SEO Blogu

Youtube SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

Web siteleri için büyük öneme sahip olan arama motoru optimizasyonu olarak geçen SEO, internet Google sonuçlarında iyi performans göstermenin temelini kapsadığı gibi aslında firmalar için büyük öneme sahip olan ve girişimcilerin pazara yeni bir ürün sunduklarında reklam maliyetlerinde bütçelerini zorlamadan üst sıralarda yer almayı kolaylaştırır. Google’da ilk sayfada yer almak, internette yeni müşteriler bulmak isteyen firmalar için büyük öneme taşırken Google’nin güncel yapılandırmasına göre artık Youtube videolarının ilk sıralarda yer aldığına sizler de şahit olmuşsunuzdur. SEOPix olarak Youtube ve Google algoritmalarını sizler için yazımızda derledik.

Birçok eğitimci, eğlence kanalı, tiyatro, müzik vb aklınıza gelebilecek bütün sektörler için YouTube, iş modellerinde de önemli bir araç olarak görülmektedir. YouTube, işletmesini büyütmek isteyen veya ürünlerini tanıtmak isteyen kullanıcılar için büyük bir hizmet kapısı olarak tanımlanmaktadır. Bunun dışında bireysel işletmelerin de gelir elde edeceği en iyi firmalardan bir tanesidir.

Youtube SEO Nedir ?

Youtube’da videolarım var fakat hiçbiri izlenme almıyor diye mi düşünüyorsunuz? Sadece Youtube’ye video atmak size bir katkı sağlamayacağı gibi emeklerinizin de boşuna gitmesine işarettir. Kullanıcıların büyük çoğunluğu Youtube aramasını kullanarak içeriklere ulaşmaktadır. Bu nedenle arama içeriğini optimize etmek, trafiği çekmek ve takipçi sayısını artırmak için çok önemlidir. Web sitelerinde sıralamaları değerlendirmek için backlinkler çok önemliyken diğer faktörleri kullanan Google’ın aksine, YouTube SEO, kanalınızı, oynatma listelerinizi, meta verilerinizi, açıklamalarınızı ve videolarınızı optimize etmeyi içerdiği gibi dışarıdan gelen etkilere de açık bir platformdur.

Google ve YouTube Nasıl Çalışır?

Youtube kullanıcıların %50’si SEO hakkında pek bir bilgiye sahip olmasa da  SEO’nun YouTube’da etkisi çok büyük olup sıfırdan başlayan kullanıcıları bile binlerce kişiye ulaştırabilen bir stratejidir diyebiliriz. Google’nin SEO’ya değer verdiğini biliyoruz. Youtube Google’nin bir aracı olduğu için bu noktada Youtube için de SEO yapılacağı anlamına gelmektedir. Önceki açıklamada bahsettiğimizi gibi Google’nin arama motoru sonuç sayfalarında YouTube sonuçlarına öncelik verdiğini öğrenmiştik. Neredeyse tüm aramalar, SERP’in en üstünde YouTube’dan gelen video sonuçlarını sizlere göstermektedir. Kullanıcılar okumaktansa izlemeyi daha çok tercih ettiği için bu durum girişimciler için büyük önem taşımaktadır, çünkü SERP’deki en üst konum zaten daha büyük, daha karmaşık web siteleri tarafından yer edinmiş olsa da, YouTube’da bir video yayınlayarak içeriğinizin Google’da üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Ancak videonuzu Google’da önermek, yayınlamak için tıklamaktan daha karmaşıktır. Youtube’da dikkat etmeniz gereken birçok düzenleme yer aldığını belirtmekte fayda var.

YouTube SEO Anahtar Kelime Stratejisi

Sadece Web sitelerde değil Youtube aramalarında da anahtar kelimeler sizin videonuzu öne çıkarabilecek en önemli maddelerden bir tanesidir. Özellikle kısa kelimeler de yer alan anahtar kelimeleri kullanıcılar daha sık aratsa da Youtube işinde daha başlardaysanız ilk olarak odaklanmanız gereken konu long tail yani uzun kuyruklu kelimeler olacaktır. Kullanıcılar son dönemde soru kalıplı veya uzun kuyruklu kelimeleri daha çok arattığı tespit edilmiştir. Sektörünüze özel anahtar kelimeleri kullanmak size yarar sağlayacağı gibi özellikle keywordtool.io gibi sitelerin Youtube seçenekleriyle bu kelimelere daha kolay bir şekilde ulaşabilir aşağıda vermiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda bu kelimeleri doğru bölgelere yerleştirebilirsiniz.

Youtube SEO Nasıl Yapılır?

Dünyada en çok kullanılan arama motorları arasında yer alan YouTube, dünyanın en büyük ikinci arama motorudur ve doğrudan dünyanın en büyük arama motoru olan Google ile ortak bir çalışma yürütmektedir. YouTube’u bir arama motoru olarak ele almak, içerik oluşturma stratejileri geliştirmenize, insanlarla etkileşim kurmanıza ve bir marka olarak platformla etkin bir şekilde etkileşim kurmanıza yardımcı olacağı gibi aynı zamanda yeni kullanıcıları bünyenize katmaya ve abone olmasını sağlamaya da yardımcı olur.

Anahtar kelimeler

Sektörünüzle alakalı olan ve yaptığınız iş ile ilgili sizin kanalınıza gelecek olan kullanıcıların arattığı ve sıralamaya girmeye çalıştığınız belirli kelime öbeklerine denmektedir. Daha fazla kişinin size ulaşması açısından ve YouTube’daki görünürlüğünüzü artırabileceğinden önemli bir maddedir. Google anahtar kelimelerini bulmak için sayfanın en altına inmeniz yeterli olurken Youtube’de bu durum ise arama kutucuğuna anahtar kelimelerini yazarak bulabilmeniz için tasarlanmıştır. Arama alanına yükleyeceğiniz veya araştırma yapacağınız anahtar kelimeleri girdikten sonra içeriğinizi nasıl adlandıracağınıza ilişkin fikirlere sahip olacağınız yüzlerce video ile karşılaşacaksınız. 

SEO için Başlıklar

Burada kullanıcıların yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi de sadece anahtar kelimelere odaklanıp başlık belirlemelidir. Burada yapılması gereken önce insanlar için başlıklar yazın ve ardından onları bilgilendirmek için SEO düzenlemeleri olarak anahtar kelimeler kullanın. İnsanların ne aradığını ve başkalarının içeriklerini nasıl adlandırıldığını görmek için odak anahtar kelimelere göz atmak sizin için de faydalı olacaktır. İlk olarak araştırma yaptınız ve ilk sırada er alan milyonlarca kişinin izlediği videoyu açmadan düzenlemelere başladınız. Bu durum yanlıştır, inceledikten sonra, neyi doğru yaptıklarını ve nasıl daha iyi yapılacağını anlamak için ilk sıradaki videoyu izleyin. Bu şekilde daha iyi bir fikre sahip olacaksınız.

SEO Uygun AçıklamalarYazın

Meta desc gibi düşünebileceğiniz açıklama kısımları, YouTube’un içeriğinizi doğru bir şekilde anlamasına yardımcı olan önemli bir detaydır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise ilk 25 kelimeye anahtar kelimeler eklediğinizden, açıklamanın en az 250 kelime uzunluğunda olduğundan ve anahtar kelimelerinizi veya anahtar kelime varyasyonlarını 2 ila 4 kez eklediğinizden emin olun. Diğer kanallardan görüp kopyaladığınız içerikler olmamalı yalnızca YouTube için yazılmış orijinal içerik olmalıdır. Google web sitelerinde de affetmediği konu olan kopya içerikleri Youtube’de de fark edip sizi cezalandırabilir.

Açıklamalara Bağlantı Ekleyin

Video açıklamalarınızı sadece ana metin ile geçiştirmeyin. Anahtar kelimelere ek olarak, açıklamalara bağlantılar eklemek sosyal medya için, web sitenize ya da ürün veya hizmetlerinize kullanıcıları götürmenin en iyi yoludur. Bir kullanıcı ay çekirdeği üretimine ait videonuzu izlerse, aşağıda bağlantısı verilen ilgili blog gönderisinde bahsettiğiniz talimatları bulamazsa, sorusunu yanıtlamak için diğer videolardan birine gidecektir bu yüzden web sitenizin linkini ya da blog yazınızın linkini mutlaka yerleştirebilir web sitenizin trafiğini de bu şekilde artırabilirsiniz.

Thumbnail Belirleyin

Özellikle bir başka videoyu izlerken önerilenler kısmında sizin kapak fotoğrafınızı görüp ilgisini çekmeyi başarabilirseniz izlenme ve abone olma sayılarında artış gözlemleyebilirsiniz. Clickbait olarak adlandırdığımız videonun içinde yer almayan bir durumu kapak fotoğrafında göstermemeye dikkat edin. Bu durum kullanıcının videonuza “dislike” atmasına sebep olacağı gibi Youtube keşfet ekranına sizi bu yüzden çıkarmayabilir. İlgi çekici bir fotoğraf ve yine kullanıcıyı meraklandıran bir başlık ile kısa sürede popüler olmak mümkün.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu