İnternet

En İyi Ücretsiz Reklam Engelleyici Eklentileri (2022)

Bu içeriğimizde biraz SEO‘dan uzaklaşarak ancak teknolojiden uzaklaşmadan sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Bu yazımızda konumuz en iyi ve ücretsiz olarak sunulan reklam engelleyici eklentileri yani Adblock eklentileri. Bu eklentileri, kullanıma sunuldukları pazarda en popüler ve yorum alanlar arasından derledik ve her birini  sizler için test ettik. Böylece sizlere direkt olarak hangi eklentiyi kullanmanız konusunda bilgi sahibi olabilmeniz için müthiş bir rehber hazırladık. Öncelikle dilerseniz Ad blocker nedir ona göz atalım…

Ad blocker yani reklam engelleyici nedir?

Şimdi öncelikle Adblock diye bir eklenti var, yani direkt eklentinin adı “Adblock“. Bu sebeple siz Google’a ya da diğer arama motorlarına “Adblock” yazdığınız zaman özel bir isim yazmış oluyor ve bu eklentiye yönlendiriliyorsunuz. Bu eklenti de listemizde tabi ki yer almaktadır. Aslında bunun adı “Ad blocker“dır yani reklam engelleyicisidir. Reklam engelleyicisi, web sitelerinde rahatsız edici reklamları engellemeniz için ya da başka nedenlerden ötürü web sitelerinde dolaşırken reklamlarla karşılaşmamanız için kullanılan programlar/eklentilerdir. Genellikle tarayıcılar üzerinde “extension” yani uzantılar/eklentiler olarak kullanılmaktadır. Çeşitli yazılım geliştiriciler tarafından piyasaya sunan bu ad blocker’lar sayesinde kolayca internet sitelerindeki reklamları engelleyebilirsiniz. Böylece reklamları yüklemek için ekstra veri harcamadığınız için çok daha hızlı bir web deneyimine sahip olabilirsiniz. YouTube gibi video izlediğiniz platformlarda ise reklam engelleyici kullanıyorsanız, videolarınız kesintisiz bir şekilde yürütülmeye devam eder. Reklam engelleyicileri, kısacası internetteki reklamları görmemenize olanak sağlamaktadırlar. Peki en iyi ücretsiz reklam engelleyici uzantıları neler?

Ücretsiz Reklam Engelleyici Uzantı Önerileri

Listemizde yer alan tüm eklentilere üzerine tıklayarak ulaşabilir, sizler de tarayıcınıza ekleyerek kullanabilirsiniz. Listemiz 2022 itibariyle Chrome Web Mağazası‘nda popüler olan reklam engelleyici eklentileri arasından seçilerek oluşturulmuştur. Ayrıca listede yer alan tüm reklam engelleyici eklentileri ücretsizdir, herhangi bir ücret ödemeden adblock hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bu reklam engelleyicileri ile reklam engellemenize izin veren bütün sitelerde reklamları engelleyebilir, daha hızlı bir web deneyimine sahip olabilirsiniz.

1) AdBlock

Evet, ilk eklentimiz AdBlock. Adblock ile klasik bir reklam engelleyici kullanır gibi gezmiş olduğunuz web sitelerinde reklamları engelleyebilirsiniz. Bu eklenti, eski ve tam emin olmamakla birlikte aktif olarak olmasa da en çok indirilen eklentidir. İsminden de anlaşılacağı üzere kullanıcılar zaten “adblock” diye arama sağladıkları için direkt olarak bu eklenti ile karşılaşmaktadırlar. Her eklentide olduğu gibi bu eklentinin de kendine çeşitli özellikleri bulunmaktadır.

Özellikleri:

  • Üçüncü taraf izleyicileri engelleyebilir, gizliliğinizi koruyabilirsiniz
  • Sitelerin sayfalarını daha hızlı yükleyin ve zamandan tasarruf sağlayın
  • Filtreler, karanlık mod ve diğer tema seçenekleri, beyaz liste gibi özelleştirilebilir özellikler
  • Adblock ayar verilerinizi saklayıp, kolayca diğer tarayıcılarda bulunan Adblock eklentisine aktarabilme
  • Normal şartlarda engellenen reklamların yerleri boş gözükür, buraya dilerseniz dilediğiniz resimleri yerleştirebilirsiniz
  • AdBlock ekibi ile iletişime geçerek destek alabilirsiniz.

Görmüş olduğunuz sade bir yönetim paneli bulunmaktadır. Buradan kolayca dilediğiniz sitelerde “bir kez” ya da “her zaman” olacak şekilde reklamları kolaylıkla engelleyebilirsiniz.

2) YouTube için Adblock

YouTube için Adblock, bir reklam engelleyici uzantısıdır/eklentisidir. Yalnız, bu eklenti sadece YouTube için olabilir ben diğer sitelerde reklam engelliyor mu diye denedim ancak engellemedi. Sanırım isminden de kaynaklandığı üzere sadece YouTube üzerinde kullanılmak üzere geliştirilmiş olduğunu görebiliyoruz. Sanırım başka bir sitede YouTube videosu embed olarak yerleştirildiyse ve bu videoda reklam çıkacak ise onu engelliyor olabilir. Ekstra bahsedebileceğimiz bir özelliği bulunmamaktadır.

3) Adblock Plus

Adblock Plus, yine Chrome Web Mağaza’sında oldukça popüler bir reklam engelleyici eklentidir. Bu eklenti yardımıyla klasik bir reklam engelleyicide olduğu gibi reklamları engelleyebilirsiniz. 1. sıradaki Adblock eklentisi ile karşılaştırıldığında ekstra bir özelliği olduğu söylenemez. Bu sebepten ötürü kendiniz kıyaslamanızı yapabilir ve hangi eklentiyi kullanabileceğinizi seçebilirsiniz.

4) uBlock Plus

uBlock Plus, yine marketin popüler eklentilerinden birisi olan bir reklam engelleyicidir. Paneli biraz daha diğerlerine göre farklı olsa da kullanıcı deneyimi açısından oldukça kolay bir yönetim paneli bulunmaktadır. uBlock Plus‘ın da kendisine has olarak ekstra özellikleri bulunmadığından dolayı bu eklenti hakkında da ekstra detay veremeyeceğiz. Klasik olarak ortak özelliklere sahip bir reklam engelleyici eklentisi olduğunu söyleyebiliriz. Hemen alttan da eklentinin nasıl bir paneli olduğunu görebilirsiniz.

5) AdGuard

AdGuard’da oldukça bilinen ve popüler bir ad blocker eklentisidir. AdGuard diğer eklentilere nazaran çok daha hafif olduğunu ve böylece çok daha az kaynak kullandığını iddia etmektedir. Bunda da haklı olabilir ancak dediğim gibi tam olarak teknik bilgi verilmediği için bunların test edilmesi gerekmektedir. Bu eklentide de ekstra çok fazla özellik bulunmamaktadır Biz, sadece marketin en popüler ve ücretsiz olarak sunulan reklam engelleyicilerini bu rehberimizde listelemiş bulunuyoruz.

Reklam Engelleyicilerinin Genel Özellikleri

  • Reklamlar ve tarayıcıların çerezleri ile gizliliğinizi ihlal ettikleri iddiası ile gizliliğinizi korumayı,
  • Genel olarak tüm web sitelerinde ve  sosyal medyalarda reklamları engellemeyi,
  • Sayfalarda reklamların olmayacağından dolayı webde çok daha hızlı sörf yapabileceğinizi,
  • Aşağı yukarı tüm rahatsız edici reklamları engellediklerini iddia etmektedirler.

Reklam Engelleyici Kullanmak Yasal Mıdır?

Web üzerinde içerik üretenler sponsorlu içeriklerden ya da Google gibi güçlü reklam veren ağı olan sistemlerden reklam alarak gelir sağlamaktadırlar. Bu sebeple reklam engelleyici kullanmak aslında biraz da gelir elde etmelerini engellemek gibi olacağı için mümkün olduğunca reklam engelleyicileri kullanmamanızı önermekteyiz. Çok aşırı, rahatsız edici düzeyde reklam olan web sitelerinde tabi ki reklamları engelleyebilirsiniz, bu, kullanıcı olarak en büyük hakkımızdır. Şu ana kadar herhangi bir ülkede reklam engelleyicileri kullanmak yasak gibi bir yasa vs. bulunmamaktadır. Web sitelerinde de reklam engelleyici engelleyicisi bulunmuyor ve sizden reklam engelleyicinizi kapatmanızı rica etmiyorlarsa reklam engelleyici kullanmanızda bir problem bulunmamaktadır. Zaten reklamları sunan Google, reklam engelleyiciyi sunan da Google. Bundan dolayı internette reklam ağlarının çoğunun Google’a bağlı olduğunu düşünürsek, ne kadar reklam gözükürse o kadar para kazanacak. Neden ayağına sıksın ki Google? Demek ki bir şekilde reklam engelleyiciyi kullanıcıların kullanması bir hak olarak gözüktüğü için Google’ın web mağazasında adblock’lar yer alabiliyor. Ancak uzun lafın kısası, reklam engelleyici kullanmak hakkımızdır ve yasaldır.

Reklam Engelleyicisi Kullanmak Güvenli Mi?

Bir tane reklam engelleyicisi kullanan kullanıcıların kart bilgileri çalındığı konusunda bilgiler bulunmaktadır. Ne kadar doğru ya da yanlış bilemeyiz ancak bu eklentiler 3. parti yazılımlardır. Bu tarz problemlerin olma olasılığı her zaman vardır. Bunlar da reklam engelleyici sunarken, gelir elde etmek için kendilerinin reklam göstermesi de mantıksız olur. Peki bu sistemler nasıl para kazanıyor diye düşünecek olursak bilemiyoruz tabi ki. Bu sebepten ötürü %100 güvenilir olarak bahsedemeyeceğiz ancak listede yer alan eklentiler uzun zamandır hizmet veren ve neredeyse hepsi 1 milyon+ kullanıcısı olan eklentilerdir. Durum bu şekilde olunca bir problem yaşamayacağınızı düşünürken, herhangi bir sorumluluk da almamaktayız.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu