SEO Blogu

SSL Sertifikası ve SEO’ya Etkisi

Bir Webmaster’sanız ya da web ile ilgileniyorsanız elbette SSL Sertifikası kavramını duymuş olmalısınız. SSL sertifikası internette verilerin kolayca iletilmesini sağlayan oldukça faydalı bir güvenlik protokolüdür ve her site için gereklidir. Bir de bu SSL sertifikasının Google arama sonuçlarına etki ettiği hakkında büyük bir çalkantı ortalıkla dolaşıyor.  Google’ın da bu konu hakkında açıklamalarının olduğunu biliyoruz. Peki SSL Sertifikası nedir, SEO ile doğrudan bir alakası bulunuyor mu? Mesela SSL sertifikanız var diye Google’da üst sıralarda yer alabilir misiniz? Detayları makalemizde açıklıyoruz…

SSL Sertifikası Nedir?

SSL Sertifikası, kullanıcının tarayıcısı ile ziyaret etmiş olduğu web sitesinin sunucusu arasındaki veri aktarımını şifreleyen, koruyan bir internet güvenlik protokolüdür. Secure Sockets Layer(SSL), Güvenli Yuva Katmanı anlamına gelmektedir. Kısacası sunucudan almış olduğunuz verileri ya da sizin o web sitesini kullanırken göndermiş olduğunuz verilerin şifreli bir şekilde gitmesini ve gelmesini sağlamaktadır. SSL Sertifikası kullanan siteleri nasıl anlarım derseniz; tarayıcınız üzerinde sitenin adresinin yazılı olduğu alanın sol kısmında yeşil asma kilit göreceksiniz. Bunu görebildiğiniz sitelerin SSL sertifikasına sahip olduğu anlamına gelmektedir.

Görselde de görmüş olduğunuz üzere herhangi bir sitede SSL sertifikası var ise bu şekilde yeşil asma kilit + olarak da “Bağlantı güvenli” olarak tarayıcı tarafından uyarılmaktayız. Bu uyarı, bu web sitesinin SSL sertifikasına sahip olduğunu belirtmektedir.

SSL – SEO İlişkisi

SSL sertifikası ile SEO‘nun ilgisi olduğunda Google 2014’te yayımlamış olduğu makalesinde açıklamıştı. Google, açık açık SSL sertifikasının bir sıralama faktörü olduğunu doğruladı. Tabi ki bu şekilde SSL sertifikasının sıralama faktörü olması SSL sertifikanız var diye her kelimenizde ilk sırada ya da ilk sayfada olacaksınız manasına gelmemektedir. Çünkü genel olarak baktığımız zaman Google’ın 200’den fazla sıralama faktörünün olduğu bilinmektedir. Bu sebeple bunlardan bir tanesi olan SSL sertifikası, direkt olarak belirleyici güç değildir. Tabi ki SSL sertifikanızın bulunması sizi SSL sertifikası bulunmayan diğer rakiplerinizden ayıracaktır ancak dediğimiz gibi bu sadece sıralama faktörlerinden bir tanesidir.

Kullanıcı Deneyimi ile Dolaylı Yoldan SEO’ya Etkisi

Site içerisinde kullanıcıların hareketlerinin de SEO’ya etki ettiğini bilmekteyiz. Ziyaretçi sitenizde ne kadar kalırsa, iç linklemeler ile site içerisinde gezinirse, üstüne üstlük bu yaptıklarını organik kaynaktan yani arama motorundan geldiğinde gerçekleştirirse siteniz için kullanıcı deneyimi pozitif olacaktır. Bu pozitiflik de tabi ki sitenizin SEO’su için oldukça önem taşımaktadır.

Günümüzde de tarayıcılarda direkt olarak SSL sertifikası olmayan siteler için “Güvenli Değil” ibaresini görmeye başladık. Bu da, kullanıcıların SSL sertifikası olmayan sitelere girişlerinde karşılarında çıktığı için kullanıcıların çoğunluğu siteyi terk edebilmektedir. Bu sebeple yukarıda da bahsettiğimiz kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenmektedir, bu da SEO’nuza olumsuz olarak yansıyor. Durum böyle olunca da SSL sertifikasının neden olması gerektiğini anlayabiliyoruz.

Örnek:

Sonuç

SSL sertifikası genel olarak gönderilen ve alınan verilerin şifrelenmesi için önemlidir. Bu sebepten ötürü tüm sitelerin kullanması gereken bir güvenlik protokolüdür. SSL sertifikaları artık çoğu Hosting firmaları tarafından ücretsiz bir şekilde sunulmaya başlandı. Hatta internet üzerinde kolayca belli periyotlar için ücretsiz SSL alabileceğiniz siteler de bulunmaktadır. Durum bu şekilde olunca web siteniz için bir SSL sertifikası edinmeniz için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bir web sitesinde SSL sertifikasının olması tamamen verilerin güvenliğini garanti etmez, bunu da unutmamak lazım.

SSL ile SEO konusunda da sonuca gelirsek Google’ın yaptığı açıklamaya göre X ve Y sitesi her konuda eşit ise, Y sitesinin SSL sertifikası olup X sitesinin yoksa burada Y sitesinin avantajlı olacağını anlayabiliyoruz. Bu, sıralama faktörü olarak SSL sertifikasının etkisini gösteriyor.

SSL sertifikasının sıralama faktörü olmasının yanı sıra kullanıcı deneyimi olarak SEO’ya katkı sağlayabileceğini ya da SEO’ya zarar verebileceğini anlayabiliyoruz. Bir kullanıcı web sitesinde “Güvenli Değil” ibaresini görmesinin ardından web sitesini terk edebilir. Kullanıcının web sitesini hızlı bir şekilde terk etmesi de “Hemen Çıkma Oranı” gibi kullanıcıların sitede ne kadar durduğunu ve başka sayfalara geçip geçmediğini gösteren istatistiklerinize olumsuz yansıyabilir. Kullanıcıların sıklıkla web sitenizi terk etmesi de siteniz için sıralama kaybına neden olabilir.

SSL sertifikası ve SEO ilişkisini detaylı ve oldukça açık bir şekilde açıkladığımızı düşünüyoruz. Konu hakkında görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz 🙂

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu