Dünyada Zirveye Çıkmanın Anahtarı: ASO

mobil dunyada zirveye cikmanin anahtari aso

App Store Optimizasyonu (ASO); mobil uygulamaların görünürlüğünü, etkileşimini ve dönüşüm oranlarını iyileştirme sürecidir. Mayıs 2024 itibarıyla Google Play'de yaklaşık 3 milyon, App Store'daysa yaklaşık 1.9 milyon uygulama olduğu açıklandı. Her geçen yıl büyüyen mobil uygulama pazarında ASO geliştiricilerin uygulamalarını öne çıkarmasına yardımcı olur. Ayrıca ASO şu hedeflere ulaşmayı kolaylaştırabilir: 

  • Marka bilinirliğini artırmak,
  • Uygulama puanını yükseltmek,
  • Daha fazla sayıda kullanıcının kaliteli yorum yapmasını sağlamak,
  • Kullanıcılarla etkileşimi artırmak,
  • Reklam pazarında büyümek.

ASO Nasıl Yapılır? 

ASO yaparken akılda tutulması gereken önemli konulardan biri ASO'nun tek seferde yapılıp bitirilen bir iş değil, bir süreç olduğudur. Süreç boyunca size yardımcı olacak aşağıdaki unsurlara dikkat etmeniz doğru ASO yapmanızı sağlayabilir:

Rakip Analizi 

Rakip analizi ASO yapmaya başlarken atılması gereken kritik adımlardan biridir. Aynı hedef kitleye hitap ettiğiniz rakiplerin hangi stratejileri uyguladığını araştırarak hem süreç hakkında bilgi edinebilir hem tekrara düşmekten kaçınmış olursunuz. Rakiplerin aldığı kullanıcı geri bildirimlerini de değerlendirerek kendi uygulamanızda geliştirmeniz gereken noktaları belirleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması

ASO'nun en önemli parçalarından biri de anahtar kelime araştırmasıdır. Anahtar kelime araştırması kullanıcıların isteklerini anlamanıza yardımcı olur. Uygulamaların %63'ünün arama sonucu keşfedildiği verisini esas alarak doğru anahtar kelimeleri belirleyip kullanarak mobil uygulamanızı üst sıralara çıkarabilirsiniz.

Meta Veri Güncelleme 

Uygulama başlığı, açıklama, anahtar kelimeler ve tanıtım metni gibi birçok unsuru içinde barındıran meta veriler uygulamanızın Google Play ve App Store gibi mağazaların algoritmaları tarafından tanınmasını sağlar. Sık aranan anahtar kelimeleri, mevsimlik veya bölgesel trendleri takip ederek meta verilerini uyarlayan geliştiricilerin uygulamalarının bilinirliği ve indirilme sayısı artabilir.

Görsel İçeriklerin Optimize Edilmesi  

Kullanıcıların daha hızlı karar vermesine yardımcı olan görsel içeriklerin uygulama mağazasının belirlediği boyutlara uygun olarak optimize edilmesi uygulamanızın indirilme oranını artırabilir. Doğru görsellerin kullanımı uygulamanızın dikkat çekmesine yardımcı olabilir. Uygulamanızın ekran görüntüleri, kısa tanıtıcı videolar ve trend formatlarla hazırlanan içerikler rakiplerinizin karşısında avantaj elde etmenizi sağlayabilir.

ASO Sıralama Kriterleri Nelerdir?

aso siralama kriterleri nelerdir

ASO sıralama kriterleri mobil uygulamanın bulunduğu mağazaya göre farklılıklar gösterebilir. Google Play için ASO sıralama kriterleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Uygulama Adı: Google Play'in arama sonuçlarında uygulamanın simgesiyle birlikte görülen tek unsur ismi ve kategorisidir. Bu nedenle içerik hakkında bilgi veren ve merak uyandıran isim seçimi uygulamanın üst sıralara yükselmesine yardımcı olur. Ayrıca kullanıcıların ihtiyacı olan uygulamayı bulmalarını kolaylaştırır. Google Play için uygulama adı 50 karakterle sınırlı olmalıdır.
  • Kategori: Kullanıcı aramalarıyla eşleşmek için uygulamanızı doğru kategoride tanımlamanız gerekir. Yanlış kategori seçimi üst sıralara çıkmanızı ve hedef kitlenize ulaşmanızı engeller.
  • Açıklama: Meta verilerin önemli bir parçası olan uygulama açıklamalarının hem kullanıcılara bilgi vermesi hem mümkün olduğunca sade olması gerekir. Anahtar kelimeleri doğru şekilde kullanarak uygulamanızın öne çıkmasını sağlayabilirsiniz.
  • Anahtar Kelimeler: Play Store'un arama algoritması önceki sorgularla alakalı sonuçları gösterecek şekilde tasarlanır. Anahtar kelimeler organik trafiği artırmak için oldukça önemlidir. Doğru anahtar kelime stratejisini belirleyerek uygulamanızın trafiğinin artmasını ve dikkat çekmesini kolaylaştırabilirsiniz.
  • Puanlama ve Yorumlar: Gerçek kullanıcılar tarafından yapılan puanlamalar ve yazılan yorumlar mobil uygulamaların ASO stratejileri üzerinde doğrudan etkilidir. Yüksek puana sahip, olumlu ve kaliteli yorumlarla desteklenmiş uygulamalar Google Play Store'da genellikle üst sıralarda görünürlük elde eder.
  • Güncellemeler: Uygulamaları kullanıcı dostu özelliklerini geliştirecek şekilde güncellemek ve bu güncellemeleri meta verinize işleyerek Play Store'da göstermek ASO açısından fayda sağlar. 6 ila 8 hafta arasında güncelleme yaparak arama sonuçlarında öne çıkabilirsiniz. Güncellemeleri daha sık bir zaman aralığında yaptığınız takdirde Google Play'in yeni anahtar kelimeleri dizine eklemesi için yetersiz zamanı olmaz. Bu durum da uygulamanızın performansını olumsuz etkiler.

App Store için sayılabilecek ASO sıralama kriterleriyse şunlardır: 

  • Uygulama Adı: Uygulamanın ismi içeriği hakkında fikir verici ve 30 karakterle sınırlı olmalıdır. Uygulamayı anlatan bir isim seçimi arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur.
  • Alt Başlık: App Store'da arama sonuçları listelenirken uygulamanın logosu, adı ve ekran görüntülerinin yanında alt başlık olarak geçen kısa açıklama da görünür. 30 karakterlik açıklamayı uygun şekilde yazmanız hâlinde marka bilinirliğiniz artabilir.
  • Anahtar Kelimeler: Aranma hacmi yüksek ve uygulama konusuyla alakalı anahtar kelimeleri belirleyip kullanmanız hâlinde organik trafiğiniz yükselebilir. ASO stratejilerinin temel amaçlarından olan organik trafiğin artırılması durumunda markanız alanında App Store'un popüler uygulamaları arasına girebilir.
  • Ekran Görüntüleri: Ekran görüntüleri uygulamanın içeriği hakkında kullanıcıya ön gösterim imkânı sunar. Renk paleti doğru seçilmiş ve uygulamanın kolay kullanılabilir özelliklerini vurgulayan ekran görüntülerini seçerek olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.
  • Puanlama ve Yorumlar: Mobil uygulamaların organik trafiği ve arama sonuçlarında yükselmesi üzerinde doğrudan etkili olan puanlamalar ve yorumlar kullanıcıyla etkileşimi sağlar.
  • Güncellemeler: Anahtar kelimelerden uygulamanın içeriğine kadar geniş bir skalada yapılabilen güncellemeler ASO için faydalı sonuçlar doğurabilir. Ayda bir yapılan güncellemeler App Store arama sonuçlarına olumlu etki edebilir. Güncelleme yaparken Apple algoritmasının güvenlik önlemleri sebebiyle daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu, yapılan güncellemelerin belirli bir süre sonra App Store'da görülebileceğini akılda tutmanız faydalı olabilir.

ASO ile SEO Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar

ASO için uygulama mağazasının SEO'su şeklinde bir benzetme yapılıyor olsa da iki optimizasyon arasında belli farklılıklar bulunur. ASO'nun ve SEO'nun temelde benzeştiği yön her ikisinin de görünürlüğü artırmayı hedeflemesidir. Bunun haricinde ASO ve SEO anahtar kelime optimizasyonu, backlink, kaliteli içerik üretimi, performans izleme ve kullanıcı isteklerini anlama konularında da benzerlik gösterir.

ASO ile SEO arasındaki başlıca farklılıklarsa şöyle sıralanabilir: 

  • Platform: ASO mobil uygulamaların başta Google Play Store ve App Store olmak üzere uygulama mağazalarında üst sıralarda çıkmasını amaçlarken SEO web sitelerinin Google ve Bing gibi arama motorlarında yükselmesini hedefler.
  • Sıralama Kriterleri: SEO'da sıralamaya girebilmek için aynı anda birkaç temel kavrama ve anahtar kelimeye odaklanılırken ASO'da binlerce anahtar kelime için sıralamaya girmek mümkündür.
  • Hedef: ASO kullanıcıların mobil uygulamaları indirmesini, puanlamasını ve yorum yaparak değerlendirmesini hedefler. SEO'nun temel amacıysa web sitesine gelen organik trafiği artırmaktır.
  • Optimizasyon Unsurları: ASO uygulama adı, açıklama ve kullanıcı değerlendirmeleri gibi unsurlara odaklanırken SEO meta etiketler ve içerik yapısına odaklanır.
  • Performans Ölçütleri: Uygulama alanı, sıralama kriterleri ve hedeflerin farklı olmasının doğal sonucu olarak performans ölçütleri de farklıdır. ASO indirme sayıları ve dönüşüm oranları türü metriklerini merkeze alırken SEO organik trafikle ve sayfa sıralamalarıyla ilgilenir.

Siz de bu içerikten edindiğiniz bilgileri kullanarak mobil uygulamanızın ASO ayarlarını yapmaya başlayabilirsiniz. Mobil uygulamanızı mağazalarda üst sıralara yükseltmek, indirme ve trafik sayınızı artırmak amacıyla sosyal medya reklamlarını da kullanabilirsiniz. SEOPix olarak sosyal medya stratejinizi çizmeye yardımcı olmak için yanınızdayız. Sunduğumuz hizmetler hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Makalemizi Paylaşabilirsiniz!

linkedin twitter instagram facebook

Yeniliklerden ve Özel Fırsatlardan Haberdar Olun!

Bültenimize sizleri dahil etmekten mutluluk duyarız! Tüm yenilikleri sizlere duyuracağız.

Markanı Bizimle Büyüt ve Duyur

Markanı Bizimle
Büyüt ve Duyur!

Şimdi teklif al ve markanın dijital dünyada hak ettiği yeri almasını sağla!