Adwords

BGBM (Bin Gösterim Başına Maliyet) Nedir? – Reklam Terimleri

Dijital pazarlama dünyasında reklamlar için birçok teklif türü bulunmaktadır. Bunlardan birisi de BGBM‘dir. BGBM, bin gösterim başına maliyet anlamına gelmektedir. Sektörden sektöre, markadan markaya, web sitesinden web sitesine bağlı olarak reklamlarınızın teklif türü oldukça değişiklik gösterebilir. Bazı projeler başka bir reklam teklif yöntemi ile iyi dönüşümler elde ederken, bazıları da Bin Gösterim Başına Maliyet teklif türü ile iyi dönüşümler sunabilir. Bu tamamen değişkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Peki BGBM tam olarak nedir?

BGBM Nedir?

BGMB’nin açılımı, içeriğimizin başlangıcında da belirttiğimiz gibi Bin Gösterim Başına Maliyet‘tir. Bin gösterim başına maliyet teklif türü isminden de anlaşılacağı üzere reklamınızın her bin gösterimi için belli bir miktar ödeyeceğiniz reklam türüdür. Aslında reklam türünün tam olarak ne olduğuna bakmak istediğimizde hiç de kompleks bir yapısı olmadığını ve çok kolay anlaşılır bir reklam stratejisi olduğunu görebiliyoruz. BGBM reklam stratejisi ile bu reklam türüne uygun olan reklamlarınızı yürütebilirsiniz. BGBM ile reklamınızın her 1000 gösterimi için belli bir ücret ödersiniz. Böylece ekstra ücretler ile karşılaşmazsınız. BGBM reklam stratejisi ile dilediğiniz sektörlere çalışma yapabilirsiniz. BGBM ile reklamlarınız görüntülenirse ücret ödersiniz.

bin gösterim başına maliyet nedir

BGBM aslında pek tıklanma almayı hedeflemeyen reklam stratejileri için uygundur. Yani reklamınız zaten görüntülenen banner’da ya da videoda yeterince anlatım ve kullanıcı için bilgiyi içerdiği için stratejiniz tıklanma almak değil, reklamınızın çok daha fazla insan tarafından görüntülenmesidir. Bu şekilde bir amacınız var ise kesinlikle BGBM ile çalışmalısınız. Tabi ki tıklanma almadığı için 1000 gösterim başına maliyet stratejisi, tıklama başı maliyete oranla reklam maliyeti olarak çok daha makuldür.

Google Ads için geçerli olmak üzere; bir gösterimin “1 gösterim” sayılabilmesi için reklamın %50’sinin kullanıcı ekranında en az 1 saniye boyunca görünmesi gerekmektedir. Video reklamlar için de en az 2 saniye yürütülen reklamlar 1 gösterim olarak sayılmaktadır. Biz demiyoruz, Google diyor. Şunu da belirtelim; BGBM reklam teklif stratejisi arama ağı hariç diğer reklam türlerinde kullanılabilmektedir. Yani Google’da ya da başka bir sitenin Google arama ağındaki reklamlarınız için BGBM teklifi ile reklam verememektesiniz.

Bin gösterim başına maliyet nasıl hesaplanır?

Tabi ki en can alıcı noktadayız, canlı kısımdayız, BGBM nasıl hesaplanır? Aslında reklamı vermiş olduğunuz platformda zaten bunlar yazıyordur, en azından Google Ads için bu geçerlidir. Hemen altta görmüş olduğunuz görselde olduğu gibi bin gösterim başı maliyeti siz belirliyorsunuz, buna göre Google’da açık artırmada sizin reklam teklifinize göre reklamlarınızı göstermeye başlıyor.

bgbm nasıl hesaplanır

Örneğin reklamınız 10000 gösterim aldı ve bunun için 700 TL bir ödeme çıktı. Burada BGBM’niz kaç olur? Hemen ufak bir hesap yapalım, ödemiş olduğumuz tutar/gösterim sayısı*1000 yaptığımızda karşımıza BGBM değerimiz çıkacaktır.

Ödediğimiz tutar(700) / (Gösterim Sayısı(10000) * 1000 = 70 TL

Aslında yukarıda da dediğimiz gibi bunu reklam verdiğiniz platform otomatik olarak hesaplamaktadır ancak biraz da size mantığını açıklamak adına bin gösterim başına maliyet nasıl hesaplandığını anlatmak istedik.

Bgbm kaç olmalı?

Tam olarak “BGBM şu olmalı” gibi bir kıstas bulunmuyor ancak tabi ki sektörünüze bağlı olarak aşağı yukarı bir tutar tahmin edilebilir. Özellikle Google Ads‘de reklamlarınızı ne kadar fazla çalıştırırsanız, ilerleyen süreçlerde maliyetlerinizde düşüş gerçekleşmektedir. Bu hem reklamın sürekli çalışmasından ötürü Google’ın çok daha rahat optimize edebilmesi hem de reklam hesabının artık sürekli reklam vermesinden ötürü kazanmış olduğu itibardan kaynaklanmaktadır.

Çok rekabetli sektörlerde hizmet veren bir firma için reklam vermiyorsanız ve yüksek ücretler ödüyorsanız muhtemelen yanlış optimizasyondan kaynaklı olarak bu tarz bir problem yaşıyorsunuzdur. Bunun için reklamlarınızı tekrardan gözden geçirmeniz gerekmektedir. BGBM değerleri, ne kadar çok reklam açarsanız  kazanmış olduğunuz tecrübeden ötürü tahmin edilebilir hale gelmektedir. Ondan dolayı şu an sizin için sektörünüzü bilmeden herhangi bir ortalama maliyet belirlememiz mümkün değildir.

Peki hangi projenizde hangi strateji ile ilerlemeniz gerekir?

Bu reklam türü ile yapacağınız reklamlara en basit örnek vermek gerekirse, bir etkinliğin görüntülü reklamını bu reklam türü ile yapabilirsiniz. Mesela X kişisinin bir konser, stand-up tarzında bir etkinliği olduğunu düşünelim. Biletlerin nereden alınabileceğini, etkinlik yeri ve tarihini, tabi ki etkinlikte kimin veya kimlerin olduğunu içeren güzel bir banner ile reklamınızı yayınlarsanız, kullanıcıların reklamınızı görmesi yeterli olacaktır. Bundan dolayı da kullanıcıların reklamı görmesi önemli, reklama tıklamalarına bile gerek yok, bu tarz bir reklam çalışması için en uygun modellerden birisi BGBM stratejisidir. Tabi ki bu sadece bir örnek, BGBM ile dilediğiniz sektörlere ve reklamlara reklam çıkabilirsiniz ancak tabi ki herhangi bir bilginiz yok ise belli süreler ile çeşitli reklam modelleriyle denemeler yapabilir, dönüşümler, tıklama oranı, maliyet karşılaştırması yapılarak hangi reklam türünde reklam çıkmanız gerektiğini tespit edebilirsiniz.

Sizler de sizin için hangi reklam stratejisinin uygun olduğunu belirlemede, reklam türünün uygun olup olmadığını tespit etmekte, Google Ads üzerinde reklam çıkmakta ve reklamlarınızı optimize etme konusunda problem yaşıyorsanız SEOPix olarak sunduğumuz Google Ads Danışmanlığı hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Hemen iletişime geçin!

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu