SEO Blogu

(Google Analytics) 404 Hata Sayfaları Nasıl Tespit Edilir?

İç SEO’da bazen ilgilenmemiz gereken hatalar bulunmaktadır. 404 hataları da bu hatalardan birisidir ve gerçekten kritik bir hatadır. Kesinlikle tespit edilip, düzenlenmesi gereken bir iç SEO hatasından bahsediyoruz. Peki 404 hata sayfalarını nasıl tespit edebiliriz? Bu tespit için Google’ın Google Analytics analiz aracını kullanacağız. Google Analytics sayesinde çok kolay bir şekilde bu sayfaları tespit edebilecek ve düzenleyebileceğiz.  Dilerseniz öncelikle 404 hatasının ne olduğuna bir bakalım…

404 Hatası Nedir?

404 Not Found“, 404 hatası erişilmek istenen sayfanın o sunucuda bulunmadığını işaret eden bir hata kodudur. Bu hata ile karşılaşılmanız, o sayfanın kalıcı ya da geçici olarak devre dışı bırakıldığı anlamına gelmektedir. İşte bu sebepten ötürü kullanıcıların 404 sayfaları ile karşılaşmaları sitenizin SEO dengeleri için büyük bir olumsuzluk teşkil etmektedir. 404 hatası, kullanıcıların bu hatayı görüp siteyi terk etmeleri ile sonuçlanabilmektedir. Hatta bu sayfaların sayısının artmasından ötürü de Google botlarının sitenize girişini engelleyebilir, yine SEO’nuzu da olumsuz etkileyecek gelişmelerin yaşanmasına sebebiyet verebilirsiniz. Bundan dolayı 404 sayfalarının tespit edilmesi ve hataların düzeltilmesi ya da 404 sayfalarının alakalı sayfalara veya ana sayfaya yönlendirilmesi gerekmektedir.

GA ile 404 Hata Sayfalarının Tespiti Nasıl Yapılır?

Öncelikle bu araç ile 404 sayfalarını tespit edebilmeniz için bir süredir trafik alıyor olmanız ve sitenizde Google Analytics kodlarının barınması gerekmektedir. Bu ikisinin de gerçekleştiğini varsayarak, işlemleri nasıl yapabileceğimize bir bakalım:

  1. Öncelikle Google Analytics‘e giriş yapıyoruz.
  2. GA’e giriş yaptıktan sonra soldaki menüden Davranış > Site İçeriği > Tüm Sayfalar bölümüne giriyoruz.
  3. Tüm sayfalar bölümünde ise aşağıdaki görselde işaretli olan “Sayfa Başlığı” filtresini seçiyoruz.
  4. Sayfa Başlığı” seçimini yaptıktan sonra hemen o hattın en sağında “arama” kutusu var, bu arama kutusuna sitenizin 404 sayfalarına atamış olduğu otomatik başlığı yazın. Bunu da sitenizde rastgele 404 hatası verecek bir sayfaya giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse:
    seopix.net/blog/404deneme olarak giriş yaptığınız zaman 404 hatası ile karışılacaksınız. SEOPix Blog‘unda 404 sayfalarında başlık “sayfa bulunamadı” olarak atanmaktadır. Bu sebeple mesela biz SEOPix Blog’unda 404 sayfalarını tespit etmek adına bu arama kutucuğuna “sayfa bulunamadı” yazarak, 404 sayfalarını tespit edebilmekteyiz. Sizler de, sizin sitenizin hata sayfalarına atadığı başlığı bulduktan sonra buraya yazıp, 404 sayfalarınızla karşılaşabilirsiniz.404 hata sayfaları nasıl tespit edilir
  5. Bu bölümde de “Sayfa bulunamadı – SEOPix” gibi sizde seçenek çıkacağını umuyoruz. Tabi ki umarız hiç çıkmaz ve uğraşmazsınız ancak eğer 404 sayfalarınız var ise burada çıkacaktır. Bu seçeneğe tıkladığınızda da 404 hatası veren URL’ler karşınıza çıkacaktır. Böylece 404 hatası veren sayfalarımızı tespit etmiş oluyoruz.

Peki 404 hatalarını nasıl ortadan kaldırabiliriz?

Öncelikle 404 hatalarına sebep olan şeyi tespit etmeniz gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse önceden bir içeriğinizden farklı bir içeriğinize link çıkışı gerçekleştirmiş olabilirsiniz ancak link yönlendirmesi yapılan içerik artık yayımda değilse linke tıklayan her kullanıcı 404 sayfası ile karşılaşır. Yine herhangi bir içeriğinizin kaldırılması ile çeşitli platformlarda yer alan linklerden sitenize ziyaretçi geliyor ise 404 hataları ile karşılaşabilirler. Yani çeşitli sebeplerden ötürü 404 hataları oluşabilmektedir.

Bu yazımızda göstermiş olduğumuz tespit yöntemi Google Analytics aracı üzerindendir. Bu araç ile yalnızca sitenizi ziyaret eden kullanıcıların hangi sayfada 404 hatası ile karşılaştıklarını tespit edebilmekteyiz. Farklı SEO araçları ile herhangi bir sayfanızdan kırık link sonucu 404 oluşuyorsa onu da tespit edebilmektesiniz ancak GA ile sadece hangi sayfada 404 hatası alınıyor, bunu tespit edebilmekteyiz. Peki bu sorunu nasıl ortadan kaldırabiliriz?

Öncelikle dediğimiz gibi site içi linklemeden dolayı 404 hatası alınıyor ise diğer SEO araçları ile kırık linki bulmanız ve düzenlemeniz gerekmektedir. Ancak çeşitli sebeplerden ötürü de 404 oluşuyorsa, bu sayfaları ana sayfaya ya da alakalı sayfalara yönlendirerek (301 yönlendirmesi) çözebilirsiniz. Kullanmış olduğunuz altyapıya bağlı olarak 301 yönlendirmesini nasıl yapacağınız değişiklik gösterebilmektedir. Eğer kullanmış olduğunuz altyapının kendi 301 yönlendirme aracı var ise onu kullanabilirsiniz. WordPress kullanıyorsanız yine aşağıdaki adımları izleyerek sorunu çözebilirsiniz. Bunun yanı sıra altyapınız eklenti ya da kendi ayarı ile 301 yönlendirmesini desteklemiyorsa sunucu üzerinden 301 yönlendirmesini gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi size WordPress kullanıyorsanız nasıl bir çözüm izleyebileceğinizden bahsedeceğiz…

    1. Öncelikle bu işlemi bir eklenti yardımı ile gerçekleştireceğiz. Eklentimizin adı “Redirection“.
    2. Eklentiyi kurduktan sonra WordPress’in sol menüsünde Araçlar > Redirection bölümüne giriyoruz.
    3. Redirection’un ayarlarına girdiğimiz zaman aşağıdaki gibi bir görüntü sizi karşılayacaktır. Bu kısımda “Source URL” yazan bölüme 404 hatası alınan sayfanın adresini yazın, altta bulunan “Target URL” bölümüne de 301 yönlendirmesini yani bu hata sayfasını hangi sayfaya yönlendirmek istiyorsanız, o sayfanın adresini yazın. Bu iki boşluğu da doldurduktan sonra “Add Redirect” butonuna bastıktan sonra 404 hatası veren sayfanızın başarıyla yönlendirmesini gerçekleştirmiş oluyoruz.

Bu şekilde WordPress altyapısında yer alan web sitelerinizin 404 hatası veren sayfalarını kolay bir şekilde 301 ile alakalı sayfalara yönlendirebilirsiniz.

Sonuç:

Kısacası 404 hatalarının sıklıkla yer alması ve bu sayfalardaki hataların istikrarlı bir şekilde çözülememesinden kaynaklı olarak büyük problemler yaşayabilirsiniz. Bu hem sitenizin kullanıcı deneyimi tarafında olabilir hem de sitenizin SEO‘su konusunda olumsuz olarak yansıyabilir. Kullanıcı deneyiminde kullanıcılar web sitenizden çok hızlı çıkabilirler, sitenizde reklamlar bulunuyorsa kullanıcıların siteyi hızlı bir şekilde terk etmesinden ötürü herhangi bir kazanç elde edemeyebilirsiniz. Kazancınızın düşmesi ya da olmamasının yanı sıra siteniz her ne kadar bir BLOG sitesi olsa da o sitenin de bir marka değeri bulunmaktadır, bu açıdan da sitenizde olumsuz bir imaj oluşabilir. SEO konusunda olumsuz olarak sıralama kaybı yaşamanız pek mümkündür. Yaşanması muhtemel olan bu sebeplerden ötürüdür ki, yukarıda bahsettiğimiz gibi en kolay olarak Google Analytics ile 404 sayfalarınızı tespit edebilir ve gereğini uygulayabilirsiniz.

seopix

SEOPix Dijital Pazarlama Ajansı 2018 yılından beri firmalara vip dijital pazarlama hizmetleri sunan bir ajanstır. SEO, Sosyal Medya ve Adwords alanında uzmanlar tarafından en güncel içerikleri sizlere sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu