SEO

SEO, bir web sitesinin Google, Yandex ve bing gibi arama motorları üzerindeki sonuçlarını iyileştirmeye yönelik çalışmaların bütününe denir. Arama motoru optimizasyonu yaparken birçok teknik detayı dikkate alarak sizlere bu hizmeti sunar. Çalışmalarımız arama motoru robotlarına yönelik değil, kullanıcı deneyimi esaslı çalışmalar içerir.

SEO Nedir?

SEO bir web sitesinin arama motorlarında ilk sayfaya çıkması için yapılan çalışmalara denir. Her marka yeni müşteri edinimi için birden fazla trafik kanalları üzerinden çalışmalar yapar. SEO da bu trafik kanallarından sadece bir tanesidir. Profesyonel SEO Uzmanlarımız tarafından yapılacak çalışmalar ile birlikte potansiyel müşterilerinizi yakalayabileceğiniz bir trafik akışı olur.

Çalışma yaptığımız bir web sitesi üzerinden aldığımız Analytics veri incelemesine baktığımızda trafiğin %63’ ü arama motorları tarafından gelmektedir. Diğer kanallara göre daha verimli bir trafik kanalı olduğunu gözlemlemekteyiz.

SEO hizmetinin kafanızda daha da canlanması açısından SEO örnekleri üzerinden gidebiliriz.

Örnek vermek gerekirse “ koltuk takımı “ kelimesi

Ayda ortalama 285.000 kişi koltuk takımı kelimesini aramaktadır. Ve 1.sıraya gelmeniz halinde Google reklamlarından oluşacak trafiğin hariç bırakılmasıyla 114.000 potansiyel trafiğe sahip olursunuz. Böyle bir potansiyelli kelimede 1.sırada olmayı hangi mobilya firması istemez ki?

Potansiyel trafiğin %50’ sine hükmettiğini düşündüğümüzde Google sıralamalarında iyi bir sonuç elde etmek hem marka bilinirliğinizi hem de satış oranlarınızı ciddi etkilemektedir.

Aynı senaryoyu Google Ads üzerinden düşünelim:

Koltuk takımı kelimesine Google Ads üzerinden reklam vermek istediğimizde üst sıralamalarda yer almak ve potansiyel trafik için ortalama 0,90 TL - 3 TL arası bir ücret ödememiz gerekiyor. Bu ücretin tık başı olduğunu düşünürsek bu tip maliyetin altına hiçbir kurumsal firma girmek istemez. SEO’ nun kurumsal firmalar üzerinde oluşturduğu değer burada ortaya çıkmaktadır.

Hayatımızın bir bölümü arama motorları üzerinden geçerken potansiyel müşterilerinizi de oradan yakalayabilme ihtimalini unutmayın! Sektörünüze en uygun arama motoru optimizasyonunu tercih ederek işe başlayabilirsiniz!

SEO Neden Önemlidir?

Dijital pazarlama sektörünün temelini oluşturmak için SEO çalışması yapmak artık zorunlu hale gelmiştir. Gerek tasarımsal gerekse teknik açıdan yapılacak olan iyileştirmeler firmaların büyümesinde önemli rol oynayacaktır. Pazarlama bünyesinde birçok farklı strateji günümüzde kullanılmaktadır. Ancak bu stratejilerin farklı dalları bulunmaktadır. Bu noktada SEO çalışması, dijital pazarlama stratejilerinin en başında gelmektedir.

Peki SEO neden önemlidir? Dijital platformlarda yer alan rekabet aslında SEO’nun ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermektedir. İlerleyen ve gelişen teknoloji ile beraber e-ticaret ve sanal alışverişlerin artmasıyla iyileştirme çalışmaları artık bir şart haline gelmiştir. Bir pazarlama müdürünün pazar yeri arayışı , distribütör, marka bilinirliğini arttırma ihtiyacı ve artan reklam maliyetleri SEO’ nun önemini giderek arttırmaktadır.

Ayrıca diğer reklam türlerine göre SEO hizmeti daha ölçümlenebilir ve hedefi olan bir çalışmadır. Örneğin televizyonda verilen bir reklamın ne kadar dönüşüm getirdiğini bilmeniz mümkün değildir. Ancak SEO hizmetinde yapılan çalışmanın ne kadar satışına dönüştüğünü, gelen ziyaretçi sayısını ve kullanıcıların site içerisinde ne kadar süre kaldığını analiz edebilirsiniz. Ölçümleyebileceğiniz metrikler:

  • Google üzerinden gelen kullanıcı ne kadar süre sitede kaldı?
  • Çalışma yapılan kelimeler üzerinden ne kadar trafik geldi?
  • Çalışma yapılan kelimelerin ortalama konumları nedir?
  • SEO çalışması sonucunda site hızı ortalaması
  • Gelen ziyaretçinin dönüşüm oluşturup oluşturmadığına dair ölçümleri yapabilirsiniz.

SEO'nun Müşteriye Sağlayacağı Faydalar

  • Marka Bilinirliği
  • Satış oranlarını arttırır.
  • Google Ads gibi reklam kanallarının maliyetleri düşer.
  • Güvenilir marka oluşturmada etkili olur.
  • Pazar araştırması - pazar payında söz sahibi olma

cicizuccaciye.com

Diş Kliniği Projesi

Haber Sitesi Projesi

Instagram Takipçi / Sosyal Medya Projesi

KOBİ SEO

bubilet.com.tr

SEO Nasıl Yapılır?

SEOPix dijital pazarlama ajansı olarak SEO çalışması yaparken yapılan aksiyonları tamamen kullanıcı deneyimine yönelik yapmaya özen gösteriyoruz. İyileştirmeleri Google botlarına göre değil kullanıcı niyetine göre anlamlandırmaya çalışıyoruz.

Çalışma yapılacak kelimeleri gruplandırarak kullanıcı niyetine göre en iyi sayfaları oluşturmaya çalışıyoruz.

200 + SEO kriteri olduğu biliniyor. Ancak her şeyin kullanıcı deneyiminde bittiğini söyleyebiliriz. Geliştirme yaparken içerik kalitesi , kullanıcı deneyimi ve site hızı gibi 3 ana kavrama odaklanmanız durumunda başarılı sonuçlar alabileceğinizi biliyor muydunuz?

Seo Kriterleri

Site İçi SEO Nedir?

SEO sürecinin en temel haliyle iç seo ve dış seo olarak ikiye ayrılır. İç SEO aksiyonları site içinde yapılan aksiyonların bütününe denir. İç SEO alanında analizler yaparken premium ücretli araçlar kullanarak site içindeki hataları çok hızlı şekilde keşfetip çözümler üretiyoruz. Site içi aksiyonlarında Deepcrawl, Screaming Frog, Oncrawl, Botify gibi araçları kullanıyoruz. Genel olarka bakmak istersek İÇ SEO optimizasyonlarını etkileyen kriterler:

  • URL yapısı
  • Başlık yapısı
  • Sunucu optimizasyonu
  • Site içi link inşaası
  • Heading hiyerarşisi
  • Search console kurulumu
  • Site hızı optimizasyonu

Daha detaylı bilgi için: https://www.seopix.net/blog/site-ici-seo-nedir/ içeriğine göz atabilirsiniz!

Metin Optimizasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?

Site içerisinde oluşturulan içeriğin SEO açısından incelediğimiz zaman kaliteli ve doyurucu olması çok önemlidir. Dil bilgisi kurallarına uygun ve ne kadar kaliteli olursa Google nezdinde öneme sahip olur. Kullanacağınız dilin üslubu sektörünüzden sektöre değişkenlik gösterebilir. Örnek vermek gerekirse tıbbi alanda oluşturulacak metin optimizasyonu ile e-ticaret sitesinde oluşturulacak metin optimizasyonu aynı plan çerçevesinde olmayacaktır. Şimdi sizlere metin optimizasyonu yaparken hangi yolları izlediğimizden bahsedelim:

Devamını Oku
  • İçerik Stratejisi belirliyoruz:

Bir içerik hazırlanmadan önce, içeriğin oluşturulma nedenini iyi belirlememiz gerekiyor? Amacımız bu içerikten trafik almak mı? Trafik sağlayacaksa bizlere bu içeriğin arama eğilimleri anahtar kelimeleri neler olacak? Bu içeriğin hedef kitlesi kim bu detayları en ince ayrıntısına kadar müşterilerimize briefing oluşturarak veriyoruz.

  • Anahtar Kelime araştırması:

SEO ‘nun en önemli kriterlerinden biri anahtar kelime araştırması. Hepimizin bildiği gibi bir sayfa oluşturulmadan önce insanların arama eğilimleri , hedeflenen kelimelerdeki arama hacimleri tek tek analiz edilir ve bu anahtar kelimeler doğrultusunda seo uyumlu içerik oluşturulur. Bizlerin bu tip araştırmalar için önereceğimiz en iyi araç Google keyword planner aracını kullanmanızı tavsiye ederiz.

  • Anahtar Kelime kullanımı:

Anahtar kelime kullanımı konusunda X kelimesi 10 kere geçin, Y kelimesi 5 kere geçsin gibi ibareler artık tarihte kaldı. Google’ ın yapay zeka ve dili anlamlandırma algoritmaları ile artık hedeflenen kelimelerin yoğun kullanılarak Google’ a tanıtılmasına gerek kalmamaktadır. Semantik kelimeler ve sektörünüze yönelik eşlenik keywordleri kullanmanız Google’ ın işini kolaylaştıracaktır.

  • Yoğun Kelime tekrarından kaçının:

Eski bir tabirle anahtar kelime oranınız %2-5 arası olmalı şeklinde genelleşmiş tabirlerden ve anahtar kelimelerinizi yoğun tekrar kullanımından kaçınmaya özen gösterin. Aksi takdirde içeriğinizin spama düşmesine sebebiyet verebilirsiniz. Aynı anahtar kelimeyi kullanmak yerine aynı çağrışımı yapan diğer kelimeleri kullanmanızı tavsiye ederiz.

  • Başlık Etiketi Kullanımı:

Google’ın en çok sinyal aldığı durumlardan biri Başlık etiketleridir. Başlık etiketlerinizi en optimal şekilde kullanmaya özen gösteriniz. Başlık etiketlerinde anahtar kelimeleri kullanırken yoğun kullanımından da kaçınmaya çalışın. H1 - h5 ‘ e kadar Heading hiyerarşisine dikkat ederek sayfanızı oluşturunuz!

Site Hızı ve Temiz Kod Yapısı

Günümüzde internet kullanıcılarının yavaş açılan web sitelerine bounce davranışı gösterme oranı gün geçtikçe artmaktadır. Temiz kod yapısına sahip web siteleri oluşturarak hem site hızını yükseltin hem de kullanıcı deneyiminin yüksek olduğu siteler ile satışlarınızı arttırın!

Sayfa Hızı Nedir, Nasıl Artırılır

Sayfa hızı, bir web sitesinin açılış süresine göre değerlendirilen metriğine denir. Tanımı gün geçtikçe değişkenlik göstermektedir. Çünkü artık Site hızının birden fazla metriği bulunuyor. Site hızı analizinizi Google Page Speed sayfası üzerinden yapabilirsiniz ve oradaki önerileri sitenize uygulayarak site hızınızı arttırabilirsiniz.

  • Dosya boyutlarını optimize ediniz: Site hızını etkileyen CSS, javascript, html ve image dosyalarınızı optimize ederek minimum derecede dosya boyutlarını kullanmaya özen gösteriniz.
  • Cache kullanın: Cache eklentileri ve yazılımları kullanarak sitenizin son halini kaydederek ziyaretçinin 2.ziyaretinde görselleri, javascript ve css dosyalarını olduğu gibi sistemden getirerek tekrar yüklemesine sebep olmaz. Böylece site hızı için müthiş bir SEO deneyimi yaşatmış oluruz.
  • Sunucu yanıt süresi: Sitenizde kullanacağınız sunucunun yanıt süresi çok önemlidir. Bulunduğu konumdan verdiği yanıt süresine kadar tüm detaylar için profesyonel hosting firması ile çalışmanızı tavsiye ederiz.
  • CDN: Dünya’nın her yerinde trafik alan müşterileriniz için Resim, css, ve javascriptlerinizi Dünya’nın her yerinden aynı hızda çektirebilmek için CDN servislerinden yararlanınız.
  • Lazy Load: Kullanacağız lazy load yazılım ile görselleri scroll işlemi yaptıkça yükleyeceği için sitenizin ilk açılış hızı deneyimi rakiplerine göre ayrıcalık sağlayacaktır.
  • Gereksiz yönlendirmeler: Sitenizin içinde bulunan gereksiz 301 zincirleme yönlendirmeleri olup olmadığını kontrol ediniz. Gereksiz yönlendirmeler Google botunu tarama bütçesi tarafında olumsuz etkilemektedir. Bu tip verileri Ahrefs ve deepcrawl gibi araçlar üzeirnden analiz edebilirsiniz.

Kullanıcı Dostu Web Sitesi

Günümüzde SEO çalışmaları artık kaliteli içerik ve backlink referanslarından ibaret değildir. Kullanıcı dostu web sitesi oluşturmak da en önemli kriterlerden biridir. Ux - Ui alanında uzman kişi veya firmalardan profesyonel destek alarak sektörünüze en uygun tasarımda web siteleri oluşturmayı unutmayınız! Yazı fontlarından kullanacağınız görseller ve butonlara kadar tüm ayrıntılara dikkat etmeniz gerekmektedir.

Önemli Web Verileri (Core Web Vitals)

Google gün geçtikçe kullanıcı deneyimine çok önem veriyor ve bu verileri alabileceği değerleri analiz edebileceğimiz ve düzenli takip edebileceğimiz Core Web Vitals ile iyileştirme fırsatı sunuyor.

En Büyük Görünür İçerik (LCP)

Ziyaretçinin siteye ilk giriş sağladığı zaman en büyük görünür içeriğin oluşma süresine denir. Bu süreyi optimize edebilmek için pre load kodu kullanarak yüklenmesini istediğimiz içeriklerin görsellerin önceliğini belirleyebiliriz. Bu sürenin 2.5 saniye altında olması her zaman Google gözünde en iyi kullanıcı deneyimine sahip olmamızı sağlayacaktır.

İlk Giriş Gecikmesi (FID)

Siteye ilk kez giren kullanıcın oluşturduğu etkileşimin verdiği yanıt süresine denir. Bu yanıt süresinin en ideali 100 ms olarak bilinmektedir.

Kümülatif Düzen Kayması (CLS)

Web projelerinin en kritik problemlerinden biri CLS’ dir. Sayfa içinde boyutları belirlenmeyen görsellerin sayfalarda kayma oluşturması sonucunda kötü bir kullanıcı deneyimi yaşanmasına sebebiyet verebilir. Kümülatif düzen kaymasını engellemek için görsellerin boyutlarını belirlenmesi gerektiğini unutmayınız!

Güncel SEO İçi SEO faktörleri

  • Kaliteli İçerik
  • SEO uyumlu web tasarımı
  • Font boyutları
  • 404 lerin onarılması
  • Görsel alt etiketler
  • Multiple h1 çözümlemeleri
  • Yapılandırılmış Veriler
  • SSL kullanımı
  • Robots.txt kullanımı
  • Heading Hiyerarşisi

Site Dışı SEO Nedir?

Site içi SEO çalışması sonrasında web sitesinin güvenilir kaynaklar üzerinden referans edilmesi veya kaliteli diğer siteler üzerinden paylaşılması durumu dış seo çalışmalarını oluşturur. Backlink çalışmaları olarak bilinse de sadece link almak dememiz çok sağlıklı olmaz. Çünkü site dışında yaptığınız her aksiyon sitenizin SEO ‘sunu olumlu etkilemektedir. Bir televizyon reklamı, sosyal medya reklamları ve Google reklamları doğrudan SEO çalışmasına olumlu etki oluşturmasa da dolaylı yoldan sitenizin kalite puanını Google nezdinde arttırmaktadır.

Backlink Nedir?

Backlink, bir web sitesinin başka bir web sitesine link vermesi durumunda oluşan referans durumuna denir. Google bir web sitesinin otoriter, saygıner ve güvenli olduğunu anlaması için bu sinyallere ihtiyaç duyar. Sitelerinizi ne kadar kaliteli siteler referans ederse o derece otoriter olur ve Google sıralamanız o derecede yükseliş gösterir. Google bu durumu manipüle etmeye çalışan siteleri de cezalandırmayı unutmuyor. Parayla satın aldığınız linkleri detaylı şekilde inceleyerek almalı ve doğal akışa uygun şekilde sağlamanız gerekmektedir. Sizlere tavsiyemiz hem backlink alımı gerçekleştirirken hem de backlink analizi disavow tool çalışması yaparken profesyonel seo uzmanları ile çalışmanız.

Kaliteli Backlink Nasıl Olmalı?

Kaliteli backlink ağı ve referansları elde etmeniz sitenizin kalitesiyle ilişkilidir. Kaliteli içeriklere sahip olan siteler, backlinkleri doğal yollardan gerçekleşirken yapay çalışmalar ile backlink çalışmaları yapmaya çalışan firmalar bu durum için ciddi paralar ödemektedir. Çünkü kaliteli sitelerin içerikleri referans gösterilerek forumlarda, haber sitelerinde doğal şekilde yayınlanırken yapay çalışmalar yapan web siteleri aynı işlemi yapay yollarla gerçekleştirir. Bu durumda geleceğe yönelik olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. O yüzden kaliteli backlink ağı için doğal yolları kullanmanızı tavsiye ediyoruz!

SEO'da başarıya nasıl ulaşıyoruz ?

SEO Süreci

Kurumsal ya da kişisel marka fark etmeksizin SEO hizmeti sunduğumuz tüm çözüm ortaklarımızda SEO stratejilerimizi detaycı, analitik ve titizlik kavramlarından ödün vermeden oluşturuyor, aksiyon planlarımızı eksiksiz bir şekilde uygulayarak arama motoru botlarına optimum sayfa yapılarımızı hızlıca ulaştırmayı başarıyor ve hedeflenen sıralama sonuçlarını elde etme yolunda kararlı adımlar atıyoruz..

Mevcut Durum Analizi

Markalarımız için SEO stratejisi oluşturmadan önce markamızın internet sitesinin mevcut durumda hangi kelime gruplarından gösterim ve trafik aldığını, hedef sayfalarındaki performans düzeyini, potansiyel rakiplerine kıyasla hedef trafiğin yüzde kaçını karşıladığını, sayfa yapıları içerisindeki teknik hataları vb. tüm detayları analiz ediyor, SEO çalışmalarına start vermeden önce yol haritamızı oluşturmak adına ihtiyacımız olan tüm verileri topluyoruz.

Hedef Kelime Analizi

Kişisel ya da kurumsal markamızın potansiyel müşterilerine erişebileceği hedef kelime gruplarını gerek sektör analizi, gerek potansiyel rakiplerin incelenmesi gerekse de doğrudan sektör içinden gelen yönlendirmeler ile belirliyor, böylelikle KPI (Anahtar Performans Göstergesi) olarak nitelendirebileceğimiz anahtar kelimeleri tespit ederek SEO stratejimizde başarı odağını bu sorgular haline getiriyoruz.

Rakip Analizi

SEO danışmanlığı verdiğimiz markamızın hitap ettiği potansiyel müşterilerle ilişkili rakiplerimizi henüz SEO çalışmalarının başındayken anahtar kelime bazlı bir şekilde tespit ediyor, rakiplerimize SWOT analizi uygulayarak yalnızca güçlü ve zayıf yönlerini değil, markamız için tehdit oluşturabilecek yönlerini ve potansiyel fırsatları da belirleyerek SEO stratejimizi birçok farklı site içi ve dışı detay dikkate alarak şekillendirmiş oluyoruz.

Sonuçların Raporlanması

Hedef kelime gruplarının belirlenmesi, personanın oluşturulması, mevcut durum analizi ve rakip analizi ile sektörün dinamiklerinin birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan SEO stratejimizi takvimlendirerek eksiksiz bir şekilde uyguladıktan sonra bu aksiyonların sıralama sonuçlarında yarattığı etkiyi, SEO görünürlüğünün genel ivmelenme durumunu ve planlanan yeni aksiyonlar ile beklenen performans değişimlerini aylık periyotlarda raporluyoruz.

SEO Blog İçerikleri

Backlink Nedir? Backlink Nasıl Alınır?

SEO ile ilgilenen biriyseniz Backlink kavramını oldukça duymuş olmalısınız. Peki, SEO tarafında doğru uygulandığında oldukça...

Domain Authority Nedir? (Domain Otoritesi) Nedir?

Domain otoritesi olarak adlandırılan aslında alan adınızın arama motorları gözünde aşağı yukarı değerini belirleyen bir puandır.

Dofollow ve Nofollow Nedir? Ne Demek?

“Dofollow ve Nofollow nedir?” sorusu SEO’ya ilgi duyan herkesin karşılaştığı ve hiçbir bilgisi yok ise gerçekten ilgi duyduğu bir sorudur.

Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Nedir?

İngilizce Structured Data olarak karşınıza çıkacak olan bu kavram, Structure yani yapı kelimesinin -mış eki almış halidir.

SEO'da Hangi Araçları Kullanıyoruz ?
SEO Stratejimizi Oluştururken ve Sonuçları Takip Ederken Kullandığımız Araçlar
SEO'da Yanıtını Merak Edilen Sorular

SEO danışmanlığına dair yanıtını merak ettiğiniz soruları sizin için derledik..

Dijital pazarlama oldukça geniş bir çalışma alanıdır ve SEO bu çalışma alanının en önemli parçalarından biri olmakla birlikte tek başına çoğu zaman yeterli değildir. SEO’nun dijital pazarlama sürecindeki etkisini belirleyen temel nokta; kişisel ya da kurumsal markanın hedefleri ve hizmet sunduğu ya da ürün sattığı sektör yer alır.

Örneğin; bir güzellik merkezi için dijital pazarlama stratejisinin ağırlığını sosyal medya kampanyaları oluştururken, bir hukuk bürosu için reklam yasağı da olduğundan dolayı dijital pazarlama sürecinin neredeyse bütünün SEO şekillendirir. Dolayısıyla SEO hizmetine dijital pazarlamanın değerli bir alanı olarak yaklaşılmalı fakat tüm pazarlama stratejileri SEO odaklı organize edilmemelidir.

SEO sürecine baktığımızda; ilk incelemelerin yapılması, stratejinin oluşturulması, aksiyonların alınması ve Google’ın bu aksiyonları anlamlandırması olarak dört adımdan bahsedebiliriz. SEO ajansı olarak bu süreç içerisinde üzerimize düşen stratejinin oluşturulması ve aksiyon planının hazırlanarak uygulanması adımlarını eksiksiz bir şekilde yerine getirerek süreçle ilgili tüm detayları aylık periyotlarda raporlayacağımızı garanti ediyor fakat nihai değerlendirmeyi Google’ın yapacağını hatırlatarak birinci sıra ya da kelime garantisi vermiyoruz.

İnternet sitesinin teknik boyutunu ilgilendiren aksiyonların alınma hızı ve başarısı, kullanıcı deneyimi boyutunda yapılan düzenlemelerin arama motoru botları tarafından algılanarak SERP’e işlenmesi vb. süreçler göz önünde bulundurulduğunda, SEO’da kelime ve birinci sıra garantisi vermenin sağlıklı bir değerlendirme olmadığı daha net görülecektir.

SEO sürecinde danışmanlık fiyatlarıyla ilgili standart bir yaklaşımdan söz etmek mümkün değildir çünkü her markanın ihtiyaç duyduğu strateji ve uygulama alanı değişkenlik gösterir. Dolayısıyla SEO fiyatlarını belirlerken markanın mevcut internet sitesinin teknik boyuttaki durumu, aksiyonların alınması esnasında izlenecek yol ve teknik ekibin olası etkisi, sektördeki rekabet ve yanal çalışmaları alanları gibi birçok detay göz önünde bulundurulur. Siz de Türkiye’nin dönüş odaklı dijital pazarlama ajansı SEOPix’den hemen teklif almak istiyorsanız tek yapmanız gereken iletişim bilgilerinizi tarafımıza iletmek !

SEO hizmetinde fiyatlandırmada olduğu gibi çalışma süresinde de standart ifadeler kullanılmamalı ve SEO’nun uzun soluklu bir strateji olduğu ve arama motorundan alınan reaksiyonlara bağlı sürekli olarak takip ve revizyon gerektirdiği unutulmamalıdır. Bu açıdan baktığımızda; SEO hizmetinde internet sitesinin mevcut durumu, hedefler ve değişkenliklere bağlı olarak bir süre belirlendiğini ve bu sürenin de bizim bakış açımızla en az 12 ay olması gerektiğini ifade edebiliriz.

SEOPix olarak çalışma sistematiğimiz ve şeffaflık yaklaşımımızın doğal bir gerekliliği olarak SEO stratejimizi, aksiyon planımızı ve alınan aksiyonların internet sitesinin organik performansında yarattığı ve yaratacağı olası değişimleri aylık olarak raporluyor, detaycı ve titiz bir şekilde oluşturulan raporların sunumunu yine aylık toplantılarda yapıyoruz.

Google’ın son yıllarda kademeli olarak UX (User Experience - Kullanıcı Deneyimi) kavramını ön plana alması ve buna bağlı olarak internet sitelerinin gerek ön gerekse de arka planda birçok teknik geliştirmeye ihtiyaç duyması, SEO sürecinin yazılım ekibi ile entegre olarak yürütülmesine zemin hazırlamıştır.

SEOPix olarak danışmanlık verdiğimiz markalarımızın yazılım ekipleriyle tam anlamıyla bütünleşik bir süreç yönetimi sağlayabilmek ve planlanan aksiyonları mümkün olan en kısa sürede alabilmek adına kurumsal iletişim sistemleri kullanıyor, yazılım ekibi bulundurmayan markalarımız içinse outsource yazılım ekipleriyle tüm SEO sürecini eksiksiz bir şekilde uyguluyoruz.

SEO’yu en genel haliyle OnPage (Site İçi) ve OffPage (Site Dışı) SEO olarak ikiye ayırabiliriz. Kullanılan araçlar da SEO’nun hangi boyutundan işlem yapılacağına bağlı olarak değişir. Örneğin; iç SEO çalışmalarıyla ilgili süreçlerde ağırlıklı olarak Screaming Frog ya da DeepCrawl kullanılırken, dış SEO süreçlerinde ise Ahrefs ve Semrush kullanılır. Elbette Google’ın doğrudan veri sağladığı Google Search Console ve Google Analytics SEO süreçlerinin bütününde aktif olarak kullanılan araçlardır.

Google kullanıcının arama niyetini (Search Intent) kavramak ve bu niyeti mümkün olduğunca hızlı bir şekilde karşılamak adına sürekli algoritma güncellemeleri yapar. Nitekim son yıllarda dijital pazarlamadan en sık karşılaşılan söylemlerin başında “içerik kraldır ya da SEO uyumlu içerik her şeydir” gelir. Bir içeriğin yalnızca SEO’nun teknik boyuttaki metriklerini (Heading kullanımı, ilişkisel konulara geçiş yapılabilecek iç link noktalarına sahip olması vs.) karşılaması Google için artık yeterli değildir ve SEO uyumlu içeriği de bu doğrultuda yaklaşarak aslında yalnızca arama motorunun değil kullanıcının arama niyeti ve beklentilerini de tam anlamıyla karşılayan kurgular olduğunu söylemek mümkündür.

SEOPix’de SEO stratejisi içerisinde ihtiyaç duyduğumuz metin alanlarını markanın yer aldığı hizmet sektörünü ya da satışını yaptığı ürünü tam anlamıyla kavrayarak sürece kullanıcı gözünden de bakabilen içerik pazarlamasında uzmanlaşmış takım arkadaşlarımız ile üretiyor, böylelikle daha ilk adımda tüm kurguyu bütüncül SEO çalışmalarımıza entegre etmiş oluyoruz.

Organik trafik, internet sitesini ziyaret eden kullanıcının bu ziyareti arama motoru aracılığıyla gerçekleştirdiğini ifade eder. SEO da arama motoru optimizasyonu olduğundan dolayı SEO çalışmalarındaki başarı ile organik trafik yani ziyaretçi arasındaki ilişki doğru orantılıdır. Organik trafiği bu denli önemli kılan, markanın hitap ettiği potansiyel müşteri kitlesine birçok farklı kelime grubunda kendini göstererek marka bilinirliğini arttırması ve hizmet ya da ürün kanalında iş hacmini genişletmesidir.

21. yy ile birlikte başlayan dijital dönüşüm hiç şüphesiz Covid-19 pandemisi ile hayli ivme kazandı ve işletmeler için “dijital pazarlama” olmazsa olmaz çalışma alanlarından biri haline geldi. Markaların dijital dünyada görünürlüğünü artırabilmek adına en sık başvurduğu yöntemlerden biri olan SEO, hizmet sunduğu potansiyel müşteri kitlesine ulaşmak ya da üretimi yaptığı ürünü nihai tüketicinin satın almasını sağlamak isteyenler için ideal çalışma alanlarından biri olması açısından hayli önemlidir. SEO’yu bu denli önemli kılan bir diğer nokta da; her ne kadar uzun soluklu bir yatırım olsa da doğru temeller üzerine inşa edildiği takdirde bu uzun soluklu yatırımı kısa bir zaman dilimi içerisinde karşılayarak yıllar boyunca temposunu koruyarak getiri sağlamaya devam etmesidir. Dolayısıyla SEO’nun markaların neredeyse tümü için gerekli bir dijital pazarlama alanı olduğunun altını rahatlıkla çizebiliriz.

Arama motorlarının temel amacı, herhangi bir kelime ya da kelime grubunu search eden kullanıya, ilgili arama niyetindeki sonuçları en hızlı ve doğru şekilde göstererek kullanıcının ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılayabilmektir. Bu ihtiyaç, günlük hayatta kullanılması planan bir spor ayakkabı olabileceği gibi, yoğun iş temposunu sonrasında rahatlamak amacıyla aranan bir cilt bakımı olabilir.

Arama motorunda yapılan search’lerin tümünün ortak noktası, bir ihtiyaca yönelik olmasıdır ve internet sitelerinin de kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik alanlar olduğu düşünülürse, arama motoru optimizasyonu (SEO) ile kullanıcı beklentileri arasındaki ilişki net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bir internet sitesinin arama motoru odaklı optimize edilmesi yalnızca teknik boyuttaki aksiyonları değil, kullanıcı deneyimi boyutundaki geliştirmeleri yani web sitesi ergonomisini de kapsar.

Google’ın temel yaklaşımı; kullanıcıyı ihtiyaç duyduğu bilgi, hizmet ya da ürüne mümkün olan en kısa sürede ve en doğru şekilde ulaştıran internet sitelerine sıralama sonuçlarında yer vermek olarak tanımlanabilir. İnternet sitesinin hızlı bir şekilde açılması, kullanıcının satın alacağı ürünün tüm özelliklerine erişebilmesi, fiyatlandırmayla ilgili detayları ve ürünün fotoğraflarını sorunsuz bir şekilde görebilmesi, ürünü dilediği anda ve isteyerek sepete eklemesi ya da sepetten çıkarması vb. kısaca sayfa içerisindeki tüm aksiyonları sorunsuz ve basit bir şekilde gerçekleştirebilmesi kullanıcı deneyimi kavramına işaret eder ve bu kavram SEO sürecinde olmazsa olmaz çalışma alanlarından biridir.

SEO stratejisinin oluşturulması aşamasında internet sitesinin mevcut durumu tüm detaylarıyla analiz edilir ve yanlış temellere inşa edilen bir SEO çalışmasının etkileri daha ilk adımda premium analiz araçları yardımıyla tespit edilerek bu durumun ortadan kaldırılması adına acil durum planı oluşturulur. Örneğin; internet sitenize yer aldığı sektörle hiçbir ilişkisi olmayan, Google’ın değer verdiği yapıdan hayli uzak ve düşük otoriteli birçok alandan referans linkler alındığını (backlink) düşünelim. Bu linklerin yarardan çok zarar getireceği aşikardır ve bir an dahi kaybetmeden Google’a “bu linkler bana ait değil” dememiz yani disavow işlemlerine başlamamız gerekir. Elbette negatif seo ve spam site dışı SEO çalışmaları ile sınırlı değildir. Site içerisinde de arama motoru botlarını ve kullanıcıyı yanıltacak bir yapının olması muhtemeldir. Bu yapı da SEOPix’in markaları için oluşturduğu SEO aksiyon planı içerisinde birincil öncelikle yer alır ve vakit kaybedilmeden site içerisinde gerekli değişimler yapılara spam durumunun önlenmesi sağlanır.

Backlink; bir internet sitesinin, bir görsel, kelime ya da geniş bir metin aracılığıyla farklı bir internet sitesini refere etmesi yani hem arama motoru botlarını hem de kullanıcıyı o internet sitesine yönlendirmesi olarak tanımlanabilir.

Dijital dünyanın en çok tartışılan çalışma alanlarından biri olan backlink, etki derecesi sektörel bazda değişkenlik gösterse de hiç şüphesiz yapılan çalışmalardan aldığımız verilere baktığımızda hala SEO’nun önemli metriklerinden biridir. Bu durumu, toplumda sosyal statüsü ve güvenilirliği ile saygı gören bir bireyin, yer aldığı platformlarda sizi referans etmesi olarak düşünebilirsiniz.

Backlink çalışmaları SEO içerisinde oldukça faydalı olmasının yanında doğru kullanılmadığı takdirde spam gibi büyük zararlara da yol açabilir. Backlinkde dikkat edilmesi ve asla ödün verilmemesi gereken iki kavram; “otorite ve ilişkisellik” olarak açıklanabilir.

SEOPix’de markalarımızın backlink çalışmalarını organize ederken portföyümüzde yer alan otoriter siteler içerisinden ilişkisellik kavramından ödün vermiyoruz. Örneğin; Ogan Optik markamız “kadın güneş gözlükleri” kategorisi için kadınların yer aldığı platformları backlink takvimimize dahil ederken, Uzman Akustik markamız için mühendislik ve mimarlık platformlarını tercih ediyoruz.

SEO’da planlanan aksiyonlar site içi ve site dışı her boyutta eksiksiz bir şekilde uygulandığı takdirde sektördeki rekabete bağlı olarak değişkenlik gösterse de çoğu zaman sonuçlar 3-4 aylık periyot içerisinde kendini belli etmeye başlar. Tabi burada kesin ifadeler kullanmak mümkün değildir çünkü nihai değerlendirici Google’dır. SEO ajansı olarak bizim yapabileceğimiz; detaycı bir analitik yaklaşımla SEO stratejisini oluşturmak ve bu stratejiyi eksiksiz bir şekilde uygulamaktır. Nitekim Google da çoğu zaman yapılan optimizasyonları anlamlandırarak arama sonuçlarında markalarımızın çok daha görünür bir noktaya taşınmasını sağlar ve SEOPix’in farkı işte tam bu noktalarda ortaya çıkar.