SEO Blogu

AMP Nedir? Ne İşe Yarar?

Google tarafınca geliştirilmesi yapılan yönergelere bağlı olarak da mobil uyumlu sayfaların daha seri açılmasını elde eden kodlama yöntemine verilen addır. Google AMP yönergelerinde müsait ve doğrulanması yapılmış sayfalar Google ön belleğinde saklanımı yapılır ve arama sorgulamalarından tıklaması yapıldıktan sonra daha seri yüklenmesi yapılarak mobil kullanıcıların deneyimi artırırlar.

AMP’nin Genel Tanımı

Accelerated Mobile Pages adlı doğrusu Hızlandırılmış Mobil Uyumlu Sayfalar, Google tarafınca geliştirilmesi yapılan yönergelere bağlı olarak mobil sayfaları daha seri açılmasına katkıda bulunan kodlama yöntemine verilen addır.

Google AMP yönergelerinde müsait ve doğrulanması yapılmış sayfaların Google ön belleğinde saklanması yapılır ve kullanıcılar tarafınca daha süratli yüklenmesi yapılarak mobil kullanıcıların deneyimini artırmasını hedef koyar. AMP projelerinin en büyük pozitif yanları aleni kaynaklı kodlara haiz olmasıdır, doğrusu istenilen hepimiz AMP yönergelerini izlenmesi yapılarak özelleştirmesi yapılmış sayfalar oluşturabilir.

AMP standartlarında bir sayfa kurmak için dikkat edilmesine ihtiyaç duyulan ana başlıklar;

  • Tasarım ve Kodlama
  • Bulunurluk ve Erişilebilirlik
  • Doğrulama
  • Yapısal veri ve Yapısal Veri
  • Durum ve Amp sayfalarının hata tespiti

Eğer HTML ile aranızın iyi olduğunu düşünüyorsanız kolay bir şekilde bir AMP sayfasını oluşturabilir ve yayınlayabilirsiniz. Tasarımın genel aşamasında aleni kaynak HTML kodlarının kullanarak sayfaları oluşturabilir ve sayfanın Google benzer biçimde aramalarının motorlarına erişilebilir hale geldiğine emin olmalısınız.

Erişimin zenginleşmesi için bir yapısal veri kaynağı kullanabilir ve sayfanızın daha cazibeli hale getirme şansına sahip olabilirsiniz. Sonrasında ise Google Search Console yolunu kullanarak sayfayı Google’a bildirimini yapabilir, oradan da şayet var ise sayfa içerisindeki hataların tespitini yapabilirsiniz.

AMP ve Google Algoritmaları Arasındaki İlişki

amp nedir

Mobil uyumluluk konusunda Google tarafınca bir liste kriteri olarak sayılmaktadır. Sadece AMP bir liste kriteri olmamakla birlikte bundan dolayı uygulanması kesinlikle mecbur değildir. Ancak AMP mobil uyumluluğu açısı ile bir adım olarak sayılmalı ve ek olarak mobil sayfaların yüklemesinin hızı Google kurumu tarafınca bir liste kriteri tamamen kabul edilmektedir bu konu bakımından AMP mobil uyumlu sayfaların çok seri yüklenmesinin sağlamış olduğu için iki mühim liste kriterindeki avantajlı olunmasını sağlamasında büyük rol oynayabilir. Bu açıdan bakıldığında AMP kullanmanın bir mecburiyet gerekmemektedir. Sitedeki tüm mobil uyumlu sayfaların AMP olarak oluşturulmasını gerektirmez. Sadece yükleme hızının avantajını göz önünde bulundurduğumuzda kullanılmasını kesinlikle öneririz. Mobil sitelerin yüklenmesinin hızına güvenininiz tam ise AMP’yi yüklemek zorunda kesinlikle değilsiniz.

AMP’nin İçerik Kalitesi

Geçen senelerde kısaca Kasım 2017 zamanında Google, AMP ile ortak hizmet veren sayfaların Mart 2018 zamanı itibariyle AMP olan ve olmayan sayfalarında içeriklerinde uyuşma olması sebebiyle icap ettiğini bildiren bir güncelleme yayınladı. Yani AMP ile sunumu yapılan sayfalar ile AMP olmayan sayfalar içinde içerikler arası farklar var ise bu vaziyet nitelik yönergelerinde aykırı bir durum olarak kabul edilebilirdir.

Ayrıca kullanıcıların AMP ile oluşumu yapılmış bir sayfaya denk geldiğinde, sayfa içinde ne olduğunun tamamen görebilmesi için diğer bir sayfaya yönlendirmesinin yapılması da aynı biçimde nitelik yönergelere aykırı olacak bir vaziyet kabul edilmiştir.

Ayrıca bkz: HMTL Nedir, Ne İşe Yarar ?

Günümüzde AMP Kullanımı

2017 yılına ait rakamlara göz atılmak istersek 2018 senesinde gerçekleşmesinin daha olası olan AMP kullanım istatistikleri ile alakalı fikir sahibi olunabileceğini düşünebiliriz. 2017 senesinde nerede ise bütün dünyada sıkça kullanılması yaygınlaşan ve başlanan bu teknolojinin günümüzde nerede ise tüm popüler internet sitelerinde daima kullanılır hale geldi. 2017 Ekim ayında ortalama 25 milyon domainler ve 4 milyardan fazla internet sayfalarında AMP güncellemesi tamamen yapıldı.

Günümüzde ise bu rakamların minimum iki kat daha çok bulunduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de mobil kullanıcıların sayısının bilgisayar kullanıcılarına kıyasla bakılırsa süratli biçimde artması cevabında AMP, Türkiye’de mühim bir konum sahibi olmuş durumda olması denebilir.

Google Tüketici Barometresi AMP Raporu

Google Tüketici Barometresinin raporunda gösterilen bu rakamların 2017 yılına ilişkin kullanıcıların yoğunluk olarak akıllı telefonlar ve bilgisayarlar kullanıldığı verisini vermektedir. Kullananların yarısından fazlası akıllı telefonunu, bilgisayar ve tablete bakılırsa daha çok kullanmaktadır.

Aynı kitlenin çeyreği de akıllı telefonla aynı seviyede bilgisayarlar veyahut tablet kullanmakta olduğu görülmektedir. Sadece bilgisayar kullanıcılarının sayısının da oldukça az olduğu açıkça görülmektedir. 2018 senesinde mobil kullanıcıların oranının daha da arttığını dersek yanlış demeyiz. Bu durumdan yola çıkarak mobil web ve AMP teknolojisinin ne derece mühim durumda bulunduğunu, mobil uyumluluk, mobil sayfaların yükleme hızı şeklinde kavramlarının performansı ve SEO projesine katacakları olumlu yönde etkiyi kolayca anlayabiliriz.

AMP Ne İşe Yarar?

amp ne işe yarar

Web sitelerine ait açılış zamanlarını uzatan önbelleğin yüklenmesi, AMP yazılımı sayesinde tarihte yerini almaktadır Bu sebepten dolayı Accelerated Mobile Pages kullanmayı yeğleyen internet sitesinin önbellekleri Google içinde yüklü vaziyette bulunmaktadır. Bu yöntemin sayesinde önbelleklerin hazır şekilde Google tarafınca yüklenen internet siteleri, her türlü şart altında birkaç saniye içinde açılmaktadır. Kullanıcıların erişime ait hızı artınca sitelerin doğal trafiği de dolaylı yoldan etkileniyor.

AMP Bir SEO İçin Ne Kadar Önemli?

SEO, internet sitelerinin doğal trafiklerini belirlemek için oldukça değerlidir. Accelerated Mobile Pages de kullanıcılara süratli erişiminin olanaklarını sunarak arama motorunun gerekli optimizasyonlarıyla alakalı kriterlerde de mühim katkıları sağlıyor. Web sitelerinin açılma sürelerinin daha düşük olması ve dönüşüme ait gerekli oranların çoğaltılması tipinde gerekli başlıkları AMP-SEO faydası konusu adı altında ele alınabilecek en temel noktalardan birkaçı olarak sayılabilir.

Özel Yazılım Siteler İçin AMP Önerileri

Özel kodlamaların yapıları çevresinde yapılan internet siteleri için sistem geliştiricilerinin AMP eklentisini kurulması öneriliyor. Koda ait detayların en iyi biçimde hakim olan geliştiriciler daha gerçekçi sonuçlar ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Örneğin Java üzerinden yapılandırılmış bir internet sitesi AMP ile ahenkli emek harcama kapasitesine haiz olsa da kodlamalarda ait olan işlemlerinin aynı sistem adı altında geliştiricisi tarafınca yapılması baya önemli olacaktır.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu