SEO Blogu

HTML Nedir, Ne İşe Yarar ?

Hyper Text Markup Language kelimelerinin kısaltılmış hali olan HTML, web siteleri yapımında bir işaretleme dili olarak karşımıza çıkar. Bir web sitesinin temelini oluşturan HTML, web sayfalarının görünümünü sağlar. Sayfa içerisinde bulunacak metin ve görsellerin yerleşimini belirleyen kodlardan oluşur. Bu kodlar sayesinde sayfanın görünümü ve düzeninde değişiklikler yapılabilmekte. Bu değişikliklerin web tarayıcılarında düzgün şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. 

İlk oluşturulduğu tarihten itibaren günümüze kadar pek çok versiyonu çıkan HTML için en güncel sürüm HTML 5’tir. HTML kodları tarayıcılar tarafından yorumlanmasıyla sayfa görüntüsü oluşmaktadır. Burada bahsedilmesi gereken noktalardan biri, farklı tarayıcılarda farklı sonuçlar elde edilebilme ihtimalidir. HTML etiketleri sayfa hazırlanmasında tek başına beklentiyi karşılamayacağından daha görsel olarak zenginleştirme sağlayan CSS kullanılmaktadır. 

Web siteleri HTML dilini okuyarak sitenin çalışmasını sağlar. HTML web sitesinde yer alan içeriğin sayfa içerisinde düzenli yerleşimini gerçekleştirir. Görsel, video ve içerik yazısı gibi unsurların konumlanmasını sağlar. Bu sayede sayfalar, internet tarayıcılarında olması gereken şekilde görünmektedir. Günün büyük bir vaktinde internet üzerinde zaman geçirmemiz sebebiyle birçok siteye giriş yapmaktayız. Daha önce girdiğimiz ya da ilk defa görüntüleyeceğimiz sayfaların içeriğinin düzenli şekilde yerleşmesi web sitesinin amacına ulaşması açısından önemlidir. Bu sayede ilgi çekmesi gereken noktalar ya da web sayfasının anlaşılır olması kullanıcılar olumluluk yaratır.  

HTML Nasıl Kullanılır, Kuralları Nelerdir?

Web sitelerinin yapı taşı olan HTML kullanımı için bir takım kalıp kurallar söz konusudur. Bu başlıca kural ve kalıpların uygulanması web sitesinin hata vermemesi adına önemli ve gereklidir. Bu kullanım ve kurallara göz attığımızda karşımıza çıkan en önemli madde, etiketlerin açma kapama karakterleri arasına yazılmasıdır. Yazılan kodlar html ve body arasına yazılır ve başında sonunda köşeli parantez < > kullanılır. Yazılan kodun başında açılan tag, kod sonunda kapatılmalı. Evrensel bir dil olan HTML kodlarında özel karakter kullanılamaz. 

Bu gibi belli başlı kuralların dışında daha ince detaylarda yer almaktadır. HTML kullanımında yapılan yanlışlık veya eksiklikler sayfanın hata vermesine sebep olacağından kodların doğru kullanımı önem arz etmektedir. HTML dilini öğrenmek ve bu alanda aktif olmak web sitesi tasarımında bir avantaj yaratacaktır. 

En Sık Kullanılan HTML Etiketleri Nelerdir?

Bazı etiketler HTML için temel yapı taşı kabul edilir. Olmazsa olmaz denilebilecek bu etiketler arasında html, title, head, body olarak sıralanır. Html etiketinin tüm kodları kapsadığını söylemek mümkün. Bazı önemli etiket ve anlamları aşağıda belirtilmektedir.

  • Html: HTML için en temel ve tüm kodları kapsayan etikettir. 
  • Head: Bu etiket, sayfanın arama motorlarına tanıtılmasını ifade eder. Sayfada herhangi bir değişikliğe sebep olmayan görünmez özellikleri temsil eder.  
  • Title: Sayfanın ilk izlenimi için önemli olan bu kısım başlık alanını kapsar. SEO açısından da önemli olduğunu belirtmeliyiz. 
  • Body: Ekrana yansıyan kısmı kapsar ve kullanıcıların görüntüleyeceği alandır. Bu sebeple daha çok bu alanda çalışılır ve önemlidir.
  • Meta: Sayfanın temel bilgilerinin arama motorlarına iletilmesidir. Sayfanın hangi konu ile ilgili olduğunun arama motorları tarafından öğrenilmesini sağlar. Bu sebeple kullanılan meta etiketleri oldukça önemlidir ve kullanımı şart denilebilir. 

HTML Nerelerde Kullanılır?

SEOPix bünyesinde de sıkça kullanılan ve önemli bir yapıda yer alan HTML günümüzde neredeyse bütün web sitelerinin yapısını oluşturmaktadır. HTML dilini öğrenmek bu noktada sizi ayrıcalıklı hale getirecektir. Evrensel bir dil olması sebebiyle  HTML dilini ve etiketlerinin kullanımını öğrendikten sonra oldukça yaratıcı web siteleri kurabilirsiniz. Öğrendiğiniz etiket ve kodlamaları geniş hayal gücünüzü de işin içine katarak oldukça güzel tasarımlar için kullanabilirsiniz. 

Site oluştururken sadece HTML kullanılabilir ancak daha donanımlı bir web sitesi için yeterli olmayabilir. Bu sebeple sitenizi daha canlı hale getirmek amacıyla Css ve Javascript kullanarak renkli hale getirip animasyon ekleyebilirsiniz. Bunları kullanabilmek, kullanışlı ve göze hitap eden bir site oluşturmak için programlama dillerini iyi öğrenmek ve kullanabilmek gereklidir.   

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu