Wordpress

Favicon Nedir? WordPress Favicon Nasıl Eklenir?

Herkesin kimliği olduğu gibi web sitelerinin kimliği de bulunur ve bu kimlik, çok küçük boyutta olsa bile fark edildiği andan itibaren sizin olduğunuz anlaşılır. “Favorites Icon” olarak adlandırılan bu küçük simge, her ne kadar küçüklüğü ile gözden kaçırılsa da, aslında web sitelerinin akılda kalıcılığı açısından çok kıymetli bir yere sahip. Peki, favicon nedir? WordPress favicon nasıl eklenir? Tüm detaylardan bahsedeceğiz.

Favicon Nedir?

Bazı durumlarda logonuzun kendisi ya da bir parçası olabilen favicon, bazı durumlarda ise farklı bir resimden ibaret olabilir. Arama motorlarında çıkan sonuçlarda title ve URL’in sol tarafında, tarayıcı sekmelerinde ya da arama geçmişi gibi alanlarda yer alan bu küçük ikon, aslında çok büyük bir yere sahip. Çünkü bu ikon ile sitenizi ziyaret eden kullanıcıların akıllarında yer edebilir, logonuzu bir yerde gördüklerinde, akıllarına gelmenizi sağlayabilirsiniz. Peki, favicon ile ilgili temel değerler nelerdir?

  • Favicon dosyasının uzantısı, .ico olarak bilinmektedir.
  • Favicon 16×16 piksel boyutunda olmalıdır. Amaç kare olmasıdır. 16×16 ya da 32×32 piksel boyutunda olması yeterli olacaktır.
  • Dosyanın formatı PNG olmalıdır. Bu şekilde her arka plana uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Özel tasarım, WordPress ya da farklı bir altyapı ile hazırlanmış site olması fark etmeksizin, favicon her site için çok önemli bir yere sahiptir. Sitenizin kimliğidir. Eklerken ise pek çok farklı formatı izleyebilmeniz mümkün. Bunun için her altyapı belirli kolaylıkları sağlamaktadır.

favicon nedir

Favicon Boyutu Nasıl Olmalıdır?

Siteniz için bir favicon belirlerken, bu faviconın logonuzdan bir şeyler barındırması gerektiğini unutmamalısınız. Sizden bir şeyler barındırmayan favicon, sizin kimliğiniz olmayacaktır. Ayrıca boyutu çok hassas olduğu için, boyut konusuna dikkat etmeli, aşağıdaki adımları izlemelisiniz?

  • Kare bir yapısı olması gerektiği için 16×16 ya da 32×32 piksel gibi bir format gerekir.
  • WordPress sitelerin favicon için önerisi, 512×512 pikseldir.
  • Alanın daha geniş olup, düzenlemenin daha etkili şekilde yapılabilmesi için, formatın 512×512 şeklinde ayarlanması fayda sağlayacaktır.
  • Favicon görselinin formatı PNG olması gerekir. Bazı özel tasarım ya da farklı altyapıdaki sitelerde .ico formatının talep edildiğini de görebiliyoruz. Bu durumda dosyanızı istenen formata rahatlıkla çevirebilirsiniz.

Yukarıdaki hususları dikkate alarak, siz de doğru boyutlarda favicon tasarlayabilir, sitenize eklerken sorun yaşamaktan kurtulabilirsiniz.

WordPress Favicon Nasıl Eklenir?

Web sitesine favicon eklemenin pek çok önemi bulunmasına karşın, bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmediği durumlar ile karşılaşmak mümkün. Bu nedenle gerekli boyutlara dikkat ederek, mutlaka favicon eklemesi yapmanız gerekir. WordPress bir siteniz varsa, bunu aşağıdaki adımları izleyerek gerçekleştirebilirsiniz:

  • WordPress panelinize girin.
  • Sol tarafta yer alan panelde “Görünüm” bölümünün üzerine gelerek, “Özelleştir” bölümüne tıklayın.
  • Özelleştir bölümünde “Site Kimliği” bölümüne girin ve ekranı fare ile aşağı indirin.
  • “Site İkonu” ibaresini göreceksiniz. Buradan favicon eklemesi yapabilirsiniz.
  • Daha sonra “Site Simgesi Seç” diyerek ortam kütüphanenize gidin. Oraya geldikten sonra dilerseniz kütüphaneden bir görsel seçebilir, sürükle bırak yöntemiyle kütüphanenize görsel de ekleyebilirsiniz.
  • Görseli seçtikten sonra sağ bölümden “Seç” ibaresine tıklayarak ikonunuzu eklemiş olacaksınız.

WordPress sitelerde site ikonu, diğer adıyla favicon eklemek bu kadar basit. Bununla beraber, favicon’u farklı şekillerde eklemek de mümkün.

Alternatif WordPress Favicon Ekleme Yöntemleri

Sitelerin yapısı, içeriği ve diğer detaylar göz önünde bulundurularak, farklı şekillerde favicon eklemek mümkün. Bunlardan bir tanesi, kök dizin aracılığı ile favicon eklemek. Diğeri ise bir WordPress eklentisi kullanmaktır.

Kök Dizin Aracılığıyla WordPress Favicon Ekleme

Öncelikle kök dizine, sonrasında ise panel üzerinden bunu kodlarınızın arasına eklemeniz gerekir. Bunun için atmanız gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

    • .ico uzantılı olan dosyanızı, WordPress sitenizin kök dizinine cPanel ya da FTP yöntemlerini kullanarak eklemeniz gerekir.
    • Sonrasında aşağıda belirtilen kodu, WordPress panelinize girerek; Görünüm > Tema Düzenleyici kısmına ilerleyerek, “header.php” bölümünün içerisine eklemeniz gerekir. Bu bölümde <head> ve <head> etiketleri arasında herhangi bir yer, kodu eklemeniz için yeterli olacaktır.

<link rel="icon" href="https://seopix.net/favicon.ico" type="image/x-icon" />

<link rel="shortcut icon" href="https://seopix.net/favicon.ico" type="image/x-icon" />

  • Yukarıdaki kodu <head> ve <head> etiketleri arasına yerleştirmeniz ve dosyayı güncellemeniz gerekir. Kod içerisinde iki tırnak (“”) arasında yer alan linkin yerine ise sitenizin adını ve favicon dosyanızın ismi ile uzantısını yazmalısınız.

Yukarıdaki adımları gerçekleştirerek, favicon eklemesi işlemini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bununla beraber eklenti ekleyerek bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün.

Eklenti Kullanarak WordPress Favicon Ekleme

WordPress panelinize girerek, Eklentiler > Yeni Ekle adımlarını izleyin. Daha sonrasında aşağıdaki adımları izleyerek favicon eklemesi yapabilirsiniz.

  • Eklenti arama bölümüne “Favicon by RealFaviconGenerator” yazın ve çıkan ilgili eklentiyi önce “Şimdi Kur”, sonra da “Etkinleştir” diyerek etkinleştirin.
  • Sonrasında Görünüm > Favicon adımını izleyerek, ilgili kısma uygun formattaki PNG görseli yükleyin. Sonrasında eklenti gerekli düzeltmeleri kendi içerisinde yapacaktır.
  • Bu işlemler sonrasında “Generate Favicon” isimli alana tıklayarak, yeni bir web sitesine yönlenmeyi bekleyin.
  • Yeni yönlendiğiniz sitede “Generate Your Favicon and HTML Code” isimli alana tıklayarak, işleminizi tamamlayın.

Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra, artık sitenize favicon eklemiş olacaksınız. Böylece hedef kitlenizin aklında kalmak adına güzel bir adım atmış olursunuz.

Sizin için hazırladığımız “Favicon Nedir? WordPress Favicon Nasıl Eklenir?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Aklınıza takılan soruları ve görüşlerinizi bize yorum kısmından ileterek, içeriğe katkı sağlayabilir ve sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Favicon Boyutu Nedir?

Kare formatında olması gereken favicon; 16×16, 128×128 ve 512×512 gibi boyutlarda olmalıdır. Görsel tipi ise PNG olması gerekir.

Favicon Dosyasının Uzantısı Ne Olmalıdır?

WordPress panelinden bir yükleme yapılmayacaksa, bu durumda favicon dosyasının hazırlanması gerekir. Bu dosyanın uzantısı ise .ico olması gerekir.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu